kulca 24.05.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 jak nie wiesz?? masz w projekcie jak się będą otwierały, więc stąd wiadomo będzie z której strony wnęki będą osadzone futryny, i dylatujesz dokładnie pomiędzy tymi futrynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.05.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 jak nie wiesz?? masz w projekcie jak się będą otwierały, więc stąd wiadomo będzie z której strony wnęki będą osadzone futryny, i dylatujesz dokładnie pomiędzy tymi futrynami Właśnie raczej będzie inaczej niż w projekcie a jakoś nie widzę, nie wiem jak się montuje drzwi Jak mamy grubą ścianę 25cm rozdzielającą salon od korytarza i drzwi będą się otwierać na korytarz to dylatację zrobił byś na brzegu ściany ale od strony korytarza.? Ale ja nie wiem jeszcze jak połączyć terakotę w salonu z terakotą z korytarza która będzie w innym kolorze tzn po której stronie ściany połączyć dwie różne płytki od terakoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.05.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Jak mamy grubą ścianę 25cm rozdzielającą salon od korytarza i drzwi będą się otwierać na korytarz to dylatację zrobił byś na brzegu ściany ale od strony korytarza.? dokładnie tak bym zrobił Ale ja nie wiem jeszcze jak połączyć terakotę w salonu z terakotą z korytarza która będzie w innym kolorze tzn po której stronie ściany połączyć dwie różne płytki od terakoty. również od strony korytarza, dokładnie nad dylatacją, tak aby zamknięte drzwi zastawiały to łączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.05.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 (edytowane) Odarojak masz drzwi między salonem a korytarzem które otwieraja się na korytarz to daj taśmę wzdłuż lini ściany od strony korytarza - ewentualne łączenie materiałów wypadnie pod drzwiami i nie będzie widaća jak połączyć to później wymyślisz http://images35.fotosik.pl/152/916cd4c680c86693m.jpgja wkładałem między ostatnia warstwę styropianu tak iż styropian trzymał tą taśmęna zdjęciu drzwi będą otwierały się w naszą stronę (de facto nie będzie ich wcale, ale jakby były ...)podczas wylewek panowie lekko gnietli ta taśmę zarówno rurą miksokreta jak i nogamiale jak przychodziło gładzenie progu to prostowali w/w i przycinali ja na wysokość wylewkiniestety ale musisz teraz zdecydować jak masz otwierać te drzwi! najwyżej później będzie brzydko wyglądać :0 a co do ogrzewania ogrodu zimowegojeśli zakładasz mały ogrodzik wypuść jedną pętlę na zewnątrz i nie wiem zamknij w jakiejś skrzynce - później połączysz to złączką jak duży to z kotłowni wyprowadź rury do jakby kolejnego rozdzielacza a i jeszcze o tym klawiszowaniu - taki niestety urok tej wylewki - liczę się z tymi tak źle i tak niedobrzeja na razie nie odczuwam nic - jedynie w przedpokoju jakieś głuche stukanie ale to inna historiamoi opowiadali że jakby co to można tą taśmę wyskrobać aut i zalać żywicą - ale to już będzie sztywno i pracować nie będzie i jest ryzyko że pęknie obok Edytowane 24 Maja 2010 przez manieq82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.05.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Odaro jak masz drzwi między salonem a korytarzem które otwieraja się na korytarz to daj taśmę wzdłuż lini ściany od strony korytarza - ewentualne łączenie materiałów wypadnie pod drzwiami i nie będzie widać a jak połączyć to później wymyślisz Ale jak nie będzie widać przecież w drzwiach nie ma progu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.05.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 no przy zamkniętych drzwiach nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.05.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 no przy zamkniętych drzwiach nie będzie widać Słusznie Ale te akurat będą zamykane raczej okazjonalnie więc muszę coś wymyśleć sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.05.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 ładna listwa maskująca, łącząca płytki, lub idealnie docięte płytki z elastyczną fugą nad dylatacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.05.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 a widzisz, nie napisałem najważniejszego, ja mam dom na płycie żelbetowej o grubości około 15-20cm, zazbrojona jest ona podwójną siatką, na tejże płycie ułożyłem w garażu 10cm styro EPS200, i ta siatka ma tylko zabezpieczać płytę grzewczą przed ewentualnym pękaniem ... płyta fundametowa nic nie zmienia i nic nie wnosi, mówimy tu o zbrojeniu posadzki w garażu, ta ze względu na możliwe duże obciążenia miejscowe powinna być zazbrojona (nie myl z zabezpieczeniem przeciwskurczowym matami zgrzewanymi), też dlatego ze może pękać w trakcie użytkowania (nie w trakcie schnięcia posadzki), twoje maty zgrzewane wcale przed pękaniem od obciążeń, użytkowania nie zabezpieczają, to są maty przeciwskurczowe jedynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.05.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 można ale po co ?? trzeba by ją jakoś zabezpieczyć przed zamarzaniem, do tego trzeba by tam układać szalenie gęsto co 10cm 190W/m2, nawet dla małego ogrodu mogą wyjść 2 obiegi, no z praktyki powiem że gród zimowy nagrzewa się bardzo szybko jak tylko zaświeci słońce, więc ogrzewanie tam nie jest po prostu konieczne, bo mnie ochota na siedzenie w ogrodzie nachodzi tylko jak świeci słońce W ogrodach zimowych zalecane jest ogrzewanie podłogowe wodne lub elektryczne albo klimatyzatorem z pompą ciepła więc taki był pomysł. Ostatecznie nie zrobiłem tego ale jak kiedyś będzie ogród zimowy to będzie ogrzewanie elektryczne lub klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.05.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Kiedy montowaliście profile dylatacyjne. U mnie hydraulicy położyli rury pex w otulinie w przejściach drzwiowych to jak teraz zamocować dylatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 26.05.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 (edytowane) przeciąć od góry do miejsca gdzie leży otulina, wyciąć otwór na otulinę i później ładnie taśmą obkleić ps. u mnie dzisiaj weszli wylewkarze, koniecznie chcieli pousuwać moją dylatacja pomiędzy pomieszczeniami i w salonie, mówili że oni nacinają beton i tak jest lepiej, dopiero jak się upierałem że ma zostać przyznali, że tak im będzie trudniej zrobić równe wylewki :/ Edytowane 26 Maja 2010 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.05.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 przeciąć od góry do miejsca gdzie leży otulina, wyciąć otwór na otulinę i później ładnie taśmą obkleić ps. u mnie dzisiaj weszli wylewkarze, koniecznie chcieli pousuwać moją dylatacja pomiędzy pomieszczeniami i w salonie, mówili że oni nacinają beton i tak jest lepiej, dopiero jak się upierałem że ma zostać przyznali, że tak im będzie trudniej zrobić równe wylewki :/ Czyli wszyscy wylewkarze maja tak samo Czy dylatacja oklejona taśmą wytrzymała brutalne traktowanie przez wylewkarzy np. wężem podającym beton z miksokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 26.05.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 narazie robili tarasy i garaż, jutro będą szaleć tam gdzie taśmy dylatacyjne to napisze jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.05.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 narazie robili tarasy i garaż, jutro będą szaleć tam gdzie taśmy dylatacyjne to napisze jak poszło No i jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.05.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 taśmę dylatacyjną w miejscach przejścia docięliśmy na wysokość wylewki, i równo wyszły obie płyty grzewczekupiłem cement LAFARGE EKSPERT, chciałem I klasy i w Castoramie doradzili że ten ma takie same parametry jak I, wytrzymałość 42,5 N, tyle że dość szybko wiąże i wylewkarze mieli problemy z zacieraniem, dociążali zacieraczkę workiem cementu, czy ktoś zna się na cementach i wie czy ten LAFARGE ma taki sam czas wiązania jak zwykły cement II?Fotki z realizacji, dzisiaj kończą salon. http://www.phonex.pl/forum/wylewki1.jpg http://www.phonex.pl/forum/wylewki2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.05.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 taśmę dylatacyjną w miejscach przejścia docięliśmy na wysokość wylewki, i równo wyszły obie płyty grzewcze kupiłem cement LAFARGE EKSPERT, chciałem I klasy i w Castoramie doradzili że ten ma takie same parametry jak I, wytrzymałość 42,5 N, tyle że dość szybko wiąże i wylewkarze mieli problemy z zacieraniem, dociążali zacieraczkę workiem cementu, czy ktoś zna się na cementach i wie czy ten LAFARGE ma taki sam czas wiązania jak zwykły cement II? A to na wylewki potrzebny jest cement I .....nie wystarczy cement II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.05.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 lepiej jest I, ale wystarczy II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.05.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 lepiej jest I, ale wystarczy II A dawałeś siatkę jako zbrojenie czy włókna polipropylenowe czy może jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.05.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 włókna tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts