Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

III bieg czyli max to przepływy masz powyżej 2,500l/h czyli ponad 1l/m , kwestia jeszcze jaka temperatura zasilania im niższa tym pompa pracuje więcej a im wyższa to pracuje rzadziej . Moja pompa pracuje 2x tyle co twoja tak pi razy dzwi bo kociołek średnio w zimie pracuje 15h na dobę .

@Liwko - to masz fajną pompkę, u siebie mam taką co na III biegu łapie 97W jakiś

Grundfos..

Też mam Grundfosa i faktycznie ta pompa to jakiś syf wpier... tyle prądu co kolega pisze ,dlatego mam ją na II biegu bo jest najwydajniej i najekonomiczniej .

Edytowane przez uris

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli pompka pracuje w okresie grzewczym, to i tak niemal cała jej praca przekłada się na ciepło, które zostanie w domu. Jeżeli chcesz tu szukać jakichś spektakularnych oszczędności to możesz się zawieść. Jeżeli wybierzesz oszczędniejszą pompkę, to spalisz więcej gazu :yes:

Racja, spektakularnych oszczędności nie będę szukał, po przeliczeniu stwierdzam, że poruszamy się w zakresie kilkudziesięciu złotych rocznie. Nadal wolę, żeby ciepło produkować z tańszego gazu niż z droższego prądu.

Maciej jakieś ulubione marki/ modele godne polecenia?

III bieg czyli max to przepływy masz powyżej 2,500l/h czyli ponad 1l/m , kwestia jeszcze jaka temperatura zasilania im niższa tym pompa pracuje więcej a im wyższa to pracuje rzadziej . Moja pompa pracuje 2x tyle co twoja tak pi razy dzwi bo kociołek średnio w zimie pracuje 15h na dobę .

Też mam Grundfosa i faktycznie ta pompa to jakiś syf wpier... tyle prądu co kolega pisze ,dlatego mam ją na II biegu bo jest najwydajniej i najekonomiczniej .

To wychodzi jakieś 41l/min a nie 1l/min.

Pytanie jaki ten Grundfos. Bo Alpha2 to tyle nie konsumuje na pewno.

Witam,

.....jaką temperaturę wody zasilającej i deltę ochłodzenia wody przyjąć do projektu podłogówki.....

Tą temperaturę wyznaczy Ci jedno z pomieszczeń. U mnie była to jedna z łazienek gdzie aby uzyskać żądaną temp. rurki są rozłożone co 10cm (gęściej ciężko zrobić) a temp zasilania powinna wynosić 37 stopni. Ale o szczegóły pytaj asolta.

Tą temperaturę wyznaczy Ci jedno z pomieszczeń. U mnie była to jedna z łazienek gdzie aby uzyskać żądaną temp. rurki są rozłożone co 10cm (gęściej ciężko zrobić) a temp zasilania powinna wynosić 37 stopni. Ale o szczegóły pytaj asolta.

Tak własnie jest, wybieramy pomieszczenie o najwiekszych stratach ma m2 lub (i) pokryciu posadzki materiałem o najwiekszym oporze cieplnym (np. narozny pokój z parkietem, nie zawsze bedzie to łazienka, chociaz najczesciej), przyjmujemy rozstaw 10 cm (mniejszy niewiele daje a jest kłopotliwy w ułozeniu) i liczymy najnizszą mozliwą Tz przy dT=5 oC.

Prosiłbym o weryfikacje obliczeń:

1. Zgodnie z sugestiami wybrałem pomieszczenie o największej projektowej stracie ciepła φHL na m2 wynoszącym: 48,4 [W/m2] , rzeczywiście była to łazienka.

2. Następnie według tabeli dla oporu cieplnego R=0,01 [m2K/W] i temperatury wewnętrznej wynoszącej 24`C i odstępu układania rury Vr = 10 cm, odczytałem

dla temp. zasilania/powrotu 35/27 , maks. gęstość strumienia cieplnego wyniesie 41 W/m2 - zbliżona ale zbyt niska wartość

dla temp. zasilania/powrotu 40/35 , maks. gęstość strumienia cieplnego wyniesie 64 W/m2 - zbyt wysoka wartość

zatem orientacyjnie temperatura zasilania to 36`C.

I następnie dla tej przyjętej temp. zasilania 36`C wyliczam już rozstawy dla kolejnych pomieszczeń również odczytując w tabeli wymagane rozstawy dopasowując do odpowiedniej maks.gęstości strumienia cieplnego.

Edytowane przez fox503