Jacekss 20.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 to spróbuj z PC PW.. będzie taniej i może wystarczy ci taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 28.04.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Mam pytanie o ustawienie rotamerów podłogówki. Wczoraj miałem pierwsze uruchomienie podłogówki (budynek dosyć wyziębiony), temperatura zasilana 25 st.. Czy rotamery poszczególnych obwodów na rozdzielaczu podczas wygrzewania wylewki powinny być maksymalnie otwarte? Aktualnie mam ustawione 1l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.04.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 ustaw tak jak powinno być ustawione wg projektu.. jeśli taki posiadasz. i tak przepływy są zależne od wydajności pompki + oporów pętli OP + ustawienia rotametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 28.04.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Nie chodzi mi o ustawienia podczas eksploatacji podłogówki podczas eksploatacji (czyt. codziennego użytkowania). Jest to pierwsze uruchomienie i chcę wygrzać wylewki więc zastanawiam się czy przepływy powinny być większe niż te z projektu. Pompka jest większa niż być powinna (ster. elektronicznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.04.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ok, to teraz jeszcze pytanie o sterowanie. Łopatologicznie przedstawie jak teraz to rozumiem - poproszę o potwierdzenie lub sprostowanie. Będzie bufor i podłogówka. Wieszam sterownik na parterze. - od niego przewód na zewnątrz do czujnika temp., - kolejny do zaworu trójdrogowego na wyjściu z bufora by sterował temp. wody do zasilania podłogówki - do czujnika wody zasilającej - czy pod ten sterownik podpina się pompę podłogówki wtedy sterownik potrzebuje zasilania 230V To już zależy od sterownika. Przykładowo u mnie: 1. sterownik mierzy temperaturę zewnętrzną 2. na jej podstawie decyduje jaka powinna być temperatura wody zasilającej 3. mierzy rzeczywistą temperaturę na zasilaniu 4. jeśli odbiega za dużo, to kręci zaworem 3D w prawo lub w lewo. U mnie ten zawór jest na 230V. Zastanawiam się jaki jest sens wstawienia pompy pomiędzy kotłem na paliwo stałe a buforem. Przecież grawitacyjnie tez powinno działać. Czy chodzi o szybkość naładowania bufora. Przeczytałem ok. 50 pierwszych stron i tam Piczman pokazał kotłownię. Jak kocioł wysoko lub rurki nie za grube to pompa może być potrzebna. U mnie taka jest uruchamiana termo-stycznikiem na wyjściu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 ja mam czysto fachowe pytanie , jakiej firmy kupić rury PEX-AL-PEX aby uniknąć kłopotów w przyszłości oraz czy złączki skręcane czy prasowane , dom około 100 m sam parter nic więcej ,kocioł w piwnicy ,podłogówka to główne ogrzewanie a rezerwowe -dodatkowe w razie dużych mrozów kominek z nadmuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.05.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 W którym miejscu chcesz te złączki dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 W którym miejscu chcesz te złączki dawać? pewnie to żle wyraziłem chodzi mi o początkowe i końcowe zakończenia czyli podłaczenie do rozdzielacza zasilania i powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 ja mam czysto fachowe pytanie , jakiej firmy kupić rury PEX-AL-PEX aby uniknąć kłopotów w przyszłości oraz czy złączki skręcane czy prasowane , dom około 100 m sam parter nic więcej ,kocioł w piwnicy ,podłogówka to główne ogrzewanie a rezerwowe -dodatkowe w razie dużych mrozów kominek z nadmuchem PEX daj sprawdzonych producentów. WAWIN, KAN, Herz itp. Rozdzielacze mają zwykle komplet złączek skręcanych tzw. eurokonus'y. Jaki kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) PEX daj sprawdzonych producentów. WAWIN, KAN, Herz itp. Rozdzielacze mają zwykle komplet złączek skręcanych tzw. eurokonus'y. Jaki kocioł? to wezmę raczej wawin-a wraz z rozdzielaczami no i mieszalnikiem a teraz się narażę ale trudno ,piec -kocioł na paliwo stałe czyli węgiel Edytowane 4 Maja 2015 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 to wezmę raczej wawin-a wraz z rozdzielaczami no i mieszalnikiem a teraz się narażę ale trudno ,piec -kocioł na paliwo stałe czyli węgiel Dla domku 100m to lipa. Jaki 'mieszalnik'? A może mieszacz masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Dla domku 100m to lipa. Jaki 'mieszalnik'? A może mieszacz masz na myśli? tak miałem na myśli mieszacz , nowe określenia dla mnie to tak wychodzi ja te rzeczy muszę już kompletować bo od 1 czerwca będę posiadaczem tego domu i muszę zdążyć z remontami do zimy a sama wylewka schnie miesiąc potem jeszcze muszę kafelki położyć a mistrzu w piwnicy musi mi to jakoś poskręcać ten kocioł i popodłaczać a co miałeś na myśli że to lipa na 100m ? każde info dla mnie na wagę złota bo z kasą to tak jak 90% z nas ma pewne problemy coś mam ale nie na tyle aby ogarnąć wszystko na najwyższym poziomie więc trzeba coś pominąć w pierwszym etapie ale nie na tyle aby sobie zaszkodzić w drugim 1 duży pokój z otwartą kuchnią 36 m 2 obwody 2 sypialnia 19,5 metra 1 obwód 3 sypialnia 14,6 metra 1 obwód 4 łazienka 13,7 metra 1 obwód 5 przedsionek 14 metra 1 obwód czyli razem 6 obwodów więc 600 metrów rurki pex-al-pex powinno wystarczyć ? Edytowane 4 Maja 2015 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 ]tak miałem na myśli mieszacz , nowe określenia dla mnie to tak wychodzi ja te rzeczy muszę już kompletować bo od 1 czerwca będę posiadaczem tego domu i muszę zdążyć z remontami do zimy a sama wylewka schnie miesiąc potem jeszcze muszę kafelki położyć a mistrzu w piwnicy musi mi to jakoś poskręcać ten kocioł i popodłaczać a co miałeś na myśli że to lipa na 100m ? każde info dla mnie na wagę złota bo z kasą to tak jak 90% z nas ma pewne problemy coś mam ale nie na tyle aby ogarnąć wszystko na najwyższym poziomie więc trzeba coś pominąć w pierwszym etapie ale nie na tyle aby sobie zaszkodzić w drugim 1 duży pokój z otwartą kuchnią 36 m 2 obwody 2 sypialnia 19,5 metra 1 obwód 3 sypialnia 14,6 metra 1 obwód 4 łazienka 13,7 metra 1 obwód 5 przedsionek 14 metra 1 obwód czyli razem 6 obwodów więc 600 metrów rurki pex-al-pex powinno wystarczyć ?[/size] Nie napisałeś jakie ocieplenie tego domu i jakie okna, wentylacja. Ale zapotrzbowanie pewnie w granicach 5-6kW. Więc kocioł będzie się 'męczył'. Szukaj takiego o mocy max 10kW. Wylewki mają schnąć miesiąc a po tym okresie należy zrobić wygrzewanie wylewek. Dopiero kleić ceramikę. Czy starczy to zależy jak gęsto położysz rurki. Ja proponuje ci byś dał rozstaw co 15cm. Wyjdzie około 700m rury. Duży pokój: 3 obwody po 80m; Sypialnia: 2 obwody po 65m; Raszta może być 1 obwód. Jak w łazience nie ma grzejnika to dać rozstaw co 10cm i 2 pętle, a jak jest to jedną co 15cm można obskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 w łazience dam co 10 cm tak myslałem też , co do kotła to ten mój majster gadał coś między 15-20 kw bo dom nie jest ocieplony na razie to w następnym roku dopiero bym robił . jest ściana na półtorej cegły dobrze że te rurki nie są takie drogie więc dokupienie 100 m to już pikuś mówisz że lepiej w tej dużej sypialni oraz dużym pokoju zrobić obwody po 80m , faktycznie chyba lepiej powinno się to sprawdzić wieksza kontrola i rozpływy powinny lepiej się rozkładać mój majster namawia mnie aby dodatkowo dać grzejniki tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 w łazience dam co 10 cm tak myslałem też , co do kotła to ten mój majster gadał coś między 15-20 kw bo dom nie jest ocieplony na razie to w następnym roku dopiero bym robił . jest ściana na półtorej cegły A kocioł kupujesz na 1 rok, czy na 20 lat? Lepiej się teraz awaryjnie dogrzać elektrycznymi grzejnikami, niż później 20 lat używać przewymiarowany kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 w łazience dam co 10 cm tak myslałem też , co do kotła to ten mój majster gadał coś między 15-20 kw bo dom nie jest ocieplony na razie to w następnym roku dopiero bym robił . jest ściana na półtorej cegły dobrze że te rurki nie są takie drogie więc dokupienie 100 m to już pikuś mówisz że lepiej w tej dużej sypialni oraz dużym pokoju zrobić obwody po 80m , faktycznie chyba lepiej powinno się to sprawdzić wieksza kontrola i rozpływy powinny lepiej się rozkładać mój majster namawia mnie aby dodatkowo dać grzejniki tylko po co ? Ten 10kW powinien starczyć nawet obecnie bo można wycisnąć z niego pewnie 12 do 15kW. Max z dobiegami obwody 100m. Więc w dużym pokoju jak dasz 2 obwody to wyjdzie około 120mb jeden obwód. Nie zrób takiej głupoty jak zakup kotła 17-20kW! Bo będziesz sobie pluł w brodę kilka ładnych lat a instalatora przeklinał. Dla domu nie ocieplonego zapotrzebowanie 100W/m2 * 100 = 10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 cenne uwagi panowie dzięki za nie . przeczytałem już milion postów i poradników i światli fachowcy zawsze gadają że kocioł nie może być przewymiarowany więc sugerowałem mojemu fachmanowi nieśmiało taki 10-14 KW a on że dom nie ocieplony i takie a ja mu że to podłogówka i nie mogę dać przecież 40 stopni bo mi kulasy napuchną a on a gdzie bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 cenne uwagi panowie dzięki za nie . przeczytałem już milion postów i poradników i światli fachowcy zawsze gadają że kocioł nie może być przewymiarowany więc sugerowałem mojemu fachmanowi nieśmiało taki 10-14 KW a on że dom nie ocieplony i takie a ja mu że to podłogówka i nie mogę dać przecież 40 stopni bo mi kulasy napuchną a on a gdzie bojler Aha i nie daj sobie wcisnąć rozdzielacza z pompą mieszającą! Tylko osobno rozdzielacz OP a w kotłowni pompka i zawór 3D mieszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Aha i nie daj sobie wcisnąć rozdzielacza z pompą mieszającą! Tylko osobno rozdzielacz OP a w kotłowni pompka i zawór 3D mieszający. nie wiem czy mogę ale zapytam czy zrobiłbyś mi schemat tego ogrzewania podłogowego wraz z elementami potrzebnymi oczywiście za opłatą bo chyba lepiej wydać parę groszy niż całą zimę siedzieć w piwnicy i regulować coś tam a podłoga 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlejak 04.05.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Aha i nie daj sobie wcisnąć rozdzielacza z pompą mieszającą! Tylko osobno rozdzielacz OP a w kotłowni pompka i zawór 3D mieszający. Czy przy 3 poziomach w samej podłogówce (w sumie około 1200 m) plus 2 grzejniki w łazience na osobnym obwodzie, również zamiast kupować 3 rozdzielaczy z mieszaczem zainwestować w jedną pompę i zawór 3d. Zdecydowanie na plus są koszty. Wcześniej tak myślałam, ale co fachowiec to inna teoria. I jaki sterownik wybrać, polecicie coś EUROSTER, TECH, czy coś innego. Czy da się pogodzić pogodówkę z termostatami pokojowymi ? Mam już niezły mętlik w głowie. Piec na ekogroszek! Edytowane 4 Maja 2015 przez szarlejak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts