Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tak mam, teraz palę 3 razy w tygodniu podłoga ma ledwo 25 oC.
To tak jak ja paląc co drugi dzień wychodzi na to samo. Bufora nie mam tylko zwykły na wodę ciepłą.
Ta tak serio?

A dlaczegóż tak dużo? Maks jeśli dobrze pamiętam to 45*.

Podłogówka robi za bufor?

Puszczam 50 stopni ponieważ tyle mam na piecu a czasami nawet więcej :p. Maks jest 55* więc myślę że w normie. Faktycznie wychodzi na to że podłoga robi za bufor. Edytowane przez b2211

To tak jak ja paląc co drugi dzień wychodzi na to samo. Bufora nie mam tylko zwykły na wodę ciepłą. Puszczam 50 stopni ponieważ tyle mam na piecu a czasami nawet więcej :p. Maks jest 55* więc myślę że w normie. Faktycznie wychodzi na to że podłoga robi za bufor.

Czy temperaturę w domu regulujesz zwijając dywany.?

Czy temperaturę w domu regulujesz zwijając dywany.?

Tylko bez nerwów :wiggle: mieszacz mam którym reguluję temperaturę jaka idzie w podłogę rotamery też odkręcone na maxa. Mieszacz jest ustawiony na ponad 50* dlatego że lubimy ciepełko. U mnie 20* w domu nie przejdzie totalne minimum to 21* ale bardziej pożądane jest 22-23* oczywiście w pokojach.

Edytowane przez b2211

Tylko bez nerwów :wiggle: mieszacz mam którym reguluję temperaturę jaka idzie w podłogę rotamery też odkręcone na maxa. Mieszacz jest ustawiony na ponad 50* dlatego że lubimy ciepełko. U mnie 20* w domu nie przejdzie totalne minimum to 21* ale bardziej pożądane jest 22-23* oczywiście w pokojach.

Ja mam 23 * przy temperaturze wody 35 *C tylko w czasie 2 taryfy

Ja mam 23 * przy temperaturze wody 35 *C tylko w czasie 2 taryfy

Tak naprawdę zależy czym się grzeje jak włączam gaz wtedy puszczam w podłogę 40* a na węglu mi się to nie opłaca ponieważ te 10* idzie w komin. Wczoraj paliłem i rano temperatura w pokojach to 24* więc dzisiaj już nie palę, Jutro mi pewnie zejdzie w okolice 21*, dla ścisłości piec jest dolnego spalania :).

Gość Konto usunięte_1*

u mnie też nie przejdzie 21 st bo baba zaraz miałczy że jakoś zimno , ale ja po rozpaleniu też daję na maxa czyli 55 st i po około 2 godz jak zagrzeje się to diabelstwo to przykręcam termostat oraz przełaczam pompkę na 1 bieg i gitara , kocioł za duży zasypowy i pali co najmniej 15 godz czasem ponad 24 przy tej dziwnej pogodzie

rotametry też na maxa odkręcone

Czy ktoś jest w stanie określić tak na oko, czy do podłogówki ~1500mb rurki fi16 w 19 obiegach po maks. 90m wystarczy pompka 25/60, konkretnie sprzedawca poleca mi diamonda elektroniczną, modelu nie pamiętam.

Jak dobrać do takiego układu termostatyczny zawór trójdrożny mieszający, trochę poczytałem i chyba powinno się dobrać wg. parametru Kvs - jaki zawór będzie właściwy by regulacja działała sprawnie i nie dławił przepływów w moim przypadku ?

Edytowane przez _olo_

Czy ktoś jest w stanie określić tak na oko, czy do podłogówki ~1500mb rurki fi16 w 19 obiegach po maks. 90m wystarczy pompka 25/60, konkretnie sprzedawca poleca mi diamonda elektroniczną, modelu nie pamiętam.

Jak dobrać do takiego układu termostatyczny zawór trójdrożny mieszający, trochę poczytałem i chyba powinno się dobrać wg. parametru Kvs - jaki zawór będzie właściwy by regulacja działała sprawnie i nie dławił przepływów w moim przypadku ?

Jakie źródło ciepła?