Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ogrzewanie u mnie to połączenie grzejników z podłogówką i moje pytanie - na jakiej zasadzie nią sterować. Tzn. mam pięć obwodów, każdy ma założony siłownik, mam też nadajniki Euroster (temp. dzienna i nocna) w pomieszczeniach, gdzie podłogówka jest i one przesyłają sygnały do listwy sterującej siłownikami.

Pomieszczenia:

- łazienka 6 m2;

- łazienka 15 m2 (dwa obwody);

- kuchnia 9 m2 otwarta na jadalnię 9 m2 i salon 25 m2(gdzie sa też grzejniki, podłogówika tylko pod plytkami w kuchni

- wiatrołap 5 m2.

I teraz - jak tym sterować, bo wiadomo - podłogówka to bezwładność i zdecydowanie dłuższe nagrzewanie (ale i wychładzanie pomieszczeń).

WIATROŁAP:

- tutaj nie wiem, ustawiane temp. przy której włącza się podłogówka nie ma chyba sensu, bo każde otwarcie drzwi wejściowych zimą spowoduje gwałtowny spadek temperatury. Podłogówka właczona wtedy nagrzewać się będzie długo, a mi chodzi bardziej o sytuację, że jednak w ciągu dnia ta podłoga jest ciepła. A może nie mam racji - jak się już nagrzeje, to wyłaczenie nie spowoduje przecież od razu wychłodzenia, otwarcie drzwi da impuls to ponownego włączenia i przez ten czas będzie chodzić i może tak włączając się i wyłaczając - podłoga będzie ciepła.

ŁAZIENKI:

- o ile łazienka mała u mnie ma też grzejnik drabinkowy, który przy tej wielkości pomieszczenia daje sobie radę, tutaj bardziej bym widział nagrzewanie się podłogi w godzinach najczęstrzego korzystania. A może to nie ekonomiczne. Może znów, jak powyżej - jednak utrzymanie zadeklarowanej temperatury, np. 21 st. A łazienka duża, gdzie podłogówka to jedyny system (jest też grzejnik drabinkowy, ale tutaj raczej sprawdzi się bardziej przy suszeniu ręczników). A więc już chyba zdecydowanie utrzymyanie zadanej temperatury?

KUCHNIA:

- tu następuje pomieszanie ogrzewanie grzejnikowego z podłogowym.

Generalnie moje rozważania skupiają się na prośbie o udzielenie odpowiedzi na pytania:

- w jaki sposób sterujecie podłogą - utrzymanie temperatury czy cykliczne włączanie / wyłaczanie w określonych godzinach?

michał

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem w trakcie eksperymentowania, zacząłem ustawiać 4 strefy czasowe, czyli 2 kiedy ma być powiedzmy 22 stopnie a 2 kiedy chcemy mieć 19 C !

Przy grzejnikach było by super, przy mieszanym nie wiem ( pewnie nie najgorzej) ale z samą podłogówką to kicha!

Póki co tego nie widzę :-?

Przy grzejnikach było by super, przy mieszanym nie wiem ( pewnie nie najgorzej) ale z samą podłogówką to kicha!

ja mam na parterze prawie wszędzie podłogówkę - oprócz 3 pokoi gdzie są kaloryfery (+ kaloryfer w salonie ale tam mam 2 pętle podłogówki).

Bardzo fajnie się tym obecnie steruje. Podłogówka chodzi cały czas (delikatnie). Natomiast grzejniki wystarczy włączyć na 30 min rano i wieczorem (można automatycznie jeżeli jest za zimno). Z tym że jest jedno ale... w tej chwili nie mam jeszcze drzwi wewnętrznych więc ciepło z podłogówki rozpływa się po całym domu. Ale jak jest trochę za zimno wystarczy włączyć na 30min grzejniki i jest ok.

Jak dojdą drzwi sprawa zapewne się skomplikuje...

Ja mam podłogowe wszędzie+ grzejniki podłogą planuje grzać non stop nisko jak temperatura spadnie poniżej ustawionej załączą się grzejniki na chwilkę zastanawiam się jeszcze czy nie przewymiarować trochę grzejników gdybym je przewymiarował to bufor by mi starczył na dłużej ale czy warto?

Czy warto ? Sam musisz zdecydować!

Będziesz mógł palić rzadziej( o ile to zależy od wielkości bufora i zapotrzebowania na ciepło domu) ale oczywiście później nadrobisz przy ładowaniu.

Ja wychładzam zbiornik do 30 stopni na górze i 20 w środku i na dole, gdybym miał grzejniki wysokotemperaturowe to zamiast co ok. 36 godzin paliłbym co 24 !

I to przy temp. + 5 C na zewnątrz!

A powiedz po co Ci te grzejniki, "niedowymiarowałeś" podłogówkę że już nie masz wyjścia i musisz Je włączać ? Zrobiłeś Je dla wygody podniesienia szybko temp. czy jak ?

Jęśli chodzi o grzejniki to tak mi doradził hydraulik wydaje mi się ze dobrze doradził chodziło o szybkie podgrzanie i łatwe sterowanie temperaturą podobno dobry fachowiec. 1000mb około poszło alupexa na 160m2 jaki rozstaw nie wiem bo mnie nie było jak to robili zdjęć też niestety nie mam.

1000mb około poszło alupexa na 160m2 jaki rozstaw nie wiem bo mnie nie było jak to robili zdjęć też niestety nie mam.

A gdzie On to wcisnął ? :o

Wychodzi Ci ponad 6 mb na m2 a to jakieś 8-10 cm rozstaw między rurkami ( gęściej się już nie da) . Dla porównania u mnie poszło ok. 2 mb/m2 ! Brał pod uwagę jakieś zapotrzebowanie? Coś mi się nie wydaje, chyba nie masz aż tak "zimnego" domu ?

Ja bym się zastanawiał nad pozamykaniem połowy obiegów bo prawdopodobnie przegrzejesz podłogę, nawet przy zasilaniu 35 C ! Sprawdzałeś to już ?

Ja na 160 m2 mam nieco ponad 800 metrów rurki. Przez ostatnie dni najwyższa temperatura jaka szła w podłogę to 24C. Dzisiaj idzie w podłogę 21C a w najzimniejszym pomieszczeniu mam 20C - bo uchyliłem lekko okno :-)

Obliczeniowe rozstawy rurek miałem znacznie większe ale dla wyższych temperatur zasilania - musiałbym w buforze utrzymywać temperatury o 10C wyższe.

Robiłem pierwsze podejścia do uruchomienia mojego grzania i narazie sukces połowiczny. Mój układ wygląda tak: rura fi20 od bufora do, odejście w bok do kolektora na parterze 7 pętli, dalej rura na piętro i kolektor z 5 pętlami. Po odpowietrzeniu efekt jest taki ze jak zamknę parter ciepło idzie na piętro ale pietro nie grzeje gdy otwieram dól. Potrzebny jest jakiś zawór na odejściu dolnym czy muszę walczyć kryzując pętle?

...rura fi20 od bufora do, odejście w bok do kolektora na parterze 7 pętli, dalej rura na piętro i kolektor z 5 pętlami....

A co miesza i czy daje radę?

Może za słaba pompa?

W najgorszej sytuacji czeka Cię druga pompa. Widać woda idzie tam gdzie jej łatwiej - te 3m w górę, żeby tam się pchać jest zbyt deprymujące skoro w perspektywie ma szybki przepływ przez dolny rozdzielacz.

Witam,

Dzisiaj zrobilem dziure w scianie na skrzynke do rozdzielacza i zastanawialem sie jak doprowadzic do niej wode z pieca. Poczatkowo myslalem o miedzi, ale duzo z tym zabawy i drogo by wyszlo, chyba pex-al-pex byl by lepszy, do petel mam juz fi 16, jaka srednice dac do rozdzielacza?

Moja skrzynka ma szerokosc wewnetrzna 58cm, planuje 7 petel:

1 x gabinet

2 x salon

1 x kuchnia

1 x hol

2 x lazienka - podloga + kaloryfer na reczniki

Czy wejdzie mi tam rozdzielacz na 7 petli plus odejscie zasilania do dolu?