Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo prosze o ocene czy rozdzielacz do podlogowki mozna tak zasilic, bo dostaje do szalu i nie jestem pewny czy moj hydraulik wie co robi, nadmienie tylko ze to juz druga jego koncepcja pierwsza byla taka ze kazdy rozdzielacz byl zasilony osobno na trojnikach z glownych rur od kotla kondensacyjnego.

http://img560.imageshack.us/img560/6263/dsc00018.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A co będzie z tymi ocynkowanymi redukcjami - jakiś inhibitor będzie stosowany?

na podłogówce najlepiej zaciągnąć na całości siatkę według zasady mokre na mokre czyli podłoże zaciagnać klejem wtopić siatkę i kłaść natychmiast na tym płytki

wtedy się piknie trzymo chopie

Ja mam 100m2 podłogówki siatka na całość to skore koszty ale jak dzięki temu można uniknąć dzielenia płytek na dylatacjach to może warto.

Czy jeszcze ktoś inny może potwierdzić skuteczność siatki a takim zastosowaniu.

Zgadzam się, dylatacja i płytki to problem. W pierwszym domu nic szczególnego nie zrobiłem i po 3 sezonach popękały fugi na dylatacji - wypadają kawałkami, trudno to naprawić, wygląda kiepsko. Płytki za to sią trzymały.

W drugim domu płytki na dylatacji przykleiłem na klej do parkietu - jest mniej sztywny, do tego fugi wokół plytek na dylatacji wypełniłem silikonem. są minimalnie ciemniejsze, ale dzięki temu nie pękają.

Witam wszystkich,

mam zamiar sam robić podłogówkę u siebie w domu . Przeczytałem prawie cły wątek i mam jeszcze kilka pytań?

1) Czy robiliście strefę brzegową, bo według obliczeń przy pomocy instrukcji Kisana zagęszczenie rurek z 20 cm (87 kW/m2) do 10 cm (103 kW/m2) daje zysk tylko 16 kW/m2, a koszty z 2x drosze. Sastanawiał sie ktoś nad tym?

2) Czy motować rury do siatki czy spinkami do styropianu?

3) Czy strefy na jakie podzieliłem dom są poprawne, czerwone litery na zdjęciu (czerwone linie to dylatacje)?

4) Mam robić na piętrze w dwóch łazienkach 2 m2 i 6 m2 i czy te dwie podłógówki można zasilić rozdzielaczem z parteru?

5) Jako taśmę brzegową czy można dać styropian 2 cm grubości?

Ogólnie jeszcze prosze o porady jak sprawnie zrobić tą podłogówkę, żeby nie osiwieć?

Mam jeszcze jedno pytanie bo dawałem rury pex w otulinie w styropianie na parterze do wody użytkowej (10 cm styropianu wyciołem koryto i na rurę 5 cm styropianu). Czy takie rury można mocować np. spinkami do styropianu, czy mogą się po czasie uszkodzić?

Parter Podłogówka.jpg

Witam,

nie wiem czy w odpowiednim wątku ale zapytam tu. Mam problem- po wykonaniu wylewki poobcinałam taśmę brzegową na poziomie wylewki. Wydawało mi się, że już nie będzie potrzebna....Teraz przeczytałam, że posadzkarz kłądąc płytki msi oddzielić zaprawę- klej do płytek od płyty podłogi i że nie powinnam była jej obcinać

Co teraz zrobić? Czy posadzkarz może jakoś zaradzić?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Witam,

nie wiem czy w odpowiednim wątku ale zapytam tu. Mam problem- po wykonaniu wylewki poobcinałam taśmę brzegową na poziomie wylewki. Wydawało mi się, że już nie będzie potrzebna....Teraz przeczytałam, że posadzkarz kłądąc płytki msi oddzielić zaprawę- klej do płytek od płyty podłogi i że nie powinnam była jej obcinać

Co teraz zrobić? Czy posadzkarz może jakoś zaradzić?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Zaradzi bez problemu

Czasem sa spore szanse zeby nic zlego sie nie dzialo z podlogami ale...

Teoretycznie, wylewka-posadzka z domieszka plastyfikatora (i wzmocniona wloknami), klej do glazur plastyczny i fugi plastyczne - jest szansa z nic sie nie stanie ale gwarancji to nikt Ci na to nie da.

Odpukac (puk.puk. ..) ja tak mam i poki co nic sie nie dzieje, nie mozna "przesadzac" z temperaturami zasilania podlogowki, no ale to wiadomo ...

Pzdr.

Skoro już mówimy o klejeniu terakoty na podłogówkę to zacytuje jeszcze jedną opinie.

Podobno jak glazurnik przyklei płytki tak że klej nie będzie przylegał do całej powierzchni płytki to powoduje poduszkę powietrzną mniejsza lub większą a to może spowodować spadek wydajności podłogówki.

Taką opinię wyczytałem na forum glazurników.

I co Wy na to.

przecież producenci fug np. mapei mają silikony odpowiadające fugom

nie wyobrażam sobie dać coś innego aniżeli silikon w fudze na dylatacji

nie ma innej szansy

i nie rozumiem patentu z siatką po całości

to po cholerę dawać dylatację jak się później da siatkę i klei i wszystko zwiąże?

chyba że ta siatka z klejem jakaś pływająca względem wylewki :)

wg. mnie robi się dwie sprzeczne rzeczy - chyba że czegoś nie kapuję...?

przecież producenci fug np. mapei mają silikony odpowiadające fugom

nie wyobrażam sobie dać coś innego aniżeli silikon w fudze na dylatacji

nie ma innej szansy

i nie rozumiem patentu z siatką po całości

to po cholerę dawać dylatację jak się później da siatkę i klei i wszystko zwiąże?

chyba że ta siatka z klejem jakaś pływająca względem wylewki :)

wg. mnie robi się dwie sprzeczne rzeczy - chyba że czegoś nie kapuję...?

Najpierw była sitaka tylko w miejscu dylatacji potem ktoś poszedł dalej napisał siatka pod całością.

Jak to działa nie wiem może siatka przenosi inaczej naprężenia na płytkę.

Potwierdzenie tego że można stosować siatkę znalazłem tutaj

Sitaka pod terakotę

gdzie jest napisane: "RAS do wykonania warstwy zbrojnej siatką

(grubość minimalna 7 mm) na płytach izolacyjnych

o równej powierzchni pod okładzinę ceramiczną lub

okładzinę z płytek kwarcowych"

Jeżeli dobrze to zrozumiałem to w cytowanym fragmencie siatkę dajemy wtedy jak płytki kleimy bezpośrednio na płytkach izolacyjnych.

Ad.1 Jak to 2x droższe ? To tylko strefa.

Ad.2 Wedle uznania.

Ad.3 Ogólnie wygląda że tak.

Ad.4 Tak.

Ad.5 Dlaczego nie taśma ?

Dzięki za odpowiedzi,

co do Ad.1 Ja nie mówiłem o koszcie całej podłogówki, tylko samej sterfy.

Co do Ad 5. To głównie dlatego że mam taki styropian.

Mam jeszcze jedno pytanie jakiej firmy rozdzielacz polecacie, bo zastanawiam się na firmy Kusmet?

Kusmet jest ok. Też mam od nich, chociaż przy próbie szczelności rozdzielacze przeciekały jak sito. Może po prosu trafiłem na wadliwe egzemplarze. Musiałem kupić parę gumowych oringów pod głowice i wymienić. Mam jeszcze jeden problem z zaworem termostatycznym - jest do wymiany. Wykręciłem go i obejżałem dokładnie - wniosek, krzywo przewiercony otwór i nie domyka się dobrze (przecieka). Teraz może kupiłbym skąd indziej.

odaro

jakiś dziwny ten link

nie zrozumiałem o co chodzi - może jestem zmęczony

na jakich płytkach izolacyjnych?

chodzi mi o sens dawania dylatacji skoro ją później zalepiasz...

a co do rozdzielaczy też mam kusmetu

tanie są - to na pewno. Tragedii nie ma ale szału też nie

musiałem powymieniać kilka uszczelek i powkręcać od nowa kraniki i lekko przerobić - miały takie pierścienie badziewne które pękały przy dokręceniu

ogólne wrażenie na 4

Edytowane przez manieq82
scaliłem teksty żeby nie gryzły w oczy, nie można przeca pisać niepotrzebnie i nie na temat :)