manieq82 27.10.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 kolego przy wygrzewaniu mi poszło przez miesiąc 350 m3 on nie sprawdza temperatury tylko daje w palnik non stop aby cały czas była zadana temperatura zasilania wody normalnie jak pomieszczenie się nagrzeje to piec wyhamowuje / zmniejsza moc poczekaj jak dojdzie do 45 - będziesz miał w domu saunę ja miałem 29 stopni w domu.... teraz jak w ciągu dnia ustawiłem na 20 a w reszcie ma trzymać 12 stopni ledwo ciągnie gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 28.10.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Odaro, manieq82 ma rację. Ja zadałem takie samo pytanie jak Ty, tyle, że w wątku użytkowników Vitodensa. Mam ten sam piec co Ty. I faktycznie po zakończeniu wygrzewania jastrychu (mi poszło ponad 500 m3), zużycie znacząco spadło, a dom nie jest jeszcze w 100 % szczelny... Zaczekaj jak piec da Ci 45 w podłogę... Posłuchaj co wtedy będą Ci mówić wykonawcy, jeśli masz ich jeszcze na budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 kolego przy wygrzewaniu mi poszło przez miesiąc 350 m3 on nie sprawdza temperatury tylko daje w palnik non stop aby cały czas była zadana temperatura zasilania wody Hym.... a u mnie palnik włącza się tylko na kilkanaście sekund podgrzeje wodę i wyłącza się wcale nie daję non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.10.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 użyłem lekkiej przenośni generalnie piec mierzy Ci tylko temperaturę wody puszczanej w obieg normalnie to tą temperaturę dostosowuje do temperatury pomieszczenia czyli wyłączał będzie sie jeszcze częściej reasumując - TAK, podczas wygrzewania jastrychu pożre Ci ogromną ilość gazu trzeba przeboleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Poniższe zdjęcie przedstawia zawory, które regulują zasilanie podłogówki. Co sadzicie o ich umiejscowieniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 29.10.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 było już chyba to zdjęcie , pisaliśmy że termostaty na powrocie (to są RTL?) chyba że to listwa tylko do podłogówki już z mieszacza i zasilany niską temperaturą? Jaka będzie temp na zasilaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Zgadza się było tylko mało wyraźne tamto zdjęcie było.Woda pochodzi z zaworu trójdrożnego i będzie miała temp.... no właśnie!!Teraz na piecu mam około 70 a na dom idzie 50-55*C i ta sama woda podłączona jest do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Tak jak było wcześniej podane jest to ogranicznik temperatury powrotu i nie ma szans aby przepuszczał wodę o temp np 50*C. Wykonawca niby mi sugerował że ten zawór dopuszcza okresowo gorącą wodę i miesza się ona w rurkach w podłodze. Nie potrafił mi jednak dokładnie wytłumaczyć. Z ostatecznym pisemnym ponagleniem chce jeszcze poczekać bo nie grzeję jeszcze w całym domu. Póki co chodzi 2/3 instalacji i nie ruszałem jeszcze CWU. Dlatego też chce się upewnić najpierw co do tego błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 29.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 noo, wiedziałem że już pisaliśmy Ci na ten temat, zawór powrotu, jak sama nazwa wskazuje ma być na powrocie, kategorycznie zażądaj od wykonawcy przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Ja nie rozumiem jak można popełnić taki błąd - to tak samo jakby zamontować grzejnik do góry nogami i wmawiać, że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 29.10.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 i jeszcze jakieś pokrętne tłumaczenie, szkoda gadać, nakazać przerobić i tyle, w sumie nie będzie miał tam dużo roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.10.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Dolne rurki lekko dociąć a górne dosztukować. Myślę, że w 3 godzinki spokojnie się wyrobi.Tylko że to sztukowanie będzie musiał za swoje zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.10.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) ...z racji przekonania się do podłogówki zaczynam przerabiać instalację...wywalamy grzejniki i pakujemy wszędzie rurki paddaję pod ocenę schemat.... wychodzą mi trzy pętle po mniej więcej 120 mb każda... http://img214.imageshack.us/img214/3404/instalb.jpg za wszelkie uwagi dziękiNETbet link do wersji DUŻEJ i czytelnejhttp://img294.imageshack.us/img294/5171/instal.jpg Edytowane 31 Października 2010 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.10.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 na moje amatorskie oko to w salonie dałbym 3 pętle 9duża powierzchnia i 120 mb to jak dla mnie tez trochę za dużo, przy kładzeniu swoich 85 już miałem obawy a tu jeszcze +30), kuchnię i przedpokój zrobiłbym razem, wiatrołap oddzielnie (ze względu ma większą możliwość regulacji miejscowej zamkniętego pomieszczenia), dodałbym też małą pętelkę w WC w swojej łazience na dole mam nie samo wc ale też prysznic i umywalkę więc pełna funkcjonalność łazienkowa wiec wrzuciłem też drabinkę dla miejsca na ręczniki i ew. podgrzania pomieszczenia bo pow. podłogi to tylko 4m2 i pomimo 10cm rozstawu może być krucho a w wiatrołapie doszliśmy do wniosku że mały grzejniczek (zasilany niskotemperaturowo z rozdzielacza podłogówki) przy drzwiach nie zaszkodzi, jakieś rękawiczki czy buty dzieci zimą będzie zawsze gdzie podsuszyć także przemysł dobrze ilość pętli, koszty nieduże a możliwości znacznie większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.10.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 ..fakt... można było to "porozpinać" na pinć obwodów... a pod co podwiesić to nieszczęsne pomieszczenie pod schodami??? jest niżej o 0,6 m .. jest tam sens w ogóle cos dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.11.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 ..fakt... można było to "porozpinać" na pinć obwodów... a pod co podwiesić to nieszczęsne pomieszczenie pod schodami??? jest niżej o 0,6 m .. jest tam sens w ogóle cos dawać? A może pod tymi schodami przyda Ci się taka chłodna spiżarka na różne zapasy (nie zauważyłam jej w innym miejscu). Co do osobnej pętli dla wiatrołapu, to popieram poprzedników, przyda się osobne sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.11.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 spiżarkę albo zostaw nieogrzewaną albo daj grzejnik, taki barzdiej jako awaryjny, bo podejrzewam, ze będzie zbędny, możesz też z rozdzielacza dać pexa do miejsca ew. gzrejnika i z powrotem do rozdzielacza; zajdzie potrzeba to powiesisz grzejnik, nie - to pozostawisz zakręcone na rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekj21 03.11.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Bardzo prosze o ocene czy rozdzielacz do podlogowki mozna tak zasilic, bo dostaje do szalu i nie jestem pewny czy moj hydraulik wie co robi, nadmienie tylko ze to juz druga jego koncepcja pierwsza byla taka ze kazdy rozdzielacz byl zasilony osobno na trojnikach z glownych rur od kotla kondensacyjnego. http://img560.imageshack.us/img560/6263/dsc00018.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 03.11.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Bardzo prosze o ocene czy rozdzielacz do podlogowki mozna tak zasilic, bo dostaje do szalu i nie jestem pewny czy moj hydraulik wie co robi, nadmienie tylko ze to juz druga jego koncepcja pierwsza byla taka ze kazdy rozdzielacz byl zasilony osobno na trojnikach z glownych rur od kotla kondensacyjnego. http://img560.imageshack.us/img560/6263/dsc00018.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Ten rozdzielacz po prawej stronie to od czego jest, bo na pierwszy rzut oka to jakaś porażka. Opisz co jest podłączane do tych rozdzielaczy i czy zasilanie i powrót do pieca to jest to z prawej strony w prawym rozdzielaczu? PS Pierwsza koncepcja wydawała się bardziej prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekj21 03.11.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Ten rozdzielacz po prawej stronie to od czego jest, bo na pierwszy rzut oka to jakaś porażka. Opisz co jest podłączane do tych rozdzielaczy i czy zasilanie i powrót do pieca to jest to z prawej strony w prawym rozdzielaczu? Po prawej stronie jest rozdzielacz na grzejniki i po prwej jego stronie jest zasilanie i powrot do pieca, oprocz tego to jeszcze jest jeden rozdzielacz na pietrze. po lewej stronie podlogowka okolo 80m2 w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts