Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Asolt ale najkrótsze dla każdej pętli - centralnie. Czy bliżej tych najdłuższych pętli i zrobić dłuższe doloty tych krótszych pętli?

Dla sprecyzowania zdjęcie. Posadowiłbyś w miejscu centralnym (czerwony obszar) czy przesunąłbyś bliżej najdłuższej pętli - salon (niebieski obszar) aby wyrównać długości większości pętli ?

OP.jpg

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asolt ale najkrótsze dla każdej pętli - centralnie. Czy bliżej tych najdłuższych pętli i zrobić dłuższe doloty tych krótszych pętli?

Dla sprecyzowania zdjęcie. Posadowiłbyś w miejscu centralnym (czerwony obszar) czy przesunąłbyś bliżej najdłuższej pętli - salon (niebieski obszar) aby wyrównać długości większości pętli ?

[ATTACH=CONFIG]370178[/ATTACH]

Zapytaj Liwka, on udzieli wyczerpującej odpowiedzi.

Jeszcze mam pytanko odnośnie oporów hydraulicznych.

Czy mając źródło ciepła w piwnicy (bufor ciepła) trzeba doliczyć opory wynikające z różnicy wysokości? Czytając wątek od początku natknąłem się na stwierdzenie że nie - ale nie jestem pewien. Może ktoś potwierdzić bądź zaprzeczyć.

Czy mając źródło ciepła w piwnicy (bufor ciepła) trzeba doliczyć opory wynikające z różnicy wysokości?

Dobre pytanie. Ale pytaniem na pytanie: Jak obliczyć takie opory hydrauliczne? W/g mnie można by doliczyć opory liniowe i punktowe ale dla rurek przykładowo 1", kilku kolanek i zaworów będzie to znikoma część wobec reszty układu. Dlatego odpowiedź brzmi dość dziwnie bo niby NIE ale...

pozdro

Dobre pytanie. Ale pytaniem na pytanie: Jak obliczyć takie opory hydrauliczne? W/g mnie można by doliczyć opory liniowe i punktowe ale dla rurek przykładowo 1", kilku kolanek i zaworów będzie to znikoma część wobec reszty układu. Dlatego odpowiedź brzmi dość dziwnie bo niby NIE ale...

pozdro

Pytanie było jednoznaczne czy trzeba doliczac opory ze wzgledu na róznicę wysokosci, tu odpowiedz juz padła, czyli nie, pozostają tylko opory przepływu przez rury i kształtki ale o to gms nie pytał.

A oto jeden z moich rozdzielaczy z pompą. Nie wiem dlaczego niektórzy się dziwią, że zastosowałem pompy.

[ATTACH=CONFIG]370181[/ATTACH]

Masz trzy pompy, które zużywają ile prądu? Na podobnej powierzchni mam jedną pompę, więc przestań pieprzyć o oczywistości pomp obiegowych przy rozdzielaczach. Zastanów się, bo może sam dałeś dupy :p

Obwodów było by do 12.

80-100 m obwodu masz na myśli z dolotem czy długość samej pętli?

Czy w przypadku wybrania jednej dużej szafki i sporych rozbieżności w długościach obwodów np 90 m i 20 m nie będzie większych kłopotów z wyregulowaniem tego?

dłuższą trzeba będzie przydławić i ewentualnie dać większą tz i powinno problem rozwiązać ?

Długości pętli liczy się z dolotami.

Różne długości pętli grzewczych (czytaj różne opory pętli grzewczych) da się wyregulować na rozdzielaczu do OP, za pomocą zaworów regulacyjnych lub przepływomierzy (w zależności od typu rozdzielacza).

Krótkie pętle dławisz, długie zwiększasz przepływ.