kasiekkk 04.03.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 PeZet, dziękuję za dokładne rozpisanie tego co zrobiłam w wersji graficznej Na pewno to wykorzystam do sprawdzenia moich poczynań. Druga połowa wróci jutro z delegacji, zajmie się latoroślą a ja dopracuje spokojnie projekt:) Dziękuję za wszystkie uwagi i chętnie przeczytam więcej jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 04.03.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Układanie styropianu na chudziaku pod podłogówkę. Mam dwa pytania: - Zostało mi trochę perlitu i pomyślałem że zamiast pianki między rury podczas układania styropianu sypnę gdzie się da perlitem. - Kolega mi powiedział iz niby podczas układania i klejenia pianką styro może powstać między klejonymi warstwami niechciana przestrzeń co pogorszy parametry [ mostek cieplny ] prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Układanie styropianu na chudziaku pod podłogówkę. Mam dwa pytania: - Zostało mi trochę perlitu i pomyślałem że zamiast pianki między rury podczas układania styropianu sypnę gdzie się da perlitem. - Kolega mi powiedział iz niby podczas układania i klejenia pianką styro może powstać między klejonymi warstwami niechciana przestrzeń co pogorszy parametry [ mostek cieplny ] prawda to ? Przestrzeń może powstać, ale mostka nie będzie. Gorzej ja ta pustka się zapadnie i pęknie wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.03.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Uruchomiłem w kotle tryb wygrzewania podłogówki. W 2 dniu na piętrze czuć już ciepło, temp wody na zasilaniu 31 C, temp podłogi ok 25 C i podłoga jest wszędzie ciepła, a wszystkie rotametry są na 1/2 przepływu i reagują na ewentualne dławienie zaworem. Na parterze natomiast jest źle - podłoga dużo chłodniejsza, ok 14 C, a część rotametrów wskazuje minimalny przepływ i nie reaguje na kręcenie zaworem. Rurki powrotu są jeszcze chłodne. O co chodzi, czy niedokładnie została odpowietrzona instalacja na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.03.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Przykręć trochę górę. poczekaj kilka godzin i zobacz co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.03.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Może zapytam o podstawy Proszę o taki wykład dla początkującego ... jak reguluje się takimi rozdzielaczami jak na fotce poniżej? (W chwili obecnej na belce dolnej i górnej są zamontowane odpowietrzniki i zawory spustowe - na zdjęciu jeszcze ich nie ma) Domyślam się, że kręci się karbowanym pokrętłem rotametru, żeby ustawić przepływy i patrzy się na poziom czerwonego grzybka - tak? Grzybek na górze = mały przepływ, grzybek na dole = duży przepływ - tak? Czy kręcąc pokrętłem rotametru aby nie wykręcę go? Natomiast czarne zawory na dolnej belce powrotu służą do zamontowania ewentualnych siłowników? Czyli jeżeli mam grzybek rotametru cały czas na górze, to znaczy, że powinienem zwiększyć przepływ kręcąc karbowanym pokrętłem, żeby opadły... bo może to jest przyczyną tego, że niektóre pętle słabo mi grzeją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.03.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Od razu rzuca się w oczy brak izolacji na pętlach dochodzących do rozdzielacza. U mnie ekipa tez cos takiego chciała zostawić po sobie ale w porę zareagowałem. Sprawdź czy odpowietrzniki są odkręcone. Potem po kolei odkręcaj pętle, może masz je po prostu zdławione. Edytowane 8 Marca 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Przepływ rzeczywiście regulujesz kręcąc przepływomierzem, nie powinno być możliwości aby wykręcić go maksymalnie. Jak wzrasta przepływ powinieneś widzieć na skali przepływomierza, są dwie opcje pracy/konstrukcji przepływomierzy: działające na zasilaniu - skala zazwyczaj rośnie od góry przepływomierza do dołu (do belki), działające na powrocie - skala rośnie od podstawy przepływomierza (od belki rozdzielacza) do góry. Aby dokonać rzeczy najważniejszej tj. regulacji hydraulicznej instalacji, potrzebna jest znajomość wartości tych przepływów, zazwyczaj pętle długie mają spore przepływy, pętle krótkie stosunkowo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 11.03.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam, Wziąłem się za samodzielne obliczenie podłogówki i... sam nie wiem gdzie popełniam błąd. Za przykład biorę rurki 17x2 dla pokoju 30 m2 z obliczonym OZC na 1250 W, pokrycie deska o Rλ = 0,1, temperatura zasilania 35°C, temperatura w pomieszczeniu 20°C. Najpierw liczę na piechotę zgodnie z poradnikiem tutaj http://www.purmo.com/docs/Purmo-Poradnik-dla-projektantow-02_2015_PL.pdf: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308257&d=1426112494 Wartość q przyjmuje z tabeli niżej: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308258&d=1426112507 Jak widać wychodzi na to, że przy rozstawie 25 cm będę miał 1260 W z podłogi - czyli moje zapotrzebowanie zostaje pokryte Potem to samo wrzucam do programu Purmo SDG 2.0 i... głupieję http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308259&d=1426112516 Czy coś robię nieprawidłowo, która wartość rozstawu rurek jest realna i optymalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Ta druga wartosc, mała uwaga Tz nie równa sie 35 oC, to jest Tzsr, wymaganą moc uzyskasz przy ok 36,5 oC, obliczenia wykonałem dla stropu międzykondygnacyjnego i parkietu dębowego 15 mm, dn=16 mm, okreslenie "deska" niewiele mówi. Tablice są mniej dokładne i kłpotliwe w uzyciu, opór cieplny dotyczy wylewki, podkładu/kleju i samej deski. Edytowane 11 Marca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 12.03.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 panowie czy ktoś może mi powiedzieć ile pompek potrzebuję do mojej instalacji podłogowej - pompa ciepła w piwnicy WPS K-1 - ma już wbudowaną pompkę obiegową podłogówki + pompkę DZ Dom ma 3 poziomy do ogrzania - piwnica, parter, poddasze - średnio po 67 metrów podłogi na każdym poziomie ( rozstaw co 10 cm, w łazienkach zagęszczone) Pewnie jedna pompka z PC nie da rady tego napędzić ale jeden z magików-hydraulików chce mi tam wsadzić 3 pompki po jednej na każde piętro. To nawet dla mnie laika w hydraulice zdecydowanie za dużo. Raz że 3 x pobór prądu dwa że może to samo można napędzić jedną mocniejszą pompą lub max dwiema. Na przykład dać jedną pompę na piwnicę i parter oraz dodatkową na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.03.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 U mnie są dwie pompki WILO Yonos Pico 25/1-4 (40W max.). Dom trzy poziomowy, piwnica i parter podłączane są do jednej, a piętro osobno do drugiej.Uważam, ze w Twoim przypadku trzy to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 12.03.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Cześć spróbuję ponownie, Jestem na etapie planowania ogrzewania i w połowie czytania tego wątku, który jest skarbnicą wiedzy. Mam już dwa pytania: 1. Jeżeli będę miał dwa obiegi w pomieszczeniu i przy niższych temperaturach na dworze będę chciał grzać tylko na jednym to czy potrzebna jest dylatacja miedzy tymi obiegami ? 2. Powinno się mieć mniej więcej równe długości obiegów, tylko się zastanawiam czy tak musi być w całym domu, czy np. na parterze mogę mieć obiegi około 90 metrów a na piętrze 50 m długości, oczywiście na każdym piętrze osobny rozdzielacz ? 3. Mam dość specyficzny salon, zastanawiam się czy dylatacja jak na rysunku to najlepsze wyjście Dziękuję za odpowiedź Edytowane 12 Marca 2015 przez szarlejak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ad1- tak potrzebna dylatacja.Ad2- możesz tak zrobić, wyregulujesz przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.03.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Dałbym więcej dylatacji. Aktualnie wygrzewam wylewki i z praktyki już napiszę, że pomieszczenia 5 x 5 m powinny mieć jeszcze dylatację przez środek. W moim przypadku powstały w takich pomieszczeniach naturalne dylatacje właśnie w połowie pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.03.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 piotrem0m: ja mam pomieszczenie 41mkw w kwadracie z 5 polami grzewczymi bez dylatacji i nic nie pękło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 13.03.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Czy znacie kogoś, kto zajmuję się projektowaniem podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 piotrem0m: ja mam pomieszczenie 41mkw w kwadracie z 5 polami grzewczymi bez dylatacji i nic nie pękło Wygrzewałeś ? W programie wygrzewania jastrychu (F1:2) w kotle Viessaman temperatura wody na zasilaniu to 45 C i tak przez 6 dni. Zarysowania - bo nie są to pęknięcia - pojawiły się na początku wygrzewania ale się nie powiększają. Mimo, że wylewka jest twarda (kułem to wiem) i ma siatkę zbrojeniową i włókna rozproszone i była pielęgnowana ... Choć wszyscy twierdzą, że jak ma popękać, to lepiej teraz a nie pod płytkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.03.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Czy znacie kogoś, kto zajmuję się projektowaniem podłogówki? Zapytaj się asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wygrzewałeś ? W programie wygrzewania jastrychu (F1:2) w kotle Viessaman temperatura wody na zasilaniu to 45 C i tak przez 6 dni. Zarysowania - bo nie są to pęknięcia - pojawiły się na początku wygrzewania ale się nie powiększają. Mimo, że wylewka jest twarda (kułem to wiem) i ma siatkę zbrojeniową i włókna rozproszone i była pielęgnowana ... Choć wszyscy twierdzą, że jak ma popękać, to lepiej teraz a nie pod płytkami... wygrzewałem - viessmann 200-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts