Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

pomóżcie mi proszę ogarnąć materiały do instalacji podłogowej. W firmie, gdzie robiliśmy projekt przedstawiono nam ofertę, która obejmuje:

• Rura ogrzewania podłogowego PE/RT-EVOH-PE/RT 16mm - 1200mb
  • Spinka wciskana 50mm 250 szt. w opakowaniu - 12op
  • Rozdzielacz HKV/T 8 grupy z przepływomierzami - 1sz
  • Rozdzielacz HKV/T 9 grupy z przepływomierzami - 1szt
  • Złączka skręcana 16mm/2mm rura-rozdzielacz - 34szt
  • Głowicowy napęd zaworu - 1szt
  • IsoTherm zestaw pompująco-mieszający z bajpasem i energooszczędną pompą - 1szt

Do sterowania:

• Bezprzewodowy termostat RF z wyświetlaczem cyfrowym - 11szt
  • RF kontroler z programatorem do 6 termostatów - 2szt

Po rozmowie z hydraulikiem zastanawiam się na tym głowicowym napędem i zestawem pompująco-mieszającym. Hydraulik twierdzi, że to niepotrzebne i że piec to będzie miał, a jest to potrzebne osobno tylko w przypadku instalacji mieszanej: podłogówka / grzejniki. Czy jest tak jak mówi?

EDYCJA: Piec gazowy kondensat, najprawdopodobniej Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-5C

Czy to sterowanie podłogówką jest sensowne? Przyznam szczerze, że początkowo chciałam po prostu czujniki temperatury podpięte pod jeden sterownik, gdzie się nastawi odpowiednią temperaturę. Czy jest sens posiadać w każdym pokoju sterownik z możliwością regulacji temperatury? Jak to u was jest wykonane?

Edytowane przez Doli.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to sterowanie podłogówką jest sensowne? Przyznam szczerze, że początkowo chciałam po prostu czujniki temperatury podpięte pod jeden sterownik, gdzie się nastawi odpowiednią temperaturę. Czy jest sens posiadać w każdym pokoju sterownik z możliwością regulacji temperatury? Jak to u was jest wykonane?

Swego czasu na forum zapraszałem was do odwiedzin domu w Nadolicach Małych gdzie wykonywałem bufor z grzałkami i sterowaniem strefowym podłogówki (inne instalacje zresztą tez) sterowanie działa juz prawie pół roku. Rzut kamieniem od waszej miejscowosci, podjechac zobaczyc, zapytac inwestora, po co szukac opinii na forum jak mozna osobiscie sie z tematem zapoznac?

Swego czasu na forum zapraszałem was do odwiedzin domu w Nadolicach Małych gdzie wykonywałem bufor z grzałkami i sterowaniem strefowym podłogówki (inne instalacje zresztą tez) sterowanie działa juz prawie pół roku. Rzut kamieniem od waszej miejscowosci, podjechac zobaczyc, zapytac inwestora, po co szukac opinii na forum jak mozna osobiscie sie z tematem zapoznac?

Szczerze mówiąc nie zapamiętałam tego, że w Nadolicach Małych jest ktoś z Twoją instalacją :oops: Jeśli inwestorzy się zgodzą, to chętnie się do nich wybierzemy - jeśli możesz to podeślij dane na priv.

Jednak na forum zawsze będziemy pytać i szukać odpowiedzi, bo tu jest jednak znacznie więcej świadomych inwestorów w jednym miejscu. Gdybyśmy go nie czytali, to byśmy mieli dzisiaj podłogówkę w salonie i łazienkach, a reszta grzejników - bo to tak zdrowo i tak wspaniale się sprawdza u masy znajomych.

Szczerze mówiąc nie zapamiętałam tego, że w Nadolicach Małych jest ktoś z Twoją instalacją :oops: Jeśli inwestorzy się zgodzą, to chętnie się do nich wybierzemy - jeśli możesz to podeślij dane na priv.

Jednak na forum zawsze będziemy pytać i szukać odpowiedzi, bo tu jest jednak znacznie więcej świadomych inwestorów w jednym miejscu. Gdybyśmy go nie czytali, to byśmy mieli dzisiaj podłogówkę w salonie i łazienkach, a reszta grzejników - bo to tak zdrowo i tak wspaniale się sprawdza u masy znajomych.

A wystarczyło mnie zapytac, czytanie forum niekoniecznie rozjasnia umysł w interesujących kwestiach, a czasem go zaciemnia.

Wracajac do meritum moge zadzwonic i zapytac czy wizyta jest mozliwa w najblizszym czasie.

Co do projektu podłogówki rozumiem ze firma instalacyjna wykonała równiez obliczenia ozc.

Co do projektu podłogówki rozumiem ze firma instalacyjna wykonała równiez obliczenia ozc.

Tak, mamy wyliczone zapotrzebowanie na ciepło.

A czy możesz się odnieść do tego co powiedział hydraulik odnośnie zestawu pompującego i zaworu głowicowego? Czy to jest faktycznie niepotrzebne, czy jest potrzebne właśnie przy sterowaniu strefowym?

Tak, mamy wyliczone zapotrzebowanie na ciepło.

A czy możesz się odnieść do tego co powiedział hydraulik odnośnie zestawu pompującego i zaworu głowicowego? Czy to jest faktycznie niepotrzebne, czy jest potrzebne właśnie przy sterowaniu strefowym?

Nie, nie jest konieczny taki zestaw, jezeli moc pompy obiegowej jest zbyt mała (wysokosc podnoszenia przy maksymalnym przepływie) to stosuję zawsze sprzęgło hydrauliczne i dodatkową energooszczedną pompę (to wynika z obliczeń podłogówki). Dotyczy to równiez zawsze przypadku gdy jest regulacja strefowa, bypass zawsze elektroniczny, czyli wyłączone wszystkie regulatory to wyłaczona pompa obiegowa za sprzęgłem. Taki własnie układ do obejrzenia na innej mojej instalacji w Leśnicy, czyli z drugiej strony Wrocławia. Zestaw mieszający przy rozdzielaczu ma zasadniczą wadę która go dyskwalifikuje, musi byc przy kazdym rozdzielaczu, gdy mamy np 4 rozdzielacze, co wbrem pozorom jest częstą systuacją dla domów dwukondygnacyjnych o powierzchni powyzej 150-160 m2 podłóg to sam koszt 4 zestawów mieszających jest znaczny, nie wspominając o hałasie na co narzekają co niektórzy uzytkownicy forum. Jak juz kiedys wspominałem zestaw mieszająco pompujący przy rozdzielaczu to domena niedouczonych hydraulików, to droga na skróty, niekoniecznie prosta i gładka.

Witam,

Planuję podłogówkę w całym domu (szeregówka - dwie kondygnacje 120 m2 powierzchni ogrzewanej). Gazowy kocioł kondensacyjny 1 funkcyjny sterowany pogodowo + zasobnik CWU. Myślałem o najprostszej możliwej instalacji bez dodatkowego sprzęgła i mieszaczy - czynnik o odpowiednim parametrze podawany na rozdzielacze bezpośrednio przez pompę pieca. Instalator natomiast proponuje dodanie do tego układu sprzęgła, dodatkowej pompy i mieszacza sterowanego automatyką kotła. Jego główny argument jest taki, że w układzie który zaproponowałem, czynnik o zbyt wysokiej temperaturze pójdzie w podłogę po procesie podgrzewania CWU a szczególnie po wygrzewaniu wody w CWU (antyLegionella) ( w ilości równej pojemności wymiennika w kotle). Pytanie do osób zorientowanych w temacie - czy to co mówi instalator ma rzeczywiście aż tak duże znaczenie w praktyce i czy może zaszkodzić trwałości np. deski 3w lub paneli które planuję w niektórych pomieszczeniach?

Witam,

Planuję podłogówkę w całym domu (szeregówka - dwie kondygnacje 120 m2 powierzchni ogrzewanej). Gazowy kocioł kondensacyjny 1 funkcyjny sterowany pogodowo + zasobnik CWU. Myślałem o najprostszej możliwej instalacji bez dodatkowego sprzęgła i mieszaczy - czynnik o odpowiednim parametrze podawany na rozdzielacze bezpośrednio przez pompę pieca. Instalator natomiast proponuje dodanie do tego układu sprzęgła, dodatkowej pompy i mieszacza sterowanego automatyką kotła. Jego główny argument jest taki, że w układzie który zaproponowałem, czynnik o zbyt wysokiej temperaturze pójdzie w podłogę po procesie podgrzewania CWU a szczególnie po wygrzewaniu wody w CWU (antyLegionella) ( w ilości równej pojemności wymiennika w kotle). Pytanie do osób zorientowanych w temacie - czy to co mówi instalator ma rzeczywiście aż tak duże znaczenie w praktyce i czy może zaszkodzić trwałości np. deski 3w lub paneli które planuję w niektórych pomieszczeniach?

Jak najszybciej zmień instalatora, nie wie (a moze wie jak wyciągnąc wiecej kasy od inwestora) co mówi. W wymienniku jest zaledwie kilka litrów wody, taka ilosc nawet w temp 70 oC podana na podłogówkę nie zaszkodzi niczemu.

Myślałem ze juz mnie nic nie zaskoczy, a tu taki kwiatek, pomysłowosc niektórych instalatorów jest wprost nieograniczona.

Witam,

Planuję podłogówkę w całym domu (szeregówka - dwie kondygnacje 120 m2 powierzchni ogrzewanej). Gazowy kocioł kondensacyjny 1 funkcyjny sterowany pogodowo + zasobnik CWU. Myślałem o najprostszej możliwej instalacji bez dodatkowego sprzęgła i mieszaczy - czynnik o odpowiednim parametrze podawany na rozdzielacze bezpośrednio przez pompę pieca.

I tak zrób. Immergas daje dosyć mocne pompy do kotłów i przy okazji ma fajne sterowanie. Termet mocne pompy, ale sterowanie fatalne.

Czym zagruntować wylewkę anhydrytową?

W całym domu.

Będą kafle, będą panele itd.

Wykonawca wylewki (knaufa) poleca kilka środków:

1.Kleje i grunty KNAUF: Grunty – Knauf Estrichgrund KLEJ: Knauf Flexkleber Multi.

Pozostałe:

2.Posadzkę zagruntować gruntem głęboko penetrującym np. Mapei ECO PRIMGRIP lub KERAKOLL Primer A ECO

3.Klej do płytek ( do ogrzewania podłogowego i płytek wielkoformatowych) np. MAPEI Adesilex P 10 lub P9

Lub Kerakoll H40 No Limits, KLEJ ŻELOWY Strukturalny Elastyczny

Coś konkretnie z tej listy? Coś, co by nie drenowało zbyt mocno kieszeni?

Może inny specyfik?

Edit.

Zagruntowałem ceresit ct17

Edytowane przez klaudiusz_x

• 3 months później...

Cześć, czytam ten wątek gdzieś od dwusetnej strony ale do końca mi daleko (jestem na 252). Mam projekt podłogówki wykonany przez kogoś z Kan-Therm, 100% podłogówka, ok 2000mb blue flor, rozdzielacze 12 obwodowe. Źródłem ciepła ma być PC (albo gruntowa z kolektorem poziomym albo powietrza gdy mnie ktoś do niej przekona). Rozdzielacze 1", przepływy

- dla parteru 571,4 kg/h

- dla poddasza 1059,6 kg/h

Jest to zaprojektowane dla 12kW zapotrzebowania na moc (a staram się od początku budowy aby było ono znacznie mniejsze i na 90% będzie niższe zapotrzebowanie). OZC jeszcze nie policzone ale pewnie niedługo zlecę jego wykonanie (kalkulatory internetowe wskazywały nawet na 6kW czyli podejrzanie mało)

Jednak teraz, zanim cokolwiek zlecę, kupię to muszę położyć te 2km rurki + podłączyć zasilanie i powroty rozdzielaczy. I najważniejsze pytanie jest jakie powinny być przekroje rur do podłączenia rozdzielaczy? Planowałem PP-R 32 (wewnątrz ok 25mm czyli zbliżone do miedzi fi28) a doradca techniczny z Kan'a obliczył, że potrzebuję rury odpowiednio 50 i 63 (dla zgrzewanych). Przecież to jest jakieś nieporozumienie.

Pozdrawiam

Karol

... i jeszcze jedno pytanie,

chciałbym uzyskać mniejsze straty cieplne w strefach brzegowych (porotherm 25 + perlit w pierwszej warstwie, 15cm xps na zewnątrz fundamentu/ 5cm taniego eps wewnątrz fundamentu a na ścianach 20cm grafitu docelowo 031), czy mogę zamiast pianki dylatacyjnej 8mm użyć styropianu w zakresie 1 -2 cm? Czytałem stanowczy komentarz na yt pod jakimś tam filmem, że absolutnie nie ale bez wyjaśnienia dlaczego by nie? Wylewki tradycyjne cementowe.

Pozdrawiam

Karol

Jest to zaprojektowane dla 12kW zapotrzebowania na moc (a staram się od początku budowy aby było ono znacznie mniejsze i na 90% będzie niższe zapotrzebowanie). OZC jeszcze nie policzone ale pewnie niedługo zlecę jego wykonanie (kalkulatory internetowe wskazywały nawet na 6kW czyli podejrzanie mało)

To czemu robisz od końca? Nie szkoda Ci czasu i pieniędzy?

Myślałem, że te 400-500zł będzie jednym z kilku oszczędności, jakie dam radę uzyskać. Za rurę, kompletne rozdzielacze/ złączki/ zawory zapłaciłem nieco ponad 7 kzł, rurki będą dość gęsto (oczywiście trochę 10cm, sporo 15 / pozostałe pomieszczenia 20 i 25cm w garażu bo projektowany na 20'C).

Na poddaszu wszystkie pokoje po 15cm, łazienka 10cm a duży pokój (50mkw podłogi) co 20cm. Także te rozstawy wcale nie jakieś super gęste. Blisko 280mkw podłogi robi swoje.

Pozdrawiam

Karol

Hej,

u siebie rozłożyłem ok 950m Kantherm blue floor fi18 na 150m2. Wszystko podłączone do rozdzielacza 12 sekcji na PPR fi40. Zgrzanie tego samemu to już było wyzwanie, nie wyobrażam sobie zgrzewania fi50 - nie ten sprzęt i umiejętności ;) Wg instalatora PC to aż nadto, ale wychodziłem z założenia że łatwiej kijka pocienkować niż go później pogrubasić :)

@Myjk dobrze pisze - od OZC powinieneś zacząć. Możesz spróbować na programach freeware - ja używałem PURMO OZC z Sankomu. Co prawda nie jest to full wersja i nie wydrukujesz sobie świadectw czy certyfikatów ale da obraz bliższy rzeczywistości niż internetowe kalkulatory online:)

Witam wszystkich w moim pierwszym poście na FM.Wątek już jakiś czas temu udało mi się przeczytać od deski do deski. Widzę że ostatnie wpisy dotyczą etapu na którym i ja się teraz znajduję.Podłogówka oczywiście w systemie DIY, jak i z resztą cały dom, ale do rzeczy. Kilka dni temu mocno zastanawiałem się jakimi rurami zasilić rozdzielacze, wybór padł na miedź 28mm. W lutowaniu miedzi nie mam żadnej praktyki a najgorsze było to że naczytałem się w internetach że od średnicy 28mm powinien być to lut twardy. Nic to decyzja padła na rurę 28mm i lut miękki, pojechałem do hurtowni po jakiś palnik a wyszedłem z tamtąd z rurami i kształtkami stalowymi w systemie zaprasowywanym steel press 28mm. Po hurtowni kręciło się sporo instalatorów, z jednymi porozmawiałem krócej z innymi dłużej, wszyscy jednak nie widzieli przeciwskazań do użycia tej rury. Taką więc kupiłem, decyzja była dosyć szybka. Cenowo podobnie do miedzi, złączki stalowe są drogie. Co najważniejsze wypożyczą mi prasę bo bez tego byłoby cieniutko. System bardzo przyjemny i ładnie wygląda, Ciekawe jakie wy macie opinie na ten temat.Tyle na temat rozdzielaczy, w sumie to się bardzo cieszę że wybrałem te rury.Pętle mam zamiar układać co 15cm, rurą blue floor 16, na podłogach panele, z zewnątrz styropian 15cm. Do ogrzania parter i poddasze w sumie 170m2 dzielone po połowie. Na razie zrobiłem sobie układ rurek w Sketchup i na parter wyszło mi 8 pętli - 75 67 51 63 61 71 86 i 61m czyli na całość ok 1200 m blue floor 16.Ważne, całkowicie zrezygnowałem z wodnych drabinek w łazienkach, będą drabinki elektryczne.Ciekaw jak mi to pójdzie??Zastanawiam się czy w piwnicy która jest tylko pod połową domu nie dać 2 pętli z rozstawem nawet co 30-40cm tylko do złamania temperatury, chyba tak zrobię, najwyżej ich nie podłączę pod kocioł, aha kocioł będzie kondensacyjny, jeszcze nie wiem jaki.Co myślicie o tych rurkach w piwnicy??Fajnie że akurat teraz wątek ruszył.

Pozdrawiam.

Artur.

http://i1233.photobucket.com/albums/ff386/barmau/2018-06-15%2011.00.37_1.jpghttp://i1233.photobucket.com/albums/ff386/barmau/Zrzut%20ekranu%202018-06-15%2020.44.27.png

Edytowane przez threnom

Instalator właśnie robi mi podłogówkę w całym domu. Z tego co wiem do rozdzielacze idzie PEX 20. Na parterze rozdzielacz z nierdzewki valvex 7 sekcji, na pietrze 6 sekcji. Rury Kantherm 16x2 powierzchnia podłóg ok. 200m2

Pytanie czy do rozdzielaczy ten pex 20 jest ok,czy nie wpoinna być większa srednica.

Dwa w jednym pomieszczeniu padło łączenie rury w pętli (zabrakło krążka) - przejmować się tym, będzie to wpływać na coś czy kazać kłaść od nowa w tym pomieszczeniu.

Ogrzewanie będzie gazowe - piec kondensacyjny jednofunkcyjny

Edytowane przez Marcin55

..Z tego co wiem do rozdzielacze idzie PEX 20.....

Jak na 200 m2 w sumie 13 pętli, to szału z rozstawami nie ma, z miminalną Tz też. Co do PEX 20 to stanowowczo za mało, PEX25 tez nie byłby zbyt dobry, jezeli PEX ma byc to zalecane jest co najmniej 32. Oczywiscie wymagałoby to dokladnych obliczen co do oporów na zasilianiu i powrocie ale co by nie wyszło z tych obliczen to pierwszy raz słyszę o zasilaniu rozdzielaczy PEX20. Powysłowosc niektórych instalarorów jest niegraniczona, a pózniej płacz izgrzytanie zębów bo pompa obiegowa nie wyrabia bo za duze opory. Oszczednosci szukac trzeba w innych miejscach a nie w zasilaniu rozdzielaczy.