RadziejS 25.01.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Mam podobne pytanie, z tym że u mnie podłogówka po całości an parterze i poddaszu, w sumie145m2 po podłogach. Czy około 1500 metrów podłogówki uciągnie jedna pompa elektroniczna? Powinna uciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Moim zdaniem lepiej podzielić pietra, w razie awarii jednej pompy druga wciąż będzie działać. Przy obu będziesz miał 100% pewność, ze dadzą rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.01.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Moim zdaniem lepiej podzielić pietra, w razie awarii jednej pompy druga wciąż będzie działać. Przy obu będziesz miał 100% pewność, ze dadzą rade I to jest bardzo ważny argument Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 28.01.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Mam pytanie odnośnie sterowania zasilaniem podłogówki. Obecnie podłogówka jest zasilana z bufora, temperaturę zasilania reguluję ręcznie za pomocą zaworu termostatycznego Esbe, za zaworem jest pompka CO.W rozdzielaczach podłogówki są zwykłe rotamery, brak jakiejkolwiek automatyki, regulatorów, termostatów pokojowych. Przepływy na rotamerach ustawiłem raz i jest OK. Pytanie dotyczy sposobu sterowania temperaturą zasilania i pompą CO. Czy pompka powinna działać bez jakichkolwiek przerw, podając na rozdzielacze stałą temperaturę ustawioną na zaworze Esbe? Zastanawiałem się nad sensem zmiany zaworu termostatycznego Esbe na taki gdzie można zamontować siłownik sterowany pogodowo (nie musiałbym zmieniać ręcznie temp. gdy na dworze robi się cieplej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 28.01.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Zaworów termostatycznych trójdrogowych z opcją zainstalowania siłownika chyba raczej nie znajdziesz. Musisz zastosować zawór mieszający w opcji pod siłownik + sterownik pogodowy, w tym układzie pompka będzie chodzić cały czas. Możesz też zastosować termostaty pokojowe, minimum jeden zainstalowany np. w najchłodniejszym pomieszczeniu na piętrze + siłownik(i) + listwa sterująca z modułem pompowym do którego podpinasz pompę. W chwili gdy temp. w pomieszczeniu zostanie uzyskana, termostat zamknie siłownik a listwa zatrzyma pompę. Gdy będzie potrzeba grzania termostat uruchomi siłownik a listwa ruszy pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 29.01.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Zgadza się, nie chodziło mi o zawór termostatyczny trójdrogowy, tylko mieszający np. Afriso ARV 384 i do tego siłownik Afriso ARM 343. Zastanawiam się jednak czy pompka faktycznie powinna działać cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 01.02.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Aby posterować pompą obiegową możesz oba te rozwiązania połączyć w jednej instalacji, kwestia dodatkowych kosztów.Zapewne można znaleźć też inne sposoby sterowania pompą, np. spięcie jej ze zwykłym naściennym termostatem pokojowym - pompę podłączamy w miejsce siłownika instalowanego w standardzie na belce rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 02.02.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 witam, czytam ten wątek od 2 m-cy z przerwami sam w tym roku robię podłogówkę, zastanawiają mnie podawane informacje na temat izolacji podłogi na gruncie lambda widzę wisy o lambda 0,031, 0,032 (parametry jak do elewacyjnego) z tego co się interesowałem to styro do podłogi od 0,036 jak z tym jest rzeczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Oczywiście, że dostaniesz styro do podłogi z lambda 0.031. W zeszłym roku potrzebowałem xps pod bramę garażową i natknąłem się na taki z lambdą 0.028.Jeszcze trzy lata wcześniej dostępny był tylko z lambdą 0.036-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 02.02.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Oczywiście, że dostaniesz styro do podłogi z lambda 0.031. W zeszłym roku potrzebowałem xps pod bramę garażową i natknąłem się na taki z lambdą 0.028. Jeszcze trzy lata wcześniej dostępny był tylko z lambdą 0.036-8 Jest taki ewenement: http://allegro.pl/styropian-swisspor-lambda-eps100-dach-podloga-030-i5807513357.html ale nie proporcjonalnie drogi. Faktycznie normalne styropiany podłogowe to lambda od 0,036 bezpieczny pod względem zgniatania, mając pewność że jak się będzie robiło podłogówkę i chodziło po nim to nie powstaną dołki. EPS 100 = 3T/m2 natomiast co niektórzy dają ścienny opisany EPS 60 bo lambda lepsza 0,030 czy 0,031 ale tutaj jest 1800 kg/m2 to jak będzie Ci robił ktoś podłogówkę który waży np 80 kg i stanie butem który ma powierzchnię ok 0,03 m2 przenosząc te 80 kg na tej nodze to wtedy nacisk jednostkowy masz 2666 kg/m2 (1m/0,03m*80kg) Zakładając że gość nie ma w ręce jakiegoś dodatkowego sprzętu. To już i tak parametry są mocno przekroczone, stąd też zalecają EPS100 kosztem niestety lambdy. Na ścianach to nie ma znaczenia, ale po ścianach się nie chodzi o wytrzymałość też nie musi być na takim poziomie. Edytowane 3 Lutego 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 02.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Oczywiście, że dostaniesz styro do podłogi z lambda 0.031. W zeszłym roku potrzebowałem xps pod bramę garażową i natknąłem się na taki z lambdą 0.028. Jeszcze trzy lata wcześniej dostępny był tylko z lambdą 0.036-8 Jest taki ewenement: http://allegro.pl/styropian-swisspor-lambda-eps100-dach-podloga-030-i5807513357.html ale nie proporcjonalnie drogi. Faktycznie normalne styropiany podłogowe to lambda od 0,036 bezpieczny pod względem zgniatania, mając pewność że jak się będzie robiło podłogówkę i chodziło po nim to nie powstaną dołki. EPS 100 = 3T/m2 natomiast co niektórzy dają ścienny opisany EPS 60 bo lambda lepsza 0,030 czy 0,031 ale tutaj jest 1800 kg/m2 to jak będzie Ci robił ktoś podłogówkę który waży np 80 kg i stanie butem który ma powierzchnię ok 0,03 m2 przenosząc te 80 kg na tej nodze to wtedy nacisk jednostkowy masz 2666 kg/m2 (1m/0,03m*80kg) Zakładając że gość nie ma w ręce jakiegoś dodatkowego sprzętu. To już i tak parametry są mocno przekroczone, stąd też zalecają EPS100 kosztem niestety lambdy. Pewnie jakiego kierownika budowy nie spytasz to każdy Ci powie na podłogę EPS 100. Na ścianach to nie ma znaczenia, ale po ścianach się nie chodzi to wytrzymałość też nie musi być na takim poziomie. Edytowane 3 Lutego 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 02.02.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 właśnie dla tego miałem wątpliwości bo cs60 to chyba mało, co wy na to, jak to mówią owca cała i wilk syty, ślepa posadzka+styro 0,031+na to styro cs150 wtedy obciążenie na cs60 nie powinno wpłynąć na jego wytrzymałość a i sumaryczny opór lepszy niż przy stosowaniu samego cs150? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 KNAUF Therm EXPERT Fasada/Dach/Podłoga XTherm EPS 70 λ 31Termoorganika TERMONIUM dach-podłoga wg producenta mozna slabszy niz EPS100. Ja zrobilem i nie widzialem problemow. A szwagier wazy grubo ponad 100kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 03.02.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Pytanie jakie oszczędności osiągamy dając na podłogę styropian 0,030 zamiast 0,036. Grubość izolacji w obydwu przypadkach 15 cm... Ja u siebie za tego swisspora 0,030 musiałbym zapłacić o 2,5k więcej od zwykłego styropianu z lambdą 0,036. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.02.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Moim zdaniem pomijalne. Do gruntu masz stosunkowo najmniejsze straty ciepła. Lepiej skupić się na ścianach, a zwłaszcza na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Derneth 10.02.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Witam, mam pytanie co do podłogówki i przepływów na rotametrach Jest to dom piętrowy, po jednym rozdzielaczu na piętro - góra 9 pętli dół 9 pętli.(łączna długość rur to około 1076 m) Wszystko zasilane jest kotłem immergas victrix 12 kw , pompa w kotle to : grundfos UPS15-60 ICHS. Pierwsze odpalenie nastąpiło w sobotę(jest to nowy dom). Problem polega na tym, że na rotametrach nie mam przepływu, kocioł jest podpięty pod rury zasilające rodzielacze. Czyto jest normalna sytuacja ? jak w takim przypadku sterować podłogówką ? Jeżeli jeden rozdzielacz będzie zamknięty to pojawia się mały przepływ. Gdy zostanie otwarta tylko jedna pętla to przeływ wynosi około 3-4 l. (na petli do drabinki możliwe że jest maksymalny przepływ) Pompa ustawiona jest na 3-cim biegu. Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Derneth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.02.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 @Derneth Ja miałem tak samo po odpaleniu kotła i 100% podłógówki. W moim przypadku trzeba było odpowietrzyć instalację. Niby robił to instalator, ale zrobił jak zrobił...Także musiałem sam przelać wszystkie pętle i pojawiły się przepływy na każdym rotametrze U mnie tez poma w kotle na 3 biegu napędza całą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.02.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Panowie/Panie , jak u Was sprawują się teraz, w tych wiosennych temperaturach wasze podłogówki (mam na myśli domy 100% podłogówki) . Nie ma spadku komfortu? Nie przegrzewa, nie dogrzewa? Podobno najgorsze są okresy przejściowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Panowie/Panie , jak u Was sprawują się teraz, w tych wiosennych temperaturach wasze podłogówki (mam na myśli domy 100% podłogówki) . Nie ma spadku komfortu? Nie przegrzewa, nie dogrzewa? Podobno najgorsze są okresy przejściowe.... U mnie w nocy było -5, więc nie jest to raczej okres przejściowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.02.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 U mnie w nocy było -5, więc nie jest to raczej okres przejściowy no tak ale w dzień jest już sporo powyżej zera...jak to wszystko się zachowuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts