Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znam średnicy wewnętrznej. Co to ma do rzeczy?

Obecnie mam ustawioną temperaturę na zasilaniu 40 stopni. Nie wiem ile mam na powrocie. Gdy zmieniłem temperaturę na zasilaniu na 35 stopni to zaczęło robić się chłodniej. Jedyna pompa, która "pcha" wodę w instalację to jest ta w piecu. Czy w tej pompie mogę sobie zmieniać poziom biegów? Piec to Dietrich MCR3 24T. Jak sprawdzić na którym biegu teraz ona pracuje?

Czy powinienem dołożyć pompę/pompy na zasileniu rozdzielaczy?

• 1 month później...
No to ktoś Cię naciął i to srogo na materiał. A mogłeś wydać praktycznie o 2/3 mniej. U mnie są dwie pętle na tej powierzchni z rozstawem co 30 cm i tej zimy na zasilaniu nie miałem wyższej temp. jak 28- 30 stopni. Oczywiście tylko w II taryfie to chodziło.:p

A no widzisz ile instalatorow tyle opini:confused: Wolalem dac co 10cm i zrobic duzo krotkich obiegow niz pozniej zalowac ze zrobione cos nie tak. A oszczednosci rzedu 2-3 tys przy instalacji trudnej do naprawiena (kucie wylewki) to ja dziekuje.

A no widzisz ile instalatorow tyle opini:confused: Wolalem dac co 10cm i zrobic duzo krotkich obiegow niz pozniej zalowac ze zrobione cos nie tak. A oszczednosci rzedu 2-3 tys przy instalacji trudnej do naprawiena (kucie wylewki) to ja dziekuje.
Ależ nie ma problemu. To twoje klocki i twoja kasa.

• 2 weeks później...

Właśnie ułożyłem rurki w salonie pod wylewkę anhydrytową.

Niestety zapomniałem o nie układaniu rurek w miejscu ewentualnej kozy.

Co prawda nie planuję, ale różnie to bywa.

Generalnie, pod kozą raczej nie powinno to stanowić problemu.

Mam poprzemieszczać rurki?

Czy zostawić jak jest.

Miejsce na zrobienie doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest przez piwnicę, rurki nie zasłaniają ewentualnego przepustu.

Właśnie ułożyłem rurki w salonie pod wylewkę anhydrytową.

Niestety zapomniałem o nie układaniu rurek w miejscu ewentualnej kozy.

Co prawda nie planuję, ale różnie to bywa.

Generalnie, pod kozą raczej nie powinno to stanowić problemu.

Mam poprzemieszczać rurki?

Czy zostawić jak jest.

Miejsce na zrobienie doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest przez piwnicę, rurki nie zasłaniają ewentualnego przepustu.

O ile nie będziesz planował palenia ogniska w miejscu kozy to rurek nie musisz przemieszczać.

Dzięki.

Mam jeszcze pytanie.

Na poddaszu mam rozdzielacz w pokoju, w szafie.

Mogę rurki puścić przez ściane do łazienki i do sąsiedniego pokoju.Zrobić tak?

Czy lecieć przez drzwi?

No i czy pod przyszłą wanną robić podłogówkę? Nie będzie problemu z montażem wanny?

Ja do dwóch pomieszczeń puściłem przez ścianę... sporo metrów zaoszczędziłem. Zrób większy przepust, zdylatuj to pianką i będzie dobrze.

Kolejne pytania :)

Mam już zamówione spinki do podłogówki na 3cm styro na poddasze.

Jednak w najbliższej hurtowni mają tylko eps80. 100 brak.

Rurki nie będą go za mocno unosić?

Wylewki będą anhydrytowe.

W jakich miejscach umieścić czujniki temperatury w wylewce?

Jakich użyć i jakim kabelek doprowadzić?

Nie wiem jaki kocioł będzie to obsługiwać.

Jeśli się wyrobię, to bufor 600l(raczej nie dam rady) ewentualnie tymczasowe rozwiązanie z rurą i grzałką, lub jakiś kospel 4kw za 7 stówek (akurat na olx wypatrzyłem niedaleko).

Kolejne pytania :)

Mam już zamówione spinki do podłogówki na 3cm styro na poddasze.

Jednak w najbliższej hurtowni mają tylko eps80. 100 brak.

Rurki nie będą go za mocno unosić?

Wylewki będą anhydrytowe.

Jeżeli będzie to EPS80 dobrej, markowej firmy to bedzie ok. Ogólnie kładłem eps100 Austrotherm, ale mialem tez eps80 Austrotherm na podłoge strychu i porównując go do eps100 firm lokalnych tj ntb, izoterm itp. to była przepaść na korzyść opczywiście austrotherm...

W jakiej minimalnej odległości podłogówka od drzwi wejściowych?

Aktualnie mam metalowe, ościeżnica drewniana.

W instrukcji od drzwi jest napisane, że minimalna odległość od źródła ciepła, to 1,3m.

Co będzie, jeśli w przyszłości drzwi wymienię na drewniane?

Skłaniam się do standardowej odległości, czyli 15-20cm.

Źródło ciepła niskotemperaturowe.

Edytowane przez klaudiusz_x

W jakiej minimalnej odległości podłogówka od drzwi wejściowych?

Aktualnie mam metalowe, ościeżnica drewniana.

W instrukcji od drzwi jest napisane, że minimalna odległość od źródła ciepła, to 1,3m.

Co będzie, jeśli w przyszłości drzwi wymienię na drewniane?

Skłaniam się do standardowej odległości, czyli 15-20cm.

Źródło ciepła niskotemperaturowe.

Ja mam 15cm plus z 15cm wnęka w ścianie. Ale szczerze mówiąc to nawet się nad tym nie zastanawiałem. Odległość od źródła ciepła o której piszesz to raczej piec/kocioł jakiś, ewentualnie grzejnik - pracuje na dużo wyższej temp. niż podłogówka

Ja mam 15cm plus z 15cm wnęka w ścianie. Ale szczerze mówiąc to nawet się nad tym nie zastanawiałem. Odległość od źródła ciepła o której piszesz to raczej piec/kocioł jakiś, ewentualnie grzejnik - pracuje na dużo wyższej temp. niż podłogówka

Dokładnie - tu chodzi zapewne o dużo wyższe temperatury.

Niektórzy wręcz w tzw. linii brzegowej zagęszczają, przy drzwiach, tarasach, wysokich oknach etc. żeby nadrabiać wyższą przenikalność nawet przez najlepsze drzwi / okna.

Wejdziesz do domu w mokrych butach czy odstawisz parasol i właśnie tam ma to schnąć.

Czy montujecie czujniki temperatury podłogi umieszczone w wylewce? Czy warto coś takiego dokładać czy wystarczy sam sterownik, który mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu?

Czujnik temperatury podłogi sprawdza się w dwóch przypadkach, w sytuacji gdy mamy wykończenie podłogi wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę (zazwyczaj są to wykończenia drewniane gdzie producenci określają maksymalną możliwą temperaturę eksploatacji) lub gdy chcemy utrzymywać minimalny komfort/temperaturę podłogi.

W innych przypadkach wystarczającym rozwiązaniem jest zwykły termostat naścienny, który mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniu.