MWM 30.06.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jezeli Purmo to zrobi dokładnie to tak. Hehe, normalnemu zwykłemu zjadaczowi chleba jak to ocenić? Robiła to firma: Rettig Heating Sp z.o.o ul. Ciszewskiego 15 w Warszawie Może ktoś zna? To chyba oficjalny przedstawiciel PURMO bo stronę www przywołują http://www.PURMO.pl jedyne co mnie niepokoi to, że temp wody zasilającej dali zbyt dużą - 40C. NIe wiem jak to się będzie zachowywało przy temp np 37C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.06.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Hehe, normalnemu zwykłemu zjadaczowi chleba jak to ocenić? Robiła to firma: Rettig Heating Sp z.o.o ul. Ciszewskiego 15 w Warszawie Może ktoś zna? To chyba oficjalny przedstawiciel PURMO bo stronę www przywołują http://www.PURMO.pl jedyne co mnie niepokoi to, że temp wody zasilającej dali zbyt dużą - 40C. NIe wiem jak to się będzie zachowywało przy temp np 37C. Oczywiscie ze zwykły zjadacz chleba nie jest w stanie tego ocenic, ale zalecana jest co najmniej ostroznosc oraz ograniczone zaufanie do do projektów wykonywanych przez dystrybutorów materiałów do podłogówek. Znam wiele przykładów gdy takie prjekty były wykonywane na tzw. sztukę bo skoro sie reklamuje ze projekt w cenie materiału to trzeba sie jakos wywiązac z oferty. Dlaczego Tz=40 oC ? odpowiedzi moze udzielic jedynie projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.07.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Moze jakis rysunek, zdjecie, nie wiem co autor miał na mysli http://images78.fotosik.pl/719/10b5b257747c610amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.07.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Tak, jak sądziłem - strefy brzegowe ze zmniejszonym rozstawem.Te zakreskowane obszary na planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) http://images78.fotosik.pl/719/10b5b257747c610amed.jpg Tak przypuszczałem, wklepano dane, program wyliczył i wyrysował. Projektant czy tez obsługujący program nie zastanawiali sie nad wynikami. kto dzisiaj daje strefy brzegowe? to relikt danych czasów gdy ocieplenia i parametry okien były słabe. Te kilkanascie lub kilkadziesiat W nic nie zmieni, a zastosowanie róznych rozstawów utrudnia układanie pętli, jak dla mnie to projekt na sztukę. Edytowane 1 Lipca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.07.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Tak, jak sądziłem - strefy brzegowe ze zmniejszonym rozstawem. Te zakreskowane obszary na planie. Dziękuję za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 ... jak dla mnie to projekt na sztukę. Taki wystarczy, i nie trzeba tobie dodatkowo za niego płacić. Choć ze strefami brzegowymi przyznaję rację, nie ma co sobie nimi zaprzątać głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Taki wystarczy, i nie trzeba tobie dodatkowo za niego płacić. Choć ze strefami brzegowymi przyznaję rację, nie ma co sobie nimi zaprzątać głowy. To po co taki projekt?, przecież mozna wszedzie dac co 10 cm i purmo przy okazji wiecej zarobi na materiale. A projekt nie jest wbrew pozorom darmowy, cena materiału go juz obejmuje, trzeba byc wyjątkowo naiwnym aby wierzyc ze cos jest darmowe, Purmo i jej przedstawiciele nie są organizacjami charytatywnymi. Edytowane 1 Lipca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 To po co taki projekt?, przecież mozna wszedzie dac co 10 cm i purmo przy okazji wiecej zarobi na materiale. A projekt nie jest wbrew pozorom darmowy, cena materiału go juz obejmuje, trzeba byc wyjątkowo naiwnym aby wierzyc ze cos jest darmowe, Purmo i jej przedstawiciele nie są organizacjami charytatywnymi. To bez tego projektu sprzedali by mu taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 To bez tego projektu sprzedali by mu taniej? Zadzwon i zapytaj, moze przedstawią kalkulację z której wynika charytatywne czyli darmowe wykonywanie projektów. Dla mnie dobroczynnosc firmy raczej przejawia sie w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 01.07.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Firma KAN wykonuje projekty dla swoich klientów nieodpłatnie - oczywiście można powiedzieć że projekt jest wkalkulowany w cenę materiału.Nie mniej jednak zależny nam także na bezproblemowej i poprawnej pracy całego systemu grzewczego - tak aby klient był w 100% zadowolony z wyboru marki oraz konkretnego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Firma KAN wykonuje projekty dla swoich klientów nieodpłatnie - oczywiście można powiedzieć że projekt jest wkalkulowany w cenę materiału. Nie mniej jednak zależny nam także na bezproblemowej i poprawnej pracy całego systemu grzewczego - tak aby klient był w 100% zadowolony z wyboru marki oraz konkretnego produktu. Jak mniemam wykonujecie równiez bezpłatne ozc które jest podstawą projektu ogrzewania nie tylko podłogowego. 100% zadowolenie klienta zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.07.2016 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Jak mniemam wykonujecie równiez bezpłatne ozc które jest podstawą projektu ogrzewania nie tylko podłogowego. 100% zadowolenie klienta zobowiązuje. asolt,jak pisałeś bez przegięć nie odpowiadałem ale teraz muszę bo przegiąłeś. OZC zrobi najbliższy miejscu zamieszkania każdy audytor energetyczny czyli taki jak ty za ok.200zł czyli za mniej niż Ty to robisz a jak ktoś kumaty to OZC zrobi albo za gratis albo za ok.50zł. KAN-therm,sądząc po stronce zrobi gratis to za co Ty bierzesz kase.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.07.2016 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Projekt wykonałem, bo chciałem zweryfikować informacje od instalatora, który wykona mi instalacje PC wraz z podłogówką. Produkty KAN i tak chciałem kupić, bo wiem że produkują je w regionie skąd pochodzę. U asolt koszt projektu to 450 zł, wolę wydać te pieniądze na materiał. Reakcja asolt mnie nie dziwi, bo każdy chce zarobić i będzie bronił swojego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.07.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 (edytowane) asolt,jak pisałeś bez przegięć nie odpowiadałem ale teraz muszę bo przegiąłeś. OZC zrobi najbliższy miejscu zamieszkania każdy audytor energetyczny czyli taki jak ty za ok.200zł czyli za mniej niż Ty to robisz a jak ktoś kumaty to OZC zrobi albo za gratis albo za ok.50zł. KAN-therm,sądząc po stronce zrobi gratis to za co Ty bierzesz kase.... Zaczynasz podsyłac mi klientów którzy chca zrobic ozc za 200 zł, teraz jak widze chcesz aby koszt ozc był za 50 zł lub za darmo. Jak to to taki biznes zacznij ty wykonywac te obliczenia, nie podsyłaj do mnie klientów. Zaproponowałem zresztą zainteresowanemu aby sie do Ciebie zwrócił po ozc za 200 zł lub mniej po utargowaniu. Nie chciał miec tanszych ozc od Ciebie. Nie pytałem dlaczego, moze ty odpowiesz. Wystepujesz w roli regulatora cen na takie usługi, czyzby komuna sie marzyła, w której były urzedowe ceny?. A tak przy okazji gdzie są audytorzy którzy wykonują ozc gratis?, dlaczego ich tu nie reklamujesz. Działalnosc charytatywna jest zawsze godna pochwały i nie ma powodu aby jej nie naglasniac. Dzieki twojej reklamie ci audytorzy spełnią swoją szlachetną misje i czas będą mieli wypełniony 24h na dobę. Edytowane 2 Lipca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.07.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Firma KAN wykonuje projekty dla swoich klientów nieodpłatnie - oczywiście można powiedzieć że projekt jest wkalkulowany w cenę materiału. Nie mniej jednak zależny nam także na bezproblemowej i poprawnej pracy całego systemu grzewczego - tak aby klient był w 100% zadowolony z wyboru marki oraz konkretnego produktu. Brawo wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.07.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Jak mniemam wykonujecie równiez bezpłatne ozc które jest podstawą projektu ogrzewania nie tylko podłogowego. 100% zadowolenie klienta zobowiązuje. Wykonanie obliczeń OZC, jak sam Pan wie, jest podstawą do poprawnie wykonanego projektu instalacji grzewczej. Tak wykonujemy także obliczenia OZC. Bywają sytuację gdzie klienci dysponują już wykonanymi obliczeniami OZC, ale bywają także sytuacje w których te obliczenia czasami wymagają weryfikacji a nawet poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 03.07.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Witam. Proszę o pomoc, gdyż sam chcę zrobić ogrzewanie podłogowe. Kocioł na drewno, bufor z wężownicą CWU i teraz zaczynają się problemy. Na parterze 5 obwodów a na poddaszu 8. Myślałem, żeby dać te oryginalne listwy z pompką oraz zaworem trójdrożnym, jednak pewien hydraulik zasugerował, żeby zrezygnować z mieszaczy przy pompkach a założyć jeden zawór trójdrożny na wyjściu z bufora. Jakie rozwiązanie wybrać? Jestem na etapie zamawiania części. Warto kupować rotametry i głowice termostatyczne czy na zwykłych zaworach Z-O też da się wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 03.07.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Wszystko zależy jak wygląda instalacja jako całość. W instalacji gdzie znakomitą większość będzie stanowić OP warto zastanowić się nad zastosowaniem centralnego układu zmieszania, z zaworem trójdrogowym i pompą tuż za buforem - tak jak sugeruje Ci ten pewien hydraulik. Dla zasilania pętli OP stosować tylko i wyłącznie rozdzielacze do OP, z zaworami regulacyjnymi lub przepływomierzami. Rozdzielacze z zaworami zamknij-otwórz nie mają możliwości wykonania regulacji przepływu (regulacji hydraulicznej) i nie zapewnią poprawnej pracy całego układu OP. Jeśli nie planujesz dodatkowego sterowania temperaturą w pomieszczeniach (automatyka pokojowa) wystarczą rozdzielacze tylko z samymi przepływomierzami na jednej z belek rozdzielacza - przykład rozdzielacz serii 55A Systemu KAN-therm (przepływomierze tylko na belce powrotnej, belka górna jest "goła"). http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-op.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 03.07.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 możecie mi powiedzieć jak powinna wyglądać moja instalacja, aby wszystko działało porządnie i oszczędnie? chcę mieć kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny, do ogrzania około 200m2 podłóg (blisko 80m2 parter i ok 120m2 poddasze), 100% podłogówka ale w łazienkach drabinki dodatkowo. Jeden z hydraulików, kiedy zaprosiłem go na wizję lokalna stwierdził że powinno się zainstalować termostat w każdym z zamkniętych pokoi, tak aby móc ustawić i kontrolować temperaturę poszczególnych pomieszczeń, ale forum twierdzi co innego. ja chciałem jak najprostszą instalację ze sterownikiem pogodowym plus ewentualnie jakiś termostat wewnątrz budynku, ale on twierdzi że tak się nie da sterować bo w jednym pomieszczeniu może być gorąco a w innym zimno. jak powiedziałem to co wyczytałem że ustawiłbym przepływy na rotametrach rozdzielaczy aby ustawić temp w pomieszczeniach to zaczął się ze mnie śmiać że niby tak się nie robi. Mówi że na kotle można minimalnie uzyskać 35stC a w podłogę ma iść woda o temp ok 28 st, czyli musi być koniecznie mieszacz. Twierdzi że powinien być mieszacz z dodatkową pompą albo dwie pompy i termostat w kazdym pomieszczeniu. Sam już nie wiem jak prawidłowo powinna wyglądać taka instalacja, może ktoś mnie oświeci i napisze czego mam wymagać od wykonawcy instalacji CO? oczekiwałbym stałej temp ok 21,5 st w łazienkach np 22-23st, ewentualnie dwa pokoje które nie będą stale zamieszkałe mogłyby rzeczywiście posiadać taki termostat aby utrzymywać tam np niższa temp kiedy nie będa wykorzystywane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts