Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie sterowania zasilaniem podłogówki. Obecnie podłogówka jest zasilana z bufora, temperaturę zasilania reguluję ręcznie za pomocą zaworu termostatycznego Esbe, za zaworem jest pompka CO.

W rozdzielaczach podłogówki są zwykłe rotamery, brak jakiejkolwiek automatyki, regulatorów, termostatów pokojowych. Przepływy na rotamerach ustawiłem raz i jest OK.

Pytanie dotyczy sposobu sterowania temperaturą zasilania i pompą CO.

Czy pompka powinna działać bez jakichkolwiek przerw, podając na rozdzielacze stałą temperaturę ustawioną na zaworze Esbe? Zastanawiałem się nad sensem zmiany zaworu termostatycznego Esbe na taki gdzie można zamontować siłownik sterowany pogodowo (nie musiałbym zmieniać ręcznie temp. gdy na dworze robi się cieplej).

Zaworów termostatycznych trójdrogowych z opcją zainstalowania siłownika chyba raczej nie znajdziesz.

Musisz zastosować zawór mieszający w opcji pod siłownik + sterownik pogodowy, w tym układzie pompka będzie chodzić cały czas.

Możesz też zastosować termostaty pokojowe, minimum jeden zainstalowany np. w najchłodniejszym pomieszczeniu na piętrze + siłownik(i) + listwa sterująca z modułem pompowym do którego podpinasz pompę. W chwili gdy temp. w pomieszczeniu zostanie uzyskana, termostat zamknie siłownik a listwa zatrzyma pompę. Gdy będzie potrzeba grzania termostat uruchomi siłownik a listwa ruszy pompę.

Aby posterować pompą obiegową możesz oba te rozwiązania połączyć w jednej instalacji, kwestia dodatkowych kosztów.

Zapewne można znaleźć też inne sposoby sterowania pompą, np. spięcie jej ze zwykłym naściennym termostatem pokojowym - pompę podłączamy w miejsce siłownika instalowanego w standardzie na belce rozdzielacza.

witam, czytam ten wątek od 2 m-cy z przerwami sam w tym roku robię podłogówkę, zastanawiają mnie podawane informacje na temat izolacji podłogi na gruncie lambda widzę wisy o lambda 0,031, 0,032 (parametry jak do elewacyjnego) z tego co się interesowałem to styro do podłogi od 0,036 jak z tym jest rzeczywiście?

Oczywiście, że dostaniesz styro do podłogi z lambda 0.031. W zeszłym roku potrzebowałem xps pod bramę garażową i natknąłem się na taki z lambdą 0.028.

Jeszcze trzy lata wcześniej dostępny był tylko z lambdą 0.036-8

Jest taki ewenement: http://allegro.pl/styropian-swisspor-lambda-eps100-dach-podloga-030-i5807513357.html ale nie proporcjonalnie drogi.

Faktycznie normalne styropiany podłogowe to lambda od 0,036 bezpieczny pod względem zgniatania, mając pewność że jak się będzie robiło podłogówkę i chodziło po nim to nie powstaną dołki.

EPS 100 = 3T/m2

natomiast co niektórzy dają ścienny opisany EPS 60 bo lambda lepsza 0,030 czy 0,031 ale tutaj jest 1800 kg/m2 to jak będzie Ci robił ktoś podłogówkę który waży np 80 kg i stanie butem który ma powierzchnię ok 0,03 m2 przenosząc te 80 kg na tej nodze to wtedy nacisk jednostkowy masz 2666 kg/m2 (1m/0,03m*80kg)

Zakładając że gość nie ma w ręce jakiegoś dodatkowego sprzętu. To już i tak parametry są mocno przekroczone, stąd też zalecają EPS100 kosztem niestety lambdy.

Na ścianach to nie ma znaczenia, ale po ścianach się nie chodzi o wytrzymałość też nie musi być na takim poziomie.

Edytowane przez pecet0

Oczywiście, że dostaniesz styro do podłogi z lambda 0.031. W zeszłym roku potrzebowałem xps pod bramę garażową i natknąłem się na taki z lambdą 0.028.

Jeszcze trzy lata wcześniej dostępny był tylko z lambdą 0.036-8

Jest taki ewenement: http://allegro.pl/styropian-swisspor-lambda-eps100-dach-podloga-030-i5807513357.html ale nie proporcjonalnie drogi.

Faktycznie normalne styropiany podłogowe to lambda od 0,036 bezpieczny pod względem zgniatania, mając pewność że jak się będzie robiło podłogówkę i chodziło po nim to nie powstaną dołki.

EPS 100 = 3T/m2

natomiast co niektórzy dają ścienny opisany EPS 60 bo lambda lepsza 0,030 czy 0,031 ale tutaj jest 1800 kg/m2 to jak będzie Ci robił ktoś podłogówkę który waży np 80 kg i stanie butem który ma powierzchnię ok 0,03 m2 przenosząc te 80 kg na tej nodze to wtedy nacisk jednostkowy masz 2666 kg/m2 (1m/0,03m*80kg)

Zakładając że gość nie ma w ręce jakiegoś dodatkowego sprzętu. To już i tak parametry są mocno przekroczone, stąd też zalecają EPS100 kosztem niestety lambdy. Pewnie jakiego kierownika budowy nie spytasz to każdy Ci powie na podłogę EPS 100.

Na ścianach to nie ma znaczenia, ale po ścianach się nie chodzi to wytrzymałość też nie musi być na takim poziomie.

Edytowane przez pecet0

Witam,

mam pytanie co do podłogówki i przepływów na rotametrach :) Jest to dom piętrowy, po jednym rozdzielaczu na piętro - góra 9 pętli dół 9 pętli.(łączna długość rur to około 1076 m)

Wszystko zasilane jest kotłem immergas victrix 12 kw , pompa w kotle to : grundfos UPS15-60 ICHS. Pierwsze odpalenie nastąpiło w sobotę(jest to nowy dom).

Problem polega na tym, że na rotametrach nie mam przepływu, kocioł jest podpięty pod rury zasilające rodzielacze. Czyto jest normalna sytuacja ? jak w takim

przypadku sterować podłogówką ? Jeżeli jeden rozdzielacz będzie zamknięty to pojawia się mały przepływ. Gdy zostanie otwarta tylko jedna pętla to przeływ wynosi około 3-4 l. (na petli do drabinki możliwe że jest maksymalny przepływ)

Pompa ustawiona jest na 3-cim biegu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez Derneth

@Derneth

Ja miałem tak samo po odpaleniu kotła i 100% podłógówki.

W moim przypadku trzeba było odpowietrzyć instalację. Niby robił to instalator, ale zrobił jak zrobił...Także musiałem sam przelać wszystkie pętle i pojawiły się przepływy na każdym rotametrze ;)

U mnie tez poma w kotle na 3 biegu napędza całą instalację.

Panowie/Panie , jak u Was sprawują się teraz, w tych wiosennych temperaturach wasze podłogówki (mam na myśli domy 100% podłogówki) . Nie ma spadku komfortu? Nie przegrzewa, nie dogrzewa? Podobno najgorsze są okresy przejściowe....

U mnie w nocy było -5, więc nie jest to raczej okres przejściowy :)