Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co dokładnie oznaczają symbole pompy 25/40 i 25/60

25 to średnica przyłącza (calowe)/wysokość podnoszenia :popcorn:

40 co daje nam 4m podnoszenie (słupa wody),lub przeliczenie na opory czyli pokonanie 400 pa oporu hydraulicznego ,dla domku jednorodzinnego nie należny się specjalnie przejmować bo 25/40 to w zupełności wystarczy chyba ze mamy dużo grzejników czyli powyzej 15 to można się zastanowić nad pompą 25/60.

Do podłogówki trzeba znać opory 1m zamontowanego przewodu podłogówki, pomnożyć przez ilość metrów i dobrać na tej podstawie.

W tej chwili do domków można kupić pompy z elektronicznym sterowaniem o bardzo małym zużyciu energii np. Grundfos Alfa PRO.

Edytowane przez fenix2

25 to średnica króćca przyłączeniowego pompy, tutaj 1cal

40 wysokość podnoszenia 4 msw, (metrów słupa wody),

bardziej naukowo to przyrost ciśnienia wytwarzanego przez pompę,

a tak z chłopskiego na nasze to praca tej pompy pozwalająca na pokonanie oporów instalacji

25 to średnica króćca przyłączeniowego pompy, tutaj 1cal

40 wysokość podnoszenia 4 msw, (metrów słupa wody),

bardziej naukowo to przyrost ciśnienia wytwarzanego przez pompę,

a tak z chłopskiego na nasze to praca tej pompy pozwalająca na pokonanie oporów instalacji

W budownictwie jednorodzinnym jakie pompy mają najczęściej zastosowanie?

zgodnie z życzeniem ;)

nie wiem ile wynosi ciut dłuższe, ale jeżeli jest to tylko ciut, to 25/40 powinna wystarczyć bez problemu,

naczynie przeponowe z dużym zapasem, to 12 litrów,

Dzięki ;)

Te ciut dłuższe to ok 110m.

Instalator mnie straszy, że 25/40 nie uciągnie i powinno być 25/60. Bo: 2 rozdzielacze, na każdym 7 pętli czyli jakieś 600-700m, a razy dwa to duży opór. Ciekawe jaki...?

Drugi, że powinny być 2 pompy 25/40: każda na każdy rozdzielacz. I na pewno będzie dobrze działać (tylko te koszty....)

W jedną małą pompę na podłogówkę nikt nie chce uwierzyć. Niewiedza czy strach? To po co robić wszędzie podłogówkę ? żeby ją gonić wielka pompą?

Witam wszystkich

Właśnie jestem na etapie uruchamiania CO i wygrzewania podłóg i mam pytanie odnośnie regulacji przepływu na kusmetowskich rozdzielaczach.

Jak kręcę białymi kurkami na dolnej belce to zmienia się przepływ na rotametrach (ta czerwona kuleczka) w zakresie od 0 do 3 (l/m?) Co mnie zastanawia to że nie dzieje się tak ze wszystkimi. Niektóre poprostu stoją. I jak bym nie kręcił ani drgną. Próbowałem już zakręcać wszystkie inne tak żeby cały przepływ szedł na jedną pętlę ale nic to nie zmienia.

Jak to powinno wyglądać poprawnie?

Michał

Czy to normalne ze na górze tej wspomnianej przez Ciebie rurki jest powietrze?

Jak odczytuje poziom przepływu? Na tym pływaku czy poziomem wody w przepływomierzu? Może po prostu coś się tam zawiesiło?

Pomieszczenia w/g mnie nagrzewały się równomiernie ale martwią mnie wskazania tych rotametrów (tzn. lubię jak wszystko działa jak należy)

Bańki powietrza w rotametrach to normalny objaw. Przepływ wskazuje połozenie tej kulki, ale jesli pętla jest za długa może być niezauważalny. Możesz wtedy obserwując kulkę szybko zamknąć zawór wylotowy (ten główny) na rozdzielaczu powrotu - kulka powinna drgnąć. U mnie niektóre rotametry w drugim sezonie przestały pokazywać.... taki tam badziew.

Jakie mieliście średnie zużycie gazu po uruchomieniu instalacji

U mnie po 5 dniach licznik pokazuje że poszło 61m3.

Mam na razie uruchomioną tylko podłogówkę niecałe 100m2 i jest włączony program wygrzewania jastrychu czyli kocioł daje na razie niskie parametry wody.

Jakoś te 61m3 to wydaję mi się bardzo dużo jak na 5 dni.

dom mokry stąd pewnie takie zużycie, ja się dowiedziałem, że prawdopodobnie gaz podłączą w przyszłym roku, więc czeka mnie grzanie z butli 2x11kg albo 2x33kg, jak tyle gazu idzie to nieźle mnie szarpnie :/

Dom nie jest raczej mokry bo stoi już 3 rok a poza tym kocioł nie utrzymuje zadanej temperatury bo ma ustawiony program wygrzewania jastrychu.

A może się mylę i jednak stara się utrzymywać zadaną temperaturę?

Jakie mieliście średnie zużycie gazu po uruchomieniu instalacji. U mnie po 5 dniach licznik pokazuje że poszło 61m3.

Znajomy zapewne w tym samym co i ty czasie odpalał instalację i stwierdził, że będzie musiał ocieplić dom bo nie może go nagrzać. Dziś już zmienił zdanie.

Poczytaj sobie w tym temacie.

Edytowane przez PliP

Znajomy zapewne w tym samym co i ty czasie odpalał instalację i stwierdził, że będzie musiał ocieplić dom bo nie może go nagrzać. Dziś już zmienił zdanie.

Poczytaj sobie w tym temacie.

Ale ja nawet nie próbuje wygrzać domu (przynajmniej nie teraz)

Na razie uruchomiłem tylko wygrzewanie jastrychu na ogrzewaniu podłogowym