Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy montujecie czujniki temperatury podłogi umieszczone w wylewce? Czy warto coś takiego dokładać czy wystarczy sam sterownik, który mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu?

Lepszy będzie sterownik temperatury pomieszczenia. Powinien być wtedy bardzo dokładny. Większość sterowników ma stopniowanie temperatury zadanej, co 0,5 stopnia i duże histerezy. Dla ogrzewania podłogowego to za dużo. U mnie sprawdził się prosty ale za to dokładny sterownik Tech, przy histerezie 0,2 st C i dokładności nastawy temperatury 0,1 st C, średni czas zał/wył podłogi to ponad 1h.

Edytowane przez Tomek B..

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kończę układanie podłogówki.

Mam kolejne pytanie.

Na poddaszu mam mieć wannę.

Układać rurki pod wanną?

Wanny mają nógi?

Nie wiem jak to obecnie wygąda.

W starszych żeliwnych były nóżki i należało je przykręcić do posadzki.

Kolejna sprawa, to wygrzewanie wylewki.

Aktualnie dochodzą do mnie części do tymczasowego ogrzewania podłogowego, czyli rurka i grzałka.

Wyleki anhydrytowe mam mieć w tym tygodniu środa-piątek. Zależy od wykonawcy..

Jak ją wygrzewać tylko w nocnej, i kiedy rozpocząć?

Kociołek będzie gotowy prawdopodobnie za tydzień.

Kolejne pytanie.

Mam baniak na bufor 650 litrów.

Jaką pompę zakupić pod tymczasowe ogrzewanie, by można ją było ewentualnie włożyć do bufora?

Dom z poddaszem i piwnicą nieogrzewaną.

Bufor przewidziany jest w piwnicy.Pex16 około 850 metrów realnie.

Dzięki za sugestie.

Aktualnie doszła grzałka 3x2000W i rura 2 cale.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ile sie nagrzewa i ile wychładza wasza podłogówka?

Bawie sie teraz z ustawieniami podłogówki starając się grzać tylko w 2T. U mnie to godziny 22-6 i 13-15.

I teraz wyłączając grzanie o 6tej rano (ustawione 30stopni na powrocie) ile stopni w podlogowce moge sie spodziewać o godz 13? Czy w dwie godziny temperatura podlogi jest w stanie skoczyc do zalozzonych np 32 stopni? Jak na razie to ciezko mi dogrzać budynek powyżej 21 stopni grzejąc tylko w 2T. Nawet jak ustawie na noc 32stopnie. W weekendy kiedy grzeje caly czas, ustawione 30stopni podlogowki i okolo 3-5 stopni na zewnątrz temepatura w domu jest ok - 20.5 na gorze i 22 na dole.

Ponies temp zasilania o 2-3C

To, jak się szybko nagrzewa, wychładza zależy o temp zasilania, przeplywu, rozstawu rur, grubosci wylewki, rodzaju wylewki....

Teraz możesz zmieniac juz tylko Tz i w peenych granicach przeplywem

Edytowane przez fotohobby

Jaką pompę do podłogówki i bufora 650 litrów polecacie?

Dom z poddaszem użytkowym. Podłogówka na parterze i poddaszu, około 820 metrów rurki pex16.

Bufor w nieogrzewanej piwnicy.

Aktualnie będzie pracować z grzałką w rurce.

• 2 weeks później...

Z innego tematu.

Jak jest z oringami w instalacji podłogowej?

Wiem że parcieją.

Krótko.

Ile lat minie, zanim coś złego wypłynie?

Woda plus stal = rdza. Owszem w świeżej wodzie, w wodzie długo używanej w układzie CO wytwarza się równowaga elektrochemiczna. Kiedys mi to jakis chemik przemysłowy tłumaczył. Generalnie ewentualnie dolewasz wodę utraconą np. wskutek awarii lub parowania. Dlatego naczynie rozszerzalnie powinno byc wąskim walcem postawionym pionowo = mniejsza powierzchnia parowania. Z tym płukaniem to bez przesady. Aby wypłukać dodajesz środek agresywny, który ma ci rozpuścic cos np. kamień. Potem musiałbyś kilkukrotnie płukac układ aby roztwór miał stężenie nie mierzalne. Nie wypłuczesz, to będzie ci żarło rury/grzejniki lub piec. Raczej bym tego nie ruszał. Nie wszystko co nowe, jest lepsze od starego. PEX jest klasycznym przykładem :(( Nie mam , lecz kolega robił -szybko, łatwo i przyjemnie :) Do czasu aż zaczęło puszczać na uszczelkach po ~~5 latach :((

Czujnik temperatury podłogi sprawdza się w dwóch przypadkach, w sytuacji gdy mamy wykończenie podłogi wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę (zazwyczaj są to wykończenia drewniane gdzie producenci określają maksymalną możliwą temperaturę eksploatacji) lub gdy chcemy utrzymywać minimalny komfort/temperaturę podłogi.

W innych przypadkach wystarczającym rozwiązaniem jest zwykły termostat naścienny, który mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniu.

I jak chcemy chłodzić podłogą. Kolega ma i w syficie i w podłodze ok11 lat mieszka firmy G...ni

nie wiem czy tu można pisać nazwę firmy?

Jam mam ich złączki przy kolektorze 20 lat w ogrzewaniu podłogowym ale kupione w Winklu pod nazwą OPAL ale jak się okazało to wykupili niemiecka firmę aby sprzedawać u nich a G....mini.

Edytowane przez kaju
uzupełnienie poprawa błedów

Z innego tematu.

Jak jest z oringami w instalacji podłogowej?

Wiem że parcieją.

Krótko.

Ile lat minie, zanim coś złego wypłynie?

Dobrej jakości produkty wyposażone są w materiały o odpowiednich parametrach wytrzymałościowych.

Jakość zastosowanych w konstrukcji kształtki lub złączki o-ringów może różnic się bardzo mocno pomiędzy produktami różnych producentów, co też wpływa zazwyczaj na cenę końcową elementu.

Najstarsze oringi które "znam" działają w instalacji grzewczej już ponad 20 lat i myślę że podziałają bez problemu kolejne 20.

Dobrej jakości uszczelnienie EPDM szybciej może zostać zniszczone mechanicznie podczas samego montażu niż w trakcie poprawnej eksploatacji instalacji grzewczej lub wodnej.

I jak chcemy chłodzić podłogą. Kolega ma i w syficie i w podłodze ok11 lat mieszka firmy G...ni

nie wiem czy tu można pisać nazwę firmy?

Jam mam ich złączki przy kolektorze 20 lat w ogrzewaniu podłogowym ale kupione w Winklu pod nazwą OPAL ale jak się okazało to wykupili niemiecka firmę aby sprzedawać u nich a G....mini.

Nie do końca rozumiem...

Mam wadliwe rotametry.

Podłogówka odpalona w zeszłym tygodniu. Dom się wygrzewa, robie ocieplenie poddasza pomiędzy jętkami.

Kilka pokoi ładnie grzeje, więc powoli zaczynam je skręcać.

Mimo tego kilka innych stoi, temperatura się nie podnosi.

Wczoraj zostawiłem włączone obiegi na max 3 petlach i nadal nic. Tylko kocioł chciał zagotować wodę.

Dzisiaj wracam do tematu. Podłączam wodę z wodociągu, wężyk i spuszczam.

Efektem tego jest, że z kilku pokoi woda ledwo leci, z innego kapie.

No i kombinuję.

W końcu stwierdziłem że przekręce rotametr z pokoju który grzeje.

Ku mojemu zaskoczeniu, woda lała się tak jak powinna.

Dzwonie do sprzedawcy, a ten mnie odsyła do producenta, czyli do valvex.

Będę musiał pozakładać korki, no bo inaczej się nie da.

On to se może odsyłać... Na sprzedawcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji!

Wiem. Tylko wtedy zostanę bez rozdzielaczy.

Wieczorem napiszę do producenta.

Minimum 7 szt jest wadliwych.

Edit.

Właśnie widzę na stronie producenta, że jest formularz, tyle że dla firm.

Jutro dzwonię tam jeszcze raz.

Zobaczymy..

• 4 weeks później...
Mam pytanie odnośnie zaworu 3dr. Kupiłem rozdzielacz kan therm z zaworem 3dr. Termostatyczny afriso kvs 1.6 ale w celu zautmatyzowania kupiłem drugi zawór 3dr afriso z siłownikiem tylko nie zwróciłem uwagi na przepływ. Ten zawór z siłownikiem ma przepływ kvs 10 bo jest na 1". I pytanie brzmi czy mogę zamontować taki zawor ? Czy pięć gazowy nie będzie miał problemu z wyregulowaniem temperatury z powodu dużo większego przepływu przez zawor ?