NJerzy 06.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jeszcze raz dzięki A i przy okazji zapytam, tę pogodówkę z Insbudu masz prostoliniową i przerobioną na proporcjonalną czy od razu była taka jak trzeba? Dzwoniłem i nie mają proporcjonalnych ( czyli takich które płynnie sterują zaworem) ale mogą mi coś wlutować żeby działało i że to co tam wsadzą ( nie pamiętam jak się to zwie) trzeba raz na rok wymieniać bo się zużywają Kupiłem zestaw w którym nic nie trzeba było przerabiać. Mam to co oni nazywają "proporcjonalna" a polega na tym że silniczek z przekładnią obraca zaworem trójdrożnym, pełne przejście trwa ok 15 sekund. Termostat wysyła do silnika impuls ok 0,5 sek, potem przez zaprogramowany czas czeka i mierzy temperaturę i jeśli się ona mieści w podanym zakresie histerezy to już nic nie robi a jak się nie mieści to podaje kolejny impuls do silnika. Termostat ma 2 wyjścia, dla 2 kierunków obrotów silnika, a zespół zaworu ma krańcówki dla skrajnych pozycji. Rozwiązanie nie tak eleganckie jak z serwomechanizmem, ale działa bardzo dobrze. Jeśli Ci się nie pali, to poczekaj na właściwy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.03.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Jeśli Ci się nie pali, to poczekaj na właściwy zestaw. Chyba tak zrobię No i mam laickie pytanie, sterownik pogodowy,krzywa grzewcza,czujnik zewnętrzny i ,,,, gość mi mówi że ten sterownik nie ma czujnika wewnętrznego tylko ustala temperaturę na podstawie tej krzywej Nie mogę tego pojąc, skoro ustawia się temp. jaka ma być w domu to skąd sterownik ma wiedzieć ile jest w środku na podstawie czujnika zewnętrznego? A może nie musi wiedzieć ? Może mi ktoś łopatą to wyłożyć ? P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Pogodówka nie wie ile masz w domu, ustala tylko temperaturę wody grzewczej w zależności od temperatury zewnętrznej. Można w pogodówce ustawić krzywą na lekkie przegrzanie domu, i dołożyć drugi prosty termostat, który będzie wyłączał pompę w momencie osiągnięcia założonej temp. w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.03.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Czyli nie da się samą pogodówką ustawić w domu konkretnej temperatury? Drugi termostat to żaden problem, albo jeden w salonie spięty z pompą albo te elektrozawory w rozdzielaczu Ok. Dzięki za pomoc, teraz trzeba coś wybrać albo przygotować peszle na okablowanie ( jestem przed tynkami ) ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertD69 07.03.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 NJERZY napisał: Nie wiem czy hybryda, ale taki V-max oczywisćie jakby się okazało ze regulacja przepływów nie działa zadowalająco, albo nie mam czasu regulować a mam kasę na termostaty. Jeśli możesz jeszcze zmienić zamówienie to bierz bez przepływomierzy - u mnie nic nie pokazują bo przepływy za małe nawet na najwyższym biegu pompy._________________Jerzy =>To znaczy ten rozdzielacz jest do k... . A może to dlatego , że przepływomierze są na powrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.03.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 To znaczy ten rozdzielacz jest do k... . Nie gadaj bo zamówiłem identyczny tylko w innej firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Czyli nie da się samą pogodówką ustawić w domu konkretnej temperatury? Idealnie dokładnie samą pogodówką nie. Moim zdaniem da się dobrać krzywą grzewczą na tyle dokładnie że wahania nie przekroczą 1-2 C, ale w sytuacji nagłych zysków bytowych lub nieprzewidzianego intensywnego i długiego wietrzenia nie zostanie to uwzględnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 To znaczy ten rozdzielacz jest do k... . A może to dlatego , że przepływomierze są na powrotach? Rozdzielacze są dobre, też takie mam, a przepływomierze są na zbyt duże przepływy jak na potrzeby domów energooszczędnych - a mniejszych chyba nikt nie produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Jeśli Ci się nie pali, to poczekaj na właściwy zestaw. Dzwoniłem, będą mieli proporcjonalne za 3 miesiące a ja potrzebuje za miesiąc bo planuję w połowie Kwietnia rozruch Chyba że do rozruchu mi tego nie trzeba ,,, Znasz może jakiś inny dobry i tani regulator pogodowy do mieszacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podlasianka 12.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Panowie - dzięki za ten wątek. U nas też własne rękodzieło. Ja rysunki - małżonek urzeczywistnianie.Choć oczy bolą od papieru milimetrowego i głowa puchnie od wiedzy to jednak warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A ja podczytuję, aby lepiej się orientować w temacie i w razie potrzeby sprawdzić fachowców. Właśnie dostałam jakiś projekt podłogówki, ale mam sporo wątpliwości... jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mam pytanie do tych, którzy już ułożyli rurki!Ile spinek jest potrzebnych?Chcę kupić i nie wiem ile tego ma być, 1 szt. na m2 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.03.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Pytam dalej. W OZC 4.0 można wybrac według której normy liczyc straty ciepła. No i mam zagwozdkę Wg nowej (chyba) normy wychodzi mi domek cos 7,5 litra. http://www.fothost.pl/upload/09/11/982ea394.png Natomiast według tej drugiej normy, z której liczona jest podłogówka na stronie kisana, wychodzi mi juz 10,5 litrowy. http://www.fothost.pl/upload/09/11/f7723501.png Z której normy korzystacie? ps Ah=145, ale to nie wpływa na wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Hej listek ! To chyba nie ten wątek Co z tymi spinkami bo chce zamówić razem z taśma dylatacyjną, za tydzień muszę podłogowe rozkładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 13.03.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mam pytanie do tych, którzy już ułożyli rurki! Ile spinek jest potrzebnych? Chcę kupić i nie wiem ile tego ma być, 1 szt. na m2 wystarczy? Mnie wyszło znacznie więcej, może nawet spinka co pół metra. Jak będziesz je kupował to zwróć uwagę na długość - miałem paczkę takich jak na obrazku poniżej - nie trzymały. Te dobre były dłuższe, miały więcej zaczepów. http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/spinka573275729.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Właśnie te miałem kupić To jakie proponujesz? Daj linka,please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Hej listek ! To chyba nie ten wątek Jak nie ten wątek, jak mi wychodzą różne zapotrzebowania na W. Potrzebuje tego do obliczenia podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Aaaaaa ,,, to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 13.03.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Właśnie te miałem kupić To jakie proponujesz? Daj linka,please Nie mam linka, jedne i drugie kupiłem w Castoramie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 13.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jeśli Ci się nie pali, to poczekaj na właściwy zestaw. Dzwoniłem, będą mieli proporcjonalne za 3 miesiące a ja potrzebuje za miesiąc bo planuję w połowie Kwietnia rozruch Chyba że do rozruchu mi tego nie trzeba ,,, Znasz może jakiś inny dobry i tani regulator pogodowy do mieszacza? Uruchomisz bez termostatu. Ja w sezonie przez miesiąc miałem termostat spalony i regulowałem ręcznie i też nie było wielkiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts