Tomek B.. 27.10.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Czy montujecie czujniki temperatury podłogi umieszczone w wylewce? Czy warto coś takiego dokładać czy wystarczy sam sterownik, który mierzy temperaturę w danym pomieszczeniu? Lepszy będzie sterownik temperatury pomieszczenia. Powinien być wtedy bardzo dokładny. Większość sterowników ma stopniowanie temperatury zadanej, co 0,5 stopnia i duże histerezy. Dla ogrzewania podłogowego to za dużo. U mnie sprawdził się prosty ale za to dokładny sterownik Tech, przy histerezie 0,2 st C i dokładności nastawy temperatury 0,1 st C, średni czas zał/wył podłogi to ponad 1h. Edytowane 27 Października 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.11.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Kończę układanie podłogówki.Mam kolejne pytanie.Na poddaszu mam mieć wannę.Układać rurki pod wanną?Wanny mają nógi?Nie wiem jak to obecnie wygąda.W starszych żeliwnych były nóżki i należało je przykręcić do posadzki. Kolejna sprawa, to wygrzewanie wylewki.Aktualnie dochodzą do mnie części do tymczasowego ogrzewania podłogowego, czyli rurka i grzałka.Wyleki anhydrytowe mam mieć w tym tygodniu środa-piątek. Zależy od wykonawcy..Jak ją wygrzewać tylko w nocnej, i kiedy rozpocząć?Kociołek będzie gotowy prawdopodobnie za tydzień. Kolejne pytanie.Mam baniak na bufor 650 litrów.Jaką pompę zakupić pod tymczasowe ogrzewanie, by można ją było ewentualnie włożyć do bufora?Dom z poddaszem i piwnicą nieogrzewaną.Bufor przewidziany jest w piwnicy.Pex16 około 850 metrów realnie. Dzięki za sugestie.Aktualnie doszła grzałka 3x2000W i rura 2 cale. Edytowane 12 Listopada 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 16.11.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Panowie czy pod kominkiem macie położone rurki od podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.11.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Nie ma potrzeby. Swój kominek oddylatowałem od reszty posadzki i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.11.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ile sie nagrzewa i ile wychładza wasza podłogówka?Bawie sie teraz z ustawieniami podłogówki starając się grzać tylko w 2T. U mnie to godziny 22-6 i 13-15.I teraz wyłączając grzanie o 6tej rano (ustawione 30stopni na powrocie) ile stopni w podlogowce moge sie spodziewać o godz 13? Czy w dwie godziny temperatura podlogi jest w stanie skoczyc do zalozzonych np 32 stopni? Jak na razie to ciezko mi dogrzać budynek powyżej 21 stopni grzejąc tylko w 2T. Nawet jak ustawie na noc 32stopnie. W weekendy kiedy grzeje caly czas, ustawione 30stopni podlogowki i okolo 3-5 stopni na zewnątrz temepatura w domu jest ok - 20.5 na gorze i 22 na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Ponies temp zasilania o 2-3C To, jak się szybko nagrzewa, wychładza zależy o temp zasilania, przeplywu, rozstawu rur, grubosci wylewki, rodzaju wylewki....Teraz możesz zmieniac juz tylko Tz i w peenych granicach przeplywem Edytowane 21 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.11.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 (edytowane) Jaką pompę do podłogówki i bufora 650 litrów polecacie?Dom z poddaszem użytkowym. Podłogówka na parterze i poddaszu, około 820 metrów rurki pex16.Bufor w nieogrzewanej piwnicy.Aktualnie będzie pracować z grzałką w rurce. Edytowane 25 Listopada 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.11.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Jaką pompę do podłogówki i bufora 650 litrów polecacie? Dom z poddaszem użytkowym. Podłogówka na parterze i poddaszu, około 820 metrów rurki pex16. Bufor w nieogrzewanej piwnicy. Aktualnie będzie pracować z grzałką w rurce. Do zasilania podłogówki powinna starczyć 25-60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Z innego tematu. Jak jest z oringami w instalacji podłogowej? Wiem że parcieją. Krótko. Ile lat minie, zanim coś złego wypłynie? Woda plus stal = rdza. Owszem w świeżej wodzie, w wodzie długo używanej w układzie CO wytwarza się równowaga elektrochemiczna. Kiedys mi to jakis chemik przemysłowy tłumaczył. Generalnie ewentualnie dolewasz wodę utraconą np. wskutek awarii lub parowania. Dlatego naczynie rozszerzalnie powinno byc wąskim walcem postawionym pionowo = mniejsza powierzchnia parowania. Z tym płukaniem to bez przesady. Aby wypłukać dodajesz środek agresywny, który ma ci rozpuścic cos np. kamień. Potem musiałbyś kilkukrotnie płukac układ aby roztwór miał stężenie nie mierzalne. Nie wypłuczesz, to będzie ci żarło rury/grzejniki lub piec. Raczej bym tego nie ruszał. Nie wszystko co nowe, jest lepsze od starego. PEX jest klasycznym przykładem ( Nie mam , lecz kolega robił -szybko, łatwo i przyjemnie Do czasu aż zaczęło puszczać na uszczelkach po ~~5 latach ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 04.12.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Czujnik temperatury podłogi sprawdza się w dwóch przypadkach, w sytuacji gdy mamy wykończenie podłogi wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę (zazwyczaj są to wykończenia drewniane gdzie producenci określają maksymalną możliwą temperaturę eksploatacji) lub gdy chcemy utrzymywać minimalny komfort/temperaturę podłogi. W innych przypadkach wystarczającym rozwiązaniem jest zwykły termostat naścienny, który mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniu. I jak chcemy chłodzić podłogą. Kolega ma i w syficie i w podłodze ok11 lat mieszka firmy G...ni nie wiem czy tu można pisać nazwę firmy? Jam mam ich złączki przy kolektorze 20 lat w ogrzewaniu podłogowym ale kupione w Winklu pod nazwą OPAL ale jak się okazało to wykupili niemiecka firmę aby sprzedawać u nich a G....mini. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez kaju uzupełnienie poprawa błedów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 05.12.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Z innego tematu. Jak jest z oringami w instalacji podłogowej? Wiem że parcieją. Krótko. Ile lat minie, zanim coś złego wypłynie? Dobrej jakości produkty wyposażone są w materiały o odpowiednich parametrach wytrzymałościowych. Jakość zastosowanych w konstrukcji kształtki lub złączki o-ringów może różnic się bardzo mocno pomiędzy produktami różnych producentów, co też wpływa zazwyczaj na cenę końcową elementu. Najstarsze oringi które "znam" działają w instalacji grzewczej już ponad 20 lat i myślę że podziałają bez problemu kolejne 20. Dobrej jakości uszczelnienie EPDM szybciej może zostać zniszczone mechanicznie podczas samego montażu niż w trakcie poprawnej eksploatacji instalacji grzewczej lub wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 05.12.2017 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 I jak chcemy chłodzić podłogą. Kolega ma i w syficie i w podłodze ok11 lat mieszka firmy G...ni nie wiem czy tu można pisać nazwę firmy? Jam mam ich złączki przy kolektorze 20 lat w ogrzewaniu podłogowym ale kupione w Winklu pod nazwą OPAL ale jak się okazało to wykupili niemiecka firmę aby sprzedawać u nich a G....mini. Nie do końca rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.12.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Mam wadliwe rotametry.Podłogówka odpalona w zeszłym tygodniu. Dom się wygrzewa, robie ocieplenie poddasza pomiędzy jętkami.Kilka pokoi ładnie grzeje, więc powoli zaczynam je skręcać.Mimo tego kilka innych stoi, temperatura się nie podnosi.Wczoraj zostawiłem włączone obiegi na max 3 petlach i nadal nic. Tylko kocioł chciał zagotować wodę.Dzisiaj wracam do tematu. Podłączam wodę z wodociągu, wężyk i spuszczam.Efektem tego jest, że z kilku pokoi woda ledwo leci, z innego kapie.No i kombinuję.W końcu stwierdziłem że przekręce rotametr z pokoju który grzeje.Ku mojemu zaskoczeniu, woda lała się tak jak powinna. Dzwonie do sprzedawcy, a ten mnie odsyła do producenta, czyli do valvex.Będę musiał pozakładać korki, no bo inaczej się nie da. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dzwonie do sprzedawcy, a ten mnie odsyła do producenta, czyli do valvex. On to se może odsyłać... Na sprzedawcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.12.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) On to se może odsyłać... Na sprzedawcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji! Wiem. Tylko wtedy zostanę bez rozdzielaczy. Wieczorem napiszę do producenta. Minimum 7 szt jest wadliwych. Edit. Właśnie widzę na stronie producenta, że jest formularz, tyle że dla firm. Jutro dzwonię tam jeszcze raz. Zobaczymy.. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.12.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Dzwoniłem do valvex. W poniedziałek maja wysłać 8szt.Dzisiaj policzyłem wadliwe.Wyszło, że 10szt z 14 nie działa prawidłowo.EDIT:Wszystko już jest ok. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 12.01.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Analizuje teraz oferte otrzymaną od instalatora i zaproponowano mi rurki marki COSMOFLOOR RURA PERT-AL-PERT 16x2 oraz rozdzielacz tej samej firmy. Myślicie że to dobry wybór czy raczej pogonić go z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Przecież to dobra firma i równie dobre rurki ogrzewania płaszczyznowego porównywalne z Kisan-em więc nie wiem w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lemon8 13.01.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Mam pytanie odnośnie zaworu 3dr. Kupiłem rozdzielacz kan therm z zaworem 3dr. Termostatyczny afriso kvs 1.6 ale w celu zautmatyzowania kupiłem drugi zawór 3dr afriso z siłownikiem tylko nie zwróciłem uwagi na przepływ. Ten zawór z siłownikiem ma przepływ kvs 10 bo jest na 1". I pytanie brzmi czy mogę zamontować taki zawor ? Czy pięć gazowy nie będzie miał problemu z wyregulowaniem temperatury z powodu dużo większego przepływu przez zawor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.01.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Jak wygląda cała instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts