Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ponawiam pytanie:

przyszedł czas na zakup sterownika, z założenia ma być pogodówka do sterowania siłownikiem esbe ara600 zaworu trójdrożnego esbe vrg

i szukam, szukam i nic ciekawego mi w oko nie wpadło :(

jest np. ceta 106: http://allegro.pl/regulator-pogodowy-ceta-106-do-zaw-mieszajacych-i1241127535.html

trafiłem też na trochę droższe (ale czy lepsze i w czym?) sterowniki frisko (no ew. i który z nich byłby najlepszy?): http://www.frisko24.pl/Sterowniki_obwodow_COCWU-k33-0--default.html

macie jakąś wiedzę w tym temacie, doświadczenia, swoje typy?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przyszedł czas na zakup sterownika, z założenia ma być pogodówka do sterowania siłownikiem esbe ara600 zaworu trójdrożnego esbe vrg

i szukam, szukam i nic ciekawego mi w oko nie wpadło

jest np. ceta 106: http://allegro.pl/regulator-pogodowy...241127535.html

trafiłem też na trochę droższe (ale czy lepsze i w czym?) sterowniki frisko (no ew. i który z nich byłby najlepszy?): http://www.frisko24.pl/Sterowniki_ob...--default.html

macie jakąś wiedzę w tym temacie, doświadczenia, swoje typy?

Ja Kupiłem CETA 106 i na nim buduję sterowanie. Ma możliwość również sterowania solarami. Jak będzie działał i czy się sprawdzi dopiero się okaże. Zakupiłem zawór trójdrożny także WOMIX-a czyli całość od jednego producenta. Jedyną jak na razie wadą to brak możliwości ustalenia wybranej temperatury zasilania podłogówki w celu jej wygrzania. Reszta dopiero przyjdzie. Zresztą ktoś tu już pisał ze już użytkuje ten sterownik...

Wątpię żeby siatka przetarła rurkę. Skoro wszystko jest zatopione w betonie. Rurki oraz siatka z góry i po bokach ma otulinę betonu i będzie pracować to wszystko razem. Więc dla mnie argument o ewentualnym przetarciu to jakieś herezje.

Wystarczy prosty eksperyment. Połozyć kawałek siatki na foli i to zalać betonem. Jak beton zwiąże oderwać folie i zobaczyć jak siatka mocno trzyma się w betonie.

A jak rury PEX mocuje się bezpośrednio do siatki (np. przy ogrzewaniu płaszczyznowym na zewnątrz) to też się przetrą :no:

Zastanawia mnie, czy osoby piszące tu o puszczaniu w podłogę wody cieplejszej niż 35stC chodziły po niej. Jak w takiej sytuacji można mówić o komforcie? Podłoga powinna być neutrealna i wg mnie warto raz dać więcej rury i potem cały czas niżej grzać.

Nie wyobrażam sobie chodzenia po podłodze grzanej do 55stC.

Zastanawia mnie, czy osoby piszące tu o puszczaniu w podłogę wody cieplejszej niż 35stC chodziły po niej. Jak w takiej sytuacji można mówić o komforcie? Podłoga powinna być neutrealna i wg mnie warto raz dać więcej rury i potem cały czas niżej grzać.

Nie wyobrażam sobie chodzenia po podłodze grzanej do 55stC.

A ja mam projekt podłogówki gdzie jest zaprojektowane zasilanie wodą o parametrach 39/30 - zasilanie/powrót

Wiesz - zaczynasz od początku i lecisz dookoła :) A serio - rozkładasz ładnie folię z rastrem 10 cm. Jak wiesz, ile ciepła potrzebuje dane pomieszczenie (przy zakładanym wykończeniu podłogi), to wychodzi ci co ile dawać rurki i tak jedziesz - najpierw dookoła i potem co 2x (gdzie x to projektowany rozstaw rurek), dochodzi do środka, robisz taki zawijasik (to jest troche trudniejsze) i jedziesz z powrotem po środku tych już ułożonych. Naprawde jest to proste. Dobrze jest jedynie sobie policzyć, ile będzie zakrętasów i zaplanować tą zawrotkę po środku - jak tego nie zrobisz, to może się okazać, że masz za dużo lub za mało akurat miejsca i trzeba cos rzeźbić.

No mniejsze pola nie dzieliłem, tylko ew. kombinowałem, że jak jest jakaś któtsza pętla (np. łazienka), to żeby wychodziły mniej więcej o równo "pozyczałem" sobie z tej pętli na następne pomieszczenie. Generalnie szedłem na zywioł, ale wyszło bardzo dobrze, poza paroma drobnymi zonkami. O wiele lepiej szło mi, niż hydraulikom (bo oni robili na dole, jak na piętrze, choć i na dole ja starałem się sterować tym co robią).

Co do zapotrzebowania, to owszem wychodzą duże różnice. Mamy np. 2 sypialnie na górze ("dziecięce") praktycznie równe powierzchnią - po 16m2. Jedna wyszła 400W, druga 750W! (sic!) Dwa razy tyle. Czemu? Bo ta druga ma 3 okna, a nie 1, 2 ściany to zewnątrzne (w pierwszej tylko 1 i to krótka) i jest akurat skierowana dłuższą ścianą na północ. Oczywiście nie robiłem takich wielkich różnic w rozłożeniu rurek, ale poprawkę wziąłem (chyba 15 w jednej 20 w drugiej, albo 10/15 - nie pamiętam już :) ). Nie da się dokładnie wycyzelować, ale ogólnie proporcje starałem się zachować. No i oczywiście i tak dałem z dużym zapasem - np. ta sypialnie co potrzebuje 400 W to wystarczyłoby żebym dla parametrów 40/30 położył na niecałych 10m2 rurki co 20cm - nawet przy dywanie (strumien ciepła 44 W/m2). A dałem co 15 na 14m2 i nie będzie raczej dywanu :) No a nawet jeśli, to powinno z palcem w nosie wystarczyć.

Jak sobie pomyślę, że te barany chciały mi w całym domu jak leci kłaść co 10cm to mi się nóż w kieszeni otwiera... :evil:

Witaj Depi. Potrzebuję porady odnośnie programu Kisan 4 OZC. Zabieram się do obliczenia klasy energetycznej w moim domku. Jak u Ciebie wstawiałeś wymiary ścian do poszczególnych pomieszczeń oraz jak definiowałeś materiał ścian? czy ściany definiowałeś jako zmienne globalne pod katem izolacyjności cieplnej (osobne dla zewnątrz - z izolacją np styro, i osobno wewnętrzne bez ocieplenia) a następnie dla każdego pokoju definiowałeś z tych globalnych danych ściany z wymiarami oraz skosy, stropy, podłogi. Jakie temperatury na zewnątrz przyjąłeś ? ja wewnątrz dla kuchni pokoju i sypialni dałem 20'C łazienek 24'C. Niestety nie jeszcze nie mam wielkiego doświadczenia w tym programie - cały czas uczę się

no ale wiesz - są fachowcy co robią komuś rozstaw co 10cm - do pieca wysokotemperaturowego - wpuszczają wtedy 50C-70C na to jak do grzejników - a potem nie da się chodzić po czymś takim

ja się z taką sytuacją jeszcze nie spotkałem ani na forum, ani u znajomych, wydaje mi się że to wyssane z palca info, nawet jak ktoś nie daje rozdzielacza z mieszaczem tylko wpina podłogówkę do obiegu grzejnika to robi to poprzez zawór RTL

nie bardzo rozumiem o czym piszesz ?? przecież temperatura podłogi się obniża wraz z większym rozstawem, i podnosi wraz z mniejszym rozstawem, albo mówiąc inaczej, żeby zachować energię w układzie im mniejszy rozstaw tym więcej wody o niższej temperaturze lub w rzadszym rozstawie mniej wody z wyższą temperaturą zasilania

przykład:

rozstaw co 35cm temperatura zasilania +50 wydajność energetyczna 78W/m2 temperatura podłogi +27,2

rozstaw co 25cm temperatura zasilania +45 wydajność energetyczna 82W/m2 temperatura podłogi +27,5

rozstaw co 15cm temperatura zasilania +40 wydajność energetyczna 83W/m2 temperatura podłogi +27,6

rozstaw co 10cm temperatura zasilania +30 wydajność energetyczna 70W/m2 temperatura podłogi +26

Zgoda. Tylko dając w podłogę wyższą temperaturę (np. +55) masz nierównomiernie wygrzany jastrych. Nie czuć wtedy cieplejszych i chłodniejszych stref? Z własnego doświadczenia nie wiem, ale naczytałem się nieco.

Inaczej projektuje się podłogówkę dla PCi, a inaczej dla pieca na węgiel i zawsze należy brać pod uwagę rodzaj kotła pisząc o rozstawie rury.

.....

Inaczej projektuje się podłogówkę dla PCi, a inaczej dla pieca na węgiel i zawsze należy brać pod uwagę rodzaj kotła pisząc o rozstawie rury.

nieprawda, podłogówki nie projektuje się pod źródło ciepła tylko przede wszystkim pod pomieszczenie (żądane i graniczne temperatury pomieszczenia, podłogi, zasilania i powrotu, zapotrzebowanie na ciepło, inne uwarunkowania budowlane), w zależności od źródła zasilania (a właściwie od temperatur zasilania i powrotu źródła ciepła) projektuje się sterowanie podłogówki (mieszacze, grupy, rtl-e, zawory x-drogowe z siłownikami, sterowniki elektroniczne itp itd), ale nie ma to nic wspólnego z uzależnianiem rozstawu rur w zależnosci od rodzaju źródła ciepła

to ja chyba mam pecha - bo się spotkałem - u znajomych

a nawet takie stwierdzenia na forum znalazłem

np http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&p=3055361&viewfull=1#post3055361

hmm, tego nie widziałem, tyle że można dyskutować stwierdzenie "parzy w stopy"