Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na bank źle liczysz, skoro ja dla kuchni+salon (38m2 i obciążenia 1639W) mam rozstaw 20cm i 15cm w strefie brzegowej - pod ścianami zewnętrznymi.

Połowa tej powierzchni to gres, połowa panel 12mmm

Obliczono dla 36C

Jakoś źle to wcześniej liczyłem.

Z tabel Roth przyjąłem takie rozstawy.

Jak macie chwilę to rzućcie okiem.

Podłogówka.jpg

[ATTACH=CONFIG]348310[/ATTACH]

Na salon wystarczy 20 cm, 35 cm nie przyjmujęm, max rozstaw to 30 cm, wyjątek to garaz, tam 50-60 cm. Pozostałych pomiwszczen nie sprawdzalem

Na salon wystarczy 20 cm, 35 cm nie przyjmujęm, max rozstaw to 30 cm, wyjątek to garaz, tam 50-60 cm. Pozostałych pomiwszczen nie sprawdzalem

35 wpisałem dlatego, że to pomieszczenia o bardzo małym zapotrzebowaniu, ogólnie zamierzam tam dać co 30, lub nawet gęściej ale wtedy same nieizolowane powroty z innych pętli.

Jeszcze takie małe pytanie jak robicie rozstawy co 30 to ile od ściany dajecie pierwszą rurkę? 30cm czy 15cm?

[ATTACH=CONFIG]348310[/ATTACH]

Czy naprawdę chcesz dać w łazience-parter panele? Dziwny wybór. Jakieś egzotyczne drewno rozumiem, ale zwykłe panele?

Czy naprawdę chcesz dać w łazience-parter panele? Dziwny wybór. Jakieś egzotyczne drewno rozumiem, ale zwykłe panele?

Nie, nie tam będą płytki. Na szybko robiłem tą tabelkę i najwyraźniej źle mi się wkleiło.

Ogólnie w innych pomieszczeniach panele są tylko uogólnieniem, że będzie tam inna podłoga niż płytki. A jaka to się okaże podczas wykańczania.

Zrobiłem obliczenia dla podłogówki i mam dylemat co do długości poszczególnych pętli.

nugat_4_rz01_orig.jpg

Długość pętli wraz z dojściem:

1 - wc - 27m

2- korytarz - 27m

3 - wiatrołap - 43m.

Robić je oddzielnie? Czy może połączyć wc z korytarzem? Jeżeli je połącze to czy nie będę miał problemów z ustawieniem wyższej temp dla wc (rozstaw co 10cm), korytarz (rozstaw 30cm). Wiatrołap - przewidziany rozstaw - 15cm

Poddasze:

nugat_4_rz02_orig.jpg

Korytarz (13) i garderoba (14) będą na wspólnej pętli ale z różnymi rozstawami.

Jak to wg was wygląda?

nugat_4_rz01_orig.jpg

nugat_4_rz02_orig.jpg

A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU?

To jest kolejna opcja. Ale chyba bardziej słaniał bym się do połączenia wc z korytarzem a wiatrołap na osobnej pętli. Co do drabinki to w sumie nie wiem co będzie lepsze. Pętla z cwu czy podłogówki...

A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU?

Słyszałem o takim podłączeniu do wężownicy bojlera cwu. Mógłbyś rozwinąć temat, może jakiś schemat. Napędza to pompa ładująca zasobnik, czy dodatkowa?Ale czy wtedy nie ma konfliktu między nimi ?

Słyszałem o takim podłączeniu do wężownicy bojlera cwu. Mógłbyś rozwinąć temat, może jakiś schemat. Napędza to pompa ładująca zasobnik, czy dodatkowa?Ale czy wtedy nie ma konfliktu między nimi ?

Ja mam zrobione jako osobne pętle podłogówki, ale kilka osób pisało, że ma podłączone drabinki pod podgrzewacz CWU. Co do szczegółów tego rozwiązania nie będę się wypowiadał, ale dzisiaj raczej sam bym w to poszedł. W tym momencie drabinki będą działać niezależnie od pozostałej części ogrzewania. Będzie z nich można korzystać przez cały rok.

Ja mam zrobione jako osobne pętle podłogówki, ale kilka osób pisało, że ma podłączone drabinki pod podgrzewacz CWU. Co do szczegółów tego rozwiązania nie będę się wypowiadał, ale dzisiaj raczej sam bym w to poszedł. W tym momencie drabinki będą działać niezależnie od pozostałej części ogrzewania. Będzie z nich można korzystać przez cały rok.

Rozumiem że w takim przypadku, drabinka grzeje w momencie grzania CWU? Ile razy dziennie załącza się CWU? 2-3?

Rozumiem że w takim przypadku, drabinka grzeje w momencie grzania CWU? Ile razy dziennie załącza się CWU? 2-3?

Z tego co pamiętam HenoK opisywał, że ma podłączone drabinki pod zbiornik dwupłaszczowy i mu się to sprawdzało.

Drabinka nie musi grzać cały czas, a wtedy gdy to jest potrzebne. Czasami w ogóle nie musi.