asolt 15.08.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Wylewek. Przy scianach najczesciej ekipa od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.08.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Wylewek. Przy scianach najczesciej ekipa od podłogówki A ja odpowiem, że różnie Często ci, którzy układają styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 16.08.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Proszę o rozwiąnie moich wątpliwości:- czy płyty styropianowe (górna warstwa) układać na wcisk przy ścianach, czy lepiej dać trochę luzu z uwagi na charakter podłogi pływającej?- czy jeśli drzwi zewnętrzne, balkonowe/tarasowe posadowione są na poszerzeniach systemowych to można dojechać wylewką do nich (tj. do taśmy przyściennej) czy lepiej jednak oddylatować je od wylewki np. styrodurem szer. 3 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.08.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Proszę o rozwiąnie moich wątpliwości: - czy płyty styropianowe (górna warstwa) układać na wcisk przy ścianach, czy lepiej dać trochę luzu z uwagi na charakter podłogi pływającej? - czy jeśli drzwi zewnętrzne, balkonowe/tarasowe posadowione są na poszerzeniach systemowych to można dojechać wylewką do nich (tj. do taśmy przyściennej) czy lepiej jednak oddylatować je od wylewki np. styrodurem szer. 3 cm? Ja robiłem na wcisk, nie wiem po co luz.. przy drzwiach balkonowych i zewnętrznych dałem XPS 3cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.08.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Wylewek. Przy scianach najczesciej ekipa od podłogówki Dziękuję. Doprecyzowałam temat z ekipami i ustaliliśmy że zrobią to panowie od wylewek. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.08.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgadza sie, przy regulatorze tem wewnetrznej nie ma sensu łaczyc pogodówki z regulatorem, bufor to nie pompa ciepła, gdzie temp zasilania powinna byc jak najnizsza. Jak się steruje układem w wypadku braku czujników wewnętrznych połaczunych do zaworów na rozdzielaczach? Czy może czegoś nie rozumiem. Może instaluje się jakiś jeden czujnik wewnętrzny np w salonie podłączony do PPW bezpośrednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Już doszedłem do tego, że sterować można za pomocą sterownika z czujnikiem pogodowym lub wewnętrznego z czujnikiem temperatury. Moi instalatorzy polecają Eurostery albo Tyboxy.Podobno pompy pcpw Panasa mają słabą automatykę i dobrze jest ją wspomóc jakimś sterownikiem zewnętrznym.Czy ktoś używa w/w sterowników i ma coś do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 25.08.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 26.08.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Witam, planuję w nowo budowanym domu (parterówka) 100% podłogówki + drabinka w łazience. Nie wiem tylko jak rozwiązać kwestię garażu, co będzie lepsze puścić tam pętlę czy może kaloryfer podpięty do rozdzielacza OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.08.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Najlepiej zrobisz jak zamiast ogrzewania garażu pozostawisz go bez izolacji od gruntu i zadbasz o prawidłowy montaż bramy. U mnie na gruncie po za hudziakiem, kostka. W zimie przy -15 w środku 13 oC.Oczywiście nie byłbym sobą i profilaktycznie zainstalowałem grzejnik przy zmiękczarce. Do tej pory nie miałem jeszcze okazji by go przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.08.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Z Podlogowka to duza bezwladnosc i akumulacyjnosc wiec ciezko tak sobie sterowac dzien/noc. . Dużą -- to znaczy? Podłogówka gwałtownie przestaje oddawać ciepła gdy przestaniemy je dostarczać . Problem w tym ,że mamy rozgrzane ściany i stropy .To nie podłogówka ma bezwładność tylko dom. Domek z betonu/ceramiki waży 300 Ton. Zmiane temperatury o 1 stopień w takim budynku 840J/kg*K można policzyć 300000x840=252000000 J to 70 kWh Tyle energii trzeba dostarczyć/wypuścić aby zmienić temperaturę o 1 *C Inaczej mówiąc potrzeba 10 godzin aby obniżyć temperaturę w budynku o 1 *C gdy jego straty cieplne wynoszą 7kW .Pod warunkiem ,że na dworze jest np -20*C W okolicach 0 *C potrzeba 20 godzin. Dotyczy to każdego grzejnika bo w przypadku obniżania temperatury nie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.08.2016 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Już doszedłem do tego, że sterować można za pomocą sterownika z czujnikiem pogodowym lub wewnętrznego z czujnikiem temperatury. Moi instalatorzy polecają Eurostery albo Tyboxy. Podobno pompy pcpw Panasa mają słabą automatykę i dobrze jest ją wspomóc jakimś sterownikiem zewnętrznym. Czy ktoś używa w/w sterowników i ma coś do polecenia? Ma wystarczającą automatykę tylko trzeba ją poznać i ustawić . A termostat to ostateczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 27.08.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ma wystarczającą automatykę tylko trzeba ją poznać i ustawić . A termostat to ostateczność U mnie będzie TCap 1 fazowy 9kW. Może jest gdzieś w takim razie poradnik jak go ogarnąć w miarę szybko w wypadku braku dodatkowego sterownika np pogodowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 27.08.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 A właśnie....Jeżeli mam w domu 3 fazy i odpowiednie zabezpieczenie (dom 25A, główne 32A) to czy warto dopłacić te parę k do TCap 3 fazowy?\Jaki z tego będzie zysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) U mnie będzie TCap 1 fazowy 9kW. Może jest gdzieś w takim razie poradnik jak go ogarnąć w miarę szybko w wypadku braku dodatkowego sterownika np pogodowego? T-CAP ma pogodówkę w środku,w module zewnętrznym. Technicznie 1f nie różni się od 3f,ja bym brał 1f. Temp.zasilania dobiera sama pompa,Ty ustawiasz jedynie krzywą grzewczą na pompie i regulujesz na rotametrach i tylko tyle. W pierwszym sezonie miałem też sterownik pokojowy ale wyrzuciłem go i jadę od tego momentu na krzywej grzewczej jedynie. Moi instalatorzy polecają Eurostery albo Tyboxy. Podobno pompy pcpw Panasa mają słabą automatykę i dobrze jest ją wspomóc jakimś sterownikiem zewnętrznym. Czy ktoś używa w/w sterowników i ma coś do polecenia? Miałem Tybox-a i lezy sobie zakurzony,jak coś to Ci sprzedam Nie zauważyłem skutków tej "słabej" automatyki,śmiga wszystko od 3 lat bez zarzutów A jak instalatorzy nie wiedzą,że panas ma pogodówkę w sobie to zmień takich instalatorów Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 29.08.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 T-CAP ma pogodówkę w środku,w module zewnętrznym. Technicznie 1f nie różni się od 3f,ja bym brał 1f. Temp.zasilania dobiera sama pompa,Ty ustawiasz jedynie krzywą grzewczą na pompie i regulujesz na rotametrach i tylko tyle. W pierwszym sezonie miałem też sterownik pokojowy ale wyrzuciłem go i jadę od tego momentu na krzywej grzewczej jedynie. Miałem Tybox-a i lezy sobie zakurzony,jak coś to Ci sprzedam Nie zauważyłem skutków tej "słabej" automatyki,śmiga wszystko od 3 lat bez zarzutów A jak instalatorzy nie wiedzą,że panas ma pogodówkę w sobie to zmień takich instalatorów Arturo. WIELKIE! dzięki za odpowiedzi. Pozdrowienia, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 29.08.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Najlepiej zrobisz jak zamiast ogrzewania garażu pozostawisz go bez izolacji od gruntu i zadbasz o prawidłowy montaż bramy. U mnie na gruncie po za hudziakiem, kostka. W zimie przy -15 w środku 13 oC. Oczywiście nie byłbym sobą i profilaktycznie zainstalowałem grzejnik przy zmiękczarce. Do tej pory nie miałem jeszcze okazji by go przetestować. Styropian już mam kupiony więc jednak będę izolował od gruntu, dlatego też nie wiem co będzie lepsze w garażu - podłogówka czy grzejnik? Mam w garażu wodomierze i nie chciałbym zostawić go bez możliwości ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Styropian już mam kupiony więc jednak będę izolował od gruntu, dlatego też nie wiem co będzie lepsze w garażu - podłogówka czy grzejnik? Mam w garażu wodomierze i nie chciałbym zostawić go bez możliwości ogrzania. Mam garaż w bryle,mam też tam wodomierz,nie ogrzewany garaż. Od 3 lat temp.nie spadła tam pon.0,w najgorsze mrozy temp.utrzymuje się ok.+5. Jak już żebyś spał spokojnie daj grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.08.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Styropian już mam kupiony więc jednak będę izolował od gruntu, dlatego też nie wiem co będzie lepsze w garażu - podłogówka czy grzejnik? Mam w garażu wodomierze i nie chciałbym zostawić go bez możliwości ogrzania. Garaż mam w bryle domu i podobnie jak ty miałem kupione styro na grunt. Na szczęście w porę zrezygnowałem z tego i styro zamiast na chudziaku wylądowało na stropie garażu. Dla świętego spokoju zamontowałem w nim kaloryfer, u mnie powodem była zmiękczarka. Nie zalałem go wodą, chciałem się przekonać jakie temperatury będą panować zimą w największe mrozy. Nie zdażyło się by spadły poniżej 10oC. W kaloryferze wciąż powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.09.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 (edytowane) Jak wyrównać podłogę pod styro? Mam trochę nierówne stropy żelbetowe i nie chciałbym ich dodatkowo obciążać grubszą wylewką. Ponadto cena za anhydryt to około 900 zł za każdy dodatkowy centymetr. Na parterze będą 8cm + 10cm styro. Piętro, jak najmniej. Może z 1cm. Mam bardzo niskie poddasze, dlatego liczy się każdy centymetr. Edytowane 12 Września 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts