kamihi 26.06.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 lepsza bedzie 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.06.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 W ogóle nie powinieneś używać PP do tego, użyj rury wielowarstwowej (pert'a / pex'a). Dałbym rurę fi 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 26.06.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 W ogóle nie powinieneś używać PP do tego, użyj rury wielowarstwowej (pert'a / pex'a). Dałbym rurę fi 26. Dlaczego nie powinno stosowac sie do tego pp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.06.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Bo nie ma szczelności tlenowej (przepuszcza tlen do instalacji) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?249140-Do%C5%9B%C4%87-obszerny-projekt-instalacji-CO-CWU-do-sprawdzenia&p=7156572#post7156572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 26.06.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Bo nie ma szczelności tlenowej (przepuszcza tlen do instalacji) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?249140-Do%C5%9B%C4%87-obszerny-projekt-instalacji-CO-CWU-do-sprawdzenia&p=7156572#post7156572 Dzieki za odpowiedz. Widzialem wiele instalacji gdzie do rozdzielacza bylo zasilanie z pp. Czy faktynie trzeba sie tak bac tej dyfuzji. Skad ten tlen pod posadzka? Czy na odcinku 2 m pp faktycznie moze dojsc do zapowietrzenia obwodow i czy odpowietrzenia automatyczne sobie z zapowietrzeniem nie poradza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.06.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Dzieki za odpowiedz. Widzialem wiele instalacji gdzie do rozdzielacza bylo zasilanie z pp. Czy faktynie trzeba sie tak bac tej dyfuzji. Skad ten tlen pod posadzka? Czy na odcinku 2 m pp faktycznie moze dojsc do zapowietrzenia obwodow i czy odpowietrzenia automatyczne sobie z zapowietrzeniem nie poradza? Może PP będzie dobra a może nie, czy warto ryzykować dla 2 metrów rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 27.06.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Kolega PaRa ma zdecydowaną rację. Brak 100% szczelności dyfuzyjnej PP dla instalacji jest znikomy, aczkolwiek niektórzy producenci różnych wyrobów warunkują tym utrzymanie gwarancji. Nie mniej jednak na własny domek poleciłbym zdecydowanie systemy rurowe z połączeniami typu "Press" (rury PE-RT/Al/PE-RT) a najlepiej systemy z połączeniami typu "Push" (rury PE-Xc lub PE-RT z osłoną EVOH). Połączenia "Push" w swojej konstrukcji nie posiadają jakichkolwiek dodatkowych uszczelnień typu o-ring, a uszczelnienie połączenia następuje na całej długości króćca kształtki. Montują się zdecydowanie szybciej, wygodniej a dla niewprawionych zdecydowanie bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 28.06.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Słuchajcie,Niedługo będę robił sam podłogówkę.Mam do podjęcia trudną decyzję. Zrobiłem kiedyś OZC u Asolta.Potem dobór długości pętli i rozstawów robiła mi PURMO już na podstawie OZC bo miałem to zapewnione za darmo jako dodatek do projektu.Na ile dobrze to zrobili już ciężko powiedzieć.Zaplanowali mi obwody w każdym pokoju i rozstawy rurek.Rozstawy od 10cm w łazienkach przez 15-20 cm w pozostałych pomieszczeniach. Jeszcze ze 3 miesiące temu byłem przekonany, że jak się zabiorę za podłogówkę to będę rozprowadzał rury właśnie z takimi rozstawami jak zaprojektowane.Rozmawiam ostatnio z wykonawcą od PC i oni zdecydowanie sugerują jednak rozstawić rurki co 10cm.PC ma przez to pracować bardziej wydajnie, na mniejszych temperaturach itd.... Dom mam dość dobrze ocieplony, dom. Dla generalnej orientacji:Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 6117 kWh/rokWskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 36,8 kWh/(m2·rok) Możecie to skomentować proszę?parę lat temu, widać to nawet po tym wątku wszyscy odchodzili od rozstawów 10cm licząc to bardziej dokładnie.Teraz widzę, że coraz częściej znowu ludzie wracają do standardowych 10cm właśnie z powodu sprawniejszej pracy takiego układu z PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.06.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Obawiam się, że zrobienie rozstawu co 10cm w np sypialni, nie zmieni minimalnej temperatury zasilania, ktora bedzie potrzebna aby w mrozy ogrzać łazienkęv(w której już jest co 10cm)Pętle w sypialni trzeba bedzie przydlawić, zeby jej nie przegrzać, więc.... dodatkowy materiał zostanie tylko zmarnowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 28.06.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Obawiam się, że zrobienie rozstawu co 10cm w np sypialni, nie zmieni minimalnej temperatury zasilania, ktora bedzie potrzebna aby w mrozy ogrzać łazienkęv(w której już jest co 10cm) Pętle w sypialni trzeba bedzie przydlawić, zeby jej nie przegrzać, więc.... dodatkowy materiał zostanie tylko zmarnowany. Purmo zaprojektowało mi właśnie różne rozstawy uwzględniając dodatkowo materiał wykończeniowy podłóg. W Sypialni np. przy planowanej wykładzinie zaprojektowali 15 cm. W łazienkach oczywiście 10cm + grzejniki bo jest niedobór. W salonie przy płytkach dali 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 28.06.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Obawiam się, że zrobienie rozstawu co 10cm w np sypialni, nie zmieni minimalnej temperatury zasilania, ktora bedzie potrzebna aby w mrozy ogrzać łazienkęv(w której już jest co 10cm) Pętle w sypialni trzeba bedzie przydlawić, zeby jej nie przegrzać, więc.... dodatkowy materiał zostanie tylko zmarnowany. Takie głupie pytanie. Pod pojęciem rozstawu mówimy o odległości rurka do rurki.(jedna grzejna dróga powrót.) Czyli tak naprawdę w takim wypadku rury grzejne , a właściwie o trochę podwyższonej temperaturze (zasilanie)są co 20cm... Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.06.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Każdy metr rury grzeje, z tym, ze im bliżej końca pętli, tym słabiej.Tą moc się uśrednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.06.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Obawiam się, że zrobienie rozstawu co 10cm w np sypialni, nie zmieni minimalnej temperatury zasilania, ktora bedzie potrzebna aby w mrozy ogrzać łazienkęv(w której już jest co 10cm) Pętle w sypialni trzeba bedzie przydlawić, zeby jej nie przegrzać, więc.... dodatkowy materiał zostanie tylko zmarnowany. Twoje obawy są calkowicie uzasadnione, przyjecie rozstawu 10 cm w pomieszczeniach gdzie wg obliczen ma byc 15,20,25, czy 30 cm nie zmieni dokladnie nic poza zmniejszeniem zasobnosci portfela. Jezeli ktos chce wiecej wydac niz jest to ekonomicznie uzasadnione, to jest to jego wolny wybór. Jezeli chce słuchac instalatorów pomp którzy jakoby znają sie na projektowaniu podłogówki to niech słucha, to tez jego wolny wybór. Działac przy rozstawie 10 cm będzie działało, a ze drozej inwestycyjnie to inna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.06.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Obawiam się, że zrobienie rozstawu co 10cm w np sypialni, nie zmieni minimalnej temperatury zasilania, ktora bedzie potrzebna aby w mrozy ogrzać łazienkęv(w której już jest co 10cm) Pętle w sypialni trzeba bedzie przydlawić, zeby jej nie przegrzać, więc.... dodatkowy materiał zostanie tylko zmarnowany. Ja mam wszedzie co 10 cm i jestem zadowolony. Bardzo. I trzymam temp w lazience taka jak calym domu, bo dodatkowo zainstalowalem ogrzewanie nadmuchowe - " farelke" . I to daje mega komfort, bo natychmiast mam cieplo wtedy kiedy chce. I to cieplo jak lubie czyli nie marne +2 stC tylko +5. Takze poza okresem grzewczym. Jedna z niewielu rzeczy w ktorej skorzystalem z pisaniny TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 29.06.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Twoje obawy są calkowicie uzasadnione, przyjecie rozstawu 10 cm w pomieszczeniach gdzie wg obliczen ma byc 15,20,25, czy 30 cm nie zmieni dokladnie nic poza zmniejszeniem zasobnosci portfela. Jezeli ktos chce wiecej wydac niz jest to ekonomicznie uzasadnione, to jest to jego wolny wybór. Jezeli chce słuchac instalatorów pomp którzy jakoby znają sie na projektowaniu podłogówki to niech słucha, to tez jego wolny wybór. Działac przy rozstawie 10 cm będzie działało, a ze drozej inwestycyjnie to inna rzecz. Czyli jednak raczej się skłaniać do wartości rozstawów obliczonych przez PURMO na podstawie OZC. Chciałem sobie to jeszcze przeliczyć na kalkulatorach Khan term ale po wypełnieniu wszystkich danych wyskakuje mi na końcu jakiś dziwny błąd jak już ma przejść do prezentacji konkretnych wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Czyli jednak raczej się skłaniać do wartości rozstawów obliczonych przez PURMO na podstawie OZC. Jezeli Purmo to zrobi dokładnie to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.06.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jezeli Purmo to zrobi dokładnie to tak. A jak w projekcie jest coś takiego : 0,5 Sypialnia_b 8,07 m² b 0.10 / 0.15 To jaki rozstaw wybrać ? Co 10 czy co 15 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 29.06.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 No i mam pierwszy błąd w wylewkach Po zdjeciu foli po kilku dniach zaczęły sie uwidaczniać dylatacje. panowie robili je tak, że po położeniu (wylaniu) betonu nacinali rajbetka beton lekko go rozsuwając a potem przygładzali wierzch. Wytworzyły sie w tych miejscach wyraźne szczeliny ok 2-3 mm od góry. Niestety jedna dylatacja jest nadmiarowa - niepotrzebna, w miejscy gdzie nie miałem zabezpieczonych rurek peszlem . Teraz pytanie: Czy jest jakis środek (zywica czy cos w podobie) o silnie dyfuzyjnych właściwościach co mogło by po wlaniu w szczelinę (ok 1mb w korytarzu) "wsączyć" się w porowaty beton na grubość 1-2cm oraz dodatkowo wypełnić szczeline, a na koniec związać na tyle silnie aby przy zmianach temperatury pracowały te prawidłowe dylatacje poza tą jedną "nadmiarową"? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 A jak w projekcie jest coś takiego : 0,5 Sypialnia_b 8,07 m² b 0.10 / 0.15 To jaki rozstaw wybrać ? Co 10 czy co 15 cm ? Moze jakis rysunek, zdjecie, nie wiem co autor miał na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.06.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Być może strefy brzegowe są zaprojektowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts