piotrszym80 30.03.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Na szybko przejrzalem i nie znalazlem odpowiedzi. Poradzcie, bo koncepcja ze sciennym w lazience na poddaszu sie urodzila wczoraj a realizowana ma byc jutro Odpowietrzenie? Inny niz slimakowy uklada rurek ? Instalacje z rurek fi 16 ułożyłem meandrowo od dołu do góry. W najwyższym miejscu trójnik i na poddaszu odpowietrznik. Jakby co posiadam zdjęcia. Rurki układałem według projektu kolegi z forum. Rozstaw rurek u mnie co 10 cm. Jeśli to możliwe daj rurki na ścianie zewnętrznej. Ja dałem część do 1,5 m na ścianie wewnętrznej pod suszenie ręczników, następnie poprowadziłem rurki na ścianę z lustrem i pod nim rozprowadziłem resztę. Mam nadzieję, że nie będzie parowało. Ważne jest położenie tynku na rurkach. Zastosowałem tynk cementowo wapienny (szpryc cementowy, następnie siatka Leduchowskiego (lub Rapitza), warstwa tynku do rurek i trzecia warstwa tynku na przykrycie rurek minimum 1,5 cm, tynkarze dodali dodatkowo do tynku mikrozbrojenie ). Edytowane 31 Marca 2015 przez piotrszym80 Uzupełnienie postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.03.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Jeśli teoretyczna wydajność OP w łazience jest nieco za niska, nie należy się tak bardzo przejmować. Naprawdę bardzo mroźne dni nie są takie częste. I te niskie temp. nie trwają zazwyczaj długo. Jest parę dni mocno mroźnych, parę dni cieplejszych itd. Współczesne domy bardzo powoli tracą temp , w środku nie odczuwa się niedomagań. Poza tym łazienka nie jest samodzielnym budynkiem. Temperaturę wewnątrz, podtrzymują inne sąsiednie pomieszczenia poprzez ściany i drzwi. Takie niedomagania mogą być odczuwalne wyjątkowo podczas długo utrzymujących się wielkich mrozów. Przez ostatnie 3 zimy nic takiego nie miało miejsca.Obawy mocno na wyrost. W razie "W" mogę powiesić grzejnik ścienny na prąd, zostawiłem na to miejsce (niepotrzebnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.03.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Instalacje z rurek fi 16 ułożyłem meandrowo od dołu do góry. W najwyższym miejscu trójnik i na poddaszu odpowietrznik. Ja u siebie wyprowadze cala petle na poddasze, bo chce uniknac dawania trojnika w tynku. Oczywiscie zaizoluje odpowiednio. Ja dałem część do 1,5 m na ścianie wewnętrznej pod suszenie ręczników, następnie poprowadziłem rurki na ścianę z lustrem i pod nim rozprowadziłem resztę. Mam nadzieję, że nie będzie parowało. Ważne jest położenie tynku na rurkach. Zastosowałem tynk cementowo wapienny (szpryc cementowy, następnie siatka Leduchowskiego (lub Rapitza), warstwa tynku do rurek i trzecia warstwa tynku na przykrycie rurek minimum 1,5 cm, tynkarze dodali dodatkowo do tynku mikrozbrojenie ). W moim wypadku bedzie to sciana dzialowa miedzy lazienka a pralnio-suszarnia, pokryta glazura- wiec nie spodziewam sie "problemow" z tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 31.03.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 W obiegu razem z bojlerem (zaskoczyło mnie to trochę) Ja tak mam zrobione, pompka od bojlera napędza mi grzejnik w łazience. Miała pracować cały czas na najniższym biegu ale... Okazało się, że w łazience jest wystarczająco ciepło czyli grzejnik tak naprawdę służy mi za wieszak do ręczników na którym się suszą. Efekt jest taki, że biorąc kąpiel spuszczamy ciepłą wodę czyli po jakiejś chwili załącza się pompka CWU, która nam w tym samym czasie nagrzewa grzejnik, na którym ląduje mokry ręcznik. ot tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 01.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Czyli jednak da się, no cóż teraz pozostaje mi wiele do przemyślenia. Dziękuję za opisanie waszych systemów zasilania suszarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 04.04.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 tzn ja mam w całym domu podłogowe + jedną drabinkę w łazience podłączone normalnie jako obieg. Przy okazji zapytam, jeśli można: Jaki masz grzejnik łazienkowy i jaką temperaturę zasilania tego grzejnika? Skoro masz w całym domu podłogówkę to jak ona wygląda w sypialniach, czy na całej powierzchni czy łóżka ominięte czy kilka obiegów? Pytam gdyż chciałem położyć rury wszędzie oprócz miejsca pod łóżkiem, czyli na połówce pokoju. W sypialniach panele i dylatacje wyłącznie w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 A co się stanie jak żona za dwa lata zadecyduje że łóżko w tym miejscu nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 I w czym przezzkadzają rurki pod lóżkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.04.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Cieki wodne i inne gusła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 05.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) A co się stanie jak żona za dwa lata zadecyduje że łóżko w tym miejscu nie pasuje? Mnie to nie dotyczy - układ w domu akurat nie pozwala na inne konfiguracje, więc w grę nie wchodzi przemeblowanie. Pewnie gdyby była taka możliwość to można podzielić pokój na dwa obiegi i grzać tylko jednym. I w czym przezzkadzają rurki pod lóżkiem ? Gdzieś był wątek na ten temat. Z resztą chodzi mi tu o wasze doświadczenia. Szczególnie jak wszyscy dookoła odradzają podłogowe w całym domu. ,głównie ze względu na łóżka i dzieci które bawią się na podłodze. Cieki wodne i inne gusła. Zgadza się są i takie teorie. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez szarlejak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 ...,głównie ze względu na łóżka i dzieci które bawią się na podłodze. Zgadza się są i takie teorie. Dla dzieci to akurat OK bo ciepło im będzie i 'wilka' nie dostaną. A to pod łóżkiem trzeba kasztany rozłożyć one eliminują szkodliwe promieniowanie cieków. (tak mówią szpece) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.04.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Mnie to nie dotyczy - układ w domu akurat nie pozwala na inne konfiguracje, więc w grę nie wchodzi przemeblowanie. Ja bym taki pewien nie był. Pomysłowość kobiet (oczywiście nie wszystkich) nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A to pod łóżkiem trzeba kasztany rozłożyć one eliminują szkodliwe promieniowanie cieków. (tak mówią szpece)Tu chodzi o ruch wody w ziemi. Ta w rurach podlogowki podobno nie szkodzi. Tak mi gadal jeden co sie tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tu chodzi o ruch wody w ziemi. Ta w rurach podlogowki podobno nie szkodzi. Tak mi gadal jeden co sie tym zajmuje Wystarczy napluć na podłogę przez lewe ramie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.04.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tu chodzi o ruch wody w ziemi. Ta w rurach podlogowki podobno nie szkodzi. Tak mi gadal jeden co sie tym zajmuje dokładnie... dobrze prawisz, w OP woda w rurkach płynie bez zawirowań większych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 dokładnie... dobrze prawisz, w OP woda w rurkach płynie bez zawirowań większych A jakież to wiry są w ziemi,Co za ciemnota .Do szkoły jakiejś to panowie chodzili .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.04.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) a co ty myślisz że w szkole ci wszystko powiedzą i nauczą ? jakiż to naiwny jesteś albo mocno wierzysz w ten system poza tym gdzie to powiedziane zostało że już wszystko odkryte... i mamy wiedzę absolutną Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.04.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak wygląda sprawa z odpowietrzaniem ogrzewania ściennego - gdy wyprowadzę część obiegu podłogi na ścianę (do suszenia ręczników zamiast suszarki) i wrócę nim do podłogi i dalej powrót do rozdzielacza to siłą rzeczy najwyższy pkt będzie w ścianie, nie będzie problemów z zapowietrzaniem ? Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.04.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Jak wygląda sprawa z odpowietrzaniem ogrzewania ściennego - gdy wyprowadzę część obiegu podłogi na ścianę (do suszenia grzejników zamiast suszarki) i wrócę nim do podłogi i dalej powrót do rozdzielacza to siłą rzeczy najwyższy pkt będzie w ścianie, nie będzie problemów z zapowietrzaniem ? Ale po co chcesz suszyć grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 06.04.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A jakież to wiry są w ziemi,Co za ciemnota .Do szkoły jakiejś to panowie chodzili .? Nie interesują mnie wasze teorie tylko jak macie to rozwiązanie u siebie. Wszyscy macie jeden obieg na całym pokoju? Łóżko będzie zabudowane do dołu, bo ciągłe sprzątanie pod nim mnie już irytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts