Sepior 18.11.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam, Rozdzielacz już kupiony z Kusmetu, z dostawą do domu. Podłogówka już rozłożona prawie na całym parterze. Nie było tak strasznie jak myślałem, w 4 osoby (Ja, Żona nasz 2,5 letni synek i Dziadek) rozłożyliśmy 60m2 w dwa dni rury+folia. Mocowałem klipsami i tylko trochę palce bolały, ale namawiałem naszego synka żeby klipsy butem dobijał i dopóki mu się nie znudziło był super . Z narzędzi to tylko sprężyna przydała się przy rozdzielaczu bo tam się ciasno zrobiło i trza było mocna giąć. Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą sami spróbować 1500zl do przodu, akurat na rozdzielacz + układ mieszający + SPA dla dłoni żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sepior 18.11.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Mam jeszcze jedno pytanie, rurą o jakiej średnicy macie doprowadzone zasilanie z kotła do rozdzielacza? Bo zastanawiam się na PEX 20? Czy ktoś może ma tak zrobione i działa bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam, Mam salon z aneksem kuchennym. Chce zrobić w aneksie 1 pętle a w salonie drugą.Jak myślicie czy 2 pętle podłogówki wystawcą? Czy salon podzielić jeszcze na 2 pętle? http://img259.imageshack.us/img259/5584/rzut1parterupodogwka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sepior 18.11.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam, Mam salon z aneksem kuchennym. Chce zrobić w aneksie 1 pętle a w salonie drugą. Jak myślicie czy 2 pętle podłogówki wystawcą? Czy salon podzielić jeszcze na 2 pętle? http://img259.imageshack.us/img259/5584/rzut1parterupodogwka.jpg To zależy od rostawu rur, Jeśli dasz co 20 cm to wyjdzie Ci ok 104 m rury + odcinki do i z rozdzielacza to jest za dużo. Ja uważam, że pętle do 80 m. Ja bym dał dwia pętle bo wtedy będą podobnej długości co do kuchni i łatwiej będzie sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Tak rozstaw co 20cm i strefa 15cm pod oknami. Jeżeli piszesz że wyjdzie ponad 100m to chyba zrobię 2 pętle. Tylko rozdzielacz na 8 obwodów mi wyjdzie. SIC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Mam jeszcze jedno pytanie, rurą o jakiej średnicy macie doprowadzone zasilanie z kotła do rozdzielacza? Bo zastanawiam się na PEX 20? Czy ktoś może ma tak zrobione i działa bez zarzutów. Ja bym dał podejścia minimum 22. W miedzi jeśli piec na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 18.11.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Generalnie łatwiej jest zrobić w miedzi taką średnicę. Inna sprawa - wewnętrzna średnica rury pex 20 to 16 mm! Zdecydowanie radziłbym Cu 22 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 18.11.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 ja mam zgrzewane fi32w środku mają chyba 25 - i takie jest rozsądne minimum dla rozdzielacza 9 obwodów - to opinia kolegi forumowego skądinąd eksperta który mi piec montował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 18.11.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 z doświadczenia mojego projektowego wynika że na taki rozdzielacz średnica 22 w miedzi nie mniej nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 18.11.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Czy zawory termostatyczne są niezbędne w rozdzielaczach do podłogówki? Co one tak naprawdę dają? Czy to prawda, że zawory te potrzebne są tylko do siłowników elektrycznych i czy istnieją głowice nakręcane na te zawory, które wyczuwają temp. wody w obwodzie? Wstępnie zamówiliśmy rozdzielacze KAN z przepływomierzami i nie wiem czy zmieniać zamówienie czy nie..... Podłogówka będzie w całym domu, na 2 rozdzielaczach. Zawory termostatyczne z kapilarą (najlepiej umieszczoną wewnątrz rurki - działa natychmiastowo) stosuje się jeżeli masz zasilanie wysokotemperaturowe, dzięki nim ustawiasz konkretną temperaturę na rozdzielaczu. Jeżeli zasilanie masz niskotemperaturowe - można je pominąć ale będą większe wahania temperatury wody zasilającej a przez to rurki będą "pracować" i przez to będą miały mniejszą trwałość. Ponadto zależy w dużej mierze od automatyki jaka jest zastosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.11.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Mam jeszcze jedno pytanie, rurą o jakiej średnicy macie doprowadzone zasilanie z kotła do rozdzielacza? Bo zastanawiam się na PEX 20? Czy ktoś może ma tak zrobione i działa bez zarzutów. mam dwa rozdzielacze, do pierwszego dochodzi miedź 28 dalej do drugiego miedź 22, czyli przekrój wewnętrzny ~26 i 20mm, pex20 to wewnątrz nie więcej niż 16mm, za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.11.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ja również mam dwa rozdzielacze (tyle że 12 obwodów każdy) i osobne zasilanie do nich które idzie do kotłowni - rura "pex" fi 32 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 moje to tylko skromne 2x 8 obwodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.11.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam,Prześledziłem calutki ten wątek (a i kilka innych z tej tematyki) i oto skończyłem projekt mojej podłogówki.Zerknijcie, co zmienić/poprawić...I mam pytania do Piczmana.1. Jak liczyłeś swoją instalację? (Install therm, OVPlan, czy wg instrukcji Kisana?)2. Jakie temp. zasilania/powrotu założyłeś? (ja mam 40/34 - dobrane pod łazienkę aby w miarę mocowo dojść)3. Jakie przykładowe moce ci powychodziły? U mnie np. pod panelami - 12,3W/mb (20st), płytki kuchnia (20st) - 17,7W/mb, płytki łazienka (23st) 7,4W/mbMam 154m2 po podłodze. Grzejnik będzie w kotłowni, na klatce schodowej i w obu łazienkach drabinki.Rozstawy: 10cm łazienki i hall; 30cm Kuchnia, Jadalnia, Pokój2 i Pokój 3, reszta co 25cm.Rozdzielacze wychodzą mi 6krotne na obu kondygnacjach. Czy podzielić salon na 2 pętle (znacznie odbiega długością od reszty)?Reku w obliczeniach na 14st, opór okien 1,3 (a będą 3 szybowe 0,9), zapasu mocy w większości pomieszczeń sporo (10-30% ->będę mógł dywan położyć).Bezpiecznie założyłem dane?Czy opór instalacji się sumuje? (wyszło 36kPa czyli prawie 4 metry słupa wody) Wyniki:http://img593.imageshack.us/img593/5695/exel.jpg Parter:http://img638.imageshack.us/img638/4449/parterq.jpg Piętro:http://img818.imageshack.us/img818/3014/pietro.jpg Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam, 1. Jak liczyłeś swoją instalację? (Install therm, OVPlan, czy wg instrukcji Kisana?) Brałem pod uwagę zapotrzebowanie danego pomieszczenia i dobierałem rozstaw z tabel Roth . 2. Jakie temp. zasilania/powrotu założyłeś? (ja mam 40/34 - dobrane pod łazienkę aby w miarę mocowo dojść) 35 C jako max zasilanie w skrajnych warunkach ( -20 C) 3. Jakie przykładowe moce ci powychodziły? Nie pamiętam, wszędzie mam płytki i liczyłem tylko dla nich. Mam 154m2 po podłodze. Grzejnik będzie w kotłowni, na klatce schodowej i w obu łazienkach drabinki. Rozstawy: 10cm łazienki i hall; 30cm Kuchnia, Jadalnia, Pokój2 i Pokój 3, reszta co 25cm. Rozdzielacze wychodzą mi 6krotne na obu kondygnacjach. Czy podzielić salon na 2 pętle (znacznie odbiega długością od reszty)? Reku w obliczeniach na 14st, opór okien 1,3 (a będą 3 szybowe 0,9), zapasu mocy w większości pomieszczeń sporo (10-30% ->będę mógł dywan położyć). Bezpiecznie założyłem dane? Wygląda że tak, z tym że jak masz jakieś otwarte przestrzenie to rób zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.11.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Brałem pod uwagę zapotrzebowanie danego pomieszczenia i dobierałem rozstaw z tabel Roth . Porównałem tabele Rotha i Kisana - są analogiczne i to do mnie przemawia. Wspomniane programy są strasznie ograniczone lub przesadnie skomplikowane i nie wiadomo co z czego jest liczone. Wolałem liczyć "na piechotę". Jakby ktoś chciał arkusz z exela to pisać na priva... 35 C jako max zasilanie w skrajnych warunkach ( -20 C) Samo 35C nic nie mówi. Bo co innego 35/30 a co innego 35/25... Wygląda że tak, z tym że jak masz jakieś otwarte przestrzenie to rób zapasu. Salon-Jadalnia-Kuchnia są otwarte. Kuchnia i jadalnia mają duży zapas, a salon tylko 10% więc rozdzielę salon na 2 obiegi i zmniejszę rozstaw do 20cm... Dzięki za szybkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 19.11.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Brałem pod uwagę zapotrzebowanie danego pomieszczenia i dobierałem rozstaw z tabel Roth . 35 C jako max zasilanie w skrajnych warunkach ( -20 C) Piczman, a mógłbyś zdradzić jak sobie poradziłeś? Bo przy Tz = 35 średnia wychodzi poniżej 35 a Roth w tabelach ma średnią od 35 w górę. Właśnie z tym teraz walcze, że nie mogę nigdzie znaleźć tabel na odpowiednio niską temp średnią. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 19.11.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 swistak81Oporów nie sumujesz, musisz wziąć największy z podłogówki plus dodać opory na pozostałej części instalacji i źródle ciepła. Z tego co widzę masz 17 kPa największy więc pompę 2 metrową powinieneś do tego dobrać. Co do całego projektu masz duże zróżnicowanie ciśnień.Porównaj to do moich przykładowych obliczeń:dP(Pa) 1815 2063 6418 6223 2063 3610 121 3368 4242 4901 1732 2245 2084 3404 3076 3840 5167 4574 4258 3045 3132 gdzie 121 - jest pętlą otwartą - bez tłumienia dla pomieszczenia reprezentatywnego. Powinieneś dążyć do uzyskania bardziej zbliżonych wyników przez dobór porównywalnie długich pętli, dobór średnic i dławienia.Na dzień dobry podziel salon na dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 19.11.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Porównałem tabele Rotha i Kisana - są analogiczne i to do mnie przemawia. Wspomniane programy są strasznie ograniczone lub przesadnie skomplikowane i nie wiadomo co z czego jest liczone. Wolałem liczyć "na piechotę". Jakby ktoś chciał arkusz z exela to pisać na priva... A w jakim programie rozplanowałeś przebieg pętli? I czy policzył Ci faktyczne długości czy też ręcznie robiłeś? Ja swojego excela właśnie przygotowuje. Jeśli można to podeślij swojego to sobie porównam. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 19.11.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 swistak81 Jeszcze jedno - do pomieszczeń na górze Pokój3 i łazienka puść rurki w dugą stronę rozdzielacza - nie przez korytarz - bo miejsca zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts