Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ech a kto ich nie ma

postaram Ci odpowiedzieć na tyle ile mam wiedzy :)

Dzięki za odzew :)

2. To gdzie zwykle umieszcza się czujnik od ogrzewania podłogowego? W wylewce? Razem z piecem dostaje się taki czujnik.

3. Jeśli termostaty na rozdzielaczu podłogówki się zamkną to wtedy pompa będzie miała duże opory. Nie wiem jak to działa dokładnie, może wtedy się przegrzać/spalić pompa? Bo chyba w takich właśnie przypadkach stosuje się by-pass. A czy można zrobić tak, że jedna pętla podłogówki nie będzie miała termostatu, powiedzmy że to będzie ta najdłuższa pętla. W tej pętli w wylewce zatopimy czujnik podłogówki, po przekroczeniu ustalonej na sterowniku temperatury pompa wyłączy się. Wtedy wszystkie pętle powinny być dogrzane i nie będzie potrzebny by-pass. Czy stosuje się w praktyce takie rozwiązania czy to są już jakieś moje udziwnienia?

5. Podaje plan domu, w załączniku. W ściance z k-g przy wiatrołapie umieszczę rozdzielacz do podłogówki. W ściance z k-g chce także schować rury zasilające górną łazienkę. Interesuje mnie szczególnie dylatacja pomiędzy podłogami korytarza (2) a salonem (5), czy jest potrzebna.

Podłogówka będzie następujących pomieszczeniach:

4 – kuchnia

9- dolna łazienka, górna łazienka jest nad dolną,

1 i 2 to jedna pętla, w wiatrołapie (1) chce zrobić meandrę i przejść do korytarza (2) i tam już ułożyć ślimakowo.

6. Czy najlepsze rozwiązanie to odpowietrznik w górnej łazience, to ma być zwykły czy automatyczny? Ten kranik do czego ma służyć? Czy na belce rozdzielacza montuje odpowietrznik na oby belkach?

podłogówka.jpg

Andrzeju

jeśli chodzi o dylatacje to ja na twoim miejscu zrobiłbym takie (żółte linie)

trzeba koniecznie oddzielić każdą grzaną powiechnię i większe powierzchnie ciachnąć itd.

a co do innych

AD2 czujnik w podłogówce - to ja się nie znam

ja dostanę wraz z piecem dwa czujniki pokojowy i pogodowy

tej pierwszy powieszę na ścianie w salonie, ten drugi na ścianie od północy

żadnego czujnika do wylewki montować nie będę

Ad3 na to to już jakiś instalator Ci powie - ja tak nie do końca znam takie rozwiązanie'

AD6 ja mam na rozdzielaczach na każdej z belek odpowietrznik automatyczny i kurek do spuszczania wody podczas napełniania

o ja mam takie cuć

http://allegro.pl/item1041653347_rozdzielacz_do_ogrz_podl_6_obw_szafka_zlaczki.html

na górze dałbym jakby tylko końcówkę tego żeby ładnie napełnić i odpowietrzyć i w przyszłości nie mieć problemów

podłogówka.jpg

Czytam, czytam i nadal mam wątpliwości jak prawidłowo powinna być przymocowana rura PEX ; czy klipsami do styro - wtedy jest gorzej otoczona wylewką, czy przywiązana do kratek zbrojących - wtedy lepiej jest otoczona wylewką ale podobno może się przecierać o kratkę zbrojącą. Są wprawdzie specjalne listwy zaciskowe tylko troszkę kasy zjedzą a może jest jeszcze inny sposób?

Czytam, czytam i nadal mam wątpliwości jak prawidłowo powinna być przymocowana rura PEX ; czy klipsami do styro - wtedy jest gorzej otoczona wylewką, czy przywiązana do kratek zbrojących - wtedy lepiej jest otoczona wylewką ale podobno może się przecierać o kratkę zbrojącą. Są wprawdzie specjalne listwy zaciskowe tylko troszkę kasy zjedzą a może jest jeszcze inny sposób?

Też się ma tym zastanawiałem jak spełnić warunek otulenia wylewką całego obwodu rurki przy mocowaniu klipsami.

Raczej się tego nie da spełnić ale skoro tyle lat tak są wykonywane instalacje ogrzewania podłogowego to chyba nie ma co kombinować.

• 2 weeks później...
Chodzi o podłogę piętra. W projekcie mam od dołu 20cm stropu żelbetowego, 5cm styropianu i 5cm wylewki zbrojonej siatką stalową. Ogrzewanie to kocioł elektryczny i wodna podłogówka. Oczywiście 100% grzania przewiduję w II-giej taryfie. Jakie najmniejsze mogą być warstwy styropianu i wylewki akumulacyjnej. Nie chcę zbytnio podnosić warstw podłogowych, dlatego pomyślałem, że (od dołu) 20cm żelbetu, 3cm styropianu i 12cm wylewki powinno wystarczyć (posadzka idzie w górę tylko 5cm). Nadmienię tylko,że wszyskie ściany wew. są z silikatów (dodatkowa akumulacja). Jaki styro zastosować żeby spinki się trzymały ( Serwis24 podobno miał problemy z utrzymaniem spinek przez styro podłogowy i zastosował jakiś specjalny do podłogówki)? Pozdrawiam.

4 cm styropianu i 7-8 cm wylewki i będzie ok

styropian na piętra (poddasza) daję się przeważnie akustyczny (fono, głucha baba, akustic itp) ze względu na lepsze tłumienie odgłosów z tym ze przeważnie jest on dosyć miękki, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby dać tam zwykły podłogowy eps100, im twardszy styropian tym lepiej i sztywniej trzymają się spinki podłogówki, ja miałem tez miejscami eps 200i tam to jak przyklejone :) ale tez palce bolały od wbijania ich w ten styropian :)

na poddaszu zaś dałem swiispor fono, na trzymanie sie spinek nie narzekałem, dużo zależy też od samych spinek i od jakości ułożenia rur, spinke z fono mi nigdzie nie wyrywało (no chyba ze sam wyrwałem butem zaczepiając się za rurkę kilka razy :) ) a jak już to w kilku narożnikach podnosiło całą warstwę z rurami folią i styropianem, bo to tylko lekkie 4 cm, na dole przy 9 cm eps100 tego efektu już nie było

Jaki styro zastosować żeby spinki się trzymały (.

bardzo dobre są płyty z piany pir/pur , w 3 pomieszczeniach mam te płyty , spinki trzymają bardzo mocno , styropian podłogowy eps100 też dość dobrze trzyma ale jeśli będziesz musiał podczas pracy przemieszczać się po rurkach to napewno niektóre spinki puszczą , ja rozwiązałem problem tak że spinki dawałem co 30cm i na każdym łuku od 3 do 5 spinek , ludzie od wylewek jak to zobaczyli to aż się zdziwili że tak dobrze wszystko trzyma bo na innych budowach to czasami jest "masakra"

to jednak jakoś niezbyt dobrze ta pianka trzyma albo spinki miałeś do d..y :) bo jak na fono czy eps100 dawałem na prostej co 50-70cm, na zakręcie ze 3szt co 15-25cm, chodziliśmy sami niemało z tydzień po tym, wylewkarze też na palcach nie chodzili i wszytko się styropianu trzymało

spinki dawałem te dłuższe 55mm, kupowałem na allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/item1062948120_spinki_klipsy_55mm_dlugie_mocne_najtaniej_100szt.html

spinek poszło mi z 1300szt, robiliśmy podłogówkę we dwóch z bratem, on jeździł krążkiem ja układałem i upinałem, jednego dnia zrobiliśmy poddasze (~90m2) drugiego parter (~65m2), wbijałem recznei, fakt że palce czuły spinki ale bez przesady, odcisków czy pokaleczonych rąk :) nie miałem

Edytowane przez edde

A można zrobić tak, żeby usunąć styropian spomiędzy stropu i wylewki i umieścić go pod stropem (lub wełnę jakąś), a bezpośrednio na stropie ułożyć rurki podłogówki i przymocować je do stalowej siatki (25cm płyty akumulacyjnej - nikt takiej chyba nie ma). Hydraulik zaopiniował negatywnie i powiedział, że bez styropianu się nie da. Dlatego zacząłem szukać innego sposobu, stąd podniesienie warstw podłogi.