Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To go oświeć, ze są kotły, które podają temperaturę CO od 25C

Niech się trochę doszkoli.

Oswieć go, że układ pogodówka+regulacja na rotametrach pozwala na uzyskanie wymaganej temperatury w wybranym pomieszczeniu.

Sprawdzone w praktyce.

Fakt, źe mniej przytuli za materiał i robociznę, ale musi to przełknąć.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W domu będzie jedynie ogrzewanie podłogowe. Chciałbym zainstalować jakiś czujnik pogodowy, aby przy wzroście lub spadku temperatury na zewnątrz ogrzewanie zadziałało szybciej niż ja się zorientuję. Może jest jakieś ustrojstwo,które może wyłączyć pompkę kiedy zajdzie taka potrzeba? Znalazłem jakiś system dosyć drogi ale on steruje zaworami trójdrożnymi a skoro powinienem założyć jeden przy buforze to w jaki sposób to by miało działać? Może istnieje jakiś łatwiejszy sposób na automatyczne sterowanie całego domu jednocześnie zależnie od pogody? Poszczególne pokoje mam nadzieję, że wyreguluję manualnie na początku i tak już zostanie.

Wykonanie obliczeń OZC, jak sam Pan wie, jest podstawą do poprawnie wykonanego projektu instalacji grzewczej.

Tak wykonujemy także obliczenia OZC.

Bywają sytuację gdzie klienci dysponują już wykonanymi obliczeniami OZC, ale bywają także sytuacje w których te obliczenia czasami wymagają weryfikacji a nawet poprawy.

Mam wykonane obliczenia. Jak zrobić projekt podłogówki przez Kan-therm? Kalkulatory na stronie wyrzucają mi błędy.

A może zawór termostatyczny sterowany przez tygodniowy programator przed rozdzielaczem? Tylko czy on nie ograniczy znacznie przepływu kiedy będzie potrzeba mocnego dogrzania? i jakie rozdzielacze wtedy wybrać? albo jakiś sterownik pompki z czujnikiem temperatury u programatorem w salonie? Jakieś sugestie? Może ktoś polecić jakiś rozdzielacz i co do tego podłączyć, żeby to razem śmigało? Już zgłupiałem z nadmiaru dostępnych części...

Możesz zastosować rozdzielacze z zaworami termostatycznymi (pod siłowniki automatyki pokojowej) oraz przepływomierzami - w naszej ofercie są to rozdzielacze serii 75A.

Do tego można dołożyć przynajmniej jeden termostat naścienny, pokojowy (może być ze sterowaniem tygodniowym), umiejscowiony w najbardziej "zimnym" pomieszczeniu + listwa sterująca z modułem pompowy do którego podepniesz pompę obiegową instalacji OP. W przypadku gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie wartość nastawioną na termostacie, moduł pompowy wyłączy pompę obiegową.

Cały kompletny system znajdziesz w katalogu na naszej stronie internetowej.

To po co taki projekt?, przecież mozna wszedzie dac co 10 cm i purmo przy okazji wiecej zarobi na materiale. A projekt nie jest wbrew pozorom darmowy, cena materiału go juz obejmuje, trzeba byc wyjątkowo naiwnym aby wierzyc ze cos jest darmowe, Purmo i jej przedstawiciele nie są organizacjami charytatywnymi.

Czemu akurat Purmo i jej przedstawiciele?

Jak już zauważył hektor80 różnica w cenie pomiędzy rozdzielaczem mosiężnym (wraz z dodatkowym wyposażeniem tj. redukcją 1"x1/2" + zawór spustowo-odpowietrzajcy) a rozdzielaczem nierdzewnym kompletnym (z grupą spustowo-odpowietrzającą) to około 14 PLN w przypadku wersji 9-obwodowej na korzyść mosiądzu.

Porwało mnie do innych wiosennych prac i trochę zaniedbałem temat, który spadł na mnie jak grom z nieba!

Tak więc nadal aktualny temat do zrealizowania to: PODŁOGÓWKA 600mb rurki w 9 obwodach. Na każdym obwodzie rotometr i zawór odcinający. Do tego zawór 3D z siłownikiem. Zasilanie wodą o różnej temp. która pochodzi z bufora.

Do sterowania planuję wybrać Sterownik ST-431N

Mam 2 fajne oferty: na rozdzielacz Capricorn oraz Kan.

- Capricorn uzbrojony jako komplet z zaworami i przepływomierzami i złączkami eurokonus -tylko podłączyć grupę pompową i zawór 3D w cenie 600zł

- Kan - jako sam rozdzielacz z zaworami i przepływomierzami za 840zł + złączki eurokonus150zł + odpowietrzniki z kolanami 100zł + śrubunki 150zł = 1200zł

Oba zestawy widziałem jeden w hurtowni onninen, a drugi w innej mniejszej hurtowni.

Powiem szczerze - niczym się to nie różni. Capricorn nawet jakby solidniejszy i skręcony, a Kan trzeba montować.

Różnica spora jeden 600zł, a drugi 1200zł!!!!

Obaj sprzedawcy zapewniają, że ich najlepszy, i że to co było kilka lat temu to już historia!

Co wybrać- gdzie są różnice w tych rozdzielaczach?

• 2 weeks później...
Mam 2 fajne oferty: na rozdzielacz Capricorn oraz Kan.

- Capricorn uzbrojony jako komplet z zaworami i przepływomierzami i złączkami eurokonus -tylko podłączyć grupę pompową i zawór 3D w cenie 600zł

- Kan - jako sam rozdzielacz z zaworami i przepływomierzami za 840zł + złączki eurokonus150zł + odpowietrzniki z kolanami 100zł + śrubunki 150zł = 1200zł

Oba zestawy widziałem jeden w hurtowni onninen, a drugi w innej mniejszej hurtowni.

Powiem szczerze - niczym się to nie różni. Capricorn nawet jakby solidniejszy i skręcony, a Kan trzeba montować.

Różnica spora jeden 600zł, a drugi 1200zł!!!!

Obaj sprzedawcy zapewniają, że ich najlepszy, i że to co było kilka lat temu to już historia!

Co wybrać- gdzie są różnice w tych rozdzielaczach?

Właśnie jestem w tym samym momencie.

Człowiek czytał o tym godzinami ale jakiś czas temu. Potem przytłacza cię bieżąca walka na budowie i nagle spada na ciebie fakt, że za 2 tygodnie będziesz robił podłogówkę. U mnie tak właśnie będzie.

Muszę na szybko decydować jakie rurki, rozdzielacze itd...

Rurka to chyba pójdę po najniższej linii oporu i kupię Wavin Tigris. NIe najgorsza, nie najlepsza w sam raz.

Jakie do tego polecacie rozdzielacze z rotametrami?

Założenia miałem takie aby układ wyregulować tylko na rotametrach, nie chcę żadnych czujników na podłogówce.

Ale chyba czegoś jeszcze nie rozumiem...

Jak wtedy układ PC reaguje na zmienne warunki atmosferyczne na zewnątrz?

Napiszcie parę zdań laikowi....

Nasza lokalna hurtownia Matex poleca rozdzielacze ich marki RED.

Czy ktoś z was tego używał?

POdobno frodukuje to FERRO

Co myślicie na ten temat?

Edytowane przez MWM

Mam drobne pytanie dotyczące dobiegów podłogówki.

Jeśli rozdzielacz mam w kotłowni i chce puścić pętle do kuchni, ale po drodze ta pętla kuchenna przechodzi przez gabinet i salon to czy owa pętla kuchenna powinna być w jakiejś otulinie albo peszlu ( w salonie są inne pętle)? Czy każdy dobieg pętli pomiędzy rozdzielaczem, a pomieszczeniem docelowym powinnen być w otulinie?

O taki na przykład.

Tylko nie wiem po co zawory termostatyczne na belce powrotnej.

Czy rotametry na górnej nie wystarczą?

http://www.red-blue.pl/system-ogrzewania-podlogowego/rozdzielacze-mosiezne-uzbrojone-166

Zawory dają dodatkową mozliwość podłączenia głowic termoelektrycznych i czujników pokojowych ale nie planowałem rozmieszczać czujników w pomieszczeniach.

Jak kupowałem Webermanna to dostałem rozdzielacze RED i w opisie było, że to produkt Ferro.

Jak będę na budowie to mogę sprawdzić dokładnie. Jak na razie nie narzekam choć jeszcze instalacji nie uruchomiłem.

O taki na przykład.

Tylko nie wiem po co zawory termostatyczne na belce powrotnej.

Czy rotametry na górnej nie wystarczą?

Zawory dają dodatkową mozliwość podłączenia głowic termoelektrycznych i czujników pokojowych ale nie planowałem rozmieszczać czujników w pomieszczeniach.

ja tez mam te zawory bez głowic. Zaleta ich jest, że możesz szybko wyłączyć dany obieg, nie ruszając rotametrów.

tez nie planuje zadnego sterowania ich

Edytowane przez Slawko123

Jak kupowałem Webermanna to dostałem rozdzielacze RED i w opisie było, że to produkt Ferro.

Jak będę na budowie to mogę sprawdzić dokładnie. Jak na razie nie narzekam choć jeszcze instalacji nie uruchomiłem.

ja tez mam te zawory bez głowic. Zaleta ich jest, że możesz szybko wyłączyć dany obieg, nie ruszając rotametrów.

tez nie planuje zadnego sterowania ich

Slawko, jakie rurki do tego dobrałeś? W hurtowni mają RED by COMAP ale zastanawiam się nad podmianą na Wavin Tigris

Jeszcze jedno pytanie do ogółu. Czy ktoś kupował rurki Wavina w Leroy Merlin?

Mają tam Tigrisa, w opakowaniu chyba takim samym jak w hurtowniach.

Ciekawe czy rurka w środku ta sama:

http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/instalacje-wodne-i-gazowe/instalacje-polietylenowe-pex/rura-wielowarstwowa-tigris-16mm-wavin,p148081,l544.html#!oceny

Zwoje po 200 mb w takich tekturowych pudłach

Edytowane przez MWM

co do rurek, to ja kupiłem Pipelife'a systemu Radopress.

kiedyś na tym forum była dyskusja nad doborem typu rurek, każdy zrobi jak uważa, ale ja nie dałbym innej rurki niż PEXb/AL/PEXb lub PEXc/AL/PEXc.

żadne PERT, PE PEHD itp.

Zewnętrzna i wewnętrzna powłoka musi być z polietylenu sieciowanego. Takie jest moje zdanie i przy nim zostanę.