Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Rozdzielacz już kupiony z Kusmetu, z dostawą do domu.

Podłogówka już rozłożona prawie na całym parterze. Nie było tak strasznie jak myślałem, w 4 osoby (Ja, Żona nasz 2,5 letni synek i Dziadek) rozłożyliśmy 60m2 w dwa dni rury+folia. Mocowałem klipsami i tylko trochę palce bolały, ale namawiałem naszego synka żeby klipsy butem dobijał i dopóki mu się nie znudziło był super . Z narzędzi to tylko sprężyna przydała się przy rozdzielaczu bo tam się ciasno zrobiło i trza było mocna giąć.

Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą sami spróbować 1500zl do przodu, akurat na rozdzielacz + układ mieszający + SPA dla dłoni żony :)

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam salon z aneksem kuchennym. Chce zrobić w aneksie 1 pętle a w salonie drugą.

Jak myślicie czy 2 pętle podłogówki wystawcą? Czy salon podzielić jeszcze na 2 pętle?

http://img259.imageshack.us/img259/5584/rzut1parterupodogwka.jpg

To zależy od rostawu rur, Jeśli dasz co 20 cm to wyjdzie Ci ok 104 m rury + odcinki do i z rozdzielacza to jest za dużo. Ja uważam, że pętle do 80 m. Ja bym dał dwia pętle bo wtedy będą podobnej długości co do kuchni i łatwiej będzie sterować.

Czy zawory termostatyczne są niezbędne w rozdzielaczach do podłogówki? Co one tak naprawdę dają?

Czy to prawda, że zawory te potrzebne są tylko do siłowników elektrycznych i czy istnieją głowice nakręcane na te zawory,

które wyczuwają temp. wody w obwodzie?

Wstępnie zamówiliśmy rozdzielacze KAN z przepływomierzami i nie wiem czy zmieniać zamówienie czy nie.....

Podłogówka będzie w całym domu, na 2 rozdzielaczach.

Zawory termostatyczne z kapilarą (najlepiej umieszczoną wewnątrz rurki - działa natychmiastowo) stosuje się jeżeli masz zasilanie wysokotemperaturowe, dzięki nim ustawiasz konkretną temperaturę na rozdzielaczu. Jeżeli zasilanie masz niskotemperaturowe - można je pominąć ale będą większe wahania temperatury wody zasilającej a przez to rurki będą "pracować" i przez to będą miały mniejszą trwałość. Ponadto zależy w dużej mierze od automatyki jaka jest zastosowana.

Mam jeszcze jedno pytanie, rurą o jakiej średnicy macie doprowadzone zasilanie z kotła do rozdzielacza? Bo zastanawiam się na PEX 20? Czy ktoś może ma tak zrobione i działa bez zarzutów.

mam dwa rozdzielacze, do pierwszego dochodzi miedź 28 dalej do drugiego miedź 22, czyli przekrój wewnętrzny ~26 i 20mm, pex20 to wewnątrz nie więcej niż 16mm, za mało

Witam,

Prześledziłem calutki ten wątek (a i kilka innych z tej tematyki) i oto skończyłem projekt mojej podłogówki.

Zerknijcie, co zmienić/poprawić...

I mam pytania do Piczmana.

1. Jak liczyłeś swoją instalację? (Install therm, OVPlan, czy wg instrukcji Kisana?)

2. Jakie temp. zasilania/powrotu założyłeś? (ja mam 40/34 - dobrane pod łazienkę aby w miarę mocowo dojść)

3. Jakie przykładowe moce ci powychodziły? U mnie np. pod panelami - 12,3W/mb (20st), płytki kuchnia (20st) - 17,7W/mb, płytki łazienka (23st) 7,4W/mb

Mam 154m2 po podłodze. Grzejnik będzie w kotłowni, na klatce schodowej i w obu łazienkach drabinki.

Rozstawy: 10cm łazienki i hall; 30cm Kuchnia, Jadalnia, Pokój2 i Pokój 3, reszta co 25cm.

Rozdzielacze wychodzą mi 6krotne na obu kondygnacjach. Czy podzielić salon na 2 pętle (znacznie odbiega długością od reszty)?

Reku w obliczeniach na 14st, opór okien 1,3 (a będą 3 szybowe 0,9), zapasu mocy w większości pomieszczeń sporo (10-30% ->będę mógł dywan położyć).

Bezpiecznie założyłem dane?

Czy opór instalacji się sumuje? (wyszło 36kPa czyli prawie 4 metry słupa wody)

Wyniki:

http://img593.imageshack.us/img593/5695/exel.jpg

Parter:

http://img638.imageshack.us/img638/4449/parterq.jpg

Piętro:

http://img818.imageshack.us/img818/3014/pietro.jpg

Z góry dzięki za pomoc!

Witam,

1. Jak liczyłeś swoją instalację? (Install therm, OVPlan, czy wg instrukcji Kisana?)

Brałem pod uwagę zapotrzebowanie danego pomieszczenia i dobierałem rozstaw z tabel Roth .

2. Jakie temp. zasilania/powrotu założyłeś? (ja mam 40/34 - dobrane pod łazienkę aby w miarę mocowo dojść)

35 C jako max zasilanie w skrajnych warunkach ( -20 C)

3. Jakie przykładowe moce ci powychodziły?

Nie pamiętam, wszędzie mam płytki i liczyłem tylko dla nich.

Mam 154m2 po podłodze. Grzejnik będzie w kotłowni, na klatce schodowej i w obu łazienkach drabinki.

Rozstawy: 10cm łazienki i hall; 30cm Kuchnia, Jadalnia, Pokój2 i Pokój 3, reszta co 25cm.

Rozdzielacze wychodzą mi 6krotne na obu kondygnacjach. Czy podzielić salon na 2 pętle (znacznie odbiega długością od reszty)?

Reku w obliczeniach na 14st, opór okien 1,3 (a będą 3 szybowe 0,9), zapasu mocy w większości pomieszczeń sporo (10-30% ->będę mógł dywan położyć).

Bezpiecznie założyłem dane?

Wygląda że tak, z tym że jak masz jakieś otwarte przestrzenie to rób zapasu.

Brałem pod uwagę zapotrzebowanie danego pomieszczenia i dobierałem rozstaw z tabel Roth .

Porównałem tabele Rotha i Kisana - są analogiczne i to do mnie przemawia. Wspomniane programy są strasznie ograniczone lub przesadnie skomplikowane i nie wiadomo co z czego jest liczone. Wolałem liczyć "na piechotę". Jakby ktoś chciał arkusz z exela to pisać na priva...

Samo 35C nic nie mówi. Bo co innego 35/30 a co innego 35/25... :)

Wygląda że tak, z tym że jak masz jakieś otwarte przestrzenie to rób zapasu.

Salon-Jadalnia-Kuchnia są otwarte. Kuchnia i jadalnia mają duży zapas, a salon tylko 10% więc rozdzielę salon na 2 obiegi i zmniejszę rozstaw do 20cm...

Dzięki za szybkie info.

Piczman, a mógłbyś zdradzić jak sobie poradziłeś? Bo przy Tz = 35 średnia wychodzi poniżej 35 a Roth w tabelach ma średnią od 35 w górę. Właśnie z tym teraz walcze, że nie mogę nigdzie znaleźć tabel na odpowiednio niską temp średnią.

Z góry dzięki.

swistak81

Oporów nie sumujesz, musisz wziąć największy z podłogówki plus dodać opory na pozostałej części instalacji i źródle ciepła. Z tego co widzę masz 17 kPa największy więc pompę 2 metrową powinieneś do tego dobrać.

Co do całego projektu masz duże zróżnicowanie ciśnień.

Porównaj to do moich przykładowych obliczeń:

dP(Pa)

1815

2063

6418

6223

2063

3610

121

3368

4242

4901

1732

2245

2084

3404

3076

3840

5167

4574

4258

3045

3132

gdzie 121 - jest pętlą otwartą - bez tłumienia dla pomieszczenia reprezentatywnego.

Powinieneś dążyć do uzyskania bardziej zbliżonych wyników przez dobór porównywalnie długich pętli, dobór średnic i dławienia.

Na dzień dobry podziel salon na dwie.

Porównałem tabele Rotha i Kisana - są analogiczne i to do mnie przemawia. Wspomniane programy są strasznie ograniczone lub przesadnie skomplikowane i nie wiadomo co z czego jest liczone. Wolałem liczyć "na piechotę". Jakby ktoś chciał arkusz z exela to pisać na priva...

A w jakim programie rozplanowałeś przebieg pętli? I czy policzył Ci faktyczne długości czy też ręcznie robiłeś?

Ja swojego excela właśnie przygotowuje. Jeśli można to podeślij swojego to sobie porównam. Z góry dzięki.