Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szybkie pytanie, jakie rozdzielacze proponujecie do podłogówki i do grzejników.

Zastanawiam się czy warto dopłacać do jakiś firm, jak to zwykła belka mosiężna?

Do co chce dać Kan-Therm z serii 81 - na górze belki miejsce na odpowietrzenie, na dole na zawór spustowy + dojścia do grzejników.

Standardowo nie jest wyposażony w zawory odcinające, czy warto to dodawać?

Co do podłogówki to chcę kupić Prandelli RP-R Basic z rotometrami.

Może źle myślę, i to złe sprzęty? Może coś doradzicie?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do C.O. proponowałbym zastosowanie rozdzielacza z gotowymi nyplami - w ofercie Systemu KAN-therm oznaczone są serią 61. Dzięki nim wygodniej jest podłączać rury za pomocą śrubunków z tzw. eurokonusem. Jest to połączenie samouszczelniające się i nie wymaga stosowania jakiegokolwiek dodatkowego uszczelnienia.

Jeśli chodzi o rozdzielacze do OP to rzeczywiście muszą posiadać zawory regulacyjne lub przepływomierze (rotametry). Druga belka może być "goła" jeśli nie planujesz stosowania automatyki pokojowej (indywidualna regulacja temp. w pomieszczeniach) np. seria 75A lub 55A.

Warto dodać parę złotych na markowy produkt, jakiegokolwiek znanego producenta, jakość materiałów w tanich rozwiązaniach jest momentami wręcz porażająca - pamiętajmy że budujemy praktycznie raz na całe życie.

Mam pytanie dotyczące podłogówki i pompy jakiej zastosować. Czy jest sens stosować droższą pompkę Grundfosa Alpha2 z funkcją auto adapt, jeśli poszczególne obwody podłogówki będą wyregulowane na rozdzielaczu (poprzez rotamery)? Jak rozumiem w takim przypadku nie będzie okresowej zmiany w przepływie wody więc czy jest sens dopłacać do droższej pompki?

Mam pytanie dotyczące podłogówki i pompy jakiej zastosować. Czy jest sens stosować droższą pompkę Grundfosa Alpha2 z funkcją auto adapt, jeśli poszczególne obwody podłogówki będą wyregulowane na rozdzielaczu (poprzez rotamery)? Jak rozumiem w takim przypadku nie będzie okresowej zmiany w przepływie wody więc czy jest sens dopłacać do droższej pompki?

Wystarczy Alpha 2L.

Może ide na łatwiznę, ale na prawdę nie mam tyle czasu żeby wszystko przeczytać. W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać?

A może ktoś tutaj zrobi coś takiego? Bo teraz jest tutaj 303 strony wiadomości, pomimo najszczerszych chęci nie da się tego ogarnąć w rozsądnym terminie...

Może ide na łatwiznę, ale na prawdę nie mam tyle czasu żeby wszystko przeczytać. W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać?

A może ktoś tutaj zrobi coś takiego? Bo teraz jest tutaj 303 strony wiadomości, pomimo najszczerszych chęci nie da się tego ogarnąć w rozsądnym terminie...

W zasadzie podstawowe informacje są zawarte na 10 może 20 pierwszych stronach tego wątku. Reszta to w większości wtórne wątki.

Zrobić OZC.

Dobrać rozstaw do zapotrzebowania, źródła ciepła (PC, KG) i okładzin (projekt). (Ewentualnie "na pałe" wszędzie co 15, łazienki 10).

Starać się robić pętle równej długością (60-70m), ale nie oczywiście nie musi być co do 1m.

W łazienkach zagęścić max.

Nie przekraczać długości 100m wraz z dobiegiem dla pojedynczej pętli.

Robić odpowiednie dylatacje wylewek.

Izolować dobiegi rur przy rozdzielaczu.

Rozdzielacz z rotametrami.

Najlepiej zasilać to jedną pompą (podłogówkę), ale UWAGA na wydajność! Te w kotłach czasami są za słabe. Z projektu wyjdą minimalne przepływy.

Edytowane przez fenix2

Gość Arturo72
W tym wątku jest pewnie odpowiedź na każde pytanie, ale czy znacie może jakąś stronkę www, gdzie laikom wytłumaczone jest, jak zrobić dobrą podłogówkę? Takie 10 złotych zasad, których trzeba przestrzegać?

Wystarczy jedna zasada,podłogówka ma być wykonana pod określoną temperaturę zasilania przy określonej temperaturze zewnętrznej dla określonej straty energii dla każdego pomieszczenia z osobna.

Ot i cała magia dobrze działającej podłogówki.

Witam,

Czy mógby kto polecić program do wykonania OZC a później instalacji podłogówki, na którym sam wykonał obliczenia a potem użytkował system i jest zadowolony?

Pozdrawiam

Radek

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne

1)

Audytor OZC 6.5 Pro Demo

2)

Audytor C.O. 3.8 Demo

Mam pytanie dotyczące termostatów pokojowych (sterowanie siłownikami na rozdzielaczu podłogówki). Orientujecie się, który producent posiada termostaty zasilane bateryjnie? W kilku pomieszczeniach mam przygotowany przewód dwu żyłowy, a z tego co czytałem większość termostatów wymaga min 3-4 przewodów (pomijam wersje bezprzewodowe).

Automatyka KAN-therm BASIC.

Listwa Basic, najlepiej z modułem pompowym: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/instrukcja-listwy-elektryczne-basic-230-24v.pdf

Na stronie nr. 2 są rozrysowane podłączenia elektryczne poszczególnych termostatów z oferty KAN. Dla przewodu dwużyłowego mamy dwa możliwe termostaty:

Bimetaliczny (starsza konstrukcja, bez baterii) lub tygodniowy (z baterią): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/regulator-tygodniowy.pdf

Ceny katalogowe dostępne na stronie.

Nasuwa mi się kolejne pytanie o przykłady jak wy macie rozwiązania, gdyż przyznam szczerze, że jestem trochę zmieszany (cały domu na podłogówkę i 2 grzejniki w łazience - całość ogrzewana kotłem na ekogroszek)

Znalazłem trzy rozwiązania:

Osobny obieg przed zaworem trójdrożnym ( na plus, można zawsze załączyć same grzejniki, ale pewnie dodatkowa pompa będzie niezbędna)

W obiegu razem z bojlerem (zaskoczyło mnie to trochę)

Suszarki podpięte pod rozdzielacze podłogowe, niższa temperatura do akceptacji ale jak się to ma do długości obwodów, które będą miał między 70 a 100m?

.

W jaki sposób będzie odpowietrzone ogrzewanie ścienne? W jaki sposób poradziliście sobie z tym problemem jeśli w ogóle on jest. Widziałem wmontowane odpowietrzniki w ścianach w najwyższym miejscu ale to ostateczność.

Na szybko przejrzalem i nie znalazlem odpowiedzi. Poradzcie, bo koncepcja ze sciennym w lazience na poddaszu sie urodzila wczoraj a realizowana ma byc jutro :)

Odpowietrzenie? Inny niz slimakowy uklada rurek ?

tzn ja mam w całym domu podłogowe + jedną drabinkę w łazience podłączone normalnie jako obieg. od razu wszystko wystartowało na pełnych przepływach. następnie za pomocą regulacji na dolnej belce (powrót) przykręcałem te obiegi które wydawały mi się zbyt ciepłe lub zbyt szybko robiły się ciepłe.

trzeba tylko wziąść pod uwagę że reakcja podłogi jest bardzo powolna, dlatego każda korekta wiąże się z odczekaniem aż będzie efekt. jeżeli masz projekt to tam to powinno być zawarte. ja zdecydowałem zrobić się to na zasadzie prób i błędów i jestem zadowolony