asolt 28.02.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 ... Sprężyna nie jest droga. Można późnej odsprzedać na serwisach aukcyjnych. Za ile uzywkę, skoro nowa kosztuje 9,5 zł, za 5 czy 6 zł wystawiac na serwisie? po co, chyba ze ktos ma za duzo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.02.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Asolt sprężynę do PEXA używa się cały czas zewnętrzną. Czy zewnętrzną i wewnętrzną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Asolt sprężynę do PEXA używa się cały czas zewnętrzną. Czy zewnętrzną i wewnętrzną ? Zewnetrzną, wewnetrzna tylko w szczególnych przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.02.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Na bank źle liczysz, skoro ja dla kuchni+salon (38m2 i obciążenia 1639W) mam rozstaw 20cm i 15cm w strefie brzegowej - pod ścianami zewnętrznymi. Połowa tej powierzchni to gres, połowa panel 12mmm Obliczono dla 36C Jakoś źle to wcześniej liczyłem. Z tabel Roth przyjąłem takie rozstawy. Jak macie chwilę to rzućcie okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.02.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Co oznaczają parametry rury do podłogówki np: minimalny promień gięcia r=5xdz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Co oznaczają parametry rury do podłogówki np: minimalny promień gięcia r=5xdz ? 5xdz = 5 x srednica zewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jakoś źle to wcześniej liczyłem. Z tabel Roth przyjąłem takie rozstawy. Jak macie chwilę to rzućcie okiem. [ATTACH=CONFIG]348310[/ATTACH] Na salon wystarczy 20 cm, 35 cm nie przyjmujęm, max rozstaw to 30 cm, wyjątek to garaz, tam 50-60 cm. Pozostałych pomiwszczen nie sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.02.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 5xdz = 5 x srednica zewnętrzna Czyli, że jeżeli rurka jest o standardowym wymiarze 16mm to minimalny promień gięcia wynosi 80mm. Układając rurkę w meander (dla łatwiejszego zrozumienia) to kolejny rządek po 160mmm - bo tyle wynosi średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Na salon wystarczy 20 cm, 35 cm nie przyjmujęm, max rozstaw to 30 cm, wyjątek to garaz, tam 50-60 cm. Pozostałych pomiwszczen nie sprawdzalem 35 wpisałem dlatego, że to pomieszczenia o bardzo małym zapotrzebowaniu, ogólnie zamierzam tam dać co 30, lub nawet gęściej ale wtedy same nieizolowane powroty z innych pętli. Jeszcze takie małe pytanie jak robicie rozstawy co 30 to ile od ściany dajecie pierwszą rurkę? 30cm czy 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.03.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Jakoś źle to wcześniej liczyłem. Z tabel Roth przyjąłem takie rozstawy. Jak macie chwilę to rzućcie okiem. [ATTACH=CONFIG]348310[/ATTACH] Czy naprawdę chcesz dać w łazience-parter panele? Dziwny wybór. Jakieś egzotyczne drewno rozumiem, ale zwykłe panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 02.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Czy naprawdę chcesz dać w łazience-parter panele? Dziwny wybór. Jakieś egzotyczne drewno rozumiem, ale zwykłe panele? Nie, nie tam będą płytki. Na szybko robiłem tą tabelkę i najwyraźniej źle mi się wkleiło. Ogólnie w innych pomieszczeniach panele są tylko uogólnieniem, że będzie tam inna podłoga niż płytki. A jaka to się okaże podczas wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.03.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Za ile uzywkę, skoro nowa kosztuje 9,5 zł, za 5 czy 6 zł wystawiac na serwisie? po co, chyba ze ktos ma za duzo czasu. Żeby się po budowie pełno sprzętów nie walało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.03.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Jeszcze takie małe pytanie jak robicie rozstawy co 30 to ile od ściany dajecie pierwszą rurkę? 30cm czy 15cm? 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.03.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Zrobiłem obliczenia dla podłogówki i mam dylemat co do długości poszczególnych pętli. Długość pętli wraz z dojściem: 1 - wc - 27m 2- korytarz - 27m 3 - wiatrołap - 43m. Robić je oddzielnie? Czy może połączyć wc z korytarzem? Jeżeli je połącze to czy nie będę miał problemów z ustawieniem wyższej temp dla wc (rozstaw co 10cm), korytarz (rozstaw 30cm). Wiatrołap - przewidziany rozstaw - 15cm Poddasze: Korytarz (13) i garderoba (14) będą na wspólnej pętli ale z różnymi rozstawami. Jak to wg was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 09.03.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU? To jest kolejna opcja. Ale chyba bardziej słaniał bym się do połączenia wc z korytarzem a wiatrołap na osobnej pętli. Co do drabinki to w sumie nie wiem co będzie lepsze. Pętla z cwu czy podłogówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 09.03.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU? Słyszałem o takim podłączeniu do wężownicy bojlera cwu. Mógłbyś rozwinąć temat, może jakiś schemat. Napędza to pompa ładująca zasobnik, czy dodatkowa?Ale czy wtedy nie ma konfliktu między nimi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Słyszałem o takim podłączeniu do wężownicy bojlera cwu. Mógłbyś rozwinąć temat, może jakiś schemat. Napędza to pompa ładująca zasobnik, czy dodatkowa?Ale czy wtedy nie ma konfliktu między nimi ? Ja mam zrobione jako osobne pętle podłogówki, ale kilka osób pisało, że ma podłączone drabinki pod podgrzewacz CWU. Co do szczegółów tego rozwiązania nie będę się wypowiadał, ale dzisiaj raczej sam bym w to poszedł. W tym momencie drabinki będą działać niezależnie od pozostałej części ogrzewania. Będzie z nich można korzystać przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 09.03.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Ja mam zrobione jako osobne pętle podłogówki, ale kilka osób pisało, że ma podłączone drabinki pod podgrzewacz CWU. Co do szczegółów tego rozwiązania nie będę się wypowiadał, ale dzisiaj raczej sam bym w to poszedł. W tym momencie drabinki będą działać niezależnie od pozostałej części ogrzewania. Będzie z nich można korzystać przez cały rok. Rozumiem że w takim przypadku, drabinka grzeje w momencie grzania CWU? Ile razy dziennie załącza się CWU? 2-3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Rozumiem że w takim przypadku, drabinka grzeje w momencie grzania CWU? Ile razy dziennie załącza się CWU? 2-3? Z tego co pamiętam HenoK opisywał, że ma podłączone drabinki pod zbiornik dwupłaszczowy i mu się to sprawdzało. Drabinka nie musi grzać cały czas, a wtedy gdy to jest potrzebne. Czasami w ogóle nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts