PeZet 23.01.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ale tabele mówią jasno - większa gęstość, większa moc przy tej samej temp, zwłaszcza istotne są te różnice przy podłożach o znacznym oporze, np deska. (...) czy to zawsze wystarczy w nowych domach przy mrozach ? A powierzchnia tu chyba nic nie ma do rzeczy ? (...) _olo_, właśnie takie dyskusje były młócone przez większość tego wątku. Moje wnioski z lektury wątku, jak i z obserwacji mojej instalacji po dwóch sezonach są takie, że ZAWSZE da radę coś podkręcić. Albo temperaturę, albo strumień przepływu. Twoje obawy podziela każdy kto rusza z robotą. Weź więc sobie poprawkę w założeniach na własną omylność i przyjmij mniejszy rozstaw. Będziesz wtedy miał zapas mocy. Albo uwierz w wyliczenia i zrób optymalnie. Oszczędzisz wtedy kosztów inwestycyjnych i mniej będzie roboty. Oba podejścia są prawidłowe. Działać będzie i tu, i tu. Ja wybrałem pierwszy wariant. Napisałem o powierzchni zaznaczając że chodzi o PRZECIĘTNY DOM. Pałacu o wysokości kondygnacji rzędu 8m i powierzchni 450m2 nie obskoczy zwykła pompka za 100zł. Ale mój dom o pow 105m2 - owszem. Jak i taki o pow 150m2. pompkę mam na zasilaniu i nie mam filtra, czym to grozi? Imrahil, grozi tym, że syfy z obiegu lądują w pompce, a nie w filtrze. Nota bene też zamontowałem pompkę na zasilaniu podłogówki. I dołożyłem przed pompką odpowietrznik automatyczny, który doskonale zapowietrzał układ. Musiałem go wymontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.01.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja tez nie mam filtra ale wode w instalacji mam z wody przefiltrowanej przez filtr wstępny Honeywell a potem przez stacje uzdatniania więc powinno być ok bez filtra. Filtr zawsze bedzie generował opory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.01.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Czy aby na pewno ogrzewanie podłogowe przez izolator jakim jest drewno to dobry pomysł ? Te dane pochodzą ze strony purmo i są zgodne z PN dla panel/wykładzina. Dla drewna, dla tych samych warunków 434W. Czy dobry to nie wiem, ale skoro normy przewidują i użytkownicy są zadowolenia to możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Czy aby na pewno ogrzewanie podłogowe przez izolator jakim jest drewno to dobry pomysł ? Tak grzecznie pozwolę się zapytać, czy ceramika, z której wykonuje się kafle i cegły, jest przewodnikiem, czy izolatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 23.01.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Jest z całą pewnością wykończeniem;) Może być i jednym i drugim w zależności od parametrów. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jest z całą pewnością wykończeniem;) Może być i jednym i drugim w zależności od parametrów. Ok. z drewnem jest podobnie Podrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.01.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jest z całą pewnością wykończeniem;) Może być i jednym i drugim w zależności od parametrów. Może nawet nie zależne od parametrów a od funkcji - jeżeli rozmawiamy o ogrzewaniu to traktujemy to co jest na podłodze jako przewodnik, który może być lepszy lub gorszy. Gdybyśmy rozmawiali o izolowaniu to traktowali byśmy ten sam materiał w kategoriach jego izolacyjności. Ot takie filozoficzne rozważania na temat materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.01.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ale jak ktoś ma pompę to przy tym rozstawie zepsuje sobie COP o połowę dźwigając temp. zasilania na 50st, a i w domu, w którym w podłogę idzie woda 50st a podłoga ma 40 st. nie za bardzo chciałbym mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.01.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A czy my piszemy o ogrzewaniu podłogowym w Polsce czy na Syberii ?? Ile w ciągu ostatnich 5 lat miałeś dni z t zew, -20c?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ale jak ktoś ma pompę to przy tym rozstawie zepsuje sobie COP o połowę dźwigając temp. zasilania na 50st, a i w domu, w którym w podłogę idzie woda 50st a podłoga ma 40 st. nie za bardzo chciałbym mieszkać. Wejdź na budowę, rozłóż wszędzie co 15cm, na poddaszu co 25, a w łazienkach co dziesięć. Ręczę ci że będzie to działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.01.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ok, rozumiem, tak czy inaczej będę raczej musiał układać co 10 a w łazienkach i kuchni nawet co 8, żeby zachować równą mniej więcej długość wszystkich obiegów na rozsądnym poziomie. Alternatywa to 20cm w pokojach i 10 łazienki, i kuchnia przy tym samym założeniu równej długości obiegów. Tak na czuja, bez projektu. Mam jeszcze takie pytania: 1. Drabinki w łazienkach - podłączone pod wspólny rozdzielacz z podłogówką czy wręcz na jednym, wspólnym obiegu wraz z podłogówką w łazience (rurka od rozdzielacza do drabinki i z powrotem do posadzki, obieg w posadzce i powrót do rozdzielacza) ? 2. Jak łączy się jedną pompę obiegową wbudowaną w kocioł/pompę z 3 rozdzielaczami (parter - 8 lub 9 sekcji - w zależności od pkt 1, piętro - 9 lub 10 sekcji zależnie od podłączenia drabinki, poddasze - 2 sekcje). 3. Która firma produkuje dobrej jakości rozdzielacze z rotametrami o zakresie regulacji 0-2,5l/min lub 0-3l/min i współpracą z zaworami z siłownikiem + odpowietrznikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A po jakiego grzyba ci siłowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.01.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Dobrze ocieplony, żaden tam na płycie z 30-oma cm izolacji z każdej strony, może będzie to 35w/m2. Na podłodze kiepsko się chyba ręczniki suszy, no i gdy się nie grzeje podłóg czasem wystarczyło by załączyć grzałkę z drabince by coś wysuszyć ? Raczej pompa ciepła, choć kocioł gazowy nie wykluczony. A rotametry czasem przydatne przy regulacji, ale takie ze skalą do 6l/min są mało precyzyjne. Samoregulacja ? A co to, jeżeli się robi podłogówkę bez projektu lub z lipnym projektem może sie przytrafić różnica temp. w pokojach, i tego chyba kocioł nie naprawi. No i jak to się łączy do jednej pompy obiegowej 3 rozdzielacze ? Jakieś rozgałęzienie 1->3 ? i z powrotem 3->1 ? Liwko - chyba wygodnie sobie w każdym pokoju z osobna ustawić na termostacie żądaną temperaturę a siłownik załatwia resztę ? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Liwko - chyba wygodnie sobie w każdym pokoju z osobna ustawić na termostacie żądaną temperaturę a siłownik załatwia resztę ? Dobra, nie będę się znęcał Poprowadź do każdego pomieszczenia od rozdzielacza kabelki. Jeżeli po roku mieszkania stwierdzisz, że te siłowniki są ci do czegokolwiek potrzebne, to sobie je wtedy dokupisz. Z własnego doświadczenia wiem, że nie dokupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.01.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Dobra, nie będę się znęcał Poprowadź do każdego pomieszczenia od rozdzielacza kabelki. Jeżeli po roku mieszkania stwierdzisz, że te siłowniki są ci do czegokolwiek potrzebne, to sobie je wtedy dokupisz. Z własnego doświadczenia wiem, że nie dokupisz Ok, no właśnie jestem na tym etapie kabelkowym i tak mi poradzono żeby sobie zrobić, nie wiem jeszcze jakie to mają być kabelki ale się dowiem. Liwko, znowu ci jakiś sąsiad dał w kocioł, że wybrałeś największą czcionkę w kolorze krwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Daruj sobie siłowniki i drabinki. Bez sensu.A latem, przy bardziej wilgotnym powietrzu, jak będziesz suszył ręczniki? Na gorących drabinkach?Zrób gniazdka elektryczne pod miejscem gdzie planujesz drabinki. Jeśli będzie Ci ich brakować, to przykręcisz grzejniki z grzałką i wyłącznikiem czasowym.Ale raczej nie przykręcisz.Będą Ci tak potrzebne jak Liwce siłowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.01.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Daruj sobie siłowniki i drabinki. Bez sensu. A latem, przy bardziej wilgotnym powietrzu, jak będziesz suszył ręczniki? Na gorących drabinkach? Zrób gniazdka elektryczne pod miejscem gdzie planujesz drabinki. Jeśli będzie Ci ich brakować, to przykręcisz grzejniki z grzałką i wyłącznikiem czasowym. Ale raczej nie przykręcisz. Będą Ci tak potrzebne jak Liwce siłowniki. A mnie się drabinka bardzo przydaje. W dolnej miniłazience wiszą sobie na niej ręczniki kąpielowe. Jest wpięta w podłogówkę. Mam też w niej zamontowaną na wszelki wypadek grzałkę, choć jeszcze z niej nie korzystalam. W górnrj łazience drabinki nie mam i teraz mi trochę szkoda, ale już po ptakach Siłowniki i termostaty też mam. Z pewnością można bez nich się obejść, ale dają wygodę użytkowania CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.01.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zupełnie to dla mnie niezrozumiałe - jak niby się ma samowyregulować różnica temperatur w różnych pomieszczeniach gdzie nie do końca właściwie dobrano moc ogrzewania (bez projektu i wyliczeń, na "oko"). Do tego wydaje mi się być potrzebna ingerencja w wydajność poszczególnych obiegów czyli regulacja przepływów, można ręcznie sobie mierzyć temp i kręcić zaworkami w rozdzielaczu aż do uzyskania żądanych temp., można zrobić to termostatem z pomieszczenia, który je wyreguluje za mnie. Nie wiem jeszcze jak te drabinki połączyć - we wspólny obieg z podłogą czy jako osobny grzejnik w rozdzielacz i zdławić na maxa przepływ by nie podnosić nim temp powrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Oczywiscie mozna wyregulowac pologowke termostatem, w ten sam sposob mozesz to zrobic za pomoca rotamerow. Na poczatku troche to potrwa zanim ustawisz odpowiednia dla Ciebie temperature w poszczegolnych pomieszczeniach. Gdy juz do tego dojdzie zapomnisz o rotamerach.Drugie rozwiazanie umozliwi Ci zaoszczedzic na silownikach i termostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Będą Ci tak potrzebne jak Liwce siłowniki. A kto ma siłowniki? A drabinki sobie załóż jako osobne pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts