Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może coś sobie wyjaśnijmy: sterownik pogodowy mówi jaka ma być temperatura zasilania - bo im na dworze zimniej tym powinna być wyższa.

Resztę powinny zrobić sterowniki pokojowe otwierając/zamykając swoje obiegi siłownikami.

:o

:roll:

:o Kuzwa a u mnie nie ma sterowników pokojowych , nic się nie zamyka i nie otwiera :roll:

-to pewnie mam żle wszystko zrobione :o

-dziwne bo temperatura wewnetrzna ustawiona na pogodówce utrzymuje się bez zmian od 3-ch miesięcy :roll:

ale to pewnikiem podłogówka i kocioł "spieprzony" 8)

Jedyne co moje "łapki " trzyma daleko od "mieszania" przy kotle to jego mały apetyt na gaz 8) :D :D

janekbo a możesz wyjaśnić dlaczego mi to wogóle działa?? :roll:

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote name="Sali

hmm przecież każdy dom jest inny i ma inne zapotrzebowanie na ciepło ...

teraz to mnie zagiąłeś, i naprawdę nie mam pojęcia jak sterownik ma przeliczyć temp zewn do zasilania, skoro nie ma pojęcia co to za ogrzewanie i dom,

Po to właśnie są różne krzywe grzewcze dom mocno ocieplony zadowoli się krzywą grzewczą 0,5 a niedocieplony np 2 to oznacza, że trzeba więcej ciepła dostarczyć w zależności od temperatury zewnętrznej.

Jest na zewnątrz 0C pogodówka wylicza, że dla krzywej grzewczej 0,5 ma być zasilanie 30C a dla KG2 50C kiedy się ociepla temperatury zasilania spadają a kiedy oziębia rosną automatycznie czyli jest to tzw krzywa palacza któremu panisko mówi Janie sypnij 2 łopaty wungla zamiast 1dnej bo mi chłodno się zrobiło..albo Janie czemu tyle wungla dajesz jak mi gorąco?

więc chociaż temperaturę wewnątrz w reprezentatywnym pomieszczeniu powinien znać i od niej się odnosić,

Ale po co? Każde pomieszczenie ma inną temperaturę Palacz musi zadowolić wszystkich panów...wychodzi na to że ma palić tak aby żaden nie narzekał, że mu za zimno lub za gorąco.

To jest niemożliwe. Dla jednego 20 będzie OK inny powie że chromoli tak marznąć i chce 25:)

Dlatego ja mam w każdym pomieszczeniu termostat ten po osiągnięciu zadanej temperatury daje impuls do listwy sterującej i zamyka się obieg do czasu aż temperatura spadnie.

ale to według mnie - Ty piszesz coś innego i naprawdę nie umiem sobie wyobrazić jak to działa ?

System Piczmana bazuje na z góry ustalonych zapotrzebowaniach na ciepło i zakładanych temperaturach wewnętrznych pomieszczeń oraz określonej maksymalnej temperatrurze zasilania pod tym kątem dobranemu rozstawowi rurek. Kiedy wykryje błąd w obliczeniach jak sam się przyznaje popełnił już taki w łazience to założenia biorą w łeb musi teraz zwiększyć temperaturę zasilania bo inaczej w łazience ma za zimno ewentualnie zamontować tam kaloryfer.

Zakłada On przy tym ze woda krązy cały czas w układzie.

Ja nie byłem takim optymistą co do wyliczeń i zagęściłem rurki oraz zainstalowałem termostaty przynajmniej mogę regulować temperatury pomieszczeń niezależnie.

Z założenia u mnie woda krąży okresowo tj tylko wtedy kiedy zadana temperatura spada a kiedy jest > minimum nie ważne z jakiego powodu np grzeje piekarnik, kominek itp to pętla pomieszczenia jest zamknięta.

Pozwala mi to oszczędzać gaz bo piec grzeje 7-8 godzin na dobę a nie 24 to ważne w sytuacji kiedy nie mam zasobnika 1000l jak Piczman.

Mogę to też ustawić tak że piec będzie chodził cały czas na minimum całą dobę i woda krążyła non stop - wystarczy podkręcić termostaty na zakres nieosiąagalny dla mocy grzewczej posadzki i obniżyć TZ ale jak stwierdzam oszczędniej jest grzać okresowo.

Generalnie kto pierwszy raz robi podłogówkę musi popełnic jakiś błąd mniej lub bardziej dokuczliwy. U mnie w okresach kiedy wszystkie pętle są zamknięte mam też zimniej w wiatrołapie przez który przechodzą te magistrale do pomieszczeń docelowych. Gdyb chcieć się uprzeć co do okreslonej temperatury w tym miejscu musiałbym dać niezależny grzejnik bo pętli dla wiatrołapu jako takiej nie ma. Na szczęście to nie jest priorytetowe pomieszczenie:)

Komfort to jest wtedy gdy jest tak jak lubisz - gwarancją komfortu dla kilku osób są niezależne termostaty ustawione pod ich preferencje lub bardzo dobrze policzona i wykonana podłogówka. To że działa normalnie u Ciebie to fart. Jak to mówią gł.... ma zawsze szczęście.

A poza tym w skrócie to co wcześniej napisałem: nie ma sensu stosować jednego czujnika pokojowego w jednym pokoju podłączonego do sterownika pogodowego (co sugerujesz) bo to nic nie zmieni a doprowadzi do bezsensownych przekłamań - np. napalisz w kominku (podasz te 4kw prosto w pokój przez szybę) i już masz bezsensowny odczyt w sterowniku.

Zresztą tłumaczę tylko "elicie" i wachofcowi że jak chcesz brać pod uwagę temperturę pomieszczeń to zrób to dobrze.

Komfort to jest wtedy gdy jest tak jak lubisz - gwarancją komfortu dla kilku osób są niezależne termostaty ustawione pod ich preferencje lub bardzo dobrze policzona i wykonana podłogówka. To że działa normalnie u Ciebie to fart. Jak to mówią gł.... ma zawsze szczęście.

:D

Tak ,to " fart " ale lubię byc farciarzem :D :D :D

Jak to godajom " szczęście sprzyja lepszym " :D :D :D

Ciekawy i rozbudowany sterownik z pogodowka i regulatorami pokojowymi. W zaleznosci od opcji moze wspolpracowac z dwoma obwodami (podlogowka, grzejniki), buforem i kominkiem z plaszczem wodnym 8)

http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48

Rozwiązanie wprost idealne - tylko jak i gdzie to kupić?

Dlaczego jest tyle ciekawych rozwiązań na rynku a łatwo dostępne są tylko nieliczne (vide insbud)?

Ciekawy i rozbudowany sterownik z pogodowka i regulatorami pokojowymi. W zaleznosci od opcji moze wspolpracowac z dwoma obwodami (podlogowka, grzejniki), buforem i kominkiem z plaszczem wodnym 8)

http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48

Rozwiązanie wprost idealne - tylko jak i gdzie to kupić?

Dlaczego jest tyle ciekawych rozwiązań na rynku a łatwo dostępne są tylko nieliczne (vide insbud)?

Firma chyba polska, wiec problemu nie powinno byc, trzeba znalezc dystrybutora i chwycic za telefon ;)

http://www.euroster.com.pl/index.php?id=dystrybutorzy

Podobnym sterownikiem ogarniajacym pogodowke i zawory 3-4 drozne jest UNICONTROL MIX07

http://www.estyma.pl/regulator-mix07-przeznaczenie.php

Witam,

Mam pytanie. Czy jakiś wpływ na działanie podłogówki ma to w którym miejscu jest zamontowany termostat główny i termostaty zamykające układy? TZ czy termostat główny moze być na wyjściu mieszacza a termostaty zamykajace na wyjściach pętli?

To nie lepiej pogodówke na kabelkach pociągnąć do salonu i wtedy nie interesuje ciebie a jego bardzo czy w domu wietrzysz, palisz w kominku , gotujesz itd.

Pogodówka sama dba o to zeby kocioł nie pracował podczas grzania kominkiem i grzał jak wychłodzisz domek wietrząc po imprezie 8)

POGODÓWKA jak sama nazwa wskazuje steruje temperaturą wody c.o. w zależności od temperatury ZEWNĘTRZNEJ.

ALE są sterowniki pogodowe z czujnikiem pokojowym (jako dodatek), i wtedy temperatura w pomieszczeniu reprezentatywnym ma wpływ na sterownik pogodowy

Czyli palisz w kominku/przychodzą znajomi... temp w salonie rośnie, mimo że temp. zew. mówi sterownikowi że ma grzać to on wie z czujnika pokojowego że na razie nie musi.

Taa a w drugim końcu domu gdzie nie ma sterownika siedzi babcia, której zimno i woła "włączcie mi grzejnik kanalie!"

Nie rozumiem o co Tobie chodzi!?

Chodzi o to ze jak patrzeć na zdjęcia mieszaczy w internecie to termostat jest zamontowany na wejsciu gdzie wpływa ciepła woda( u mnie na wyjściu) a termostaty elektryczne zamykajace poszczególne petle na wejściu pętli ( u mnie na wyjściu). Czyli mam odwrotnie. Czy to ma jakis wpływ na poprawne działanie podłogówki?

Witam wszystkich.

Czy ktoś z obecnych użytkowników ogrzewania podłogowego zastosował styropian akustyczny na poddaszu?

Mam już kupiony na całe poddasze i mam co do niego pewne obawy. :-?

Miękki jest, chyba po to żeby dobrze wygłuszał, boję się troche że może wylewka pękać. Wylewki będzie ok 7cm na 4 cm wspomnianego styro.

Jastrych z włóknami na 100% ale zastanawiałem się też nad zastosowaniem siatek. Czy tą siatkę to dawać bezpośrednio na folię czy na rurki na jakiś podkładkach żeby nie stykały się z rurkami?

Druga obawa to taka że on ma nędzną lambdę (0,45) i że będę za bardzo grzał sufit na parterze.

:lol:

Jeszcze dodam że będę dokładnie wyrównywał podłoże pod styropian więc będzie dokładnie przylegał całą powierzchnią.

Co sądzicie???

Pozdrawiam Michał.

Najwięcej przy -20 miałem chyba 32 C zasilanie !

Zaznaczę że rozstaw to nie 10 cm a 25-30 cm.

Tylko w łazience i wiatrołapie co 10 cm.

Różnica temp. to ok. 10 C ale nie wiem czy zawsze. Na pewno w tych okolicach.

PS. Jak sobie przypomnę jak hydraulik mówił że to nie ma prawa zagrzać domu to mi się morda śmieje :D

Najwięcej przy -20 miałem chyba 32 C zasilanie !

Zaznaczę że rozstaw to nie 10 cm a 25-30 cm.

Tylko w łazience i wiatrołapie co 10 cm.

Różnica temp. to ok. 10 C ale nie wiem czy zawsze. Na pewno w tych okolicach.

PS. Jak sobie przypomnę jak hydraulik mówił że to nie ma prawa zagrzać domu to mi się morda śmieje :D

Mi po wstępnej rozmowie z hydraulikiem zaproponowali co 15 cm. :wink:

Tak na w razie co.