Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Sam przymierzam się do zrobienia podłogówki, ale zaproponowano mi rozlożenie rurek co 10cm. Dom jest duży 2 kondygnacje o powierzchni 200m2. Ztym że powierzchnia grzania 180m2. Salon jest wysoki na 2 pietra i na parterze sporo duzych okien. Mam pewien projekt z rozlozeniem rurek co 10 cm ale petle tylko 70 - 80m dlugie. 2 rozdzielacze, w sumie wychodzi 25 obiegów. Wszystkiego razem to jakies 1700m rurki! Nie chodzi mi o to ze to dużo bo nie cche oszczedzac na materiale, ale moze cos mi doradzicie. Acha jaka pompka by to obsluzyla?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Sam przymierzam się do zrobienia podłogówki, ale zaproponowano mi rozlożenie rurek co 10cm. Dom jest duży 2 kondygnacje o powierzchni 200m2. Ztym że powierzchnia grzania 180m2. Salon jest wysoki na 2 pietra i na parterze sporo duzych okien. Mam pewien projekt z rozlozeniem rurek co 10 cm ale petle tylko 70 - 80m dlugie. 2 rozdzielacze, w sumie wychodzi 25 obiegów. Wszystkiego razem to jakies 1700m rurki! Nie chodzi mi o to ze to dużo bo nie cche oszczedzac na materiale, ale moze cos mi doradzicie. Acha jaka pompka by to obsluzyla?

Oblicz zapotrzebowanie na ciepło w Audytor OZC.

Każdy rozdzielacz niech ma swoją pompę i powinno być OK.

Pozwolę sobie podzielić się swoim doświadczeniami jako założyciel wątku.

Dom ok 220 mkw, dwa poziomy, mała piwiniczka ok 30mkw, całość podłogówka (bez piwnicy), 16 obwodów, po 8 na poziom, Junkers Cerapur Smart ZSB-3 14kw, zasobnik na wodę 220.

Podłogówkę robiłem na czuja, rurki co 10 cm w strefie brzegowej, co 15 wewnątrz. Gdzieniegdzie na dużych przestrzeniach co 20 cm (ale mało takich obszarów). Poszło ok 1200 m. Całość hula tylko na pompie z kotła. Rozdzielacze mam z kusmetu z przepływomierzami, ale nic na nich nie widać, tak jakby przepływ był zerowy. Są sprawne, bo jak zamknę wszystkie pętle i otworze jedną to coś tam wskaźnik dyga.

W całym domku temperatura ustawiona na 18,5 a osiąga 19-20. Rozkłada się równomiernie. W łazience jest cieplej o ok 1,5 st. niż w pokoju z panelami, ale o to mi chodziło. Jestem na razie w 100% zadowolony. Mimo tego, że temp jest tylko 19 st jest ciepło, trwa wykończeniówka, trzeba się rozbierać do podkoszulki.

Nadal nie jest ocieplony balkon, brak progów w drzwiach wejściowych (2 szt.), dom niezamieszkany i gazu idzie teraz ok. 11-14m3 dziennie (mówię o ostatnich kilku dniach - temp. (od -6 do -12). Myślę, że to bdb wynik i liczę, że potem będzie lepiej (po zamieszkaniu). Przy takich mrozach najwyższa temp zasilania jaką zaobserwowałem to 30 st.

Mimo tego, że temp jest tylko 19 st jest ciepło, trwa wykończeniówka, trzeba się rozbierać do podkoszulki.

Poczekaj aż zamieszkasz, siedząc w podkoszulce w fotelu ciepło Ci będzie powyżej 21 C. Co innego jak się coś robi a co innego jak wstajesz z łóżka rano, wtedy to bym powiedział 23 jest idealnie :wink:

Koniecznie napisz tak z tydzień po zamieszkaniu jakie są Twoje odczucia, moje już znasz ,,,

Piczman, podzielę się spostrzeżeniami na pewno. Robi głównie mój Tata, ja czasem mogę postać, popatrzeć i też jest ciepło. Myślę, że jakoś inaczej czuć to ciepło niż u rodziców z grzejnikami. Myślę, że super komfortowo byłoby 20-21, raczej nie więcej. Ja jestem raczej zwolennikiem umiarkowanego ciepła, moja Narzeczona wręcz przeciwnie, więc zobaczymy :). Jej spostrzeżeniami się również podzielę.

Planuję podłączyć, ale w ten sposób że jedno wejście drabinki jest z grzałką a na drugim (w sumie na wyjściu) mam zawór, więc rozdzielacz tylko dawałby wodę, zamykam zawór na wyjściu, więc w drabince woda jest, i grzeje grzałką samą drabinkę. Ewentualnie odkręcam zawór i drabinka chodzi z podłogówką, ale nie wiem jak to wpłynie na obiegi, więc zawsze mogę zakręcić. Póki co widzę, że drabinka będzie się przydawać tylko do suszenia ręcznika i grzania pupy (Narzeczona lubi się czasem przytulić do grzejnika:-) ), bo ciepła z podłogi spokojnie wystarcza, mimo że ta jest chłodna ;)

Całkiem ciekawe rozwiązanie z tą drabinką. Można ją zasilić dwojako - dobry pomysł. Ja mam jeszcze jeden mały problem. Mianowicie mam policzone pętle i na gorze wychodzi mi rozdzielacz 12 obwodowy - zabraknie mi jeden obwód żebym mógł podpiąć sobie ta drabinka do łazienki. I teraz nie wiem czy może ciągnąć dodatkowy obwód na górę i zasilić te dwie drabinki razem np: z dolnego rozdzielacza czy może wyprowadzić zupełnie oddzielne zasilanie dla nich z kotłowni.

Całkiem ciekawe rozwiązanie z tą drabinką. Można ją zasilić dwojako - dobry pomysł. Ja mam jeszcze jeden mały problem. Mianowicie mam policzone pętle i na gorze wychodzi mi rozdzielacz 12 obwodowy - zabraknie mi jeden obwód żebym mógł podpiąć sobie ta drabinka do łazienki. I teraz nie wiem czy może ciągnąć dodatkowy obwód na górę i zasilić te dwie drabinki razem np: z dolnego rozdzielacza czy może wyprowadzić zupełnie oddzielne zasilanie dla nich z kotłowni.

Tak naprawdę to moja drabinka nie będzie wcale z rozdzielacza tylko z trójnika na dojściu i odpływie do rozdzielacza. Trochę tak jakbyś sobie jedną sekcję dorobił :)

potrzebuję jeszczę rady dotyczącej zasilania, ponieważ dom buduję dwu etepowo, ze względu że na działce stoi domek w którym mieszkam, a sytuacja zmusza mnie do podzielenia budowy na dwa etapy. Ale do rzeczy część domu ok 140 m2 podłogówki muszę zasilić prądowo, ze względu, że kotłownia będzie w części drugiej budowanej w następnym etapie. I teraz lepszy będzie (ekonomiczniejszy w użytkowaniu) większy baniak ok 500l z grzałkami dobrze ogacony i dogrzewany w taniej taryfie do jakiejś tam temperatury i przez zawór trójdrożny puszczana potrzebna temperatura w obieg ? czy mały baniak, który często będzie się włączał, ale na krócej ? koszt baniaka pomijamy ze względu że duży mam, a mały z grzałkami kumpel może mi pożyczyć. będę bardzo wdzięczny za sugestie.

Nie wiem jakie są przepływy bo instalacja jest otwarta i przepływomierze nic nie pokazują.

Ktoś już gdzieś o tym pisał, u mnie to co pływa i wskazuje jest na samej górze :roll:

Szum ? Żartujesz sobie chyba ? :)

No to wiele wyjaśnia.

Skoro masz maksymalne przepływy to TZ max 35C Ci wystarcza z pewnością.

No ale zalecany przepływ to nie 6 l/min a zakres od 0,5 do max. 3l/min.

Przy takim dużym przepływie jak Twój ja bynajmniej słyszę że w podłogach płynie woda oczywiście w nocy i jak ucho nadstawię ale jednak...

Podejrzewam że gdybym tak pędził wodę to zapewne też by mi wystarczyło 30C na zasilaniu :-?