Krzysztof BB 01.02.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 No i sprowadza sie jednak do prędkości przepływu.. Jak ją podniesiesz to piec ma mniej czasu na nagrzanie wody w efekcie zwiększy moc aby uzyskać zadaną TZ. Dlatego będę miał bufor i dla pieca będzie to rybka, a większa przepływ to niższe temperatury zasilania i możliwość "głębszego" rozładowania bufora. Bufor mi się też marzy ale raczej trudno mi to zrealizować bo mam mało przestrzeni na taki mebel:( Póki co użyłem pirometru i jak się spodziewałem przy różnicy TZ-TP = 5C piec chodził na wyższej mocy niż własne minimum wolę nawet nie myśleć jakie byłoby zużycie gazu przy takim ustawieniu bo tylko z tytułu eksperymentów wzrosło o 5m3/dobę!. Na taką różnicę musiałbym mieć krótsze pętle a tego już sie nie da zrobić. Ustaliłem rt na 7C i póki co jest dobrze za ostatnią dobę 6m3 (t.zewn. -5 do -13C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.ha 02.02.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ponowie pytanie, jaka powinna być prawidłowa grubość jastrycha (posadzki) przy ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Ponowie pytanie, jaka powinna być prawidłowa grubość jastrycha (posadzki) przy ogrzewaniu podłogowym? Zalecana grubość to 4,5 cm ponad rurkę. Standardowo wychodzi min 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Mi napisano w innym wątku, że może być więcej niż 6, nawet 10cm - lepszy akumulator ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.02.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 to też zależy co chcemy osiągnąć, bo z akumulacją idzie w parze bezwładność, grubszy jastrych dłużej "trzyma" ciepło ale też dłużej się nagrzewa, niektórym sympatykom tradycyjnych grzejników przeszkadza to, że w 15minut nie podniosą drastycznie temperatury pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wiam. Widział ktoś może tak wykonaną podłogówkę wodną?: -izolacja z rowkami pokryta folią alu, wciska się w nią rurki i to przykryte tylko panelami podłogowymi (bez zalewania p#$%^& betonem) ps. widziałem , tylko gdzie to kupić? zamówić? akumulatorem ma być bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.02.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wiam. Widział ktoś może tak wykonaną podłogówkę wodną?: -izolacja z rowkami pokryta folią alu, wciska się w nią rurki i to przykryte tylko panelami podłogowymi (bez zalewania p#$%^& betonem) ps. widziałem , tylko gdzie to kupić? zamówić? akumulatorem ma być bufor o to chodzi? http://www.tece.pl/index.php?action=product&category=1&group=49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Nie, gladkie to było z rowkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.02.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 tutaj i tutaj i tutaj i tutajJurek jak coś więcej, to pisz na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 tutaj i tutaj i tutaj i tutaj Jurek jak coś więcej, to pisz na PW Dzięki Andrzej, to jest troszkę podobne http://www.roth-polska.com/images/FHS_TBS_verlegt_rdax_430x315.jpg ale do przykrycia płytą jastrychową, mam jeszcze trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.02.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 herz i variotherm to systemy o łącznej grubości podłogówki około 3 cm, coś takiego można zastosować jak ktoś się za późno zdecydował na podłogówkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ależ to na zdjęciu pięknie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.02.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 podpowiedzcie mi jak najlepiej zrealizować taki układ:w całym domu podłogówka, do tego zasobnik Cwu200l, piec jednofunkcyjny, i tu w sumie nie byłoby problemu, jednak w łazienkach chcę jeszcze dodatkowo umieścić kaloryfery ręcznikowe, i teraz jak to zrobić, czy temp. CO z pieca wyższa na te grzejniki a poprzez mieszacz na podłogówkę, czy temp. z pieca jak na podłogówkę, a te drabinki kupić większej mocy aby na niskiej temperaturze suszyły ręczniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.02.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Podlacz drabinke lazienkowa jak petle podlogowki bez komplikowania, bedzie dobrze, reczniczek Ci wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.02.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 do rozdzielacza od podłogówki? a nie będzie tamtędy z racji mniejszego oporu woda bardziej leciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.02.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Będzie ! I co z tego ? Dołóż jeszcze grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.02.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 czyli reasumując, mam np 12 obwodów podłogówki, kupuje rozdzielacz 14 obwodowy, i do pozostałych podłączam drabinki w łazienkach, w każda wsadzam grzałkę, ale ona jest jako zapasowe źródło kiedy piec nie będzie grzał (jesień, wiosna, okresy przejściowe), natomiast z pieca bez żadnych mieszaczy puszczam wodę na rozdzielacz, ustawiając odpowiednie parametry wody na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.02.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 podpowiedzcie mi jak najlepiej zrealizować taki układ: w całym domu podłogówka, do tego zasobnik Cwu200l, piec jednofunkcyjny, i tu w sumie nie byłoby problemu, jednak w łazienkach chcę jeszcze dodatkowo umieścić kaloryfery ręcznikowe, i teraz jak to zrobić, czy temp. CO z pieca wyższa na te grzejniki a poprzez mieszacz na podłogówkę, czy temp. z pieca jak na podłogówkę, a te drabinki kupić większej mocy aby na niskiej temperaturze suszyły ręczniki? Ja mam zamiar zrealizować opcję 2 ,czyli większe drabinki .Nie trzeba komplikowac uklładu zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.02.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 no właśnie ja też ku tej opcji się skłaniam, a czy nie trzeba jakoś kryzować przepływu, czy nie będzie źle jak będą w miarę równe obwody podłogówki i do tego drabinki, czy na osobnym rozdzielaczu je lepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 15.02.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 no właśnie ja też ku tej opcji się skłaniam, a czy nie trzeba jakoś kryzować przepływu, czy nie będzie źle jak będą w miarę równe obwody podłogówki i do tego drabinki, czy na osobnym rozdzielaczu je lepiej zrobić? Myśle,że regulacja wystarczy.U mnie będą podłączone jako osobne obwody,ale na tych samych rozdzielaczach.Nie wiem czy to jest poprawnie,ale taka jest moja koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts