plusfoto 01.02.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 hektor bez przesady. To jest obwód zamknięty. Co ma się wytrącić wytracić się tylko raz i spokój. Ile tego może być w 150 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.02.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 mam nadzieje że nic złego sie nie stanie.. tym bardziej że niskie temp. tu panują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 czy zalewaliście instalację wodą prosto z kranu czy użyliście np. zmiękczacza aby zmniejszyć twardość wody? Kurcze nie pomyślałem o tym wcześniej i zalałem wodą prosto z rurociągu a wodę mam dość twarda tj ok 280 CaCO3... Zalewałem przez zmiękczacz, ale jak pisze plusfoto, to układ zamknięty raz zalany, co ma się wytrącić zrobi to tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.02.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 czy ma znaczenie czym reguluje przepływy w rozdzielaczu? Rotametrem czy zaworem na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 czy ma znaczenie czym reguluje przepływy w rozdzielaczu? Rotametrem czy zaworem na powrocie? Rotametrem regulujesz poszczególne pętle, a zaworem wszystko na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.02.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 chodzi mi o zawór odcinający który mam na powrocie każdej pętli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.02.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam,czy instalacja ogrzewania podłogowego dla PC rózni się od instalacji dla pieców weglowych.Pytam o rurki na podłodze do podłogówki i podłączenie do rozdzielaczy.Czy materiał (rurki + rozdzielacz) różnią się .?Czy rozkład rurek szerokość jest inny dla PC a inny dla kotłów.?Czy można przygotować instalacje , zrobić wylewkę a dopiero podjąć ostateczną decyzje dot. rodzaju źródła ciepła?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Wydaje mi sie, ze nie. Trzeba zapytac fotohobby, on ma piec gazowy z OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam, czy instalacja ogrzewania podłogowego dla PC rózni się od instalacji dla pieców weglowych. Pytam o rurki na podłodze do podłogówki i podłączenie do rozdzielaczy.Czy materiał (rurki + rozdzielacz) różnią się .? Czy rozkład rurek szerokość jest inny dla PC a inny dla kotłów.? Czy można przygotować instalacje , zrobić wylewkę a dopiero podjąć ostateczną decyzje dot. rodzaju źródła ciepła? pozdr Można. Taka instalacja niczym się nie różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 W przypadku kotła węglowego musi być mieszacz, żeby schłodzić wodę idącą w rury podłogówki.W przypadku kondensata, czy PC to niepotrzebne. Zagęszczenie rurek - w łazience i tak standardowo daje się co 10cm, gdyż najczęściej ma największe obciążenie cieplne w pozostałych pomieszczeniach co 15-20cm w zależności od obciążenia danego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.02.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dzięki,pytam bo brat "kopciuch" powoli przekonuje sie do PC.Tak więc jest szansa:)Fotohobby- rozumiem iż mieszacz montuje sie za rozdzielaczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Za rozdzielaczem są już tylko pętle podłogówki. Więc albo przed, albo instaluje się rozdzielacz, spełniający funkcję mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 01.02.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 chodzi mi o zawór odcinający który mam na powrocie każdej pętli... Regulację hydrauliczną poszczególnych pętli grzewczych wykonuje się jedynie za pomocą przepływomierza, zawór na dolnej belce służy do ewentualnego zamocowania siłownika - działa na zasadzie max. otwarty lub max. zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 02.02.2017 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jako założyciel wątku po dobrych kilku latach użytkowania, chciałem pochwalić się, że moja prosta podłogówka nadal pracuje bez zarzutu. Wczoraj dostałem rachunek zamykający rok 2016. Koszt ogrzewania styczeń 2016 - styczeń 2017 (dokładnie od 8/01/2016 do 19/01/2017) to średnio 212 zł/miesiąc. Łącznie 2530 zł (1236 m3). Brak innych źródeł ogrzewania. Jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Regulację hydrauliczną poszczególnych pętli grzewczych wykonuje się jedynie za pomocą przepływomierza, zawór na dolnej belce służy do ewentualnego zamocowania siłownika - działa na zasadzie max. otwarty lub max. zamknięty. dziękuje za info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.02.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 trochę głupie pytanie... miałem zrobiony projekt podłogówki. Są w nim podane przepływy na poszczególnych pętlach. Mam Victrixa 12 a w nim pompa elektroniczna która jak wiadomo dynamicznie moduluje. Jak mam wysterować wszystkie pętle? przy jakiej prędkości pompki to ustawiać. inny przepływ jest na max inny na min. ustawić na sztywno bieg? co zrobić gdy np. jestem w stanie osiągnąć wymagane przepływy na niższej prędkości np 7 (skali do 9) . Wówczas ograniczam max. prędkość pompki na 7 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartm71 05.02.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 CześćMam w projekcie budowlanym obliczone zapotrzebowanie 6KW dom 105 metrów parterowy. Salon ma 28m2 w tabelce jest że 20 *C Q = 1560 W co przy podłogówce daje 55W na m2 zerkając do tabeli Solter Tz/Tp 35/27 dla 20*C wewnątrz daje rozstaw rurek co 15 cm. Podobnie wychodziło mi w programie SDG 2.0. Teraz moje pytanie czy można przyjąć taki model obliczeń przy założeniu że wykonam dom/ocieplenie wg projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Drugim założeniem powinno być czy prawidłowo i rzetelnie obliczone jest zapotrzebowanie. Ja bym powiedział sprawdzam, bo jak na domek 105m2 to jest olbrzymie. Mój ma 180m2 użytkowej a 200 po podłogach i zapotrzebowanie mam na poziomie 5,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartm71 05.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź. Też mi sie wydaje że 6kw to troche dużo, tym bardziej jak czytam na forum jakie ozc mają inni, jest tam zapis że zostało to policzone programem wg norm PN EN i ISO. W jaki sposób można to zweryfikować czy mozna to zrobic samemu na czy tylko specjalista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź. Też mi sie wydaje że 6kw to troche dużo, tym bardziej jak czytam na forum jakie ozc mają inni, jest tam zapis że zostało to policzone programem wg norm PN EN i ISO. W jaki sposób można to zweryfikować czy mozna to zrobic samemu na czy tylko specjalista? Raczej nie ma szans abys to sam poprawnie zweryfikował jezeli nigdy sie tym nie zajmowałes. Wpis o normach nic nie mówi o rzetelnosci a raczej braku rzetelnisci tego ktory wykonywał te obliczenia. Te obliczenia były potrzebne tylko do tego aby uzyskac PNB, do niczego wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts