Lemon8 13.01.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Kocioł Vaillant ecotec plus 206/5-5, z kotła na sprzeglo hydrauliczne whv 35 ze sprzęgła jeden obieg na rozdzielacz kan therm 75A 6 obiegow w rozdzielaczu grupa pompowa z termostatycznym, 3drg zaworem mieszającym (ten który chciał bym wymienic na zawor kvs 10 1" z silownikiem) (K-803005). Do rozdzielacza rurka pert alu pert 20x2 a z rozdzielacza na obiegi pert alu pert 16x2. Drugi obieg ze sprzęgła idzie na pompe obiegową i z pompy na rozdzielacz grzejnikowy tez pertem 20x2. Sterowanie zaworami i pompami przez sterownik vrc700/4 i moduł vr 70. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas99 13.01.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 jakie najlepiej rury u użyć między zestawem mieszającym w kotłowni a rozdzielaczem do ogrzewania podłogowego? miedziane czy pex z wkładką aluminiową? generalnie będą dwa rozdzielacze w różnych lokalizacjach także jakiś trójnik musi być i się zastanawiam co jest najbezpieczniejsze jeśli chodzi o możliwość wycieku, bo te trójniki jakby trzeba sie do nich dostać to tylko przez kucie posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.01.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Alupex-y mocno dławią przepływ na wszelakich złączkach. Poza tym niepewne uszczelnienie za pomocą gumowych oringów (producenci twierdzą ze nie ma obaw, dają gwarancje i tak dalej i dalej..) Ja bym wybrał miedź mając taką alternatywę. 28mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas99 13.01.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) ale lutowana miedź jest pewniejsza niż takie zaciskane? i tak bez problemu można prowadzić miedziane rury w warstwie styropianu do rozdzielacza? a rury zgrzewane PP nie nadają się? Zastanawiam się jeszcze nad grzejnikami drabinkowymi w łazienka, podłączenie takiego grzejnika pod rozdzielacz ogrzewania podłogowego (temperatura zasilania 37 stopni) jest troche dziwny, ale u znajomych tak widziałem. Jaka jest alternatywa dla takich grzejników łazienkowych? Edytowane 14 Stycznia 2018 przez lukas99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.01.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Możesz do drabinek włożyć grzałki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 15.01.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Przecież to dobra firma i równie dobre rurki ogrzewania płaszczyznowego porównywalne z Kisan-em więc nie wiem w czym problem? Problemu nie ma ale nie spotkałem sie jeszcze z ta marka, żadnych opini w necie wiec myslalem ze to jakaś chińszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 15.01.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Kocioł Vaillant ecotec plus 206/5-5, z kotła na sprzeglo hydrauliczne whv 35 ze sprzęgła jeden obieg na rozdzielacz kan therm 75A 6 obiegow w rozdzielaczu grupa pompowa z termostatycznym, 3drg zaworem mieszającym (ten który chciał bym wymienic na zawor kvs 10 1" z silownikiem) (K-803005). Do rozdzielacza rurka pert alu pert 20x2 a z rozdzielacza na obiegi pert alu pert 16x2. Drugi obieg ze sprzęgła idzie na pompe obiegową i z pompy na rozdzielacz grzejnikowy tez pertem 20x2. Sterowanie zaworami i pompami przez sterownik vrc700/4 i moduł vr 70. Pozdrawiam Nie wiemy dokładnie o jakich mocach/przepływach mówimy, myślę że przy rurach wielowarstwowych PE-RT/Al/PE-RT średnice 20x2 za sprzęgłem warto byłoby zamienić na 25x2,5. Tu można sprawdzić każdą średnicę: http://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html W przypadku zaworu 3D, radzę zastosować nieco mniejszy, podejrzewam że tu Kv=1,6 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.01.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 W przypadku zaworu 3D, radzę zastosować nieco mniejszy, podejrzewam że tu Kv=1,6 wystarczy. Proszę o poprawę jeśli się mylę, ale wydawało mi się, że Kv podaje się dla zaworu całkowicie otwartego w jednej lub drugiej pozycji i że powinno się go dobierać przynajmniej o rozmiar większy niż wymagany przepływ w podłogówce. Będę wdzięczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.01.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Współczynnik Kv podaje przepływ przy pewnym stopniu otwarcia zaworu. Kvs podaje wartość przepływu przy max. otwarciu zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.01.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 20.01.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, dużo naczytałam się wcześniej o niedobrym wpływie "gorącej" podłogówki na zdrowie, a jak już mamy to zauważam odwrotny problem -zimno! Otóż przy b. dobrze zaizolowanym domku, wystarczy niska temperatura podłogówki i już 22 stopnie C, a podłogę odczuwam jako lekko ciepłą a często po prostu jako zimną Jaki błąd popełniliśmy? Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Ivonex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 20.01.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 myślę, że żaden. Prawidłowo podłogówki nie powinieneś czuć, powinna być neutralna. Wtedy nie jest szkodliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.01.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Witam, dużo naczytałam się wcześniej o niedobrym wpływie "gorącej" podłogówki na zdrowie, a jak już mamy to zauważam odwrotny problem -zimno! Otóż przy b. dobrze zaizolowanym domku, wystarczy niska temperatura podłogówki i już 22 stopnie C, a podłogę odczuwam jako lekko ciepłą a często po prostu jako zimną Jaki błąd popełniliśmy? Niektórzy - jak czytałem- rozwiązują ten "problem" okresowym w ciągu doby grzaniem podłogi - wtedy możesz dać wyższą temp zasilania, okresy grzania dobierasz tak, żeby ciepło pod nogami było wtedy, kiedy jest potrzebne (np na rano przed pracą czy wieczorem przed kąpielą). Bezwładność OP nie pozwoli na spadek temp pomieszczenia w pozostałych okresach. Możesz też dodać czujnik temp posadzki i (w zależności od możliwości posiadanej automatyki) ustawiać min temp posadzki w oczekiwanych okresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 14.02.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 panowie jak to wygląda z podłogówką podpiętą pod pompę ciepła... a dokładnie zastanawiam się, czy cały bryła domu 100% musi być zaopatrzona w podłogówkę - a jeszcze dokładniej mam na myśli spiżarnie? - chciałbym ją dobrze zaizolować bez żadnego ogrzewania....nie spowoduje to strat dla całego układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 15.02.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 panowie jak to wygląda z podłogówką podpiętą pod pompę ciepła... a dokładnie zastanawiam się, czy cały bryła domu 100% musi być zaopatrzona w podłogówkę - a jeszcze dokładniej mam na myśli spiżarnie? - chciałbym ją dobrze zaizolować bez żadnego ogrzewania....nie spowoduje to strat dla całego układu? żadnych strat nie będzie. No chyba że w tym pomieszczeniu ma być zasobnik CWU wtedy szybciej woda się będzie ochładzała. Ale ogólnie zakręcenie jakiegoś pomieszczenia powoduje że mniej ciepła trzeba dostarczać, bo różnica miedzy tym pomieszczeniem z temp zew będzie mniejsza i strata mniejsza. Zrób podłogówkę wszędzie a potem sobie zakręcisz coś jak bedzie trzeba. tylko przypilnuj żeby w pomieszczeniach które chcesz odcinać nie było rozdzielaczy i dobiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.02.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zrób podłogówkę wszędzie a potem sobie zakręcisz coś jak bedzie trzeba. . Jaki sens jest robienie podłogówki w miejscu w ktorym nigdy sie nie bedzie grzało ? Sugeruje wiec NIE rób podłogówki w spiżarni (bo tam oczekujesz zawsze niższej temperatury) , podobnie jest z szafkami w kuchni , nie ma sensu dawać tam podłogówki gdzie będą szafki na stałe. U siebie mam spiżarke w srodku domu i pomimo ze nie mam podlogowki temperatura znacznie sie nie rozni od reszty pomieszczen (w sumie ciagle sa otwarte drzwi i to tez nagrzewa pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.02.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jaki sens jest robienie podłogówki w miejscu w ktorym nigdy sie nie bedzie grzało ? Sugeruje wiec NIE rób podłogówki w spiżarni (bo tam oczekujesz zawsze niższej temperatury) , podobnie jest z szafkami w kuchni , nie ma sensu dawać tam podłogówki gdzie będą szafki na stałe. U siebie mam spiżarke w srodku domu i pomimo ze nie mam podlogowki temperatura znacznie sie nie rozni od reszty pomieszczen (w sumie ciagle sa otwarte drzwi i to tez nagrzewa pomieszczenie) Ja sugeruje robić wszędzie. U mnie miała być spiżarka - ostatecznie z niej zrezygnowaliśmy i powiększyliśmy kuchnię, na szczęście podłogówka była rozkładana po całej powierzchni. \Sorry za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 16.02.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja sugeruje robić wszędzie. U mnie miała być spiżarka - ostatecznie z niej zrezygnowaliśmy i powiększyliśmy kuchnię, na szczęście podłogówka była rozkładana po całej powierzchni. \Sorry za offtop nie żałujesz? nie brakuje Ci osobnego pomieszczenia na jakieś przetwory ogórki kiszone itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.02.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A nie masz garażu albo jakiegoś pomieszczenia gospodarczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.02.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 nie żałujesz? nie brakuje Ci osobnego pomieszczenia na jakieś przetwory ogórki kiszone itp. ? dzisiaj to niemodne, ale najlepsza na to jest piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts