gms 14.10.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Asolt ale najkrótsze dla każdej pętli - centralnie. Czy bliżej tych najdłuższych pętli i zrobić dłuższe doloty tych krótszych pętli? Dla sprecyzowania zdjęcie. Posadowiłbyś w miejscu centralnym (czerwony obszar) czy przesunąłbyś bliżej najdłuższej pętli - salon (niebieski obszar) aby wyrównać długości większości pętli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie potrzeba żadnych obliczeń! Trwa to po prostu nieco dłużej, ale szkoda na to kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gms 14.10.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie potrzeba żadnych obliczeń! Trwa to po prostu nieco dłużej, ale szkoda na to kasy. Liwko Twoja odpowiedź tyczy się generalnie wykonania OP (w tym umiejscowienie rozdzielacza) czy skierowana jest do użytkownika Cactus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Przepływy zas ustawiamy rotametrami wg obliczen dla kazdej petli. Tego się tyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Asolt ale najkrótsze dla każdej pętli - centralnie. Czy bliżej tych najdłuższych pętli i zrobić dłuższe doloty tych krótszych pętli? Dla sprecyzowania zdjęcie. Posadowiłbyś w miejscu centralnym (czerwony obszar) czy przesunąłbyś bliżej najdłuższej pętli - salon (niebieski obszar) aby wyrównać długości większości pętli ? [ATTACH=CONFIG]370178[/ATTACH] Zapytaj Liwka, on udzieli wyczerpującej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gms 14.10.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Liwko, jeśli można prosić .... poczuj się wywołany do odpowiedzi Aslot, a pokażesz swoje stanowisko w tym konkretnym zagadnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Liwko, jeśli można prosić .... poczuj się wywołany do odpowiedzi Aslot, a pokażesz swoje stanowisko w tym konkretnym zagadnieniu? Nie, obecnosc Liwka w tym temacie nie pomaga, nie chce bałaganu w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Liwko, jeśli można prosić .... poczuj się wywołany do odpowiedzi Ja się odniosłem tylko do tego, że znowu ktoś (pijawka asolt) chce zarobić na czymś, co jest całkowicie zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.10.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 A dlaczego oczywiście? Mam dwa takie, widzisz tam jakieś pompy? Ale ja mam z pompami Vilo. Pompa na rozdzielacz. Co w tym dziwnego. Kocioł tłoczy tylko do rozdzielaczy a nie swoją pompą całą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.10.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 A oto jeden z moich rozdzielaczy z pompą. Nie wiem dlaczego niektórzy się dziwią, że zastosowałem pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 14.10.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 witam, czy montaż podłogówki na zimę przy budynku nieocieplonym nieogrzewanym do tego próba tylko pneumatyczna robić tak czy czekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gms 14.10.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jeszcze mam pytanko odnośnie oporów hydraulicznych.Czy mając źródło ciepła w piwnicy (bufor ciepła) trzeba doliczyć opory wynikające z różnicy wysokości? Czytając wątek od początku natknąłem się na stwierdzenie że nie - ale nie jestem pewien. Może ktoś potwierdzić bądź zaprzeczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 14.10.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 15.10.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Czy mając źródło ciepła w piwnicy (bufor ciepła) trzeba doliczyć opory wynikające z różnicy wysokości? Dobre pytanie. Ale pytaniem na pytanie: Jak obliczyć takie opory hydrauliczne? W/g mnie można by doliczyć opory liniowe i punktowe ale dla rurek przykładowo 1", kilku kolanek i zaworów będzie to znikoma część wobec reszty układu. Dlatego odpowiedź brzmi dość dziwnie bo niby NIE ale... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.10.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Dobre pytanie. Ale pytaniem na pytanie: Jak obliczyć takie opory hydrauliczne? W/g mnie można by doliczyć opory liniowe i punktowe ale dla rurek przykładowo 1", kilku kolanek i zaworów będzie to znikoma część wobec reszty układu. Dlatego odpowiedź brzmi dość dziwnie bo niby NIE ale... pozdro Pytanie było jednoznaczne czy trzeba doliczac opory ze wzgledu na róznicę wysokosci, tu odpowiedz juz padła, czyli nie, pozostają tylko opory przepływu przez rury i kształtki ale o to gms nie pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.10.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Montixe, zamontowałem sterownik pokojowy bezprzewodowy Tybox 137, spalanie spada. Ustawiłem histerezę na 0,2 stopnia. Napisz jaką temperaturę ustawić na kotle bo teraz mam 35. Rozumiem, że czym więcej tym szybciej dogrzeje ale więcej gazu spali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 A oto jeden z moich rozdzielaczy z pompą. Nie wiem dlaczego niektórzy się dziwią, że zastosowałem pompy. [ATTACH=CONFIG]370181[/ATTACH] Masz trzy pompy, które zużywają ile prądu? Na podobnej powierzchni mam jedną pompę, więc przestań pieprzyć o oczywistości pomp obiegowych przy rozdzielaczach. Zastanów się, bo może sam dałeś dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.10.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Obwodów było by do 12. 80-100 m obwodu masz na myśli z dolotem czy długość samej pętli? Czy w przypadku wybrania jednej dużej szafki i sporych rozbieżności w długościach obwodów np 90 m i 20 m nie będzie większych kłopotów z wyregulowaniem tego? dłuższą trzeba będzie przydławić i ewentualnie dać większą tz i powinno problem rozwiązać ? Długości pętli liczy się z dolotami. Różne długości pętli grzewczych (czytaj różne opory pętli grzewczych) da się wyregulować na rozdzielaczu do OP, za pomocą zaworów regulacyjnych lub przepływomierzy (w zależności od typu rozdzielacza). Krótkie pętle dławisz, długie zwiększasz przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.10.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Czyli lepiej wybrać jeden rozdzielacz i umiejscowić go bliżej najdłuższych obwodów (największe opory), a do tych krótszych obwodów dać dłuższe przyłącze? Dokładnie tak byłoby najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts