Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o rozwiąnie moich wątpliwości:

- czy płyty styropianowe (górna warstwa) układać na wcisk przy ścianach, czy lepiej dać trochę luzu z uwagi na charakter podłogi pływającej?

- czy jeśli drzwi zewnętrzne, balkonowe/tarasowe posadowione są na poszerzeniach systemowych to można dojechać wylewką do nich (tj. do taśmy przyściennej) czy lepiej jednak oddylatować je od wylewki np. styrodurem szer. 3 cm?

Proszę o rozwiąnie moich wątpliwości:

- czy płyty styropianowe (górna warstwa) układać na wcisk przy ścianach, czy lepiej dać trochę luzu z uwagi na charakter podłogi pływającej?

- czy jeśli drzwi zewnętrzne, balkonowe/tarasowe posadowione są na poszerzeniach systemowych to można dojechać wylewką do nich (tj. do taśmy przyściennej) czy lepiej jednak oddylatować je od wylewki np. styrodurem szer. 3 cm?

Ja robiłem na wcisk, nie wiem po co luz.. przy drzwiach balkonowych i zewnętrznych dałem XPS 3cm...

Zgadza sie, przy regulatorze tem wewnetrznej nie ma sensu łaczyc pogodówki z regulatorem, bufor to nie pompa ciepła, gdzie temp zasilania powinna byc jak najnizsza.

Jak się steruje układem w wypadku braku czujników wewnętrznych połaczunych do zaworów na rozdzielaczach?

Czy może czegoś nie rozumiem.

Może instaluje się jakiś jeden czujnik wewnętrzny np w salonie podłączony do PPW bezpośrednio?

Już doszedłem do tego, że sterować można za pomocą sterownika z czujnikiem pogodowym lub wewnętrznego z czujnikiem temperatury.

Moi instalatorzy polecają Eurostery albo Tyboxy.

Podobno pompy pcpw Panasa mają słabą automatykę i dobrze jest ją wspomóc jakimś sterownikiem zewnętrznym.

Czy ktoś używa w/w sterowników i ma coś do polecenia?

Najlepiej zrobisz jak zamiast ogrzewania garażu pozostawisz go bez izolacji od gruntu i zadbasz o prawidłowy montaż bramy. U mnie na gruncie po za hudziakiem, kostka. W zimie przy -15 w środku 13 oC.

Oczywiście nie byłbym sobą i profilaktycznie zainstalowałem grzejnik przy zmiękczarce. Do tej pory nie miałem jeszcze okazji by go przetestować.

Z Podlogowka to duza bezwladnosc i akumulacyjnosc wiec ciezko tak sobie sterowac dzien/noc. .

Dużą -- to znaczy?

Podłogówka gwałtownie przestaje oddawać ciepła gdy przestaniemy je dostarczać .

Problem w tym ,że mamy rozgrzane ściany i stropy .To nie podłogówka ma bezwładność tylko dom.

Domek z betonu/ceramiki waży 300 Ton.

Zmiane temperatury o 1 stopień w takim budynku 840J/kg*K można policzyć

300000x840=252000000 J

to 70 kWh

Tyle energii trzeba dostarczyć/wypuścić aby zmienić temperaturę o 1 *C

Inaczej mówiąc potrzeba 10 godzin aby obniżyć temperaturę w budynku o 1 *C gdy jego straty cieplne wynoszą 7kW .Pod warunkiem ,że na dworze jest np -20*C

W okolicach 0 *C potrzeba 20 godzin.

Dotyczy to każdego grzejnika bo w przypadku obniżania temperatury nie pracują

Już doszedłem do tego, że sterować można za pomocą sterownika z czujnikiem pogodowym lub wewnętrznego z czujnikiem temperatury.

Podobno pompy pcpw Panasa mają słabą automatykę i dobrze jest ją wspomóc jakimś sterownikiem zewnętrznym.

Ma wystarczającą automatykę tylko trzeba ją poznać i ustawić . A termostat to ostateczność

Gość Arturo72
U mnie będzie TCap 1 fazowy 9kW.

Może jest gdzieś w takim razie poradnik jak go ogarnąć w miarę szybko w wypadku braku dodatkowego sterownika np pogodowego?

T-CAP ma pogodówkę w środku,w module zewnętrznym.

Technicznie 1f nie różni się od 3f,ja bym brał 1f.

Temp.zasilania dobiera sama pompa,Ty ustawiasz jedynie krzywą grzewczą na pompie i regulujesz na rotametrach i tylko tyle.

W pierwszym sezonie miałem też sterownik pokojowy ale wyrzuciłem go i jadę od tego momentu na krzywej grzewczej jedynie.

Miałem Tybox-a i lezy sobie zakurzony,jak coś to Ci sprzedam ;)

Nie zauważyłem skutków tej "słabej" automatyki,śmiga wszystko od 3 lat bez zarzutów :)

A jak instalatorzy nie wiedzą,że panas ma pogodówkę w sobie to zmień takich instalatorów :)

Edytowane przez Arturo72

T-CAP ma pogodówkę w środku,w module zewnętrznym.

Technicznie 1f nie różni się od 3f,ja bym brał 1f.

Temp.zasilania dobiera sama pompa,Ty ustawiasz jedynie krzywą grzewczą na pompie i regulujesz na rotametrach i tylko tyle.

W pierwszym sezonie miałem też sterownik pokojowy ale wyrzuciłem go i jadę od tego momentu na krzywej grzewczej jedynie.

Miałem Tybox-a i lezy sobie zakurzony,jak coś to Ci sprzedam ;)

Nie zauważyłem skutków tej "słabej" automatyki,śmiga wszystko od 3 lat bez zarzutów :)

A jak instalatorzy nie wiedzą,że panas ma pogodówkę w sobie to zmień takich instalatorów :)

Arturo.

WIELKIE! dzięki za odpowiedzi.

Pozdrowienia,

Marcin

Najlepiej zrobisz jak zamiast ogrzewania garażu pozostawisz go bez izolacji od gruntu i zadbasz o prawidłowy montaż bramy. U mnie na gruncie po za hudziakiem, kostka. W zimie przy -15 w środku 13 oC.

Oczywiście nie byłbym sobą i profilaktycznie zainstalowałem grzejnik przy zmiękczarce. Do tej pory nie miałem jeszcze okazji by go przetestować.

Styropian już mam kupiony więc jednak będę izolował od gruntu, dlatego też nie wiem co będzie lepsze w garażu - podłogówka czy grzejnik?

Mam w garażu wodomierze i nie chciałbym zostawić go bez możliwości ogrzania.

Gość Arturo72
Styropian już mam kupiony więc jednak będę izolował od gruntu, dlatego też nie wiem co będzie lepsze w garażu - podłogówka czy grzejnik?

Mam garaż w bryle,mam też tam wodomierz,nie ogrzewany garaż.

Od 3 lat temp.nie spadła tam pon.0,w najgorsze mrozy temp.utrzymuje się ok.+5.

Jak już żebyś spał spokojnie daj grzejnik.

Garaż mam w bryle domu i podobnie jak ty miałem kupione styro na grunt. Na szczęście w porę zrezygnowałem z tego i styro zamiast na chudziaku wylądowało na stropie garażu.;) Dla świętego spokoju zamontowałem w nim kaloryfer, u mnie powodem była zmiękczarka.

Nie zalałem go wodą, chciałem się przekonać jakie temperatury będą panować zimą w największe mrozy. Nie zdażyło się by spadły poniżej 10oC.

W kaloryferze wciąż powietrze.

• 2 weeks później...

Jak wyrównać podłogę pod styro?

Mam trochę nierówne stropy żelbetowe i nie chciałbym ich dodatkowo obciążać grubszą wylewką.

Ponadto cena za anhydryt to około 900 zł za każdy dodatkowy centymetr.

Na parterze będą 8cm + 10cm styro. Piętro, jak najmniej. Może z 1cm. Mam bardzo niskie poddasze, dlatego liczy się każdy centymetr.

Edytowane przez klaudiusz_x