Piczman 29.10.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Ja też mam fi 20, zasila rozdzielacz z 8 pętlami czyli cały dom, razem 100 m2 podłogi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Conajmniej fi 25 mm, przepływy i opory hydr. się kłaniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.10.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Na chopski rozum to fi 20 wydaje mi sie malo przy fi 16 na petlach. W mojej skrzynce o szerokosci 58cm wejdzie na szerokosc 7 petli, spusty z odpowietrznikami i zasilanie puszczone z dolu a nie z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.10.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Conajmniej fi 25 mm, przepływy i opory hydr. się kłaniają. nie koniecznie ilość pętli determinuje średnice taką czy inna, zależy ile na takim rozdzielaczu "wisi" kW. Moc zainstalowana w połączeniu z parametrami maja przełożenie na przepływ a przepływ na opory. Na fi 20mm można przepchać przy rozsądnych spadkach ciśnienia (poniżej 100Pa/m) 6,5-7,0kW a przy trochę ponad 100Pa/m można przepuścić i 10 kW. A trzeba mieć na uwadze, że przepływ ten jest przepływem obliczeniowym, wynikającym z obliczeniowych zapotrzebowań na ciepło, a ile razy w ciągu roku one występują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Conajmniej fi 25 mm, przepływy i opory hydr. się kłaniają. nie koniecznie ilość pętli determinuje średnice taką czy inna, zależy ile na takim rozdzielaczu "wisi" kW. Moc zainstalowana w połączeniu z parametrami maja przełożenie na przepływ a przepływ na opory. Na fi 20mm można przepchać przy rozsądnych spadkach ciśnienia (poniżej 100Pa/m) 6,5-7,0kW a przy trochę ponad 100Pa/m można przepuścić i 10 kW. A trzeba mieć na uwadze, że przepływ ten jest przepływem obliczeniowym, wynikającym z obliczeniowych zapotrzebowań na ciepło, a ile razy w ciągu roku one występują ? Tak i przez "sznórówke " można przepchnąć 10KW , ale jaka bedzie wtedy temperatura wody ? 45oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.10.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Na chopski rozum to fi 20 wydaje mi sie malo przy fi 16 na petlach. Też tak uważam. Ja zrobiłem na fi 20 - i działa. U jednego będzie działać a u innego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.10.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy pisząc Tak i przez "sznórówke " można przepchnąć 10KW , ale jaka bedzie wtedy temperatura wody ? 45oC o jaką temperaturę ci chodziło ? powrotu ? zasilania ? deltę ? temperatura: - zasilania - zależy od tego co da źródło lub co przepuści zawór mieszający - powrotna - zależy od tego jak bardzo schłodzi odbiornik a 10kW na 20 rurkę to naprawdę nie jest dużo, zwłaszcza że jak pisałem są to parametry obliczeniowe a na dodatek dla kilku odbiorników, zawsze dojdzie jakaś równoczesność działania i różne stopnie obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 29.10.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czy stosuje się jakiegoś rodzaju zawory dławiące żeby wyrównoważyć obwody? Tak żebym mógł przydławić parter do takiego poziomu żeby ruszyła góra. Moja moc max to 4,5 kW zamówiłem pompkę wilo stratos eco 25-1-3. I zaczynam mieć wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 A nie masz Ty zapowietrzonego układu piętra? Jeśli nie znajdziesz przyczyny zawsze możesz "przydusić" wszystkie pętle parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czy stosuje się jakiegoś rodzaju zawory dławiące żeby wyrównoważyć obwody? Tak żebym mógł przydławić parter do takiego poziomu żeby ruszyła góra. Moja moc max to 4,5 kW zamówiłem pompkę wilo stratos eco 25-1-3. I zaczynam mieć wątpliwości. Na parter wystarczy ale z poddaszem może byc problem, bo wysokość podnoszenia < 2,8 m, http://www.waermetechnik.org/Heizungspumpe-Wilo-Stratos-ECO-25-1-3 Ja bym wybrał z końcówką 4, a jak kocioł w piwnicy ( i piętro) to nawet z koncówka 6; http://www.allegro.pl/item772769990_pompa_wilo_star_rs_25_4_promocja.html http://www.allegro.pl/item772768982_pompa_wilo_star_rs_25_6_promocja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy pisząc Tak i przez "sznórówke " można przepchnąć 10KW , ale jaka bedzie wtedy temperatura wody ? 45oC o jaką temperaturę ci chodziło ? powrotu ? zasilania ? deltę ? temperatura: - zasilania - zależy od tego co da źródło lub co przepuści zawór mieszający - powrotna - zależy od tego jak bardzo schłodzi odbiornik a 10kW na 20 rurkę to naprawdę nie jest dużo, zwłaszcza że jak pisałem są to parametry obliczeniowe a na dodatek dla kilku odbiorników, zawsze dojdzie jakaś równoczesność działania i różne stopnie obciążenia. np dla podłogówki t zas.45oC , delta t 15 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.10.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czy stosuje się jakiegoś rodzaju zawory dławiące żeby wyrównoważyć obwody? Tak żebym mógł przydławić parter do takiego poziomu żeby ruszyła góra. Moja moc max to 4,5 kW zamówiłem pompkę wilo stratos eco 25-1-3. I zaczynam mieć wątpliwości. Na parter wystarczy ale z poddaszem może byc problem, bo wysokość podnoszenia < 2,8 m, wachofość w cenie, nie ma jak porządny wachofiec który wszystko wie i doradza innym tak jak umie, albo raczej nie umie, drogi wachofcu, wysokość podnoszenia pompy w instalacji zamkniętej, to zdolność pokonania oporów tej instalacji, a nie wysokość do której pompa może wycisnąć wodę, z fachowym pozdrowieniem a oto motto tego wachofca Fachowiec wie co robi, a wachofiec to ten który robi co wie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.10.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy - właśnie rozpocząłeś procedurę wyrabiania sobie opinii tumana - zawróć puki czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.10.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy właśnie dla dT = 10K podałem, że rurką fi20 przepchamy bez większego bólu i 10kW. Jutro sprawdzę ale opory wyszły coś ok 140 Pa/m. W sprawie wysokości podnoszenia pompy obiegowej: 1950 ma 100% racji. Dla obiegów zamkniętych jest to strata ciśnienia jaką musi pokonać pompa na obiegu krytycznym (nie koniecznie najdalszy obieg). Rożnica wysokości nic tutaj nie ma do znaczenia. Praw fizyki się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Niech się najpierw nauczy i zrozumie co pisze @1950, ( po co są oznaczenia na pompach) oraz sprawdzi ch-ki pracy pomp (graficznie na n/w str.) co podałem wyżej, a nie p...pszy 3 po 3 : Na parter wystarczy ale z poddaszem może byc problem, bo wysokość podnoszenia < 2,8 m, http://www.waermetechnik.org/Heizungspumpe-Wilo-Stratos-ECO-25-1-3 Ja bym wybrał z końcówką 4, a jak kocioł w piwnicy ( i piętro) to nawet z koncówka 6; http://www.allegro.pl/item772769990_pompa_wilo_star_rs_25_4_promocja.html http://www.allegro.pl/item772768982_pompa_wilo_star_rs_25_6_promocja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 29.10.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy a wiesz, że stratę ciśnienie można podawać w metrach słupa wody ? I w tej charakterystyce co podałeś nie chodzi o to, że pompa w obiegu zamkniemy nie wypcha wody do odbiornika który będzie powyżej jakieś tam wysokości. a chodzi o to, że nie pokona oporów instalacji większych niż ileś tam metrów słupa wody. ps tak dla podpowiedzi 1 mH2O to ok 9,8kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.10.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 mariankossy - właśnie rozpocząłeś procedurę wyrabiania sobie opinii tumana - zawróć puki czas W instalacjach ciśnieniowych przepływ wody pomiędzy kotłem a odbiornikami (grzejnikami) realizowany jest dzięki różnicy ciśnień wytworzonej przez pompę. Efektywność pompy obiegowej zależy przede wszystkim od wysokości podnoszenia i wydajności. Wydajność pompy obiegowej c.o. należy przyjmować równą obliczeniowemu przepływowi wody we wtórnym obiegu wymiennika c.o. Natomiast wysokość podnoszenia pompy obiegowej c.o. powinna uwzględniać opory hydrauliczne instalacji c.o. oraz opory obiegu wtórnego w kompaktowym węźle cieplnym i rurociągach łączących węzeł z rozdzielaczem, czyli straty ciśnienia wynikające z przepływu wody przez rury i armaturę. Rozumię ze z tym się nie zgadzasz? Ja się z tym zgadzam, ale ty najwyraźniej nie rozumiesz co tam napisano. Pompy nie dobiera się ze względu na ilość kondygnacji czyli wysokość instalacji, ale ze względu na opory hydrauliczne (i wydajność objętościową) Napiszę jak dla laika: jeśli pompa jest w piwnicy, a dom ma jeszcze parter i piętro, to pompa nie musi "wycisnąć" wody z piwnicy na piętro - bo ta woda już tam jest !!! Pompa musi tylko "obrócić" tą wodą - spowodować przepływ, czyli pokonać wyłącznie opory hydrauliczne. Inna sytuacja byłaby gdybyś na piętrze miał pusty zbiornik a w piwnicy pełny i chciał z piwnicy przepompować wodę na piętro - wtedy pompa musi mieć wysokość podnoszenia taką jak pionowa różnica odległości miedzy nią a zbiornikiem na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts