asolt 30.08.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 D -34 to znaczy rura o średnicy zewnętrznej 34 mm Podaj srednicę wewnetrzną, zewnętrzna tak naprawdę do niczego nie jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomuch 04.09.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Nie znam średnicy wewnętrznej. Co to ma do rzeczy? Obecnie mam ustawioną temperaturę na zasilaniu 40 stopni. Nie wiem ile mam na powrocie. Gdy zmieniłem temperaturę na zasilaniu na 35 stopni to zaczęło robić się chłodniej. Jedyna pompa, która "pcha" wodę w instalację to jest ta w piecu. Czy w tej pompie mogę sobie zmieniać poziom biegów? Piec to Dietrich MCR3 24T. Jak sprawdzić na którym biegu teraz ona pracuje?Czy powinienem dołożyć pompę/pompy na zasileniu rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Nie znam średnicy wewnętrznej. Co to ma do rzeczy? Ano to ma do rzeczy ze opór hydrauliczny jest zalezny od srednicy wewnetrznej a nie od zewnetrznej. Skoro nie znasz srednicy wewntrznej to podaj chociaz rodzaj/materiał tych rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 12.10.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 No to ktoś Cię naciął i to srogo na materiał. A mogłeś wydać praktycznie o 2/3 mniej. U mnie są dwie pętle na tej powierzchni z rozstawem co 30 cm i tej zimy na zasilaniu nie miałem wyższej temp. jak 28- 30 stopni. Oczywiście tylko w II taryfie to chodziło. A no widzisz ile instalatorow tyle opini:confused: Wolalem dac co 10cm i zrobic duzo krotkich obiegow niz pozniej zalowac ze zrobione cos nie tak. A oszczednosci rzedu 2-3 tys przy instalacji trudnej do naprawiena (kucie wylewki) to ja dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 A no widzisz ile instalatorow tyle opini:confused: Wolalem dac co 10cm i zrobic duzo krotkich obiegow niz pozniej zalowac ze zrobione cos nie tak. A oszczednosci rzedu 2-3 tys przy instalacji trudnej do naprawiena (kucie wylewki) to ja dziekuje. Ależ nie ma problemu. To twoje klocki i twoja kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Właśnie ułożyłem rurki w salonie pod wylewkę anhydrytową.Niestety zapomniałem o nie układaniu rurek w miejscu ewentualnej kozy.Co prawda nie planuję, ale różnie to bywa.Generalnie, pod kozą raczej nie powinno to stanowić problemu.Mam poprzemieszczać rurki?Czy zostawić jak jest.Miejsce na zrobienie doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest przez piwnicę, rurki nie zasłaniają ewentualnego przepustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.10.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Właśnie ułożyłem rurki w salonie pod wylewkę anhydrytową. Niestety zapomniałem o nie układaniu rurek w miejscu ewentualnej kozy. Co prawda nie planuję, ale różnie to bywa. Generalnie, pod kozą raczej nie powinno to stanowić problemu. Mam poprzemieszczać rurki? Czy zostawić jak jest. Miejsce na zrobienie doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest przez piwnicę, rurki nie zasłaniają ewentualnego przepustu. O ile nie będziesz planował palenia ogniska w miejscu kozy to rurek nie musisz przemieszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dzięki.Mam jeszcze pytanie.Na poddaszu mam rozdzielacz w pokoju, w szafie.Mogę rurki puścić przez ściane do łazienki i do sąsiedniego pokoju.Zrobić tak?Czy lecieć przez drzwi?No i czy pod przyszłą wanną robić podłogówkę? Nie będzie problemu z montażem wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.10.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Wanna z tego co pamiętam stoi na regulowanych nogach a uchwyty mocujące znajduja się w ścianie. Mam rurki pod wanną i dzięki temu odpowiednią temperaturę w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.10.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Dzięki. Mam jeszcze pytanie. Na poddaszu mam rozdzielacz w pokoju, w szafie. Mogę rurki puścić przez ściane do łazienki i do sąsiedniego pokoju.Zrobić tak? Czy lecieć przez drzwi? No i czy pod przyszłą wanną robić podłogówkę? Nie będzie problemu z montażem wanny? Ja do dwóch pomieszczeń puściłem przez ścianę... sporo metrów zaoszczędziłem. Zrób większy przepust, zdylatuj to pianką i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.10.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Czy ktoś może steruje ogrzewaniem podłogowym poprzez termostat pokojowy?Zastosowałem termostat pokojowy z histerezą 0,2 st C i dokładnością nastawy temperatury 0,1 st i działa to bardzo dobrze. Edytowane 24 Października 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.10.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Kolejne pytania Mam już zamówione spinki do podłogówki na 3cm styro na poddasze. Jednak w najbliższej hurtowni mają tylko eps80. 100 brak. Rurki nie będą go za mocno unosić? Wylewki będą anhydrytowe. W jakich miejscach umieścić czujniki temperatury w wylewce? Jakich użyć i jakim kabelek doprowadzić? Nie wiem jaki kocioł będzie to obsługiwać. Jeśli się wyrobię, to bufor 600l(raczej nie dam rady) ewentualnie tymczasowe rozwiązanie z rurą i grzałką, lub jakiś kospel 4kw za 7 stówek (akurat na olx wypatrzyłem niedaleko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.10.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Kolejne pytania Mam już zamówione spinki do podłogówki na 3cm styro na poddasze. Jednak w najbliższej hurtowni mają tylko eps80. 100 brak. Rurki nie będą go za mocno unosić? Wylewki będą anhydrytowe. Jeżeli będzie to EPS80 dobrej, markowej firmy to bedzie ok. Ogólnie kładłem eps100 Austrotherm, ale mialem tez eps80 Austrotherm na podłoge strychu i porównując go do eps100 firm lokalnych tj ntb, izoterm itp. to była przepaść na korzyść opczywiście austrotherm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.10.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Arsanit najbliżej 80.Znalazlem jeszcze swisspor No i najdalej maja mieć dostawę na dziś z austotermu, tyle że nie wiedzą czy będzie 3 cm Edytowane 25 Października 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.10.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Czy ktoś może steruje ogrzewaniem podłogowym poprzez termostat pokojowy? pewnie, ale nie wiedzieć dlaczego, nie jest to popularne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) W jakiej minimalnej odległości podłogówka od drzwi wejściowych?Aktualnie mam metalowe, ościeżnica drewniana.W instrukcji od drzwi jest napisane, że minimalna odległość od źródła ciepła, to 1,3m. Co będzie, jeśli w przyszłości drzwi wymienię na drewniane? Skłaniam się do standardowej odległości, czyli 15-20cm.Źródło ciepła niskotemperaturowe. Edytowane 26 Października 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 27.10.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Czy montujecie czujniki temperatury podłogi umieszczone w wylewce? Czy warto coś takiego dokładać czy wystarczy sam sterownik, który mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 27.10.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 W jakiej minimalnej odległości podłogówka od drzwi wejściowych? Aktualnie mam metalowe, ościeżnica drewniana. W instrukcji od drzwi jest napisane, że minimalna odległość od źródła ciepła, to 1,3m. Co będzie, jeśli w przyszłości drzwi wymienię na drewniane? Skłaniam się do standardowej odległości, czyli 15-20cm. Źródło ciepła niskotemperaturowe. Ja mam 15cm plus z 15cm wnęka w ścianie. Ale szczerze mówiąc to nawet się nad tym nie zastanawiałem. Odległość od źródła ciepła o której piszesz to raczej piec/kocioł jakiś, ewentualnie grzejnik - pracuje na dużo wyższej temp. niż podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 27.10.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Ja mam 15cm plus z 15cm wnęka w ścianie. Ale szczerze mówiąc to nawet się nad tym nie zastanawiałem. Odległość od źródła ciepła o której piszesz to raczej piec/kocioł jakiś, ewentualnie grzejnik - pracuje na dużo wyższej temp. niż podłogówka Dokładnie - tu chodzi zapewne o dużo wyższe temperatury. Niektórzy wręcz w tzw. linii brzegowej zagęszczają, przy drzwiach, tarasach, wysokich oknach etc. żeby nadrabiać wyższą przenikalność nawet przez najlepsze drzwi / okna. Wejdziesz do domu w mokrych butach czy odstawisz parasol i właśnie tam ma to schnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 27.10.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Czy montujecie czujniki temperatury podłogi umieszczone w wylewce? Czy warto coś takiego dokładać czy wystarczy sam sterownik, który mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu? Czujnik temperatury podłogi sprawdza się w dwóch przypadkach, w sytuacji gdy mamy wykończenie podłogi wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę (zazwyczaj są to wykończenia drewniane gdzie producenci określają maksymalną możliwą temperaturę eksploatacji) lub gdy chcemy utrzymywać minimalny komfort/temperaturę podłogi. W innych przypadkach wystarczającym rozwiązaniem jest zwykły termostat naścienny, który mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts