wioslo1 31.12.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 mam pytanie do Asolta jako jednego z wykonawcow ktorego kojarze z forum - jakiej marki rozdzielacze do podłogówki polecasz? Czy są jakieś specjalne różnice np. pomiędzy KAN-em a polecanym na forum Gorgielem? Czy jest jakaś zasadnicza różnica w rozdzielaczach mosiężnych a stalowych czy z nierdzewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 03.01.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Mam pytanie jak u mnie wykonać dylatacje na parterze. Sam salon ma ok 26m2 wiec rozumiem że robię tutaj 2 pętle które będą wychodzić z rozdzielacza pod schodami i pomiędzy nimi nie potrzebuję dylatacji ale zwłaszcza chodzi mi jak zdylatować ten taki niesymetrczy fragment gdzie salon przechodzi w korytarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 03.01.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Eee to jeszcze dorzucę, po rozmowie z wykonawcą. Oni i tak robią 12,5 cm więc czy jest zły czy dobry projekt to nie ma znaczenia. 15 cm w środku , 10 cm brzegowe to jakaś stara szkoła układania OP. Ogólnie pomieszczenie do 20 m2 radzą robić na jednej pętli. Nie łączyć pomieszczeń jeśli pętle są małe. Zalecają zastosować termostaty w pokoju i tym się ładnie wysteruje podłogówkę. Przepływami nie zalecają, bo ciężko wyregulować. Ogólnie będę zadowolony. Mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Mam w sumie na parterze i piętrze 15 obiegów. Rozstawy 10 do 30 cm. Długości od 12 do 102 m. Żadnych termostatów i.t.p. dupereli. Każde pomieszczenie na osobnej pętli niektóre mają dwie. Przepływomierze ustawione w/g projektu i działa jak miodzio. Na 200m2 podłogi weszło 1000 m rurki i wszystko pracuje na jednej pompce.Oczywiście zrobisz jak chcesz też będzie działać a że więcej wydasz a potem więcej zapłacisz za energię no cóż. Ja by mnie fahman powiedział że ma gdzieś projekt - oczywiście jeśli jestem go pewien - a on zrobi i tak po swojemu to bym mu grzecznie podziękował. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.01.2017 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (...) Zalecają zastosować termostaty w pokoju i tym się ładnie wysteruje podłogówkę. Przepływami nie zalecają, bo ciężko wyregulować. Ogólnie będę zadowolony. Mam nadzieję Tak. Jak cholera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2017 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Eee to jeszcze dorzucę, po rozmowie z wykonawcą. Oni i tak robią 12,5 cm więc czy jest zły czy dobry projekt to nie ma znaczenia. 15 cm w środku , 10 cm brzegowe to jakaś stara szkoła układania OP. Ogólnie pomieszczenie do 20 m2 radzą robić na jednej pętli. Nie łączyć pomieszczeń jeśli pętle są małe. Zalecają zastosować termostaty w pokoju i tym się ładnie wysteruje podłogówkę. Przepływami nie zalecają, bo ciężko wyregulować. Ogólnie będę zadowolony. Mam nadzieję szczerze mówiąc, nie wiem jak to skomentować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 04.01.2017 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No cóż najbardziej boli mnie to, że taka podłogówka wymaga kosztownego sterowania. A ja chciałem dobry projekt, wykonany zgodnie z nim i prostego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Zrobisz jak uważasz, planowałem sterowanie pokojowe i z tego wszystkiego pozstały mi kable w skrzynkach.Bezwladność podłogówki sprawia, że przewaga termostaru pokojowego nad rotamerami przy belce rodzielacza się zaciera.Równie szybko podniesiesz temp. rotamerem jak i termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No cóż najbardziej boli mnie to, że taka podłogówka wymaga kosztownego sterowania. otóż nie wymaga. Tak tylko próbuje wmówić ci twój wykonawca. On chce zrobić tobie podłogówke, tak jak jemu jest wygodniej i łatwiej, to, ze ciebie będzie to niepotrzebnie sporo więcej kosztować w ogóle go nie interesuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No cóż najbardziej boli mnie to, że taka podłogówka wymaga kosztownego sterowania. A ja chciałem dobry projekt, wykonany zgodnie z nim i prostego sterowania. Przepraszam ale czy te bzdury wciska Ci twój wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Mam w sumie na parterze i piętrze 15 obiegów. Rozstawy 10 do 30 cm. Długości od 12 do 102 m. Żadnych termostatów i.t.p. dupereli. Każde pomieszczenie na osobnej pętli niektóre mają dwie. Przepływomierze ustawione w/g projektu i działa jak miodzio. Na 200m2 podłogi weszło 1000 m rurki i wszystko pracuje na jednej pompce.Oczywiście zrobisz jak chcesz też będzie działać a że więcej wydasz a potem więcej zapłacisz za energię no cóż. Ja by mnie fahman powiedział że ma gdzieś projekt - oczywiście jeśli jestem go pewien - a on zrobi i tak po swojemu to bym mu grzecznie podziękował. To ciekawe bo mi na ok 210 m2 weszło rurki 1750 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 To ciekawe bo mi na ok 210 m2 weszło rurki 1750 mb. To jest tak jak sie wykonuje bez projektu, wszedzie 10 cm, zle nie bedzie ale duzo drozej. Tak sie konczy oszczedzanie na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 04.01.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 To ciekawe bo mi na ok 210 m2 weszło rurki 1750 mb. Witam A mnie na 140m2 760 m fi 18 w 9 pętlach 85-93 m. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 To jest tak jak sie wykonuje bez projektu, wszedzie 10 cm, zle nie bedzie ale duzo drozej. Tak sie konczy oszczedzanie na projekcie. O właśnie to samo chciałem powiedzieć. A do tego czasem potem i jedna pompka nie wyrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.01.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam A mnie na 140m2 760 m fi 18 w 9 pętlach 85-93 m. Pozdrawiam Pratchawiec U mnie na 180m2 podłogi (150 p.u) położyłem 970m alupex16 -15 pętli od 45-104m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 To jest tak jak sie wykonuje bez projektu, wszedzie 10 cm, zle nie bedzie ale duzo drozej. Tak sie konczy oszczedzanie na projekcie. Drożej było tylko "raz" i już zapomniałem kiedy. A jak napisałeś, źle nie będzie ze wskazaniem na lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 O właśnie to samo chciałem powiedzieć. A do tego czasem potem i jedna pompka nie wyrabia. Mam dwa rozdzielacze po 12 sekcji z pompami energooszczędnymi. Wszystko wyrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No zaraz ktoś pewnie napisze, że mam za dużo rurek w podłogówce. Co za naród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No zaraz ktoś pewnie napisze, że mam za dużo rurek w podłogówce. Co za naród. I czemu się dziwisz? Przecież masz za duzo. Niczemu to nie służy. Czemu nie dałes ich 2 razy więcej - po twojemu pewnie byłoby jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 I czemu się dziwisz? Przecież masz za duzo. Niczemu to nie służy. Czemu nie dałes ich 2 razy więcej - po twojemu pewnie byłoby jeszcze lepiej. No i się naród odezwał. Faktycznie, teraz dałbym więcej i rozłożył jeszcze w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts