DEZET 21.09.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Witam. Mimo że nie bardzo mam pojęcie (czego można domyśleć się z moich poprzednich postów) rozpocząłem montaż instalacji c.o. w swoim domu - samemu. [ATTACH=CONFIG]280657[/ATTACH] Czy w ten sposób wykonane podejście pod grzejnik, będzie ok.?? Wydaje mi się, że montując grzejnik (ewentualny hydraulik) przetnie w odpowiednim miejscu pex'a i połączy z grzejnikiem. Dobrze myślę.?? Nie będziesz tynkował przed powieszeniem grzejników? Muszą być zrobione rozstawy rur pod grzejnik, kolanko częściowo zatynkowane... chyba, że to się inaczej teraz robi:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 21.09.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Takie trzy pytanka w temacie: 1) Po co właściwie daje się taśmę brzegową?Nie byłoby lepiej wsadzić z 10cm styro, która lepiej zaizoluje styk płyta - ściany a i pozwoli na odkształcenia płyty? 2) Czy wylewkę na podłogówkę się zbroi, chociażby siatką 10x10 kładziona na rurki? 3) Zostawia się przerwy na dylatację? Co wtedy z rurkami podłogówki - podlegają przecież sporym siłom rozrywającym... 25zł za m2 podłogówki - powariowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.09.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 25zł za m2 podłogówki - powariowali... Chyba 75 raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 21.09.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Takie trzy pytanka w temacie: 1) Po co właściwie daje się taśmę brzegową? Nie byłoby lepiej wsadzić z 10cm styro, która lepiej zaizoluje styk płyta - ściany a i pozwoli na odkształcenia płyty? Jest taniej, szybciej i wygodniej. 2) Czy wylewkę na podłogówkę się zbroi, chociażby siatką 10x10 kładziona na rurki? Nie 3) Zostawia się przerwy na dylatację? Co wtedy z rurkami podłogówki - podlegają przecież sporym siłom rozrywającym... Robisz dylatacje, a rurkę puszczasz w rurce osłonowej - to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 22.09.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Robisz dylatacje, a rurkę puszczasz w rurce osłonowej - to wystarczy. Nie wiem czy dobrze rozumiem - czyli tylko pod rzeczywistą powierzchnią grzejną rurka PO jest bez osłony? Inne fragmenty (transport do rozdzielnika) są w styropianie albo w osłonie, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 22.09.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Nie wiem czy dobrze rozumiem - czyli tylko pod rzeczywistą powierzchnią grzejną rurka PO jest bez osłony? Inne fragmenty (transport do rozdzielnika) są w styropianie albo w osłonie, czy tak? przez dylatację pex przechodzi w peszlu np takim: inne fragmenty pomiędzy pomieszczeniami mogą być w izolacji lub bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 22.09.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Witam, mam pytanie do znawców tematu: czy rurki podłogówki które przechodzą przez drzwi mogą być w otulinie (taka standardowa na rurki pex niebieska, czerwona) czy koniecznie muszą być w peszlu? Czy rurki które idą w ścianę do grzejnika też mogą być w takie otulinie? Proszę o sugestie, a chciałbym uniknąć problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 23.09.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 TERES dlaczego uważasz, że nie można stosować siatki zbrojeniowej przy podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 23.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 TERES dlaczego uważasz, że nie można stosować siatki zbrojeniowej przy podłogówce? Tak napisał? Z kontekstu wydaje się, że nie ma takiej konieczności. A jak nie ma - to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 23.09.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Tak napisał? Z kontekstu wydaje się, że nie ma takiej konieczności. A jak nie ma - to po co przepłacać? A kiedy jest taka konieczność? Ja nie dałem i muszę przyznać, że żałuję bo mi wylewka popękała w kilku miejscach. Wszystko zależy od gruntu, jeśli chudziak potrzaskał to warto rzucić siatkę bo wylewka też pęknie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.09.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 A kiedy jest taka konieczność? Ja nie dałem i muszę przyznać, że żałuję bo mi wylewka popękała w kilku miejscach. Wszystko zależy od gruntu, jeśli chudziak potrzaskał to warto rzucić siatkę bo wylewka też pęknie. Pozdrawiam A jaka gruba miales wylewke? Jakiego uzyles piasku i cementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 23.09.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 TERES dlaczego uważasz, że nie można stosować siatki zbrojeniowej przy podłogówce? Nie, że "nie można", tylko nie ma sensu, nie ma co tam wzmacniać. A kiedy jest taka konieczność? Ja nie dałem i muszę przyznać, że żałuję bo mi wylewka popękała w kilku miejscach. Miałeś porobione dylatacje? Jestem zdania, że dobrze zrobiona wylewka nie powinna pękać i nie potrzeba do tego żadnych zabiegów ze zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 23.09.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Dylatacja jest wszędzie tam gdzie powinna, cement "1", piasek też był ok, grubość to około 6-7 cm; wadą było źle wykonane podłoże pod chudziak, który później popękał. Pamiętam, że w jednym pokoju wylewka dokładnie pękła tam gdzie popękany był chudziak. Nie mówię tu o jakichś ogromnych pęknięciach, po prostu porobiły się rysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 A kiedy jest taka konieczność? Ja nie dałem i muszę przyznać, że żałuję bo mi wylewka popękała w kilku miejscach. Wszystko zależy od gruntu, jeśli chudziak potrzaskał to warto rzucić siatkę bo wylewka też pęknie. Pozdrawiam I myślisz, że siateczka 10x10 by się obroniła ? Predzej lepsza klasa cementu i żwirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 23.09.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 wylewka dokładnie pękła tam gdzie popękany był chudziak. Nie mówię tu o jakichś ogromnych pęknięciach, po prostu porobiły się rysy. Trochę dziwne że popękał chudziak... Gdzieś wyczytałem że max do 4m2 wylewki bez dylatacji... (może się mylę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.09.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 jest spora różnica między nie wolno a nie ma takiej konieczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 4m2 ??Raczej 16-20m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.09.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Z tego co mi fachowiec mowil to kluczowa sprawa sa cement, plukany piasek i grubosc wylewki. U mnie jest jej 10 cm z 1 klasy cementu i plukany piasku. Nie kladlem siatki wzmacniajacej. Jak narazie wszystko jest ok, nie ma znaku wycierania sie posadzki czy jej pekania. Edytowane 23 Września 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.09.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Raczej 16-20m2 Zależy której - nie generalizujmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts