Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ważniejsze aby przed zalewaniem zrobić próbę ciśnieniowa i utrzymać pod ciśnieniem instalacje podczas zalewania

pozdro

oczywiście to ważne. ale nie ma szans zrobić próby ciśnieniowej na XPS i czarnej folii budowlanej o tej porze roku. nabije przykładowo o godzinie 9 rano do 4 atm, a o 11 brakuje skali na manometrze, ze względu na gorąc jaki panuje, a dodatkowo płyta tak się nagrzewa, że problem dłużej zbrojenie utrzymać.. Chyba że to znaczy iż jest źle zrobiona próba szczelności? ktoś coś doradzi??? robiona na wodzie.

po zalaniu ciśnienie się ustabilizowało ;) dzięki za pomoc!

U mnie dzień przed wylewkami nabili do 3 barów i przez całe 24h wskazówka nie drgnęła. Podczas zalewania chodziło mi o to (jak wielu tutaj powtarza) aby zareagować na przypadkowe uszkodzenie rurki przez posadzkarza. Hydraulik do próby ciśnieniowej napełnił wszystkie obwody wodą oraz odpowietrzył. Ciśnienie stało przy zmianach temperatur wewnątrz budynku od "chłodno" w nocy do tych 20-25 st za dnia w bezpośrednim sąsiedztwie rurek.

pozdro

Jaka rura? Ja tak mam na 18x2 i śmiga bez problemu ale na zewnętrznej pompie.

Rura 16. Różnie piszą np. Kisan że odwody nie powinny mieć więcej niż 120m, Kan że 100m

Te 105m to oczywiście z dobiegiem. Sam dobieg ma u mnie 20m :(

Ewentualnie mogę skrócić tą pętlę. Przy pokoju na poddaszu o powierzchni 14m2 (po podłodze 19m) i obciążenie cieplnym ok 500W zrobiłem rozstaw 20cm. Teoretycznie rozstaw 25cm również by wystarczył. Na razie będę miał gaz ale w przyszłości może będzie pompa i trochę boję się rozstawu 25cm...

Edytowane przez hektor80

Ale o czym piszesz? O różnicy pomiędzy najdłuższą, a najkrótszą pętlą?

Ja mam pętle od siedemdziesięciu kilku do stu paru metrów z jednego rozdzielacza i różnicę w przepływie rzędu 0,5m/min. Można to wyregulować.

18m różnicy pomiędzy posiadanym rozstawem 20cm a potencjalnym 25cm. Czyli pętla zmalała by do ok 87m...