langerob25 05.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 To gratulacje @Piczman! CHyba cieszy coś takiego,nikt nie wierzy w sens i skutek ,a jednak działa Ja w sumie trochę odgapiam rozwiązania od Ciebie.Bedzie podłogówka,będzie bufor,a nawet 2.Teraz myślę nad sterowaniem tego.Ten sterownik Atmosa mi przypadł do gustu.Ciekawe ile to kostuje? Wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.01.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dowiedz się a jeśli ponad 2 tyś to napisz do mnie, zapodam Ci przepis jak tym sterować za niecałe 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.01.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 To i ja pochwale się swoją podłogówką bezwładność 6 godzin, temperatura zasilania 70-80 sc C i zapotrzebowanie ciepła około 500W mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 E no nie pogada Tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.01.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A żebyś wiedział że są tacy co zazdroszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A są, niektórzy mają nawet lepiej! Mój jeden znajomy kiedyś się chwalił że musi z kuchni uciekać bo tak mu zaj .... podłogówka grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.01.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 to akurat żadna nowośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 05.01.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Najwięcej przy -20 miałem chyba 32 C zasilanie ! Zaznaczę że rozstaw to nie 10 cm a 25-30 cm. Tylko w łazience i wiatrołapie co 10 cm. Różnica temp. to ok. 10 C ale nie wiem czy zawsze. Na pewno w tych okolicach. PS. Jak sobie przypomnę jak hydraulik mówił że to nie ma prawa zagrzać domu to mi się morda śmieje A ja nie mogę opanować systemu mam lekki deficyt ciepła. Na razie doszedłem do wniosku ze mam za małe średnice zasilania do rozdzielaczy i przymaławe przepływy, stąd spadki nieco większe niż 10C. Zaczyna grzać dobrze przy zasilaniu ok. 40C - rurki mam co 20 i co 10 w łazienkach. Problemem jest to, że tak jest przy gołych wylewkach a jeszcze dojdzie 1,5 cm drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.01.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A ja nie mogę opanować systemu mam lekki deficyt ciepła. Na razie doszedłem do wniosku ze mam za małe średnice zasilania do rozdzielaczy i przymaławe przepływy, stąd spadki nieco większe niż 10C. Zaczyna grzać dobrze przy zasilaniu ok. 40C - rurki mam co 20 i co 10 w łazienkach. Problemem jest to, że tak jest przy gołych wylewkach a jeszcze dojdzie 1,5 cm drzewa A dlugo i regularnie juz grzejesz ? Ja na poczatku mialem masakre - palilem i grzalem na maksa przez tydzien i nie moglem osiagnac 17-18 st C, ani zagrzac bufora powyzej 25st C Potem wszystko sie unormowalo (ale tez ocieplilem bufor, pozatykalem mozliwie dokladnie jeszcze wszystkie dziury i szpary) i teraz juz nie ma problemu. Jezeli masz wyzsze roznice niz 10st C to znaczy ze Ci dom zaj***cie duzo ciepla wpiernicza - moze dopiero sie "wygrzewa" ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 06.01.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Druga obawa to taka że on ma nędzną lambdę (0,45) i że będę za bardzo grzał sufit na parterze. z tego co pamiętam to nie masz żadnych pomieszczeń na parterze które mógł byś przegrzewać, raczej spodziewaj się że sporo ciepła z dołu będzie sobie grzać poddasze, zarówno klatką schodową jak i tym świetlikiem w salonie Jakoś mi nie daje spokoju że ten styropian taki miękki? Czy siatkę zbrojeniową można dać nad rurkami? Pytanie o siatkę padało już wcześniej na forum ale chyba nie było jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 06.01.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A dlugo i regularnie juz grzejesz ? Ja na poczatku mialem masakre - palilem i grzalem na maksa przez tydzien i nie moglem osiagnac 17-18 st C, ani zagrzac bufora powyzej 25st C Potem wszystko sie unormowalo (ale tez ocieplilem bufor, pozatykalem mozliwie dokladnie jeszcze wszystkie dziury i szpary) i teraz juz nie ma problemu. Jezeli masz wyzsze roznice niz 10st C to znaczy ze Ci dom zaj***cie duzo ciepla wpiernicza - moze dopiero sie "wygrzewa" ? pozdr. Rozpoczął się 4 tydzień, dom nie jest jeszcze dobrze poobtykany, nie działa jeszcze wentylacja, na pietrze nie mam tego problemu osiągam 22 bez większego problemu, coś jedna nie działa dobrze na dole Dom pewnie jeszcze sporo pobiera, tony silikatu muszą naciągnąć energii. Za to mam styropian akustyczny na poddusza i siatkę powyżej rurek i nic złego się nie dzieje. no może poza jednym miejscem w garderobie gdzie chyba styro, był uniesiony i lekko dudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 06.01.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 bo wszyscy teraz robią zbrojenie rozproszone, czyli dają do jastrychu pocięty sznurek polipropylenowy, dlatego trochę poczekasz aż na forum pojawi się ktoś kto dawał siatkę a styropian akustyczny ma tak w naturze że jest miękki, pod wpływem wylewki ma się zgnieść i tak to właśnie działa, dlatego też robią go w takich dziwnych wymiarach np: 43mm bo po zgnieceniu osiągnie normalne 40mm http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=akustyka Ja dawałem siatkę nad rurkami od podłogówki. Takie rozwiązanie zalecił mój KB, a panowie od wylewek potwierdzili, że dają albo siatkę, albo włókno polipropylenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 06.01.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 z może grunt pod domem się nagrzewa 20 cm styropianu pod posadzką, chyba nie bardzo ma jak to zrobić. Temp. posadzki od 25C do 29C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 06.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a przez ściany fundamentowe nie może sobie ciepełko wędrować ?? dylatowałeś się jakoś od ławy fundamentowej ?? Isomur na sianie fundamentowej,ściana fundamentowa dokoła na całej wysokości 20 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A ja nie mogę opanować systemu mam lekki deficyt ciepła. Że coś spieprzone to fakt, czy się uda naprawić to się dowiesz prędzej czy później ale Ja bym jeszcze poczekał. Póki co mamy dość srogą zimę, dom masz niewygrzany. Nie panikuj, może się okazać że uda się wyrównać temp. jak wygrzejesz i odczekasz!? A może błąd obliczeń? Każdy kto sam wykonuje podłogówkę jest narażony na błędy, Ja miałem prościej bo mam parterówkę. Nie wiem czy poradziłbym sobie z poddaszem. Generalnie dlatego wybrałem taki typ domu bo WSZYSTKO jest w nim prościej zrobić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 06.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 W tym stanie jaki mam mogę jeszcze poprawić zasilania rozdzielaczy, jeśli nawet nie poprawi to mocy grzewczej płyty to na pewno zmniejszy to opory przepływu i pozwoli napędzać pompka o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Na pewno pomoże przy regulacji więc zrób to.Wtedy skręcasz co trzeba, pompa na wyższy bieg i jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 06.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Najwięcej przy -20 miałem chyba 32 C zasilanie ! Zaznaczę że rozstaw to nie 10 cm a 25-30 cm. Tylko w łazience i wiatrołapie co 10 cm. Różnica temp. to ok. 10 C ale nie wiem czy zawsze. Na pewno w tych okolicach. PS. Jak sobie przypomnę jak hydraulik mówił że to nie ma prawa zagrzać domu to mi się morda śmieje No i fajnie tylko niech ktoś kto ma inne mury i okna niż Ty tak zrobi to się mocno zdziwi Podaj jeszcze przy jakich przepływach to osiagasz i czy czujesz się jak nad strumykiem siedzisz zasłuchany w szum wody w rurach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.01.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 No i fajnie tylko niech ktoś kto ma inne mury i okna niż Ty tak zrobi to się mocno zdziwi Przeciez nikt mu nie kaze kopiowac projektu Piczmana Kazdy dom jest inny, niech kazdy sobie wyliczy i bedzie dobrze. Ja tez sobie sam liczylem OZC i CO i mam srednie rozstawy 25-30cm, tylko w lazience co 10cm. Na parter (140m2) poszlo 700m rurki i spokojnie daje rade z pompa na najnizszym biegu to nagrzac. Jakbym dal wszedzie co 10-15cm to by mi wyszlo 2 x wiecej rury. Podaj jeszcze przy jakich przepływach to osiagasz i czy czujesz się jak nad strumykiem siedzisz zasłuchany w szum wody w rurach?? Nie wiem jak mozna slyszec w zamknietej, odpowietrzonej, odgazowanej umieszczonej ~5cm pod betonowa wylewka instalacja wody pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie wiem jakie są przepływy bo instalacja jest otwarta i przepływomierze nic nie pokazują. Ktoś już gdzieś o tym pisał, u mnie to co pływa i wskazuje jest na samej górze Szum ? Żartujesz sobie chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts