Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Goście z www.podlogowka.pl też twierdżą ze folia aluminiowa nie pomaga...

Ja ją dam!

Możesz sobie darować cudaczną folię z narysowaną kratą. Czarna folia budowlana i drewniana metrówka w zupełności wystarczą.[/color]

i to jest błąd,

robisz instalację dla siebie w dodatku na lata i żałujesz kilkudziesięciu złotych,

Tak dla podsumowania, bo i tak wygląda, że dyskusja nierozstrzygnięta. Teraz mam sama zdecydować, "dać, czy nie dać", niestety folii systemowej nie będzie prawdopodobnie, tylko metalowa siatka, do której będzie zaczepiony pex. Czy pod to warto dac jeszcze folię alu, czy jednak czarna wystarczy? Jaki jest koszt alu/zwykła?

...czy taki system ma szansę się sprawdzić?!?

Daj białą albo żółtą folię, połóż siatkę 10X10 i metrówki nie potrzeba a i jastrych będzie mocniejszy. Folia alu to pic na wodę fotomontaż. Nabijanie kasy producentom. Poprawi ci sprawność systemu o 0,01 % a wyjmie ci z kieszeni pół sezonu grzewczego. Daruj sobie. To taki sam pic jak ekrany zagrzejnikowe.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli nie czarną, ale białą, albo żółtą? Dlaczego?

Poprostu, dla swiętego spokoju, kolor biały i żółty sa najblizszymi srebrnemu "odbijającemu" ciepło. W ten sposób zaoszczędzisz parę złotych i sumienie uspokoisz:). A jakąś folię musisz dać dla odizolowania jastrychu od styropianu. Nie zapomnij o gąbce dylatacyjnej przy scianach.

Hej Ogniowy , zajrzyj TU

Ciekawią mnie te rozstawy rurek w podłogówce, nie wiem czy to też liczyłeś i wykonałeś sam ale zapraszam do dyskusji !

Pozdr. :wink:

Jestem, sam liczyłem z wykorzystaniem tabel kisana, nie kombinowałem aby każda pętla była równa, tylko wyregulowałem na przepływomierzach.

Czyli nie czarną, ale białą, albo żółtą? Dlaczego?

Poprostu, dla swiętego spokoju, kolor biały i żółty sa najblizszymi srebrnemu "odbijającemu" ciepło. W ten sposób zaoszczędzisz parę złotych i sumienie uspokoisz:)

??

..aż żal, że kurs fizyki przerabiałam dość dawno! :-? Wygrzebałam w necie coś na temat folii aluminiowej i jej stron:

"ciepło może być przenoszone na 3 sposoby: 1. konwekcja - obie strony chronią odgraniczając od otoczenia 2. Przewodzenie - w tym przypadku strona nie ma znaczenia, a tylko dobre przewodnictwo cieplne aluminium 3. Promieniowanie - i tu strona błyszcząca może się wykazać współczynnikiem odbicia (nie przepuszcza ciepła) a matowa adsorpcją ciepła (pochłania ciepło=nagrzewa sie)"

OK, ja poprostu nie wierzę w aż tak zbawczą rolę cieniutkiego paska foli aluminiowej ściśniętej między styropianem a jastruchem. Głównie moim zdanie odpowiednia ilość styropianu powoduje kierunek emitowania ciepła w górę a nie w dół gdzie natrafia na oczywisty opór. Z jednej strony izoluje od zimna z dołu a z drugiej wychodzenie ciepła do góry. Zresztą zrobisz jak uważasz, ja nie jestem alfa i omegą, są tylko chwyty reklamowe, w które wierzą nawet ci którzy je wymyślili, inaczej nie potrafliliby tego sprzedać.

Budowa to sztuka kompromisu między szaleństwem a rozsądkiem.

Witam!!!

Goście z www.podlogowka.pl też twierdżą ze folia aluminiowa nie pomaga...

Ja ją dam!

Goście z http://www.podłogówka dla systemu o którym piszą (odp. na pyt. nr 1) t.j. "płytach do Tackera " mówią prawde , bo to jest system "Ogrzewanie płaszczyznowe REHAU" Sprawdzcie system i jego cene :lol:

Ta was powali na kolana. :)

Możesz sobie darować cudaczną folię z narysowaną kratą. Czarna folia budowlana i drewniana metrówka w zupełności wystarczą.[/color]

i to jest błąd,

robisz instalację dla siebie w dodatku na lata i żałujesz kilkudziesięciu złotych,

Tak dla podsumowania, bo i tak wygląda, że dyskusja nierozstrzygnięta. Teraz mam sama zdecydować, "dać, czy nie dać", niestety folii systemowej nie będzie prawdopodobnie, tylko metalowa siatka, do której będzie zaczepiony pex. Czy pod to warto dac jeszcze folię alu, czy jednak czarna wystarczy? Jaki jest koszt alu/zwykła?

...czy taki system ma szansę się sprawdzić?!?

"Folia z narysowaną kratką " od "czarnej folii budowlanej" różni się tak jak worek gipsu od worka mąki . ( dla laika to żadna różnica :) )

dla budowlańca lub kucharza ogromna :lol: :lol:

Radzę na folii alu nie oszczędzać, a kratka pomaga w kładzeniu rurek. :D

.....niestety folii systemowej nie będzie prawdopodobnie, tylko metalowa siatka, do której będzie zaczepiony pex.

Metalowa siatka ?? :o :o

Rozumię że siatka przed zalaniem będzie leżeć na styropianie i pod rurkami??

Bardzo jestem ciekaw jak po paru latach będzie wyglądało miejsce styku :

metalowy pręt z plastikową rurą, i co się prędzej przetrze ???

Metalowa siatka ?? :o :o

Rozumię że siatka przed zalaniem będzie leżeć na styropianie i pod rurkami??

Bardzo jestem ciekaw jak po paru latach będzie wyglądało miejsce styku :

metalowy pręt z plastikową rurą, i co się prędzej przetrze ???

A jak ma sie przetrzeć jak całość stanowi monolit, beton otulił rurę siatkę i leży na foli, ale niech ci będzie, jak sie przetrze to napiszę. Tak, rura dotyka prętów i jest zalana betonem, takim z betoniarki a nie z miksokreta, który często tylko ładnie wygląda miesiąc po wylaniu. Widziałem kilka wylewek wylanych na podłogówce o grubości wylewki 4-5 cm, po kilku miesiącach...

Siada, pęka, steka i tam faktycznie rury w podłodze pracują, widać po peknięciach, jakby mogły to balony by się robiły w szczelinach. Ale może na paprawków trafiłem.

A tak na marginesie to chyba wiesz ile rura Purmo ma warstw - uważasz że wszystkie się przetrą??

A jeszcze jedna rada, uważajcie na wykonawców, którzy rozkłądaja podłogówkę z założeniem, łazienki 10 cm, brzegowe 10 cm, reszta 20 cm. Bez wyliczeń i na oko. To grupa wykonawców, którzy zazwyczaj przewymiarowują ilość rur po to aby zawsze grzało, nie zwracają uwagi na opory hydrauliczne kilometrów rur, naciągaja na kasę inwestorów. Znam kilka wykonanych podłogówek np. na 65 metrach poszło im 530 m rury. A mogło wielokrotnie mniej. Potem problem z wyregulowaniem takego ustrojstwa a o kosztach niepotrzebnie poniesionych nie wspomnę. A zaokraglanie zawsze w górę o 40-50 % nie skutkuje lepszym grzanie - pompki muszą chodzić na wysokich obrotech aby dostarło ciepło wszędzie a liczniki biją jak głupie...

70 wat na godzinę X24 X180 dni w roku, rachunek jest prosty.

Nie zawsze dużo znaczy dobrze.

A jeszcze jedna rada, uważajcie na wykonawców, którzy rozkłądaja podłogówkę z założeniem, łazienki 10 cm, brzegowe 10 cm, reszta 20 cm. Bez wyliczeń i na oko. To grupa wykonawców, którzy zazwyczaj przewymiarowują ilość rur po to aby zawsze grzało, nie zwracają uwagi na opory hydrauliczne kilometrów rur, naciągaja na kasę inwestorów. Znam kilka wykonanych podłogówek np. na 65 metrach poszło im 530 m rury. A mogło wielokrotnie mniej. Potem problem z wyregulowaniem takego ustrojstwa a o kosztach niepotrzebnie poniesionych nie wspomnę. A zaokraglanie zawsze w górę o 40-50 % nie skutkuje lepszym grzanie - pompki muszą chodzić na wysokich obrotech aby dostarło ciepło wszędzie a liczniki biją jak głupie...

70 wat na godzinę X24 X180 dni w roku, rachunek jest prosty.

Nie zawsze dużo znaczy dobrze.

Dokładnie tak - powyższy akapit nalezy gdzieś przykleić w widocznym miejscu, albo obowiązkowo rozdawać razem z pozwoleniem na budowę (może kasa z UE sie na kampanie promocyjna by znalazła? ;) ). Z tym zastrzeżeniem, że wielu (wiekszość?) nawet nie robi tej dystynkcji, że 10-20 cm, ale wali równo wszedzie 10 cm (tak mi chcieli zrobić). Jak wyciągnąłem obliczenia z OZC to zdębieli :lol: Anyway - tu juz mamy pare tysięcy zaoszczędzone, a jeszcze nie kiwnelismy palcem (no może palacami tak - trzeba przeliczyć dom :) ).

Co do folii, to czy daje duzo czy nie to jest drugorzędne. Różnica paru złotych jest zupełnie nieistotna (rolka 50m2 kosztuje 120zł), a po prostu się wygodnie układa. Ten raster jest bardzo pomocny - naprawde.

[

Co do folii, to czy daje duzo czy nie to jest drugorzędne. Różnica paru złotych jest zupełnie nieistotna (rolka 50m2 kosztuje 120zł), a po prostu się wygodnie układa. Ten raster jest bardzo pomocny - naprawde.

no właśnie, mój wykonawca twierdzi, że akurat do metalowej siatki to się łatwiej mocuje... a jaką dajesz folię, Depi?

no właśnie, mój wykonawca twierdzi, że akurat do metalowej siatki to się łatwiej mocuje... a jaką dajesz folię, Depi?

Do metalowej siatki będziesz mocował bo nie masz styro pod spodem czy dlatego, ze wykonawca nie ma takera?

No - koniecznie, chcesz usłyszeć jedno...

Idź do hurtowni i powiedz, że chcesz najlepszą folię do podłogówki ale koniecznie z atestem i żeby miała drugą stronę w kolorze fioletowym, a krateczkę na aluminium zieloną. Taka jest najlepsza - współczynnik przenikalności promieniowania alfa wynosi 99,99999%.

Albo daj mi tą kasę i dam Ci gwarancję 100 lat na folię budowlaną z folnetu na allegro. Kupujesz rolkę o szerokości 6m i masz wszystko jednym rozwinięciem załatwione.

Co do rastra to ok. fajnie wygląda później na foto. I tak się to układa w dwie osoby - jedna rozwija a druga ciągnie sprężynę i na zakrętach przykłada metrówkę, żeby iść w równych odstępach, i przyczepia rurki...

Rurki łapiemy klipsami/spinkami do styropianu,

http://www.allegro.pl/item586384579_spinki_do_podlogowki_100szt_najtaniej.html

( najlepiej robi się "niebieskimi" , bo "nie wychodzą, można kupić w hurtowniach)

(majstrowi to napewno łatwiej i szybciej mocować do siatki) :lol: :lol:

Używałem taką folia i taśme brzegową (ważne :grubość taśmy 8 mm)

zdj. pogądowe : http://www.kotar.pl/produkty.html

http://www.allegro.pl/item575876031_folia_do_ogrzewania_podlogowego_300_spinek.html

Mieszacze w podłogówce ? Kiedy musimy i warto?

[Do metalowej siatki będziesz mocował bo nie masz styro pod spodem czy dlatego, ze wykonawca nie ma takera?

Jest: chudy beton - czarna folia - 10cm styro EPS 100

a na to ma być: biala folia - siatka metalowa do której będzie mocowany pex - wylewka betonowa z plastyfikatorem

(a to, czy posiada taker na pewno niedługo się okaże)

"Folia z narysowaną kratką " od "czarnej folii budowlanej" różni się tak jak worek gipsu od worka mąki . ( dla laika to żadna różnica :) )

dla budowlańca lub kucharza ogromna :lol: :lol:

Dla fachowca od worków to kolosalna różnica, dla kogoś kto chce stworzyć system ogrzewania podłogowego to i to zda egzamin.

Oczywiście fachowiec będzie miał zielone światło do wszelkich innych wysokoprofitowych rozwiązań i poligon do ćwiczeń na najnowszych rozwiązaniach jeśl trafi na inwestora poszukującego "specjalnej folii do ogrzewania podłogowego".

Podobnie jak w betoniarni zamówienie B15 na fundament różni się od B15 na strop.

Rurki łapiemy klipsami/spinkami do styropianu,

http://www.allegro.pl/item586384579_spinki_do_podlogowki_100szt_najtaniej.html

( najlepiej robi się "niebieskimi" , bo "nie wychodzą, można kupić w hurtowniach)

(majstrowi to napewno łatwiej i szybciej mocować do siatki) :lol: :lol:

..ciekawe, jakie też mogą być sposoby mocowania do siatki? czy to się da sensownie wykonać, tak aby nic się nie uszkodziło? jakoś specjalnie mi nie zależy, żeby majstrowi było trudno - no, chyba że te utrudnienia miałyby mieć głębszy sens!

Jest: chudy beton - czarna folia - 10cm styro EPS 100

a na to ma być: biala folia - siatka metalowa do której będzie mocowany pex - wylewka betonowa z plastyfikatorem

(a to, czy posiada taker na pewno niedługo się okaże)

Niech nie zapomni o podkładkach pod tą siatkę metalową. Ona MUSI być cała otulona w betonie - będzie zbrojeniem. Takera oczywiście nie potrzebuje do tego.

Prościej i moim zdaniem pewniej by było gdyby, nie dawał siatki metalowej (która skoroduje) przypiął spinkami długimi - (wskazane w tym wątku) - a zbrojenie wykonał z włókien polipropylenowych. Rurki napewno wtedy są porządnie otulone w betonie ponieważ i tak same bardzo chcą "wstać".

[

Jakąkolwiek - czyt. najtańszą :) Dla mnie zabawa z metrówką to nonsens, no ale jak ktoś koniecznie musi zaoszczędzić te 5zł to może.

Siatki metalowej jakoś nie widzę - no bo chyba trza do niej się wiązać. Wiązanie jest długie i męczące. Spinke w styropian wciska się jednym prostym ruchem, a do siatki?

Mówię - ja tego nie widze, ale jak ma to robic wykonawca, to niech robi jak chce. Ja bym się za to nie brał.

PS. U mnie już bangla sobie podłogówka-samoróbka. Na razie pędzona 4kW prądu i przy zupełnie nieocieplonym domu, z dziurami wszędzie daje 12st przy temperaturze posadzki (tam, gdzie grzana) od 15 do 19 stopni. Jest to dzień 4 grzania (najpierw chodziło na 2kW).

Siatka stalowa ma działać jedynie przeciwskurczowo. Jak już ja kłaść w tym celu, to lepiej NA rurkach, a nie POD. Te podkładki dodaja jeszcze grubości wylewki - trzeba o tym pamiętać. No i pewnie będą sie wgniatać w styropian.