gentoonx 30.06.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Instalatorzy czy poprawnym połączeniem 2 rozdzielaczy, jest puszczenie oddzielnych obwodów (zasilanie, powrót) pex 25 do każdego rozdzielacza? Może lepiej puścić z kotłowni do 1 rozdzielacza pex 32 a do 2 rozdzielacza pez 25 ? Policz przepływy, spadek ciśnienia na najdłuższym obiegu i samo wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 01.07.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jak bym miał policzoną instalację to bym nie pytał się. Z racji "tempa" budowy nie wykonałem takowych obliczeń. Może jakaś wskazówka, podpowiedź, wzory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 01.07.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) A to ja się pochwalę, w niedzielę skończyliśmy z żoną własnoręczne kładzenie podłogówki. Poszło bardzo dobrze, dużo więcej czasu i energii poświęciliśmy na układanie styropianu. Same rury to już właściwie przyjemność. Miałem fajny układ z hydraulikiem, który pożyczył mi wszystkie potrzebne narzędzia, między innymi zgrzewarkę do rur PP, zaciskarkę (robiłem również instalację wody użytkowej) oraz nożyce i kalibratory do pexów. Jutro zalewanie posadzki Jeśli ktoś jeszcze się waha, czy robić samemu, zachęcam. O ile nie masz dwóch lewych rąk, dasz radę, chociaż układanie styropianu na nie do końca równej podłodze nie jest tak proste i szybkie, jak może się wydawać. My robiliśmy to przez ok. 3 tygodnie, po pracy. Wracaliśmy cali obsypani białymi kulkami styropianu Edit: Mam trochę czasu, więc napiszę jeszcze trochę konkretów, dla tych, co dopiero zaczynają. Zwoje rur 200m są dość łatwe do opanowania, niestety zdarzają się duże odpady. Ale i tak cieszę się, że nie kupiłem jednego krążka 600m, bo to by był chyba dramat z noszeniem i odwijaniem. Po pewnym czasie wypracowaliśmy następującą metodę układania: zwój na środek pomieszczenia, kładziemy go na płasko, następnie jedna osoba kręci zwojem a druga układa "zgrubnie" rurę tam, gdzie ma przebiegać. Potem jedziemy wzdłuż drogi układania, prostujemy rurę i przypinamy spinkami. Ogólnie błędem jest "toczenie" zwoju rury po ścieżce, gdzie rura ma być umocowana ! Wtedy rura ma największą tendencję do "wstawania". Nie robiliśmy żadnych projektów szczegółowych dot. ułożenia rur. Nie liczyliśmy nawet szerokości pomieszczenia itp - po prostu jak spiralka dochodziła do środka, w odpowiednim momencie robiliśmy nawrót. Jeśli okazywało się, że odstępy były gdzieś za duże, robiliśmy z rury "falkę", żeby uśrednić nagrzanie posadzki (np. zostało nam 25cm zamiast 20cm pomiędzy rurami, więc przez ten odcinek prowadziliśmy rurę na dwudziestym centymetrze, ale wyginaliśmy ją w sinusoidę sięgającą do dwudziestego piątego centymetra). Listwy-uchwyty do rur podłogowych, zachwalane tutaj okazały się właściwie niepotrzebne. Posadzkarz uprzedził nas, że jeśli nie będzie wystarczającej ilości spinek przytrzymujących rury, to sam je wbije. Wystarczająco, to znaczy mniej więcej co 30cm. Dawaliśmy trochę rzadziej i faktycznie przed wylaniem anhydrytu powbijali jeszcze całe pudełko spinek. Generalnie doszedłem do wniosku, że niebezpieczeństwo "wstawania" rur podłogówki jest poważniejsze niż wyimaginowany problem "zawilgocenia" styropianu od wylewanej posadzki, więc pogodziłem się z tym dość łatwo. Spinki, owszem, dziurawią folię, ale nawet anhydryt nie przeciśnie się zbytnio przez te dziurki, za to mamy porządnie zamocowane rury i po wyschnięciu posadzki nie okaże się, że miejscami rury widać na powierzchni ....... Edytowane 2 Lipca 2014 przez powell Dodatkowe informacje i przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.07.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 powell spinki wbijałeś ręcznie czy miałeś ta maszynkę?? Bo będę układał sam i nie wiem czy inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.07.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Instalatorzy czy poprawnym połączeniem 2 rozdzielaczy, jest puszczenie oddzielnych obwodów (zasilanie, powrót) pex 25 do każdego rozdzielacza? Może lepiej puścić z kotłowni do 1 rozdzielacza pex 32 a do 2 rozdzielacza pez 25 ? Oba rozwiązania wydają się poprawne. Jednak podajesz za mało szczegółów jak ilość pętli ich długości, powierzania ogrzewania podłogowego itp. Przy standardowej powierzchni do 200m2 powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 03.07.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Spinki wbijałem ręcznie, miałem założone rękawice i nie było problemu. A propos spinek - znalazłem dwa rodzaje - 40mm i 50mm, te krótsze znacznie gorzej trzymały się styropianu, lepiej kupić 50mm. Edytowane 3 Lipca 2014 przez powell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 03.07.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Oba rozwiązania wydają się poprawne. Jednak podajesz za mało szczegółów jak ilość pętli ich długości, powierzania ogrzewania podłogowego itp. Przy standardowej powierzchni do 200m2 powinno być OK. 2 rozdzielacze po 12 obwodów (w tym 3 drabinki), powierzchnia ok 230 m2, pętle po ok 60 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 03.07.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 witamCzy ktoś już robił ogrzewanie podłogowe metodą suchą?? Czego użyliście jako konstrukcji dla paneli podłogowych (suchy jastrych) płyt OSB, k-g czy farmacell ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 04.07.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przeczytałem pierwsze i ostatnie 15 stron więc moja wiedza jest uboga. Niestety ostatnio czytałem 520 stron o buforach i czasu mi brak.Chcę w remontowanym domu 110 m2 zrobić na parterze 55m2 ogrzewanie podłogowe, a na poddaszu zrobić ogrzewanie ścienne (prawdopodobnie też alupex 16).Dom jest przed kompletną ociepleniem. W domu będzie kocioł na drewno z buforem by Adam_mk. Czy ktoś ma doświadczenie w tego typu mixach?Czy ktoś instalował ogrzewanie ścienne jako jedyne źródło ciepła w pokojach?System taki wybrałem z kilku powodów.- te same temperatury parter, poddasze- podłoga drewniana której nie chcę ruszać- popękane tynki na ścianach szczytowych, tam ma być ogrzewanie ścienne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.07.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ogrzewanie ścienne jest z powodzeniem stosowane od jakiegoś czasu więc jeżeli jest zrobione poprawnie to będzie działać.Bufor ma gromadzić energię i jej nadmiar w przypadku palenia drewnem więc wszystko OK. "- te same temperatury parter, poddasze" co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.07.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 2 rozdzielacze po 12 obwodów (w tym 3 drabinki), powierzchnia ok 230 m2, pętle po ok 60 m. Ja bym dał do każdego rozdzielacza PEX 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 04.07.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Chodzi mi o jeden mieszacz temperatury na ogrzewanie podłogowo - ścienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.07.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Czy ktoś instalował ogrzewanie ścienne jako jedyne źródło ciepła w pokojach? Pozdrawiam W pokojach na poddaszu mamy tylko ścienne. Jest szybsze niż podłogówka. Chodzi na tej samej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdiM 09.07.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam Rozprowadzam PEXa do podłogówki. Wiem, że powinno się unikać łączenia rurki w posadzce. Dlatego wymyśliłem, że jeden z obwodów połączę w rozdzielni (akurat tak pasuje). Czy można tak zrobić? Moja obawa jest o to, czy odcinek pętli na połączeniu, który będzie pewnie powyżej odpowietrznika powrotu nie będzie miał tendencji do zapowietrzania. Jednak dałem rozszerzenie rozdzielacza o kolejne 2 obwody i teraz jeden z obwodów będzie bardzo krótki - 18m. Ale to chyba żaden problem. Ograniczy się przepływ. Chciałem za pytać jeszcze o jedną sprawę. Po przeczytaniu wielu postów doszedłem do wniosku, że nie ma potrzeby robić obiegu zamkniętego dla podłogówki. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 nie rób, po prostu wlewaj wodę w podłogówke i wylewaj za okno ... chyba że miałeś na myśli "układ zamknięty", aaaa to zmienia postać rzeczy. Jak kocioł masz stałopalny to nie koniecznie rób zamknięty - zaoszczędzisz parę złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.07.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Moglibyscie mi powiedziec co to jest za ustrojstwo?http://images51.fotosik.pl/418/193b2721c5917863gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.07.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Moglibyscie mi powiedziec co to jest za ustrojstwo? http://images51.fotosik.pl/418/193b2721c5917863gen.jpg Może jakiś wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 zdjąć otulinkę i obejrzeć sobie stawiam dolary przeciwko orzechom, że "to takie coś, z takim czymś, ale bez takiego czegoś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.07.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Wlasnie sie dowiedzialem- jest to bufor do podlogowki.Jedyne 1300 zl:lol2:. Dla mnie zbedny wydatek I nie potrzebne ustrojstwow kotlowni. Wspominalem juz wczesniej instalatorowi, ze czegos takiego nie potrzebuje. Ludzie to potrafia byc uparci w forsowaniu swoich racji.Wedlug zapewnien bufor ma zniknac po badaniu szczelnoscI.Dla fachowca nie ma zadnego problemu, inny inwestor juz czeka na takie rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.07.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 To chyba jest buforek a nie bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts