ElemenT 17.03.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Szybkie pytanie, jakie rozdzielacze proponujecie do podłogówki i do grzejników. Zastanawiam się czy warto dopłacać do jakiś firm, jak to zwykła belka mosiężna? Do co chce dać Kan-Therm z serii 81 - na górze belki miejsce na odpowietrzenie, na dole na zawór spustowy + dojścia do grzejników.Standardowo nie jest wyposażony w zawory odcinające, czy warto to dodawać? Co do podłogówki to chcę kupić Prandelli RP-R Basic z rotometrami. Może źle myślę, i to złe sprzęty? Może coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 19.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Do C.O. proponowałbym zastosowanie rozdzielacza z gotowymi nyplami - w ofercie Systemu KAN-therm oznaczone są serią 61. Dzięki nim wygodniej jest podłączać rury za pomocą śrubunków z tzw. eurokonusem. Jest to połączenie samouszczelniające się i nie wymaga stosowania jakiegokolwiek dodatkowego uszczelnienia. Jeśli chodzi o rozdzielacze do OP to rzeczywiście muszą posiadać zawory regulacyjne lub przepływomierze (rotametry). Druga belka może być "goła" jeśli nie planujesz stosowania automatyki pokojowej (indywidualna regulacja temp. w pomieszczeniach) np. seria 75A lub 55A. Warto dodać parę złotych na markowy produkt, jakiegokolwiek znanego producenta, jakość materiałów w tanich rozwiązaniach jest momentami wręcz porażająca - pamiętajmy że budujemy praktycznie raz na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 20.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Mam pytanie dotyczące podłogówki i pompy jakiej zastosować. Czy jest sens stosować droższą pompkę Grundfosa Alpha2 z funkcją auto adapt, jeśli poszczególne obwody podłogówki będą wyregulowane na rozdzielaczu (poprzez rotamery)? Jak rozumiem w takim przypadku nie będzie okresowej zmiany w przepływie wody więc czy jest sens dopłacać do droższej pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Mam pytanie dotyczące podłogówki i pompy jakiej zastosować. Czy jest sens stosować droższą pompkę Grundfosa Alpha2 z funkcją auto adapt, jeśli poszczególne obwody podłogówki będą wyregulowane na rozdzielaczu (poprzez rotamery)? Jak rozumiem w takim przypadku nie będzie okresowej zmiany w przepływie wody więc czy jest sens dopłacać do droższej pompki? Wystarczy Alpha 2L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.03.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Może ide na łatwiznę, ale na prawdę nie mam tyle czasu żeby wszystko przeczytać. W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać? A może ktoś tutaj zrobi coś takiego? Bo teraz jest tutaj 303 strony wiadomości, pomimo najszczerszych chęci nie da się tego ogarnąć w rozsądnym terminie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.03.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Może ide na łatwiznę, ale na prawdę nie mam tyle czasu żeby wszystko przeczytać. W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać? A może ktoś tutaj zrobi coś takiego? Bo teraz jest tutaj 303 strony wiadomości, pomimo najszczerszych chęci nie da się tego ogarnąć w rozsądnym terminie... W zasadzie podstawowe informacje są zawarte na 10 może 20 pierwszych stronach tego wątku. Reszta to w większości wtórne wątki. Zrobić OZC. Dobrać rozstaw do zapotrzebowania, źródła ciepła (PC, KG) i okładzin (projekt). (Ewentualnie "na pałe" wszędzie co 15, łazienki 10). Starać się robić pętle równej długością (60-70m), ale nie oczywiście nie musi być co do 1m. W łazienkach zagęścić max. Nie przekraczać długości 100m wraz z dobiegiem dla pojedynczej pętli. Robić odpowiednie dylatacje wylewek. Izolować dobiegi rur przy rozdzielaczu. Rozdzielacz z rotametrami. Najlepiej zasilać to jedną pompą (podłogówkę), ale UWAGA na wydajność! Te w kotłach czasami są za słabe. Z projektu wyjdą minimalne przepływy. Edytowane 20 Marca 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 20.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Wystarczy Alpha 2L. A jeśli na rozdzielaczu byłyby zamontowane siłowniki sterowane termostatmi w poszczególnych pomieszczeniach...? Lub inaczej zapytam, kiedy jest sens zastosować pompę z auto adapt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.03.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Przy siłownikach ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.03.2015 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać? A może ktoś tutaj zrobi coś takiego? Bo teraz jest tutaj 303 strony wiadomości, pomimo najszczerszych chęci nie da się tego ogarnąć w rozsądnym terminie... Wystarczy jedna zasada,podłogówka ma być wykonana pod określoną temperaturę zasilania przy określonej temperaturze zewnętrznej dla określonej straty energii dla każdego pomieszczenia z osobna. Ot i cała magia dobrze działającej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 21.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Witam, Czy mógby kto polecić program do wykonania OZC a później instalacji podłogówki, na którym sam wykonał obliczenia a potem użytkował system i jest zadowolony? Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.03.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Witam, Czy mógby kto polecić program do wykonania OZC a później instalacji podłogówki, na którym sam wykonał obliczenia a potem użytkował system i jest zadowolony? Pozdrawiam Radek ASOLT-OZC.exe ver. 2.0 niedrogi a dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.03.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam, Czy mógby kto polecić program do wykonania OZC a później instalacji podłogówki, na którym sam wykonał obliczenia a potem użytkował system i jest zadowolony? Pozdrawiam Radek http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne 1) Audytor OZC 6.5 Pro Demo 2) Audytor C.O. 3.8 Demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.03.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 asolt, wysłałem Ci wiadomość na priv. zerknij proszę...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 23.03.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Mam pytanie dotyczące termostatów pokojowych (sterowanie siłownikami na rozdzielaczu podłogówki). Orientujecie się, który producent posiada termostaty zasilane bateryjnie? W kilku pomieszczeniach mam przygotowany przewód dwu żyłowy, a z tego co czytałem większość termostatów wymaga min 3-4 przewodów (pomijam wersje bezprzewodowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 23.03.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Automatyka KAN-therm BASIC. Listwa Basic, najlepiej z modułem pompowym: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/instrukcja-listwy-elektryczne-basic-230-24v.pdf Na stronie nr. 2 są rozrysowane podłączenia elektryczne poszczególnych termostatów z oferty KAN. Dla przewodu dwużyłowego mamy dwa możliwe termostaty: Bimetaliczny (starsza konstrukcja, bez baterii) lub tygodniowy (z baterią): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/regulator-tygodniowy.pdf Ceny katalogowe dostępne na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 26.03.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nasuwa mi się kolejne pytanie o przykłady jak wy macie rozwiązania, gdyż przyznam szczerze, że jestem trochę zmieszany (cały domu na podłogówkę i 2 grzejniki w łazience - całość ogrzewana kotłem na ekogroszek)Znalazłem trzy rozwiązania:Osobny obieg przed zaworem trójdrożnym ( na plus, można zawsze załączyć same grzejniki, ale pewnie dodatkowa pompa będzie niezbędna)W obiegu razem z bojlerem (zaskoczyło mnie to trochę)Suszarki podpięte pod rozdzielacze podłogowe, niższa temperatura do akceptacji ale jak się to ma do długości obwodów, które będą miał między 70 a 100m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 26.03.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 odniosę się tylko do ostatniego zdania. nie ma problemu - wyregulujesz przepływami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 27.03.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 odniosę się tylko do ostatniego zdania. nie ma problemu - wyregulujesz przepływami. Dzięki Czyli rozumiem, że każdy obieg się da wyregulować tylko im równiejsze obiegi tym jest to łatwiejsze. Emmer masz może któreś rozwiązanie u siebie w domu, jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.03.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 . W jaki sposób będzie odpowietrzone ogrzewanie ścienne? W jaki sposób poradziliście sobie z tym problemem jeśli w ogóle on jest. Widziałem wmontowane odpowietrzniki w ścianach w najwyższym miejscu ale to ostateczność. Na szybko przejrzalem i nie znalazlem odpowiedzi. Poradzcie, bo koncepcja ze sciennym w lazience na poddaszu sie urodzila wczoraj a realizowana ma byc jutro Odpowietrzenie? Inny niz slimakowy uklada rurek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 30.03.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 tzn ja mam w całym domu podłogowe + jedną drabinkę w łazience podłączone normalnie jako obieg. od razu wszystko wystartowało na pełnych przepływach. następnie za pomocą regulacji na dolnej belce (powrót) przykręcałem te obiegi które wydawały mi się zbyt ciepłe lub zbyt szybko robiły się ciepłe. trzeba tylko wziąść pod uwagę że reakcja podłogi jest bardzo powolna, dlatego każda korekta wiąże się z odczekaniem aż będzie efekt. jeżeli masz projekt to tam to powinno być zawarte. ja zdecydowałem zrobić się to na zasadzie prób i błędów i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts