innabajka 12.11.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 co do stref brzegowych przy oknach to masz rację, natomiast pozostałe rozstawy, pomimo tego że ma być deska, wydają mi się za duże, ale to by trzeba było przeliczyć, w kuchni raczej na pewno, podłoga będzie przegrzana no i kto tu ma racje.. widzę ze temat jest mocno dyskusyjny... a ja dalej jestem w kropce, średnie zapotrzebowanie energii z projektu podstawowego wynika jakies 60W/m2 wedlug projektu tyle ma mi dac podlogowka... Czy tak bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 no i kto tu ma racje.. widzę ze temat jest mocno dyskusyjny... a ja dalej jestem w kropce, średnie zapotrzebowanie energii z projektu podstawowego wynika jakies 60W/m2 wedlug projektu tyle ma mi dac podlogowka... Czy tak bedzie? Srednie zapotrzebowanie energii 60 W/m2 (chodzi raczej o srednie obciązenie cieplne) nic nie mówi, w jednym pomieszczeniu moze byc i 80 W/m2 a w drugim 35 W/m2 a w projekcie przyjęto ze jest równe we wszystkich pomieszczeniach. Błedne załozenia to niewiarygodne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Mam to na piśmie w meilu podpisane danymi firmy. Co dalej mogę zrobić? Urząd Kontroli Skarbowej interesuje się takimi sprawami? Gosc niezle kombinuje Rozliczenie masz na mail-u, a ustalenia kosztow instalacji tez ? Jesl i tam nie ma tych 19% - nie placic. Moze isc do sadu i przegra. A jak bedzie sie stawial wtedy uzywac argumentow z US. Jesli nie masz ustalenia kosztow na mailu ,tez bym nie placil, bo obowiazuje umowa slowna. Nie placic rowniez. Ciekawe jak sie sprawa zakonczyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 12.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 19% to pewnie podatek dochodowy który chce przerzucić na Ciebie a jemu pozostaje czysty zarobek.... Podatek dochodowy to jego obowiązek, nie płać mu za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 12.11.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Srednie zapotrzebowanie energii 60 W/m2 (chodzi raczej o srednie obciązenie cieplne) nic nie mówi, w jednym pomieszczeniu moze byc i 80 W/m2 a w drugim 35 W/m2 a w projekcie przyjęto ze jest równe we wszystkich pomieszczeniach. Błedne załozenia to niewiarygodne wyniki. asolt - projekt robił twój "ulubieniec" z innego postu na forum nazwy chyba nie muszę przytaczać;/ Jakie przepływy przyjmuje się dla podłogówki i jak się je oblicza? czy przepływy na poziomie 2,1l/min będą zasadne? Jak to obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 asolt - projekt robił twój "ulubieniec" z innego postu na forum nazwy chyba nie muszę przytaczać;/ Jakie przepływy przyjmuje się dla podłogówki i jak się je oblicza? czy przepływy na poziomie 2,1l/min będą zasadne? Jak to obliczyć? Niewielu zajmuje sie na forum projektowaniem podłogówek, moich oponentów w dyskusjach w to nie wliczam, nie wiem o kogo chodzi. Bez dokłądnego ozc nie potrafię sie odniesc do konkretnych obliczeń, a jezeli ma byc parkiet to i najnizsza mozliwa temp zasilania to 10 cm nie bedzie wielkim błedem, prawdopodobnie i jak bym tak policzył dla niektórych pomieszczeń. Pozostałe pomieszcznie z innych wykonczeniem co 15 cm (łazienki co 10 cm). To tak na szybko bez liczenia. Przepływy rzedu 2-2,5l/min zdarzają sie ale najczesciej są w zakresie 1-2 l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 13.11.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Niewielu zajmuje sie na forum projektowaniem podłogówek, moich oponentów w dyskusjach w to nie wliczam, nie wiem o kogo chodzi. Bez dokłądnego ozc nie potrafię sie odniesc do konkretnych obliczeń, a jezeli ma byc parkiet to i najnizsza mozliwa temp zasilania to 10 cm nie bedzie wielkim błedem, prawdopodobnie i jak bym tak policzył dla niektórych pomieszczeń. Pozostałe pomieszcznie z innych wykonczeniem co 15 cm (łazienki co 10 cm). To tak na szybko bez liczenia. Przepływy rzedu 2-2,5l/min zdarzają sie ale najczesciej są w zakresie 1-2 l/min. dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że to co zostanie wykonane będzie działać jak by co mam dodatkowe 2 grzejniki w razie jak by zabrakło ciepła w najchłodniejsze dni. Jedna z pętli brzegowych wyszła mi na 120m, czy nie będzie problemu z przepływem przy zastosowaniu pompy 6m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.11.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że to co zostanie wykonane będzie działać jak by co mam dodatkowe 2 grzejniki w razie jak by zabrakło ciepła w najchłodniejsze dni. Jedna z pętli brzegowych wyszła mi na 120m, czy nie będzie problemu z przepływem przy zastosowaniu pompy 6m ? Moze byc problem z uzyskaniem odpowiedniego przepływu, pętle nie powinny przekraczac 100 m łacznie z dobiegami, jezeli jest mało zakretów a duzo prostych odcinków powinno działac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 13.11.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Moze byc problem z uzyskaniem odpowiedniego przepływu, pętle nie powinny przekraczac 100 m łacznie z dobiegami, jezeli jest mało zakretów a duzo prostych odcinków powinno działac sama pętla ma okolo 86m + około 33 m dobiegów. pętla ma odcinki proste po 7m i 3m mam nadzieje że będzie działać szczególnie że to strefa brzegowa ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.11.2014 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jakie optymalne rozstawy rurek dla PC - co 15cm dla pomieszczeń ok 2,6m wysokości z izolacją z każdej strony U ok 0,18 będą ok czy raczej 10cm było by wskazane. Przeszklenia standardowe, wykończenia podłóg panele, kuchnia i łazienki płytki.Czy można z tą gęstością przesadzić w stopniu uniemożliwiającym prawidłową pracę PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.11.2014 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) nie ryzykowałbym z tą długością,lepiej dołożyć jeden obwódWavin dopuszcza długości max 120 m Edytowane 14 Listopada 2014 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 14.11.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 nie ryzykowałbym z tą długością, lepiej dołożyć jeden obwód Wavin dopuszcza długości max 120 m u mnie dokładnie jest 119m rury wavin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 to zależy, jak chcesz mieć w łazience normalne +24 to możesz robić co 20cm, a jak będziesz uśredniał temperaturę w całym domku jednakowo i walczyć o jak najwyższy COP to odpowiedź nasuwa się sama tak, poniżej 10 cm przyrost mocy podłogówki jest minimalny i daje już tylko zwiększone opory i zwiększone koszty inwestycji Ok, dzięki. Mniej niż 10 nie planuję, zastanawiam się nad 10 lub 15 wszędzie jednakowo, dla 15 obiegi powinny wyjść ok 60-70m - prosty układ domu sprawia, że każdy obieg będzie podobnej długości, różna tylko ich ilość - 1 łazienka i kuchnia, po 2 sypialnie, 4 salon, niewielkie pozostałe powierzchnie to już chyba grzane powrotami, 1 przedsionek, ewentualnie poddasze do zastanowienia bo skosy więc kubatura mniejsza ale też starty przez dach pewnie spore więc też pewnie co 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 zauważ że łazienki potrzebują w przeliczeniu na m2 więcej energii/mocy niż inne pomieszczenia. tam co 10cm jak najbardziej ma sens, u siebie tyle mam. ale czy ma sens dawać co 10-15cm w salonie lub kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 21.11.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Użytkownicy podłogówki (100% ) czy Wy macie grzałkę elektryczną w grzejnikach drabinkowych w łazience ? Przyda się ? Warto ? Napiszcie coś ze swojego doświadczenia Edytowane 9 Lutego 2015 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejH 21.11.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nie mam dodatkowej grzałki. Łazienkowy grzejnik podpięty pod rozdzielacz podłogówki. Zawory otwarte tylko z kryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Użytkownicy podłogówki (100% ) czy Wy macie grzałkę elektryczną w grzejnikach drabinkowych w łazience ? Przyda się ? Warto ? Napiszcie coś ze swojego doświadczenia Jak to się podłącza do grzejnika z podłączeniem typu SX , mam taki http://www.termagrzejniki.pl/grzejniki-terma-technologie/dexter/terma-technologie/dexter-1760-x-500-silver-mat Mam grzałkę w grzejniku łazienkowym. Mieszkam juz 2 lata a nie przypominam sobie aby była używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.11.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 ja będę montował taki grzejniczek ale głównie do suszenia ręczników, z timerem np 2h tak żeby zawsze po kąpieli te ręczniki wysuszyć i nie czekać na taryfę nocną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Użytkownicy podłogówki (100% ) czy Wy macie grzałkę elektryczną w grzejnikach drabinkowych w łazience ? Przyda się ? Warto ? Napiszcie coś ze swojego doświadczenia Mam, ale również używam jej bardzo sporadycznie. Droga nie była, a jest zawsze jakaś alternatywa. Zakładając trzeba pamiętać o zaworach na wejsciu i na wyjściu grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 23.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 A po co na wejściu i wyjściu? Ja mam na wejściu grzałkę elektryczną, a tylko na wyjściu zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts