Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poniżej teoria jak to powinno mniej więcej wyglądać

[ATTACH=CONFIG]17884[/ATTACH]

Można wiedzieć jaki zawór tu zastosowałeś - ja jeszcze nie widziałem - zaworu mieszajacego tak wpiętego - Po co mieszać zasilenie grzejnika z powrotem grzejnika przy parametrach grzejnika np. 60/40

Piotr

Witam ponownie. Poniżej fragment domu z wrysowaną podłogówką.

Kolorem brązowym wrysowane są planowane dylatacje.

Powierzchnia jadalni to 20m2. Wszystkie pętle wychodzą w granicach 60 -65m. Jeżeli dam jedną pętlę w jadalni i "słabszą" strefę brzegową, to będzie miała ona 100m, więc podzieliliśmy na dwie pętle, zwiększając strefę brzegową. Obie mają teraz po ok 60m.

Pytanie, czy konieczna jest dylatacja zaznaczona kolorem niebieskim? Oddziela ona pętlę strefy brzegowej przy oknie tarasowym (szer. 3m) od pętli ogrzewania jadalni.

http://img251.imageshack.us/img251/1821/partern.jpg

a jaka największą powierzchnię można zrobić bez dylatacji?

druga sprawa chciałbym zrobić podłogówkę w wiatrołapie który ma wymiar 2,5x2,3 m ale po bokach bedzie szafa a z drugiej strony szafka na buty i nad nią wieszak tak więc wolenej przestrzeni zostanie jakies 1x2,3 i tak się zastanawiam rurki kłaść tylko na tej powierzchni czy może na całości i potem nie robić szafy i szafki do samej podłogi tylko powiedzmy zostawić jakies 15-20 cm nad podłogą?

Edytowane przez brachol

Ja rurki dawałem wszędzie, nawet pod wanną i pod brodzikiem. Wyszedłem z założenia, że podłogówka nie jest po to żeby grzać jak typowy grzejnik, ale raczej utrzymywać ciepło całego domu dlatego dałem ją po całości. Poza tym zauważcie, że meble zwykle stoją pod ścianą, a tam znajduje się strefa brzegowa, najbardziej narażona na zimno z zewnątrz. Wg mnie bez sensu jest zostawiać "dziury" układając rurki. Na razie za sobą mam jedną zimę, ale jeszcze nie zamieszkaną. Grzałem wtedy do 18 st, żeby można było pracować przy wykończeniówce. Było OK. W największe mrozy woda w kotle miała 32 st. więc podłoga wcale ciepła nie była. Meblom taka temperatura na pewno nie zaszkodzi.