gogush 16.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja sugeruje robić wszędzie. U mnie miała być spiżarka - ostatecznie z niej zrezygnowaliśmy i powiększyliśmy kuchnię, na szczęście podłogówka była rozkładana po całej powierzchni. \Sorry za offtop Nie mam przekonania że to dobry pomysł, jeśli ktoś nie wie jak chce mieć w domu to faktycznie należy wszędzie zrobić podłogówkę (na wszelki wypadek) , ale czy to jest ekonomiczne to mam wątpliwości , szczególnie jak ktoś bedzie chciał postawić ścianki działowe na takiej podłogówce ze sytropianem 20cm pod spodem - IMO nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Lepiej dwa razy przemyśleć i raz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.02.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A nie masz garażu albo jakiegoś pomieszczenia gospodarczego? Ja mam jedno i drugie i za zadne skarby nie oddałbym spiżarki, bieganie do garażu za każdym razem lub przechowywanie części wyposażenia kuchennego w garażu jakoś mi nie pasuje (jeszcze zamknięte ogórki jakoś bym przełkął) . W spizarce mam tez toster i opiekacz nie wyobrazam sobie ze go trzymam w garazu czy pomieszczeniu gospodarczym, tam tez (spizarka) robie tosty i sandwiche i nic mi nie stoi na stole w kuchni i nie musze go za kazdym razem wyciagac. No ale kazdy moze miec swoje przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 01.03.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Niech ktoś mądry mi powie czy jeżeli mam ogrzewanie 100% podłogówka bez żadnych grzejników to potrzebuję rozdzielacz z pompą? Bo cały czas byłem przekonany że ten zestaw jest potrzebny do systemu mieszanego podłogówka/grzejniki jak na grzejnik idzie wysoka temperatura. Teraz jak chodzę i kupuję materiały na podłogówkę to każdy mi wciska rozdzielacz z pompą twierdząc że opory przepływu w podłogówce (dom parterowy 150m2) mogą być za duże aby sama pompa ciepła dała rady. Nie wiem czy to spisek mający na celu wciskanie mi droższego produktu czy faktycznie jest coś na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Gadają głupoty. Mam 200 m2 po podłogach i do tego parter i poddasze i żadnych dodatkowych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.03.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 u mnie również 100% podłogówka i żadnego mieszacza i pompy. Prosto z kotła. Rób bez żadnych dodatkowych pomp. Zawsze później możesz dołożyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.03.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Podpisuję się pod tym co koledzy powyżej napisali. U mnie w domu są trzy piętra i jedna pompka ogarnia piwnicę i parter a kolejna poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 01.03.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Czyli tak jak myślałem ,dzięki za rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.03.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ale koledzy nie napisali, że mają rozdzielacze bez których nie zrobisz podlogowki. Sprzedawca w połowie gada głupoty. O ile pompa dodatkowa Ci może być niepotrzebna o tyle rozdzielacz już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Bez przesady, chyba to logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.03.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Z tą logicznoscia różnie bywa, lepiej napisać niż przez przypadek zrobić coś źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.03.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 To i ja dorzucę swoje grosze.Oprócz pompy "piecowej" miałam pompy w obu skrzynkach rozdzielczych. (100% podłogówki).Tak zrobił instalator. Wydawało mi się, że wie co robi.Po kilku latach dodatkowe pompy zostały usunięte, "piecowa" obskakuje wszystko.Były to niepotrzebnie wydane pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To i ja dorzucę swoje grosze. Oprócz pompy "piecowej" miałam pompy w obu skrzynkach rozdzielczych. (100% podłogówki). Tak zrobił instalator. Wydawało mi się, że wie co robi. Po kilku latach dodatkowe pompy zostały usunięte, "piecowa" obskakuje wszystko. Były to niepotrzebnie wydane pieniądze. Jaki sens wywalania pomp, za które już zapłaciłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.03.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Jaki sens wywalania pomp, za które już zapłaciłaś? Po usunięciu jest o wiele ciszej. Edytowane 4 Marca 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 No i tu muszę się z Tobą zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.03.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jaki sens wywalania pomp, za które już zapłaciłaś? Mniejsze zużycie prądu? A pompy zawsze można sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mniejsze zużycie prądu? A pompy zawsze można sprzedać. O jle mniejsze, bez przesady z tym oszczędzaniem. Mam pompy Wilo energooszczędne, każda ustawiona na około 15 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.03.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 O jle mniejsze, bez przesady z tym oszczędzaniem. Mam pompy Wilo energooszczędne, każda ustawiona na około 15 W. To jasna sprawa - ale skoro są zbędne, to po co mają zużywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.03.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mam do Was pytanie jako bardziej doświadczonych. Kocioł Immergas ze sterownikiem CAR 2 i własnie chodzi mi o lokalizację tego sterownika na parterze. W którym miejscu polecilibyście go zamontować ? Na załączonym zdjęciu przedstawiam rzut parteru z zaznaczonymi według mnie informacjami. Dodam tylko, ze kominek ma być raczej jako alternatywne źródło ciepła gdy np nie będzie prądu lub sporadycznie odpalany dla "radochy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 04.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Najczęściej będziesz siedział w salonie który od północy może być najzimniejszy więc raczej tam na nienasłonecznionej ścianie. Jeżeli sterownik będzie bezprzewodowyto nie ma problemu, metodą prób i błędów znajdziesz właściwe położenie.Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.03.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Najczęściej będziesz siedział w salonie który od północy może być najzimniejszy więc raczej tam na nienasłonecznionej ścianie. Jeżeli sterownik będzie bezprzewodowyto nie ma problemu, metodą prób i błędów znajdziesz właściwe położenie. Tomraider. Mając na uwadze powyższą sugestię to jedyną ścianą salonu gdzie można zamontować sterownik jest ta zaznaczona. Ale tutaj po południu od zachodu może wpadać słońce oraz przez dzień od południa przez dużego fixa. Bliżej drzwi tarasowych nie wskazane dawać, bliżej kominka też nie - na środku ściany raczej śmiesznie. Więc dalej pozostaje w punkcie wyjścia. Zastanawiam się czy zaznaczony na niebiesko obszar nie będzie najlepszą lokalizacją - ale trzeba zauważyć, że będzie on połączony z wiatrołapem bez przegrody.? Ewentualnie gdzie indziej? Bezprzewodowy sterownik nie będzie bo jak narazie to mam zbyt dużo złych doświadczeń z takimi urządzeniami - zrywanie połączeń itd. Kabel to kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts