Krzysztof BB 22.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 czyli uważasz, że nie trzeba robić delatacji np. przy szaflach czy wannie? Wszystko się unormuje? Dylatacje to temat odrębny i na pewno trzeba je przewidzieć przed wykonaniem wylewek. Zasadniczo powinny być we wszystkich drzwiach i tam gdzie są duże dysproporcje boków prostokąta. Długie prostokąty trzeba podzielić na 2 lub wiięcej krótszych. Jeśsli są jakieś narożniki to trzeba to uwzględnić bo inaczej wylewka sama sobie zrobi dylatację. Przy grzejnikach to nie problem ale przy pdołogówce tak. Rurki w dylatacji muszą być chronione pancerzem po ok. 40cm w każdą stronę. Jeśli gdzieś zrobi Ci się samoistna dylatacja to rurki ucierpią. Dlatego nie warto żałować na zbrojenie i środki uplastyczniające wylewki. Te włókna niewiele są warte na poddaszu nie dałem zbrojenia tylko te włóna i dylatacje siuę porobiły - na parterze mam i włókna i podwójne zbrojenie - 0 pęknięć zaobserwowanych przez 1,5 roku. Teraz co tam się dzieje nie wiem bo już kafelki położone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A to ma być projekt na podstawie danych odnośnie zapotrzebowania na ciepło budynku czy i to trzeba wyliczyć? "osoba, która zna się na rzeczy i po zapoznaniu się ze szczegółowymi danym będzie wstanei przyjąc i wykonać zlecenie projektu" Z tego wynika że znasz zapotrzebowanie. Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.01.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 czyli uważasz, że nie trzeba robić delatacji np. przy szaflach czy wannie? Wszystko się unormuje? Dylatacje to temat odrębny i na pewno trzeba je przewidzieć przed wykonaniem wylewek. Zasadniczo powinny być we wszystkich drzwiach i tam gdzie są duże dysproporcje boków prostokąta. Długie prostokąty trzeba podzielić na 2 lub wiięcej krótszych. Jeśsli są jakieś narożniki to trzeba to uwzględnić bo inaczej wylewka sama sobie zrobi dylatację. Przy grzejnikach to nie problem ale przy pdołogówce tak. Rurki w dylatacji muszą być chronione pancerzem po ok. 40cm w każdą stronę. Jeśli gdzieś zrobi Ci się samoistna dylatacja to rurki ucierpią. Dlatego nie warto żałować na zbrojenie i środki uplastyczniające wylewki. Te włókna niewiele są warte na poddaszu nie dałem zbrojenia tylko te włóna i dylatacje siuę porobiły - na parterze mam i włókna i podwójne zbrojenie - 0 pęknięć zaobserwowanych przez 1,5 roku. Teraz co tam się dzieje nie wiem bo już kafelki położone. Jakie włókno i w którym miejscu je uklądasz. A zbrojenie to sitak z oczkiem 10x10? Czy jakaś inna. Jakie zbrojenei i w którym miejscu położone sa te dwie warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja nie mam żadnej siatki, jest zbędna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja nie mam żadnej siatki, jest zbędna ! czyli nie uzbrojałeś jak poniektórzy? W jakiejś instrukcji też nei widziałem, ale na forum juz kilka razy widziałem opis ze zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 U mnie tylko włókna, salon 30 m2 bez dylatacji, reszta zgodnie ze sztuką, bez nacięć i takich tam ,,, Nic nie pęka, a mam 28 cm styropianu pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 U mnie tylko włókna, salon 30 m2 bez dylatacji, reszta zgodnie ze sztuką, bez nacięć i takich tam ,,, Nic nie pęka, a mam 28 cm styropianu pod wylewką. aż tyle styropianu masz? A jakie to są włókna? Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Włókna polipropylenowe .Takie : http://www.artbud.pl/_var/gfx/e629df4b14ad66fe75aeab404e4c47b2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Włókna polipropylenowe . Takie : http://www.artbud.pl/_var/gfx/e629df4b14ad66fe75aeab404e4c47b2.jpg i to się dodaje do jastrychu? Jak duże tego się daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 22.01.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 mam pytanie : czy styropian pod podłogówkę musi być idealnie poziomy ? , mam wylany chudziak ale na 8 metrach jest różnicy około3-4cm na poziomie , czy to naprawdę szkodzi podłogówce . Po przyklejeniu papy w miejscach łączeń powstały zgrubienia styropian trochę się kolibie na tych górkach , będzie problem z tym ? I jeszcze jedno aby w miarę wyrównać poziom podłogi przy ścianach muszę dać 6cm styro a bardziej środka około 4cm , na łączeniu powstanie schodek , próbować to jakoś załatać styro 1-2cm czy zostawić i rozłożyć rurę pex ? Jak uważacie , musi być idealnie równo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 22.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Idealnie nie będzie ale raczej powinno być żebyś miał równomierną grubość wylewki +/- 1 cm.Dołóż styropianu w zapdnięte miejsca i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 22.01.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja nie mam żadnej siatki, jest zbędna ! Odważna opinia a siatka to nie jakiś duży koszt warto ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 To tak jak z kołkami do styropianu na ścianie 3 m . Warto nie warto ale skoro nie trzeba to Ja ich nie dawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.01.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja nie mam żadnej siatki, jest zbędna ! Odważna opinia a siatka to nie jakiś duży koszt warto ryzykować? W takim razie jaka to jest siatka? czy specjalna do tego czy ......? Druga sprawa jakie jej miejsce w warstrwach? Idąc od dołu to: 1. papa 2. folia 3. styropian wie warstwy 4. siatka? 5. rury 6. wylewka - jastrych Czy dobrze myślę. A czy czasem siatka nie niszczy rur, bo przecież płyta pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.01.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Sa rozne opinie na temat potrzeby dokladania siatki.Ja dalem siatke pod rurki, do ich zamocowania a wylewke mam z wloknami zbrojacymi wiec jako taka nie byla potrzebna -w sensie zbrojenia wylewki. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.01.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A to ma być projekt na podstawie danych odnośnie zapotrzebowania na ciepło budynku czy i to trzeba wyliczyć? ja właśnie również szukam kogoś kto mi zrobi projekt podłogówki, zapotrzebowanie na ciepło mam wyliczone, chciałem sam się pobawić programem instal-therm, ale nie mogę znaleźć działającej wersji demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.01.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Ja nie mam żadnej siatki, jest zbędna ! Odważna opinia a siatka to nie jakiś duży koszt warto ryzykować? W takim razie jaka to jest siatka? czy specjalna do tego czy ......? Druga sprawa jakie jej miejsce w warstrwach? Idąc od dołu to: 1. papa 2. folia 3. styropian wie warstwy 4. siatka? 5. rury 6. wylewka - jastrych Czy dobrze myślę. A czy czasem siatka nie niszczy rur, bo przecież płyta pracuje? 1. papa 2. folia 3. styropian wie warstwy 3. rury 6. jastrych, siatka, jastrych (wsazana posadzka ok. 6cm) Siatki nie układa się na rury. Edytowane 24 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.01.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 ........ Siatki nie układa się na rury. bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.01.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 (edytowane) A czemu 2 + 2 = 4, a nie 5? Edytowane 24 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.01.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 no i tak właśnie trzeba traktować Twoje rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts