Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. papa

2. folia

3. styropian wie warstwy

3. rury

6. jastrych, siatka, jastrych (wsazana posadzka ok. 6cm)

Siatki nie układa się na rury.

:roll:

Cosik się nie zgadza :

3. rury

6. jastrych, siatka, jastrych

Wszystko się zgadza, jeżeli posadzkę zbroi się siatką to jest właśnie właściwa metoda.

na rury idzie jastrych tak ze 2,5 cm potem siatka i reszta jastrychu.

dzięki temu siatka nie dotyka rur i jest we właściwej głębokości jastrychu. znowu Ci nie wyszło :D

1. papa

2. folia

3. styropian wie warstwy

3. rury

6. jastrych, siatka, jastrych (wsazana posadzka ok. 6cm)

Siatki nie układa się na rury.

:roll:

Cosik się nie zgadza :

3. rury

6. jastrych, siatka, jastrych

Wszystko się zgadza, jeżeli posadzkę zbroi się siatką to jest właśnie właściwa metoda.

na rury idzie jastrych tak ze 2,5 cm potem siatka i reszta jastrychu.

dzięki temu siatka nie dotyka rur i jest we właściwej głębokości jastrychu. znowu Ci nie wyszło :D

Ale jastrych te 2,5 cm ma wyschną przed klenym wylaniem jastrychu czy od razu jaksię położy te 2,5 cm i położyć siatkę i od razu zalewać dalej jastrych? Czy wóczas jastrych nie podzieli się na dwie części? A powinein być monolit.

Pytałęm jaka to jest siatka? Jak sie nazywa ?

Wszystko się zgadza "jastrych siatka jastrych". Przykrywasz rury warstwą jastrychu najpierw, potem kladziesz na ta warstwa zbrojenie i znowu warstwa jastrychu. Nikt ci nie każe przysypać "100m2" rurek najpierw jastrychem i potem ukladać zbrojenie na wszystkim itd... Robisz to stopniowo jedno pomieszczenie i tyle :)

Jeśli chcesz układać siatke, to najpierw jastrych ok. 2,5cm (jak pisali poprzednicy), później układamy siatkę, a następnie drugą część jastrych - wszystko to robimy za jednym zamachem (siatka powinna być prawie "w połowie" posadzki - ma ona służyć jak zbrojenie i dlatego powinna być gdzieś po środku. Edytowane przez kerado28

Ale jastrych te 2,5 cm ma wyschną przed klenym wylaniem jastrychu czy od razu jaksię położy te 2,5 cm i położyć siatkę i od razu zalewać dalej jastrych? Czy wóczas jastrych nie podzieli się na dwie części? A powinein być monolit.

Pytałęm jaka to jest siatka? Jak sie nazywa ?

nic się nie oddzieli robi się to na bierząco, a siatka zbrojeniowa zwykła fi 1,5-6 mm oczko 15x15 lub 10x10 zalezy od powierzchni i spodziewanej nośności, osobiście bym nie dawał, chyba ze w garażu. Wystarczą tylko włókna polipropylenowe i plastyfikator

Witam,

W remontowanym domu chciałbym położyć ogrzewanie podłogowe w 2 małych łazienkach. Jedna o powierzchni ok 7m2 na parterze i nad nią na poddaszu o powierzchni ok 16m2. Teraz jest wylewka na całej powierzchni mieszkania. Pytanie moje dotyczy minimalnej grubości wylewki na rurkach, tzn. w salonie chciałbym dać deski, czyli legary 5x10 na to osb i coś typu berlinecka, czyli wychodzi ok 14 cm. W łazienkach chciałbym dać styropian 10 cm, folia, rurki wylewka i płytki.

Jest szansa, że zrównam poziomy? Oczywiście żeby było zrobione zgodnie ze sztuką...

W obu przypadkach chcę dać zawór rtl na powrocie. Może być przy tak małej powierzchni?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

A jak jest wskazane zapotrzebowanie na 20 st.C to nie jest za mało przy takiej zimie? To zapotzrebowanie to jest to samo, ze na termomrtrze będzie też 20 st. C? można więcej później podkręcić czy to jest już max? Czy lepiej zrobić 22 st. C i późniwej ewentualnei przykręcić?

W remontowanym domu chciałbym położyć ogrzewanie podłogowe w 2 małych łazienkach. Jedna o powierzchni ok 7m2 na parterze i nad nią na poddaszu o powierzchni ok 16m2. ...

W obu przypadkach chcę dać zawór rtl na powrocie. Może być przy tak małej powierzchni?....

Ja bym nie komplikował sobie instalacji z powodu dwóch małych łazienek.Ppołóż elektryczne maty grzejne tam gdzie chcesz żeby było ciepło i będzie dobrze, będziesz miał święty spokój i łatwo i tanio to sobie zasterujesz. Będziesz miał duże ciepłe grzejniki w łazienkach i prostą instalację CO.

Bardzo dużo powierzchni grzejnej Ci odpadnie ze względu na szafki, zlewy, wanny, prysznice. A elektryczna podłogówka działa szybko i jest dużo tańsza w wykonaniu. W użytkowaniu też będzie porównywalna dlatego, że będziesz mógł grzać kiedy chcesz, a nie cały czas jak w wodnej.

Gość Akrimka

Witam

Który z tych rozdzielaczy polecacie, ..??

http://www.allegro.pl/item890110768_rozdzielacz_7_rotametry_odp_spus_zlacz_gratis.html

http://www.allegro.pl/item868589398_rozdzielacz_do_ogrz_podl_cd_468_7_ob_nowy_produkt.html

Bede miał kocioł na groszel, wymiennik płytowy pomiedzu kotłem a obegami podłogówki i do tego na drugim 6cio obwodowym zwykłym grzejniki.

Witam

Który z tych rozdzielaczy polecacie, ..??

http://www.allegro.pl/item890110768_rozdzielacz_7_rotametry_odp_spus_zlacz_gratis.html

http://www.allegro.pl/item868589398_rozdzielacz_do_ogrz_podl_cd_468_7_ob_nowy_produkt.html

Bede miał kocioł na groszel, wymiennik płytowy pomiedzu kotłem a obegami podłogówki i do tego na drugim 6cio obwodowym zwykłym grzejniki.

Ten drugi nie ma rotametrow.. Bezsensu :) Ja bym wybral "standard", czyli ten pierwszy - rotametry na zasilaniu + wkladki pod glowice na powrocie. Jak nie planujesz termostatow w pokojach to nawet sa tansze wersje bez tych wkladek. Ile tansze, to nie wiem :)

pozdr.

W sumie to wszystkie tanie na allegro składają jakieś dzieci nóżkami ;-)

Ja kupilem na allegro od http://www.sklepco.pl (bodaj nick sklep-co), kosztowaly odpowiednio bodajze 300 - 500 - 700 pln (5 - 7 - 12 obwodow) i bardzo sobie chwale - sa solidne. Zreszta co tu moze nie dzialac - to tylko kawalek zelastwa :)

pozdr.