uris 12.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) III bieg czyli max to przepływy masz powyżej 2,500l/h czyli ponad 1l/m , kwestia jeszcze jaka temperatura zasilania im niższa tym pompa pracuje więcej a im wyższa to pracuje rzadziej . Moja pompa pracuje 2x tyle co twoja tak pi razy dzwi bo kociołek średnio w zimie pracuje 15h na dobę . @Liwko - to masz fajną pompkę, u siebie mam taką co na III biegu łapie 97W jakiś Grundfos.. Też mam Grundfosa i faktycznie ta pompa to jakiś syf wpier... tyle prądu co kolega pisze ,dlatego mam ją na II biegu bo jest najwydajniej i najekonomiczniej . Edytowane 12 Października 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 @Liwko - to masz fajną pompkę, u siebie mam taką co na III biegu łapie 97W jakiś Grundfos.. To po co taka mocna? Ale to dalej by było tylko około 50zł na sezon, z których i tak lwią część musiałbym dostarczyć w postaci ciepła z innego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.10.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 taka była w piecyku.. ale co tam, i tak grzeje z COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 ale co tam, i tak grzeje z COP=1 Dokładnie. Ale może u ciebie trzeba to bardziej przeliczyć? Wiesz ile godzin rocznie kocioł grzeje CO? Możesz to w przybliżeniu obliczyć znając ilość gazu zużytego na CO przez ilość gazu zużywanego w ciągu jednej godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.10.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 u mnie kocioł elektryczny stąd i napisałem że grzeje z COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 u mnie kocioł elektryczny stąd i napisałem że grzeje z COP=1 No tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 12.10.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Nie bijcie, bo może było, ale tyle stron nie przebrnę... Czy jak puszczam rury przez dylatację w progu, to mogę je puścić w otulinie, gdy nie mam innych peszli??? A na otulinę normalnie pianka pionowo z wyciętą dziurką na rurki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Likopen 12.10.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Jeżeli pompka pracuje w okresie grzewczym, to i tak niemal cała jej praca przekłada się na ciepło, które zostanie w domu. Jeżeli chcesz tu szukać jakichś spektakularnych oszczędności to możesz się zawieść. Jeżeli wybierzesz oszczędniejszą pompkę, to spalisz więcej gazu Racja, spektakularnych oszczędności nie będę szukał, po przeliczeniu stwierdzam, że poruszamy się w zakresie kilkudziesięciu złotych rocznie. Nadal wolę, żeby ciepło produkować z tańszego gazu niż z droższego prądu. Maciej jakieś ulubione marki/ modele godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 13.10.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Pompa się izoluje co do modeli to najpopularniejsze to Wilo i Grundfos Ta jest całkiem fajna http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki2/images/030811wilo3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.10.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nie bijcie, bo może było, ale tyle stron nie przebrnę... Czy jak puszczam rury przez dylatację w progu, to mogę je puścić w otulinie, gdy nie mam innych peszli??? A na otulinę normalnie pianka pionowo z wyciętą dziurką na rurki ... Możesz puścić w piance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.10.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 III bieg czyli max to przepływy masz powyżej 2,500l/h czyli ponad 1l/m , kwestia jeszcze jaka temperatura zasilania im niższa tym pompa pracuje więcej a im wyższa to pracuje rzadziej . Moja pompa pracuje 2x tyle co twoja tak pi razy dzwi bo kociołek średnio w zimie pracuje 15h na dobę . Też mam Grundfosa i faktycznie ta pompa to jakiś syf wpier... tyle prądu co kolega pisze ,dlatego mam ją na II biegu bo jest najwydajniej i najekonomiczniej . To wychodzi jakieś 41l/min a nie 1l/min. Pytanie jaki ten Grundfos. Bo Alpha2 to tyle nie konsumuje na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.10.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 mój Grundfos wyciąga ok 19 l/min jaki typ mogę sprawdzić, ale to jakiś tani model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 14.10.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 To wychodzi jakieś 41l/min a nie 1l/min. Pytanie jaki ten Grundfos. Bo Alpha2 to tyle nie konsumuje na pewno. Ponad 1l/m na jednym obiegu a ma ich 21 . Tak właśnie Grundfos Alpha2 tak żre prąd ,podłączałem ja pod watomierz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 20.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam, Posiadam przygotowane przez p.Asolt OZC. Obecnie próbuje przygotować projekt rozstawów dla podłogówki. Moje pytanie - jaką temperaturę wody zasilającej i deltę ochłodzenia wody przyjąć do projektu podłogówki, gdy planuję instalować pompę ciepła powietrze-woda (9kW).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.10.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam, .....jaką temperaturę wody zasilającej i deltę ochłodzenia wody przyjąć do projektu podłogówki..... Tą temperaturę wyznaczy Ci jedno z pomieszczeń. U mnie była to jedna z łazienek gdzie aby uzyskać żądaną temp. rurki są rozłożone co 10cm (gęściej ciężko zrobić) a temp zasilania powinna wynosić 37 stopni. Ale o szczegóły pytaj asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Tą temperaturę wyznaczy Ci jedno z pomieszczeń. U mnie była to jedna z łazienek gdzie aby uzyskać żądaną temp. rurki są rozłożone co 10cm (gęściej ciężko zrobić) a temp zasilania powinna wynosić 37 stopni. Ale o szczegóły pytaj asolta. Tak własnie jest, wybieramy pomieszczenie o najwiekszych stratach ma m2 lub (i) pokryciu posadzki materiałem o najwiekszym oporze cieplnym (np. narozny pokój z parkietem, nie zawsze bedzie to łazienka, chociaz najczesciej), przyjmujemy rozstaw 10 cm (mniejszy niewiele daje a jest kłopotliwy w ułozeniu) i liczymy najnizszą mozliwą Tz przy dT=5 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 21.10.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Prosiłbym o weryfikacje obliczeń: 1. Zgodnie z sugestiami wybrałem pomieszczenie o największej projektowej stracie ciepła φHL na m2 wynoszącym: 48,4 [W/m2] , rzeczywiście była to łazienka. 2. Następnie według tabeli dla oporu cieplnego R=0,01 [m2K/W] i temperatury wewnętrznej wynoszącej 24`C i odstępu układania rury Vr = 10 cm, odczytałemdla temp. zasilania/powrotu 35/27 , maks. gęstość strumienia cieplnego wyniesie 41 W/m2 - zbliżona ale zbyt niska wartośćdla temp. zasilania/powrotu 40/35 , maks. gęstość strumienia cieplnego wyniesie 64 W/m2 - zbyt wysoka wartość zatem orientacyjnie temperatura zasilania to 36`C. I następnie dla tej przyjętej temp. zasilania 36`C wyliczam już rozstawy dla kolejnych pomieszczeń również odczytując w tabeli wymagane rozstawy dopasowując do odpowiedniej maks.gęstości strumienia cieplnego. Edytowane 21 Października 2015 przez fox503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dla Tz=35/27 załozono zbyt duzą dT, przy dT=5 oC moc grzejnika wzrosnie o kilkanascie % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 21.10.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Nie znalazłem tabel zawierających dane dla Tz/Tp 35/30 ani innych z dT=5 oC. W jaki sposób mogę to przeliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.10.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Nie znalazłem tabel zawierających dane dla Tz/Tp 35/30 ani innych z dT=5 oC. W jaki sposób mogę to przeliczyć ? Skoro nie ma w tabelach to przyjąc wartosc Tz=36 oC, i tak dotyczy ona tylko temperatur zewnętrznych ponizej -15 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts