Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak już zauważył hektor80 różnica w cenie pomiędzy rozdzielaczem mosiężnym (wraz z dodatkowym wyposażeniem tj. redukcją 1"x1/2" + zawór spustowo-odpowietrzajcy) a rozdzielaczem nierdzewnym kompletnym (z grupą spustowo-odpowietrzającą) to około 14 PLN w przypadku wersji 9-obwodowej na korzyść mosiądzu.

Dlatego w tym przypadku ale także także polecę nierdzewkę (serię N75A), masz fabrycznie połączone elementy na które udzielona jest gwarancja, pozostaje kwestia podłączenia zasilania i powrotu z kotła.

Tu uwaga

Rozdzielacze nierdzewne, w odróżnieniu od wersji mosiężnych są inaczej podłączane: zasilanie ze źródła ciepła na dolną belkę (przepływomierze na zasilaniu), powrót do źródła ciepła z górnej belki. Zawory pod siłowniki (jeśli kiedyś chciałbyś wykorzystać) posiadają gwint M30x1,5.

Tak samo jak w przypadku hektora80, jeśli naprawdę nie planujesz regulacji temp. w pomieszczeniach wówczas możesz wykorzystać tańszą (różnica w cenia katalogowej to ponad 200 PLN) wersję mosiężną serii 55A, która posiada tylko przepływomierze na belce powrotnej.

Produkty KAN można kupić w hurtowniach Onninen:

http://pl.kan-therm.com/contact/distributors/main.html

Można też spróbować tu ale nie jestem pewien czy sklep jeszcze działa:

https://www.kanshop.pl/

Edytowane przez KAN-therm

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...) Rozdzielacze nierdzewne, w odróżnieniu od wersji mosiężnych są inaczej podłączane: zasilanie ze źródła ciepła na dolną belkę (przepływomierze na zasilaniu), powrót do źródła ciepła z górnej belki. Zawory pod siłowniki (jeśli kiedyś chciałbyś wykorzystać) posiadają gwint M30x1,5.

Czy rozdzielacze nierdzewki w wersji 9 obiegów występują bez zaworów na siłowniki?

Czyli kopia wersji mosiężnej - seria 55A.

Jak już zauważył hektor80 różnica w cenie pomiędzy rozdzielaczem mosiężnym (wraz z dodatkowym wyposażeniem tj. redukcją 1"x1/2" + zawór spustowo-odpowietrzajcy) a rozdzielaczem nierdzewnym kompletnym (z grupą spustowo-odpowietrzającą) to około 14 PLN w przypadku wersji 9-obwodowej na korzyść mosiądzu.

Dlatego w tym przypadku ale także także polecę nierdzewkę (serię N75A), masz fabrycznie połączone elementy na które udzielona jest gwarancja, pozostaje kwestia podłączenia zasilania i powrotu z kotła.

Tu uwaga

Rozdzielacze nierdzewne, w odróżnieniu od wersji mosiężnych są inaczej podłączane: zasilanie ze źródła ciepła na dolną belkę (przepływomierze na zasilaniu), powrót do źródła ciepła z górnej belki. Zawory pod siłowniki (jeśli kiedyś chciałbyś wykorzystać) posiadają gwint M30x1,5.

Tak samo jak w przypadku hektora80, jeśli naprawdę nie planujesz regulacji temp. w pomieszczeniach wówczas możesz wykorzystać tańszą (różnica w cenia katalogowej to ponad 200 PLN) wersję mosiężną serii 55A, która posiada tylko przepływomierze na belce powrotnej.

Produkty KAN można kupić w hurtowniach Onninen:

http://pl.kan-therm.com/contact/distributors/main.html

Można też spróbować tu ale nie jestem pewien czy sklep jeszcze działa:

https://www.kanshop.pl/

Rozumiem, że aby mieć możliwość awaryjnego odłączenia danej pętli, muszę mieć oprócz przepływomierzów także zawory?

Rozumiem, że aby mieć możliwość awaryjnego odłączenia danej pętli, muszę mieć oprócz przepływomierzów także zawory?

No racja przecież nawet podczas napełniania i odpowietrzania zawory się przydadzą :/

Ja już zacząłem nierdzewki bez zaworów szukać tylko z samymi rotometrami :(

Witam,

Czy mając przygotowany projekt podłogówki z SDG i znając parametry:

`Obliczony spadek ciśnięcia w wężownicy [Pa]` oraz `Strumień masowy czynnika przepływającego przez grzejnik [kg/s]` dla poszczególnych pętli

jestem w stanie dopasować pompę pokonującej określone opory i czy dana pompa obiegowa zapewni mi optymalny przepływ ?

niech mi ktoś podpowie, chciałbym zrobić łazienkę na piętrze, cały dylemat w tym że to stare budownictwo, mówiąc stare mam na myśli początek zeszłego wieku, a chciałbym zrobić tam podłogówkę, w pomieszczeniu w którym chce to zrobić jest drewniana podłoga ułożona na konstrukcji, do stropu jest jakieś 15 cm, nie chciałbym robić tam wylewki bo mogło by to zbyt mocno obciążyć strop, czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Witam,

Czy mając przygotowany projekt podłogówki z SDG i znając parametry:

`Obliczony spadek ciśnięcia w wężownicy [Pa]` oraz `Strumień masowy czynnika przepływającego przez grzejnik [kg/s]` dla poszczególnych pętli

jestem w stanie dopasować pompę pokonującej określone opory i czy dana pompa obiegowa zapewni mi optymalny przepływ ?

Tak. Liczysz pętlę z największym oporem, a później sumujesz przepływ ze wszystkich petli.

niech mi ktoś podpowie, chciałbym zrobić łazienkę na piętrze, cały dylemat w tym że to stare budownictwo, mówiąc stare mam na myśli początek zeszłego wieku, a chciałbym zrobić tam podłogówkę, w pomieszczeniu w którym chce to zrobić jest drewniana podłoga ułożona na konstrukcji, do stropu jest jakieś 15 cm, nie chciałbym robić tam wylewki bo mogło by to zbyt mocno obciążyć strop, czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Tak, ogrzewanie podłogowe w systemie suchym.

Mam pytanie, dostałem cenę na podłogówkę 75 zł brutto z m2 :

- styropian w moim zakresie reszta po stronie firmy

- materiały z KAN

- bez projektu, łazienki co 8 cm pokoje co 12 cm

Budowa pod Warszawą.

Zastanawiam się czy zrobić projektu i niech to zrobi lokalny człowiek wg projektu. Polecicie kogoś do zrobienia projektu ?

Czy nie wyjdzie mi podobna kwota jeśli firma zrobi mi to z 8% VAT-em ?

Rozumiem, że "lokalny człowiek" robi baz faktury ? Z firmą, jeśłi nie zachcą sobie doliczyć marży do materiału może wyjść porównywalnie.

Te 8cm w łazienkach jest ok, tam nigdy za wiele. Ale te 12 cm w pozostałych pomieszczeniach to marnotrawienie materiału. Jeśli masz policzone OZC to projekt zrobisz sobie sam na Purmo SDG

Rozumiem, że "lokalny człowiek" robi baz faktury ? Z firmą, jeśłi nie zachcą sobie doliczyć marży do materiału może wyjść porównywalnie.

Te 8cm w łazienkach jest ok, tam nigdy za wiele. Ale te 12 cm w pozostałych pomieszczeniach to marnotrawienie materiału. Jeśli masz policzone OZC to projekt zrobisz sobie sam na Purmo SDG

Mam problem zrobione OZC, i chciałem skorzystać z SDG ale miałem problem z zainstalowaniem, nie wiem czy jest przystosowany do MacBook.

Miałem jedną wycenę, 50 brutto materiał i 35 netto robocizna.

Druga wycena jest od człowieka od pompy ciepła, wolałbym mieć cały system grzewczy o 1 osoby, bo nie może powiedzieć że moja pompa ok ale Ci od podłogówki coś spieprzyli.

Może zapłacić te 400 zł za projekt, zwróci się w materiale.

Edytowane przez PaRa

Niestety jak będziesz brał projekt,materiał, wykonanie od różnych osób, to zawsze w razie "W" może wystąpić spychologia. Tak czy inaczej liczą sobie dosyć sporo.

Zwykle projekt jest od projektanta a wykonanie od instalatora, trudno wymagac od projektanta aby wykonywał instalacje, ale to nie jest niemozliwe.

Powiedzcie mi jeśli domek ma ok 83 m2 ( psów językowa parter+pietro)) w którym planuje podłogówkę na parterze i pietrze to na parterze ma być jeden rozdzielacz do dolnych obiegów a na pietrz drugi do górnych pętli podłogówki. kotłownia jest na dole,

Kable od regulatorów na pietrze mam prowadzić do rozdzielacza na pietrze czy do kotłowni?

Na necie zobaczyłam takie urządzenie (nie wiem czy w moim przypadku jest przydatne) http://www.salus-controls.pl/pl,kl06--listwa-centralna-ogrzewania-podlogowego,62,p.html ale jeśli tak to takie coś ma być zamontowane w 2 sztukach jeśli są dwa rozdzielacze, czy ma być jedno zamontowane np przy piecu nawet zdała od rozdzielaczy?

Taki jest jego schemat http://www.salus-controls.pl//data/product/attach/zJ32kl06.pdf pytam bo nie wiem gdzie z puszek pościć kable dokad

Zwykle projekt jest od projektanta a wykonanie od instalatora, trudno wymagac od projektanta aby wykonywał instalacje, ale to nie jest niemozliwe.

Oczywiście, ale łatwo o przepychanki, gdy coś nie będzie "grało". Najlepiej jeśli wykonawca współpracuje z projektantem lub sam przygotowuje projekt - wtedy tylko on jest odpowiedzialny.

Powiedzcie mi jeśli domek ma ok 83 m2 ( psów językowa parter+pietro)) w którym planuje podłogówkę na parterze i pietrze to na parterze ma być jeden rozdzielacz do dolnych obiegów a na pietrz drugi do górnych pętli podłogówki. kotłownia jest na dole,

Kable od regulatorów na pietrze mam prowadzić do rozdzielacza na pietrze czy do kotłowni?

Ta listwa obsługuje max 6 termostatów (na każdy termostat może przypadać po 4 siłowniki). Jeśli się wyrobisz (np. 2 termostaty na parterze i 4 na piętrze), to możesz dać jedną listwę, wtedy wszystkie kable od termostatów ciągniesz do tej jednej listwy, a następnie z listwy do siłowników. Osobiście dawałbym raczej osobne listwy na piętro i parter.

Gość Arturo72

A w jakim celu ?

Będzie nie potrzebnie wydana kasa na to ale skoroś bogatym człekiem to jedziesz z koksem ;)

Dawaj przy okazji sterownik taki wybajerzony w kazdym pomieszczeniu,bedzie efektownie ale nie efektywnie :)

Grunt że wydasz bezsensownie kasę a na tym Ci jedynie zalezy ;)

A w jakim celu ?

Będzie nie potrzebnie wydana kasa na to ale skoroś bogatym człekiem to jedziesz z koksem ;)

Dawaj przy okazji sterownik taki wybajerzony w kazdym pomieszczeniu,bedzie efektownie ale nie efektywnie :)

Grunt że wydasz bezsensownie kasę a na tym Ci jedynie zalezy ;)

Arturo zdecydowanie nie o to mi chodzi żeby bezsesnsownie wydawać pieniądze. Wczoraj jednak na budowie osadzałem sobie puszki na elektrykę i zadzwoniłem po jednego instalatora hydrauliki bo chciałem poznać jego cenę.

Po czym on mi powiedział że dół można dać na jednym sterowniku, natomiast na górze muszą być w każdym pomieszczeniu argumentując że góra jest zawsze bardziej dogrzana.

Projekt domu: http://www.kbprojekt.pl/150/turowice

Następnie powiedział że minimum to jest na górze dwa sterowniki jeden w łazience a drugi odpowiedzialny za pokoje bo mówił że na dole jak zapale w kominku to tam się zrobi ciepło, a na górze w łazience będzie zimnica.

Arturo72 poradź jak się zachować.

Niby wczoraj po tamtej gadce tego gościa wczoraj osadziłem 2 dodatkowe puszki, ale nic poza tym póki co.