Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pompy sie nie sumują :-) pompa kotłowa buja sobie wodę tylko do sprzęgła i chodzi na najniższym biegu . Pompa za sprzęgłem pcha całość w podłogę no i teraz zaczyna się temat sprzęgła i zrównoważonego przepływu .Nie możesz ustawić większych przepływów niż wydajność pompy vilo .

Ja to ustawiam bardzo prosto ,bierzesz termometr z sonda coś jak poniżej , sondę przytykasz na rurce zasilającej za pompą od sprzęgła .Opaską plastikową dobrze zaciśnij ,dobrze zaizoluj najlepiej tą pianką do rur i patrzysz jaka temp zasilania jest na kotle i sprawdzasz jaka jest za pompą ,jeżeli jest niższa to zbyt duży przepływ lub za niski bieg w pompie . Generalnie tak musisz wyregulować przepływ żebyś miał praktycznie taką samą temp na kotle i na termometrze za pompą , u mnie jest około 0,5*C różnicy i do tego bym dążył na twoim miejscu . W tedy cała energia z kotła jest przekazywana w podłogę .

[ATTACH=CONFIG]342510[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]342501[/ATTACH]

Zapotrzebowanie na ciepło ze strony

instalacji grzewczej jest równe ilości

ciepła jakie wytwarza kocioł.

W tej sytuacji ilość czynnika grzewczego

wywarzanego przez kocioł jest równa

ilości odbieranej przez obieg grzewczy

- QUG = QUK

[ATTACH=CONFIG]342507[/ATTACH]

Zapotrzebowanie na ciepło ze strony

instalacji grzewczej jest mniejsze niż

ilość ciepła wytwarzana przez kocioł (zawory termostatyczne na grzejnikach są „poprzymykane”). W tej sytuacji część czynnika

grzewczego wraca przez sprzęgło bezpośrednio do kotła i daje sygnał automatyce kotłowej do zmniejszenia mocy kotła lub jego wyłączenia. Dzięki sprzęgłu - czas reakcji automatyki mocno się skraca - QUG > QUK

[ATTACH=CONFIG]342508[/ATTACH]

Zapotrzebowanie na ciepło ze strony instalacji grzewczej jest większe niż ilość ciepła wytwarzana przez kocioł. W tej sytuacji pompy instalacji grzewczej podsysają część strumienia czynnika grzewczego poprzez sprzęgło, co daje sygnał automatyce kotłowej do zwiększenia mocy kotła - Czas reakcji automatyki również się skraca - QUG < QUK

Cześć

Dziękuję ze wyczerpujące info.

Goście byli to i testować nie mogłem :) Z pompkami jest jak piszesz. Po wyłączeniu opcji termostat komfort się zdecydowanie poprawił, przez 2 dni było ustawione na Brak aby znaleźć właściwą krzywą, teraz zmieniłem na Korektę i testuję.

Pompkę Wilo skręciłem na 2gi bieg i wszędzie ciepło dochodzi, więc pewnie za szybko chodziła. Krzywą grzewczą ustawiłem na 0,25 ale nie wiem czy nie jest za niska, jak bardziej przymrozi spróbuję dać 0,3. Chciałem żeby w domu było 22 stC i tak trzymał, co prawda była jakaś korekcja temperatury na sterowniku ustawiona i rzeczywista temperatura zadana była o 1 stopień wyższa - jakaś korekcja lato.

Mam podpięty termometr na wyjściu za pompką i na powrocie ale kupię jeszcze i posprawdzam tak jak mówisz. Jak skręciłem przepływ na pompce to różnica temperatur chyba delikatnie się zmniejszyła ale pewności nie mam. Nie wiem też czy mam podłączoną temperaturę na sprzęgle bo nie widzę nigdzie tego w systemie - jeśli by nie było jej to jakie mogą być tego konsekwencje?

Jaką różnicę temperatur masz na wysyłce i na powrocie? u mnie to 4 stopnie, podobno dobrze jak jest 8-10stC, tylko jak to zrobić? Dalej zmniejszać obroty pompki?

Czy masz ustawioną automatykę kotła według temperatury wysyłki czy powrotu, ja mam chyba ustawione wg temperatury wysyłki, czy nie powinno być odwrotnie?

Czy masz może wytłumaczenie wszystkich opcji z menu kotła i sterownika? Nie mogłem niczego znaleźć.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli jest sprzęgło to kocioł bierze informacje o zasilaniu z czujnika który znajduje się w sprzęgle czyli VF1 jest to widoczny w CM470 . Jeżeli tego czujnika nie ma to kocioł ma jedynie informacje o zadanej temp CO z kotła a rzeczywista temp w sprzęgle może być inna co da przekłamanie odnośnie zasilania dlatego temp musi być pobierana ze sprzęgła . Im niższa temp zasilania tym jest niższa Delta=T 3-4*C tak ma być , ~ 8-10 *C występuje w kaloryferach . Mam ustawione według temp zasilania bo jest sprzęgło , przy temp powrotu trzeba podnieść mocno KG ,jaka jest różnica tego nie wiem .O jakie opcje pytasz ? tak będzie prościej .

Jeżeli jest sprzęgło to kocioł bierze informacje o zasilaniu z czujnika który znajduje się w sprzęgle czyli VF1 jest to widoczny w CM470 . Jeżeli tego czujnika nie ma to kocioł ma jedynie informacje o zadanej temp CO z kotła a rzeczywista temp w sprzęgle może być inna co da przekłamanie odnośnie zasilania dlatego temp musi być pobierana ze sprzęgła . Im niższa temp zasilania tym jest niższa Delta=T 3-4*C tak ma być , ~ 8-10 *C występuje w kaloryferach . Mam ustawione według temp zasilania bo jest sprzęgło , przy temp powrotu trzeba podnieść mocno KG ,jaka jest różnica tego nie wiem .O jakie opcje pytasz ? tak będzie prościej .

OK, zacznijmy od sterownika, poniżej jakie mam wartości i może gdybyś podpowiedział czy wg Ciebie są ok i krótko o czym mówią:

Opóźniona ochrona zamarzania - mam 4h

Czas blokady pompy - mam 5 min

Maks. wczesne nagrzanie - mam 0min

Maks wyprzedz. wył. - mam o min

Ciągłe grzanie - mamy Wył

Podwyższenie temp - mam 0K

Adaptacja krzywej grzewczej - mam tak

Schemat układu - 1

Kor temp kondensacji - mam 2K

Korekta trybu lato - mam wył

Krzywa grzewcza - mam 0,25 póki co mam ciepło dogrzewa bez problemu czekam jeszcze na niższą temp na zewnątrz, opcja sterowania Korekta

Jak przyjdzie instalator to muszę koniecznie sprawdzić temat podpięcia temperatury sprzęgła

OK, zacznijmy od sterownika, poniżej jakie mam wartości i może gdybyś podpowiedział czy wg Ciebie są ok i krótko o czym mówią:

Opóźniona ochrona zamarzania - mam 4h

Czas blokady pompy - mam 5 min

Maks. wczesne nagrzanie - mam 0min

Maks wyprzedz. wył. - mam o min

Ciągłe grzanie - mamy Wył

Podwyższenie temp - mam 0K

Adaptacja krzywej grzewczej - mam tak

Schemat układu - 1

Kor temp kondensacji - mam 2K

Korekta trybu lato - mam wył

Krzywa grzewcza - mam 0,25 póki co mam ciepło dogrzewa bez problemu czekam jeszcze na niższą temp na zewnątrz, opcja sterowania Korekta

Jak przyjdzie instalator to muszę koniecznie sprawdzić temat podpięcia temperatury sprzęgła

Mam CM470 ale ver2 lub 3 a ty masz już 4 dlatego cześć opcji jest mi nieznane ;)

Adaptacja KG na ON czyli system dobiera-koryguje już ustawioną KG jeżeli jest taka potrzeba.

Schemat układu nie wiem co to jest ,trzeba w instrukcji zobaczyć :)

korekta kondensacji - też instrukcja

reszta jest standard

Witam,

Planuje wykonanie w domu ogrzewania podłogowego w 100%. Jestem na etapie projektu i wyliczeń. Mam pewien problem z koncepcją.

Zleciłem wykonanie OZC, z którego wynika, że pewien pokój (salon z parkietem) ma zapotrzebowanie około 70W/m2. Zajrzałem do tabel z Kan-Thermu, z których wynika że przy teperaturze wody 40oC, rozstawie 10cm Tpokoju=20 stopni oraz rurce 16x2mm jestem w stanie uzyskać tylko 60,07W/m2 (Rparkietu=0.15).

Pytanie co teraz?. NIe chcę jeszcze bardziej podnosić temperatury zasilania, żeby mieć potem w pomieszczeniach z płytkami duży rozstaw, a poza tym przy jeszcze większym Tz mam jeszcze większa temperaturę pod parkietem (trochę się tego obawiam).

Czy w takim przypadku jestem skazany na danie grzejnika w tym salonie - np przewymiarowany grzejnik zasilany tą samą wodą co OP? Czy może jest jakieś lepsze rozwiązanie.

Różnica w cenie to o 25% więcej m3, czyli o 25% procent więcej za styropian (czy się myle?). Ale może coś w tym jest.

Rozumiem, że inaczej tego nie przeskoczę, bo:

- albo zmniejszam zapotrzebowanie (więcej izolacji na ścianie)

- albo daje większe Tz

- albo zmieniam wykończenie podłogi

Ale tylko za styropian, cała reszta pozostanie bez zmian. To chyba będzie najrozsądniejsze rozwiązanie twojego problemu :yes:

Witam, co prawda nie będę wykonywał podłogówki samemu jak w temacie, ale chciałbym zasięgnąć paru porad. W niedługim czasie czeka mnie spotkanie z architektem adaptującym projekty gotowe. Upatrzony przeze mnie projekt będzie wymagał adaptacji do ogrzewania podłogowego - chodzi o wygospodarowanie miejsca na ocieplenie, rurki, itd. A więc. Na parterze od chudziaka do stanu zero jest 18cm. Domyślam się, że jak na podłogówkę to za mało. Ile powinna wynosić ta wysokość, żeby zmieściło się tam ocieplenie (ile styro), folia, rurki, wylewka, wykończenie (gres i deska - max 15mm). Podobnie na poddaszu mam w projekcie 10 cm, a oprócz podłogówki chciałbym tam, w miarę możliwości zmieścić jeszcze kanały WM - czy muszę się liczyć z dodatkowym schodkiem? Ile powinienem doliczyć cm na parterze i poddaszu.

Z góry dziękuję za odzew.

Pozdrawiam.

18cm to za mało. Przyjmij 20cm styropianu + 7cm wylewka + 1.5cm gres. Zaplanuj na te rzeczy 30cm. Co do poddasza to jeżeli do WM wykorzystasz kanały 75mm (najbardziej popularne) to styro najlepiej jak będzie 8cm + 6-7cm wylewki + 1,5cm gres (panel). Łącznie wychodzi ok 15-16cm

Wielkie dzięki, na tym forum zawsze na kogoś można liczyć:) Czyli na poddaszu trzeba się przygotować na dodatkowy schodek.

P.S. Zauważyłem, że masz w stopce lane skosy. W związku z tym mam pytania:

- Czy wykonując je podniosła się wysokość budynku? Jeśli tak to o ile?

- Jak je ociepliłeś, ile i czym?

- Jak przy lanych skosach poprowadziłeś kanały WM?

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p

- Czy wykonując je podniosła się wysokość budynku? Jeśli tak to o ile?

Na pewno wysokość wzrosła ale o ile to nie wiem. Dodatkowo jeszcze podniosłem murłatę aby zmieścić więcej styropianu na skosach.

- Jak je ociepliłeś, ile i czym?

Styropian 22cm

- Jak przy lanych skosach poprowadziłeś kanały WM?

Kanały leżą na płaskiej części stropu strychu

Panowie takie pytanko. Planuję zrobić podłogówkę + grzejniki. Na parterze 4 obwody podłogówki (3x 80m + 1x 35m - łazienka) + 3 grzejniki (łazienka, garaż, kotłownia, lub może i nawet w kotłowni nie będzie grzejnika) oraz poddasze 7 grzejników + 1 podłogówka (łazienka) Czy podpięcie jednej pompy znajdującej się przy kotle (ekogroszek) wystarczy na taki układ? podłogówkę mam zamiar podpiąć pod ten sam rozdzielacz co na grzejniki (jeden rozdzielacz na kondygnację) z zastosowaniem na powrocie zaworu RTL. Czy taki układ będzie właściwy?