link2jack 04.01.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No i się naród odezwał. Faktycznie, teraz dałbym więcej i rozłożył jeszcze w garażu. Garaż zrozumiem ale to podłogówke o rozstawie około 5cm nie za bardzo. Chyba ze znowu próbujesz używać "porównań" "ironii" czy też "porównań". Jeśli to "drugie" to widzę ze próbujesz dogonić kolegów z forum którzy ci trafnie dogryzają punktując twoją niewiedzę. tobie to jednak nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Drożej było tylko "raz" i już zapomniałem kiedy. ... Ale było, a mogło nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 To jest tak jak sie wykonuje bez projektu, wszedzie 10 cm, zle nie bedzie ale duzo drozej. Tak sie konczy oszczedzanie na projekcie. Ale moze taniej w grzaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Ale było, a mogło nie być W porządku, tak jak piszesz. Ale to pieniądz jest dla mnie a nie odwrotnie. Swoją drogą, co by człowiek nie zrobił to zawsze komuś to nie pasi i komentarz negatywny wstawi. Zrób za mało - o, chytry i nie zrobił projektu; zrób tak jak trzeba (wg innych za dużo) - nienormalny i chytry bo pożałował na projekt. Co za naród, co za naród! Ale na szczęście wybór należy do inwestora. Napisz proszę , jakiej marki samochodem jeździsz i jaki posiadasz telewizor a ja Ci odpiszę, że mogło być taniej ale nie jest. Taką gadkę można dopasować do każdej sytuacji. Edytowane 4 Stycznia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ale moze taniej w grzaniu ? Przypuzczenie czy stwierdzenie faktu, nie ma zadnych podstaw sądzic, aby było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Przypuzczenie czy stwierdzenie faktu, nie ma zadnych podstaw sądzic, aby było taniej. A jakie są podstawy by sądzić, że drożej. Oprócz samej inwestycji oczywiście. Co za naród, co za naród! Szkoci przy co niektórych są rozrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Przypuzczenie czy stwierdzenie faktu, nie ma zadnych podstaw sądzic, aby było taniej. Czy dlugosc rurek ma wplyw na parametry i sposob pracy pompy on/off ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 O właśnie to samo chciałem powiedzieć. A do tego czasem potem i jedna pompka nie wyrabia. Tym bardziej, że firmy które sprzedają rurki robią projekty za darmo, więc nie ma sensu za nie płacić. Przy dzisiejszych zapotrzebowaniach domów na ciepło, wystarczy znać kubaturę pomieszczeń. Podłogówka wiele wybacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Tym bardziej, że firmy które sprzedają rurki robią projekty za darmo Liwko owszem robią ale w 90 % jakbyś na nie spoiżał to byś chyba na zawał padł. Miałem takie cudo w ręku - Jedna pętla przez łazienkę, wiatrołap i trochę kuchni bo długość tak pasowała a i zasilanie i powrót sensownie wychodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Liwko owszem robią ale w 90 % jakbyś na nie spoiżał to byś chyba na zawał padł. Miałem takie cudo w ręku - Jedna pętla przez łazienkę, wiatrołap i trochę kuchni bo długość tak pasowała a i zasilanie i powrót sensownie wychodziły. No widzisz, więc po co komu projekty? Zielony inwestor i tak nie będzie wiedział czy to dobry czy zły projekt Jeżeli buduje się dom według obecnych norm, to kubatura, przeznaczenie i rodzaj posadzki powinny w zupełności wystarczyć do wyliczenia długości rurki dla każdego pomieszczenia. A jak masz OZC, to te obliczenia zrobisz na kolanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ja się właśnie biję z myślami czy nie zrobić projektu podłogówki. Szczególnie jak widzę różnicę w długości rurek na powierzchni 200 m2 - prawie 700 mb rurki. To jest na dobrej rurce prawie 1500 zł w plecy.... Niech mi ktoś mądry odpowie na pytanie - czy za duża ilość/gęstość rurek w czymś szkodzi ? Czy ma to wpływ np na wzrost kosztów ogrzewania ? Nie mówimy tu o kosztach instalacji. U mnie docelowo i tak pewnie bedzie sterowanie 2 sterownikami pokojowymi dla pietra i parteru zatem bedą 2 dodatkowe pompy obiegowe. Czy w przypadku wykonania projektu, ułożenia rurek jak w projekcie nie ma potem problemów z grzaniem tylko w 2 T ? Jestem totalnym laikiem, w temat PC już sie wgryzłem i wiem mniej wiecej co chce pozostaje temat dobrze zrobionej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Nieopatrznie zacząłem nowy temat: "Wpływ długości rurek w podłogówce na zmniejszenie / zwiększenie rachunków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ja się właśnie biję z myślami czy nie zrobić projektu podłogówki. Szczególnie jak widzę różnicę w długości rurek na powierzchni 200 m2 - prawie 700 mb rurki. To jest na dobrej rurce prawie 1500 zł w plecy.... Niech mi ktoś mądry odpowie na pytanie - czy za duża ilość/gęstość rurek w czymś szkodzi ? Czy ma to wpływ np na wzrost kosztów ogrzewania ? Nie mówimy tu o kosztach instalacji. U mnie docelowo i tak pewnie bedzie sterowanie 2 sterownikami pokojowymi dla pietra i parteru zatem bedą 2 dodatkowe pompy obiegowe. Czy w przypadku wykonania projektu, ułożenia rurek jak w projekcie nie ma potem problemów z grzaniem tylko w 2 T ? Jestem totalnym laikiem, w temat PC już sie wgryzłem i wiem mniej wiecej co chce pozostaje temat dobrze zrobionej podłogówki. Dla PC więcej wody w układzie to lepiej, niestety w pewnym momencie przestaje to być sensowne ekonomicznie. Pokaż projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dla PC więcej wody w układzie to lepiej, niestety w pewnym momencie przestaje to być sensowne ekonomicznie. Pokaż projekt domu. Nie no nie mogę! Dla PC większa ilość wody to lepiej a dopiero pisano, że mam za dużo rurek. A czym się różni PC od kondensata, biorąc pod uwagę, że to dwa nisko temperaturowe źródła ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Nie no nie mogę! Dla PC większa ilość wody to lepiej a dopiero pisano, że mam za dużo rurek. A czym się różni PC od kondensata, biorąc pod uwagę, że to dwa nisko temperaturowe źródła ciepła? Ja pier... Co z tego, że dołożę rurek za 500zł, jak roczny zysk z tego będzie na poziomie 2zł???????? Dlaczego w takim razie, jak jesteś taki rozrzutny, nie dałeś 1m styropianu w posadzkę i pięciu szyb w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.01.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ja pier... Co z tego, że dołożę rurek za 500zł, jak roczny zysk z tego będzie na poziomie 2zł???????? Dlaczego w takim razie, jak jesteś taki rozrzutny, nie dałeś 1m styropianu w posadzkę i pięciu szyb w oknach? Wiesz co Liwko? W Twojej stopce powinieneś mieć tekst: "NIE DLA LUDZI W NOWYCH DOMACH". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Wiesz co Liwko? W Twojej stopce powinieneś mieć tekst: "NIE DLA LUDZI W NOWYCH DOMACH". Nie rozumiałem cię wczoraj. Nie rozumiałem dzisiaj. Nie rozumiem teraz. I nic nie wskazuje, żebym w przyszłości mógłbym cię zrozumieć. Lecisz do ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.01.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dla PC więcej wody w układzie to lepiej, niestety w pewnym momencie przestaje to być sensowne ekonomicznie. Pokaż projekt domu. Proszę bardzo. Kuchnia jest oddzielona od salonu ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Proszę bardzo. Kuchnia jest oddzielona od salonu ścianą. [ATTACH=CONFIG]377587[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]377588[/ATTACH] Bardzo ciężko coś odczytać. Dzisiaj zresztą nie mam już czasu. Jutro pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Bardzo ciężko coś odczytać. Dzisiaj zresztą nie mam już czasu. Jutro pogadamy. Próbowałem wrzucić oryginalne fotki, ale niestety FM nie przepuscilo ze względu na wielkość. Wieczorem będę miał więcej czasu to może wrzucę na zewnętrzny serwer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts