Liwko 17.02.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 no tak ale w dzień jest już sporo powyżej zera...jak to wszystko się zachowuje? Sporo? Wczoraj w cieniu było +3, teraz +1. Owszem świeci u nas słońce, ale w lutym jeszcze jest na tyle słabe, że nie stanowi problemu. Temperatura powietrza trochę się w tym czasie podniesie, ale niewiele zdąży się zakumulować. Po zachodzie szybko wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.02.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Sporo? Wczoraj w cieniu było +3, teraz +1. Owszem świeci u nas słońce, ale w lutym jeszcze jest na tyle słabe, że nie stanowi problemu. Temperatura powietrza trochę się w tym czasie podniesie, ale niewiele zdąży się zakumulować. Po zachodzie szybko wszystko wraca do normy. U mnie teraz jest +6, wczoraj było +8 (w cieniu) Ok. nie spierajmy się o temp. Chciałem się tylko dowiedzieć jak jest z komfortem przy takich temperaturach zew. Pytanie techniczne, czy rurki z op (zasilanie, powrót) można poprowadzić przez ścianę? Chodzi o to żeby jak najbardziej skrócić dojście pętli do docelowego pomieszczenia. Przez ścianę do salonu i wc jest najbliżej. Alternatywa to tak jak pokazują strzałki. Są jakieś przeciwwskazania? Edytowane 17 Lutego 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie ma przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.02.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie ma przeciwwskazań. Rozumiem że w tych miejscach rurki mają być w otulinie/peszlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.02.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Rozumiem że w tych miejscach rurki mają być w otulinie/peszlu? W peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.02.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Stoję przed dylematem wyboru modelu sterowania podłogówką. Pętle grzewcze będą zasilane z bufora ciepła za pośrednictwem grupy pompowej z zaworem trój-drogowym o ręcznej nastawie temperatury zasilania i z ręczną kalibracją rotametrów. 1. Sterowanie pompy grupy pompowej termostatem on/off z pomieszczenia referencyjnego. Bardzo proste rozwiązanie. 2. Sterowanie regulatorem z krzywą grzewczą i termostatem pomieszczenia referencyjnego lub temperatury podłogi z celu zapobieżeniu przegrzania. Czy to możliwe z moją grupą pompową i jak to zrealizować? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 17.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam, Od lat czytam to forum, ale dopiero teraz przyszła okazja, żeby się zarejestrować. Do sedna.... Buduję dom - parterowy, prawie energooszczędny do 100 m2. Zastanawiam się nad instalacją podłogową bo chcę ją zrobić samemu,. W domu będę miał ogrzewanie gazowe i mam pytanie- jaki rozdzielacz do podłogówki wybrać (ile obwodów) - układ pomieszczeń następujący kuchnia z salonem ok 33 m2, sypialnia + 2 pokoje, łazienka, korytarz i pom. gospodarcze. - w jakim odstępie ułożyć wąż od podłogówki - czy warto zakupić gotowy zestaw z zaworami termostatycznymi , pompą na allegro, albo w sklepie internetowym- jeżeli tak, to co polecicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.02.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Panowie/Panie , jak u Was sprawują się teraz, w tych wiosennych temperaturach wasze podłogówki (mam na myśli domy 100% podłogówki) . Nie ma spadku komfortu? Nie przegrzewa, nie dogrzewa? Podobno najgorsze są okresy przejściowe.... Gdybyś nie zapytał, nie przypomniałbym sobie, że mam jakieś ogrzewanie. Od września do maja mam w domu zadane 23-23,5oC. 100% OP. W cieplejsze dni jest mały spadek komfortu-w łazience. Kąpiel pod prysznicem daje odczuć że OP słabiej grzeje, chłodniejsza mozaika kabiny prysznicowej, bez brodzika. Poza tym idealnie, szczególnie nie-zimne podłogi, raczej letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 W peszlu. W otulinie, wszelkie dojscia z rozdzielacza do do danej pętli powinny byc w otulinie gdyz otulina ma wiekszy opór cieplny od peszla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 .... 2. Sterowanie regulatorem z krzywą grzewczą i termostatem pomieszczenia referencyjnego lub temperatury podłogi z celu zapobieżeniu przegrzania. [ATTACH=CONFIG]347122[/ATTACH] Czy to możliwe z moją grupą pompową i jak to zrealizować? Pozdrawiam Cezary Regulator z krzywą grzewczą zwany inaczej pogodowym wymaga zaworu mieszajacego i siłownika, regulator pogodowy musi sterowac tym siłownikiem. Ogolnie schemat hydrauliczny dosc prosty, czyli zawór mieszający+siłownik+regulator i pompa obiegowa. Dodatkowo regulator w pomieszczeniu referencyjnym który wyłaczy pompę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam, Od lat czytam to forum, ale dopiero teraz przyszła okazja, żeby się zarejestrować. Do sedna.... Buduję dom - parterowy, prawie energooszczędny do 100 m2. Zastanawiam się nad instalacją podłogową bo chcę ją zrobić samemu,. W domu będę miał ogrzewanie gazowe i mam pytanie - jaki rozdzielacz do podłogówki wybrać (ile obwodów) - układ pomieszczeń następujący kuchnia z salonem ok 33 m2, sypialnia + 2 pokoje, łazienka, korytarz i pom. gospodarcze. - w jakim odstępie ułożyć wąż od podłogówki - czy warto zakupić gotowy zestaw z zaworami termostatycznymi , pompą na allegro, albo w sklepie internetowym- jeżeli tak, to co polecicie Bez danych i obliczen to do wrózki, a bez wrózki to rozstaw 10 cm w łazience + 1 odwód na grzejnik łazienkowy w pozostałych pomieszczeniach w zaleznosci od pokrycia posadzki od 10 cm (parkiet) do 15 cm (pozostałe- gres, panel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.02.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Regulator z krzywą grzewczą zwany inaczej pogodowym wymaga zaworu mieszajacego i siłownika, regulator pogodowy musi sterowac tym siłownikiem. Ogolnie schemat hydrauliczny dosc prosty, czyli zawór mieszający+siłownik+regulator i pompa obiegowa. Dodatkowo regulator w pomieszczeniu referencyjnym który wyłaczy pompę obiegową. Dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu. To zostanę przy modelu on/off sterowania dla ubogich. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.02.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 W otulinie, wszelkie dojscia z rozdzielacza do do danej pętli powinny byc w otulinie gdyz otulina ma wiekszy opór cieplny od peszla . Wszelkie dojścia będą oczywiście w otulinie ale chodziło mi o ten kawałek co będzie szedł przez ścianę. Tam na otulinę założę może jeszcze peszla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.02.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Gdybyś nie zapytał, nie przypomniałbym sobie, że mam jakieś ogrzewanie. Od września do maja mam w domu zadane 23-23,5oC. 100% OP. W cieplejsze dni jest mały spadek komfortu-w łazience. Kąpiel pod prysznicem daje odczuć że OP słabiej grzeje, chłodniejsza mozaika kabiny prysznicowej, bez brodzika. Poza tym idealnie, szczególnie nie-zimne podłogi, raczej letnie. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 18.02.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Zacząłem czytać ten temat od początku, bo mam pewne wątpliwości.Tyle było mowy o tym, że większość partaczy robi wszędzie rozstaw rurek co 10cm, a mi licząc z tabel Kisana nie chce wyjść inaczej.Dom mam dosyć dobrze ocieplony, OZC policzone ale jak chce policzyć dla zasilania 35oC (będzie PW) to innej opcji nie ma.Salon z jadalnią ma ΦHL 1550W przy powierzchni 38m2. Niech mnie ktoś poprawi czy coś źle liczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Zacząłem czytać ten temat od początku, bo mam pewne wątpliwości. Tyle było mowy o tym, że większość partaczy robi wszędzie rozstaw rurek co 10cm, a mi licząc z tabel Kisana nie chce wyjść inaczej. Dom mam dosyć dobrze ocieplony, OZC policzone ale jak chce policzyć dla zasilania 35oC (będzie PW) to innej opcji nie ma. Salon z jadalnią ma ΦHL 1550W przy powierzchni 38m2. Niech mnie ktoś poprawi czy coś źle liczę? Przyjecie rozstawu 10 cm nie jest partactwem i czasami jest wymagane, jednak gdy rozstaw wg obliczeń powinien wynosic 20, 25 czy 30 cm to przyjecie rozstawu 10 cm jest działaniem nieekonomicznym, podłogówka w takim rozstawie będzie pracowała prawidłowo trzeba jedynie odpowiednio wyregulowac przepływy. Inaczej mówiąc jezeli kotos nie liczy sie kosztami moze dac wszedzie 10 cm i wszystko zadziała prawidłowo a ze koszt materiałow i robocizny bedzie wiekszy od rozstawów z projektu podłogówki to inna rzecz. Któz bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 18.02.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Przyjecie rozstawu 10 cm nie jest partactwem i czasami jest wymagane, jednak gdy rozstaw wg obliczeń powinien wynosic 20, 25 czy 30 cm to przyjecie rozstawu 10 cm jest działaniem nieekonomicznym, podłogówka w takim rozstawie będzie pracowała prawidłowo trzeba jedynie odpowiednio wyregulowac przepływy. Inaczej mówiąc jezeli kotos nie liczy sie kosztami moze dac wszedzie 10 cm i wszystko zadziała prawidłowo a ze koszt materiałow i robocizny bedzie wiekszy od rozstawów z projektu podłogówki to inna rzecz. Któz bogatemu zabroni. Asolt Ty tu jesteś specem od tych spraw, więc prośba o radę czy dla pomieszczenia o takim zapotrzebowaniu (ΦHL 1550W) i powierzchni (38m2), 10cm to odpowiedni rozstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Asolt Ty tu jesteś specem od tych spraw, więc prośba o radę czy dla pomieszczenia o takim zapotrzebowaniu (ΦHL 1550W) i powierzchni (38m2), 10cm to odpowiedni rozstaw? Za mało danych, potrzebne: usytowanie (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny) temperatura pomieszczenia grubosc ocieplenia i lambda grubosc i rodzaj wylewki oczekiwana temp zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 18.02.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Za mało danych, potrzebne: usytowanie (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny) temperatura pomieszczenia grubosc ocieplenia i lambda grubosc i rodzaj wylewki oczekiwana temp zasilania A samo zapotrzebowanie nie wystarczy? Dodam, że liczone przez Ciebie. Temperatura wewnątrz standard 20oC, zasilanie tak jak wspomniałem dla powietrznej pompy ciepła, więc najlepiej 35oC. Podłoga panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 18.02.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Za mało danych, potrzebne: usytowanie (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny) temperatura pomieszczenia grubosc ocieplenia i lambda grubosc i rodzaj wylewki oczekiwana temp zasilania Podepnę się do tematu: Podłoga na gruncie - 12 cm styro 0,036 wylewka miksokret 7 cm + 12 cm styro Ocieplenie ścian 20 cm - 0,035 + 25 cm cegła ceramiczna ocieplenie stropu drewnianego wełna 20 cm 0,035 Temperatura 21 stopni zasilanie ogrzewanie gazowe 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts