Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Planuje w całym domu ogrzewanie podlogowe + 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach na piętrze.

Będą 2 rozdzielacze - jeden dla parteru, drugi dla piętra.

Czy dla każdego z rozdzielaczy MUSI być układ mieszający z pompą czy można obydwa rozdzielacze

podłączyc do wspólnego mieszacza w kotłowni?

Dom nie jest duży, na parterze ok 60m2 ogrzewania, na piętrze ok 55m2 - jedna pompa z całą

pewnością da sobie radę.

Tylko czy to będzie poprawnie działać (nie planuje zaawansowanych układów regulacji)?

Dziekuję za pomoc.

no to jeden - tylko jak sterować ręcznie nastwiać czy inaczej

pogadaj z piczmanem - będziesz miał kopię jego instalacji

on ma zdaje sie sterownik z Insbudu i zawór elektromagnetyczny sterowany z tego sterownika i to on decyduje o temp zasilania całości

u Ciebie moim skromnym zdaniem może być tak samo - i tak będzie chyba najlepiej

nie przesadzaj

będziesz miał niesterowalne monstrum

daj jak ci radzili 4 cm i 7-8 wylewki

jak chcesz gromadzić energię to sieknij bufor i tam ją gromadź a do podłogi wysyłaj wtedy kiedy ty chcesz a nie kiedy jest tanio :)

Odnośnie akumulacyjności. Czy mozna jakoś przeliczyć równoważność akumulacyjną wody w buforze w stosunku do grubości wylewki o pow. 140m2. Może trochę to zawiłe, ale chodzi mi o to ile litrów bufora muszę zastosować, żeby zmniejszyć grubość wylewki z 12cm na 8cm w domu o pow. podłogi ogrzewanej 140m2.

Sterownik i zawór 3-drogowy z siłownikiem załatwia sprawę.

Są różne na rynku, Ja kupiłem tanio i jakoś działa.

Ale czy Ty nie masz przypadkiem tylko jednego rozdzielacza?

Z Twojego dziennika wynika, że masz dom parterowy - a w takim

najczęściej wystarcza 1 rozdzielacz.

Ja mam poddasze no i musza byc dwa.

mam dylemat jak zrobic sterowanie piecem kondensacyjnym z podlogowka na dole i na poddaszu uzytkowym. W salonie i holu na gorze oraz pokojach na gorze planuje panele laminowane na ogrzewanie podlogowe (7mm, pod nie arbiton 1.5mm z dziurkami) w hollu lazienkach, wiatrolapie, kiuchni plytki. Hydraulik z ktorym rozmawialem powiedzial ze on proponuje pod plytki rurki co 15cm, przy oknach zageszczone, pod panele co 10cm. Sterowanie pogodowe bez termostatow w kazdym pokoju. Obiegi max 80m ale dla mniejszego pomieszczenia obieg wyjdzie krotszy wiec rozne obiegi roznie sie beda nagrzewac i wolalbym uniknac sytuacji gdy czesc pokoi bedzie niedogrzana.

On odradza termostaty, powiedzial ze bede mogl sobie regulowac temperature za pomoca czegos w kotlowni, jakies przeyplywomierze czy cos takiego przezroczystego, ze bede mogl zmniejszyc ilosc wody goracej idacej na konkretny obieg.

jakies propozycje, sugestie jak prawidlowo wykonac ogrzewac i sterowac?

Dziekuje za szybka odpowiedz. Teraz jakby dla mnie jest wazniejsze sterowanie. Zakladalem ze mialbym sterowanie na parterze i na poddaszu, ale zaczalem sie zastanawiac, ze skoro obiegi beda mialy rozne dlugosci, to jak czujnik temperatury bedzie w zlym miejscu to niektore pomieszczenia moga byc nie ogrzane. Wiem ze niektorzy maja termostaty w kazdym pokoju i zastanawiam sie czy jest to dobre rozwiazania czy tez niepotrzebny bajer.

odpowiedź masz na początku tego wątku, nazywa się to audytor OZC, jest to darmowy program komputerowy do samodzielnego przeliczenia zapotrzebowania każdego pomieszczenia na ciepło do CO

w ciemno mogę powiedzieć że wyniki wyjdą ci w granicach sypialnie 30cm, salon z dużym przeszkleniem 25cm, łazienka 10cm i temperatura zasilania maks +40, w porównaniu do twojego fachowca będzie to oszczędność 50% kosztów

PS w połowie tego wątku masz linki od różnych producentów do instrukcji układania podłogówki, jak się z nimi zapoznasz będziesz dysponować większą wiedzą niż 99% instalatorów, czyli od razu będziesz wiedział w którym miejscu ciebie nabijają w balona

Już z grawitacją dałeś popis swojej wiedzy o instalacjach CO więc nie oceniaj 99% instalatorów i ich wiedzy

Nie wszyscy budują domy 3 litrowe.

po to od średniowiecza wymyślono specjalizację aby każdy robił to co umie

Masz prawo zrobić we własnym domu co tylko pragniesz ale nie uważaj się za fachowca - na forum jest kilka osób które mają wiedzę i doświadczenie i nie masz prawa ich obrazać.

OZC to program wspomagający projektowanie - a nie program do samodzielnego projektowania - do projektowania trzeba mieć uprawnienia budowlane

Piotr

ps gdzie nie wchodzę to czytam że 99% instalatorów nic nie wie o instalacjech - ciekawe ????

termostaty to niepotrzebny bajer podłogówka ma dużą bezwładność działa z opóźnieniem gdy temp wzrośnie termostat zamyka a podłoga wygrzana dalej grzeje

gdy temp w pomieszczeniu spadnie termostat otwiera a podłoga jeszcze przez długi czas jest zimna.

termostaty sprawdzają się w pomieszczeniach użytkowanych okresowo np tylko w weekend wtedy przez resztę tygodnia można obniżyć temp w pomieszczeniu i oszczędzać.

Rotametry (przepływomierze) pozwolą wyregulować odpowiednie przepływy w poszczególnych obiegach

Do podłogowego ogrzewania pogodówka jest najlepsza bo wyprzedza reakcję budynku na spadek temperatury na zewnątrz kocioł z wyprzedzeniem podaje wyższą temperaturę w podłogę (gdy na zewnątrz spada temperatura) a nie gdy w domu robi się zimno.

Piotr

Edytowane przez Piotr G

ps gdzie nie wchodzę to czytam że 99% instalatorów nic nie wie o instalacjech - ciekawe ????

szczerze?

niestety taka nasza rzeczywistość

na 8 instalatorów z którymi gadałem niestety miałem większą wiedzę od 7

ósmy którego chciałem zatrudnić dał mi taką cenę na którą mnie po postu nie stać - miał głowę na karku ale i ją nieźle cenił - cóż ma prawo

reszta to pomysły podłączenia podłogówki na powrotach z grzejników, niepotrzebne pogodówki "Bo Panie wyregulować to to dziadostwo to skaranie boskie" czy klasyczne wręcz "Po co Panu piec gazowy, zamontuję panu piec na ekogroszek i będzie Pan zadowolony :):):)"

Podziwiam wiedzę niektórych instalatorów, jak niektórzy z tego forum (wszystkie dane i schematy w głowie) ale są to w MOJEJ ocenie mniejszości.

Może stąd to lekko jednak nadużyte stwierdzenie

Pozdrawiam

termostaty to niepotrzebny bajer podłogówka ma dużą bezwładność działa z opóźnieniem gdy temp wzrośnie termostat zamyka a podłoga wygrzana dalej grzeje

gdy temp w pomieszczeniu spadnie termostat otwiera a podłoga jeszcze przez długi czas jest zimna.

termostaty sprawdzają się w pomieszczeniach użytkowanych okresowo np tylko w weekend wtedy przez resztę tygodnia można obniżyć temp w pomieszczeniu i oszczędzać.

Rotametry (przepływomierze) pozwolą wyregulować odpowiednie przepływy w poszczególnych obiegach

Do podłogowego ogrzewania pogodówka jest najlepsza bo wyprzedza reakcję budynku na spadek temperatury na zewnątrz kocioł z wyprzedzeniem podaje wyższą temperaturę w podłogę (gdy na zewnątrz spada temperatura) a nie gdy w domu robi się zimno.

Piotr

ja bym sie nie zgodził z tobą w tym temacie,termostaty w poszczególnych pomieszczeniach są niezbędne

Podobnie mogę ja napisać o inwestorach - wszyscy chcą mieć super rozwiązania energooszczędne, super sterowanie, wysoki komfort ale ca cenę najtańszych na rynku.

Piotr

no oczywiście, masz rację :)

różnica między tymi dwoma grupami jest w małym szczególe ... kierunek przepływu gotówki

ot taki mały niuansik :):)

pozdrawiam i miłego wieczoru życzę

przepraszam resztę za off topic