hektor80 28.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jaki rozdzielacz kupić by nie mieć problemów ? Capricorn Premium 1 - wydawał się dla mnie dobry- niby polska firma -kpl- zawory zasilania-odpowietrzniki,kraniki- przepływomierze na górnej belce-zawory termostatyczne na dolnej.Co proponujecie Kan czy inny?. Najlepiej kpl by zamontować samemu w szafce. Jaki model -odpowiednik Capricorn Premium 1 Wydawało mi się że czytałem- obecnie nie mogę odszukać pozytywne opinie Asolta o rozdzielaczach Capricornin [może się mylę?- jak tak to przepraszam] Ja niedawno kupiłem Kan z nierdzewki. Wszystko ma w komplecie czyli rotametry, zawory, odpowietrzacz, spust wody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.04.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Nie straszcie bo takie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.04.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jaki rozdzielacz kupić by nie mieć problemów ? Capricorn Premium 1 - wydawał się dla mnie dobry- niby polska firma -kpl- zawory zasilania-odpowietrzniki,kraniki- przepływomierze na górnej belce-zawory termostatyczne na dolnej.Co proponujecie Kan czy inny?. Najlepiej kpl by zamontować samemu w szafce. Jaki model -odpowiednik Capricorn Premium 1 Wydawało mi się że czytałem- obecnie nie mogę odszukać pozytywne opinie Asolta o rozdzielaczach Capricornin [może się mylę?- jak tak to przepraszam] Istotnie przepływomierze w Capricornie to nie mistrzostwo swiata, zdarzyło sie mi wymienic 2 szt na kilkadziesiat rozdzielaczy, byc moze teraz pogorszyła sie jakosc przepływomierzy. Naiasem mówiąc to jedni na forum uczstniczą w wyscigu na njatansze wykonanie podłgówki i montują belki z tylko zaworami odcinającymi, inni z kolei polecają rozwiazania bardzo dobre jakosciowo ale drogie.Trzeba znalezc ten złoty srodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 28.04.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Asolt -ja właśnie złotego środka szukam.Pomagałem u kolegi kilka lat wstecz montować OP i rozdzielacz prosty -na 4 pętle-same zaworki i chodzi to dobrze- nie narzeka.Ale widzę że dziś przepływomierze to standard - więc dopytuje. Czy Capricorn Premium 1 to tka porażka ??Jaki model polecacie by było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Już to raz kiedyś pisałem, u mnie na budowie pod czas odpowietrzania strzelił odpowietrznik w ręce i zalał pokój.Kolega wihajster wymienił wszystkie odpowietrzniki na mosiężne. Gdzieś mam zdjęcie w DB. Później przepływomierze po zamknięciu nie dały się dpowrotem uruchomić. Ja bym brał Kan-a. Będziesz miał tak jak wyżej kolega napisał wsparcie na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.04.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Wszystko zależy od ceny. Capricorn jest ok cenowo, ale czasem coś w nim trzeba wymienić na dzień dobry, albo odpowietrznik, albo przepływomierz. Przepływomierz bardzo rzadko. U niestety nie jednego producenta trzeba uważać przy wykręcaniu przepływomierzy żeby nie wystrzeliły pod ciśnieniem. Zależy co w Twojej okolicy jest w hurtowniach, bo producentów krajowych i zagranicznych jest dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.04.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Panowie, na podłodze poddasza, styropian mam układać w jednej warstwie czy dwóch?? Mam tam zaplanowane 8cm styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.04.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Zależy czy masz tam instalacje i jakich grubości. Możesz próbować mieć je w jednej warstwie, a drugą to przykryć. Jeżeli górna warstwa wyjdzie 2 lub 3 cm, to polecam styropian systemowy z folią, o ile pod podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.04.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 tak, będzie podłogówka. na podłodze mam rury WM 75mm wiec ich i tak nie przykryje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 28.04.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Istotnie przepływomierze w Capricornie to nie mistrzostwo swiata, zdarzyło sie mi wymienic 2 szt na kilkadziesiat rozdzielaczy, byc moze teraz pogorszyła sie jakosc przepływomierzy. Naiasem mówiąc to jedni na forum uczstniczą w wyscigu na njatansze wykonanie podłgówki i montują belki z tylko zaworami odcinającymi, inni z kolei polecają rozwiazania bardzo dobre jakosciowo ale drogie.Trzeba znalezc ten złoty srodek. Jeszcze wczoraj myślałem że Capricorn będzie ok - dziś mam wątpliwości po waszych wypowiedziach... Kan - jaki model polecacie ? Rozdzielacz 10 wyj. Ewentualnie inna dobra sprawdzona firma- by cenowo wyszło w miarę ok- jaki model ? Gdzie kupowaliście - proszę o namiary na FM lub priv. Ale pex Wavin to ok- mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.04.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Widzę, że temat zszedł na rozdzielacze, więc podpowiedzcie mi jaki najlepiej kupić do poniższego rozwiązania.Zamierzam w dwóch pomieszczeniach do istniejącej instalacji wpiąć rozdzielacz z mieszaczem w miejsce likwidowanego grzejnika.Czy w takim wypadku wystarczy najzwyklejszy z dodatkową pompką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 29.04.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jeszcze wczoraj myślałem że Capricorn będzie ok - dziś mam wątpliwości po waszych wypowiedziach... Kan - jaki model polecacie ? Rozdzielacz 10 wyj. Ewentualnie inna dobra sprawdzona firma- by cenowo wyszło w miarę ok- jaki model ? Gdzie kupowaliście - proszę o namiary na FM lub priv. Ale pex Wavin to ok- mam nadzieję. Podpinam się pod temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 01.05.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam.Przyszła pora i na mnie. W przyszłym tygodniu zaczynam kłaść styropian pod podłogówkę. 18cm EPS100 lambda-0,037. Wstępnie ustaliliśmy z hydraulikiem, że rozstaw w większości pomieszczeń co 15 a w łazience co 10cm. Z założenia temp wody zasilającej ma być jak najniższa 24-26*C. Wylewka betonowa 8-9cm plus terakota i tylko w jednym miejscu parkiet (tam gdzie parkiet jest też grzejnik więc podłogówka ma dać ok 50% zapotrzebowania aby płyta pod parkietem była jak najchłodniejsza). Pytania:1. W różnych publikacjach czytam, że do podłogówki w składzie betonu musi być ok 40% kruszywa 2-8mm ze względu na wytrzymałość na ścinanie - jak to z tym jest bo posadzkarze mówili coś tylko o piachu płukanym?2. Widziełem gdzieś na zdjęciu uchwyty do rurek, które pozycjonują rurkę kilka mm nad styropianem czyli w całości w betonie - czy jest sens tak montować rurki czy wystarczy jak leżą na styro?3. Mniej więcej jakiej mocy grzejnej płyty moge się spodziewać dla rozstawu rurek co 15cm i temp wody zasilającej 24-26*C oraz mniej więcej jak się ona zwiększa wraz ze wzrostem temp wody zasilającej np o 2*C. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 01.05.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Jeszcze wczoraj myślałem że Capricorn będzie ok - dziś mam wątpliwości po waszych wypowiedziach... Kan - jaki model polecacie ? Rozdzielacz 10 wyj. Ewentualnie inna dobra sprawdzona firma- by cenowo wyszło w miarę ok- jaki model ? Z KANa masz te nowe z serii N75A, dosyć dobre robi jeszcze Gorgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.05.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 chciałbym mieć możliwość odłączenia kilku obwodów podłogówki parteru w momencie gdy będę palił w kominku. Czy mogę to zrealizować sterownikiem typ FW120/200, CAR ... itp czy muszę zaopatrzyć się w oddzielny termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.05.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 chciałbym mieć możliwość odłączenia kilku obwodów podłogówki parteru w momencie gdy będę palił w kominku. Czy mogę to zrealizować sterownikiem typ FW120/200, CAR ... itp czy muszę zaopatrzyć się w oddzielny termostat? Nie do końca ci odpowiem na to pytanie, ale powiem ci, że jeżeli odetniesz te kilka obwodów w momencie kiedy będziesz chciał palić w kominku, to nic ci to nie da. Musiałbyś odciąć je kilka godzin wcześniej żeby podłogówka miała czas zareagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.05.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Nie do końca ci odpowiem na to pytanie, ale powiem ci, że jeżeli odetniesz te kilka obwodów w momencie kiedy będziesz chciał palić w kominku, to nic ci to nie da. Musiałbyś odciąć je kilka godzin wcześniej żeby podłogówka miała czas zareagować. Zdaję sobie z tego sprawę ale chciałbym mieć taką możliwość i przed wylewkami pociągnąć kabelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.05.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Zdaję sobie z tego sprawę ale chciałbym mieć taką możliwość i przed wylewkami pociągnąć kabelki... Musisz też pamiętać o tym, że podłogówka to naczynia połączone. Zamykając kilka pętli, zwiększasz przepływy w innych i w innych pomieszczeniach podniesie się temperatura. Moim zdaniem bez pełnego, drogiego sterowania niewiele tu zwojujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.05.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Musisz też pamiętać o tym, że podłogówka to naczynia połączone. Zamykając kilka pętli, zwiększasz przepływy w innych i w innych pomieszczeniach podniesie się temperatura. Moim zdaniem bez pełnego, drogiego sterowania niewiele tu zwojujesz. dlaczego zwiększy się przepływ w innych pętlach? Przed zwiększeniem przepływu chroni daną pętlę przepływomierz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.05.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 dlaczego zwiększy się przepływ w innych pętlach? Przed zwiększeniem przepływu chroni daną pętlę przepływomierz?? Nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts