Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tych tabelach podawana jest średnia temp. wody, Ja patrzyłem na te 35 C czyli najniższą.

Już nie pamiętam jakie mi moce na m2 wychodziły ale u mnie salon potrzebował nieco więcej jak 20 W/m2 i tutaj zdecydowałem dać ten rozstaw 35 cm jaki wychodził dla 40 W/m2 .

Czyli przewymiarowałem tak jak pozostałe pomieszczenia, teraz podczas użytkowania w mniejszych pokojach jest nieco chłodniej niż w części otwartej ( 60 m2 ).

Dlatego przestrzegam przed przewymiarowaniem dużych powierzchni, a radziłbym nie żałować rurki w pokojach 8-12 m2 .

Myślę ze odpowiednim rozstawem dla 20W/m2 było by coś koło 50 cm tylko wtedy chyba już można by odczuć dyskomfort, mimo niskich temp. zasilania.

Teraz mam zamkniętą całkowicie pętlę w wiatrołapie, to 9 m2 z rurkami co 10 cm i mocy mi nie brakuje w tej części otwartej domu :)

PS. swistak81

Twój salon ma 20 m2, nie dasz rady obskoczyć tego jedną pętlą ?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Piczman.

Ja mam salon+jadalnia jako jedną otwartą przestrzeń w sumie 38 m2 i wychodzi mi 22 W/m2 zapotrzebowania. I też się w głowę zachodze co z tym zrobić bo nijak z tabel takiej mocy nie dobiore nie mowiac o tym, że Tz planuje 35 czyli srednia temp. ponizej tego co tabele podaja.

Z tego co piszesz znacznie przewymiarowałeś salon i nie jest za ciepło. Hmm, to daje do myślenia.

Piczman, a jak masz sterowanie ustawione?

Rozstaw co 50 cm to byłoby przegięcie, lepiej przydławić, czemu u siebie nie przydławisz tej części otwartej?

Próbowałem na początku tamtego sezonu grzewczego ale jakoś nie mogłem dojść do idealnego efektu.

"Z tego co piszesz znacznie przewymiarowałeś salon i nie jest za ciepło. Hmm, to daje do myślenia. "

Jest za ciepło w zestawieniu z resztą domu.

Do tego dochodzi że w części tej otwartej mam kuchnię i salon i głównie w tych pomieszczeniach się przebywa i daje to dużo zysków.

Wolę wiatrołap, w kuchni się częściej przebywa a jak podłoga nie grzeje to czuć dużą różnice.

Co do temp. zasilania to nie wiem czy pisałem w tym roku zapowiada się duża różnica.

Teraz mam 23 C przy +2-3 C za oknem.

W tamtym roku było koło 26 C jak dobrze pamiętam.

Próbowałem na początku tamtego sezonu grzewczego ale jakoś nie mogłem dojść do idealnego efektu.

"Z tego co piszesz znacznie przewymiarowałeś salon i nie jest za ciepło. Hmm, to daje do myślenia. "

Jest za ciepło w zestawieniu z resztą domu.

Do tego dochodzi że w części tej otwartej mam kuchnię i salon i głównie w tych pomieszczeniach się przebywa i daje to dużo zysków.

Czyli jest komfortowo w tych pomieszczeniach (salon, kuchnia)? Temperatura powietrza taka jak chciałeś czy wyższa mimo wszystko?

Piczman, a czy ty masz gdziekolwiek drewno/panele na podłogówce? Czy tylko płytki?

Nie obskoczę salonu jedną pętlą, jeśli chcę mieć podobne długości pętli i straty ciśnienia... Panele + drzwi balkonowe 2,7x2,3m + okno 1,5x1,8 robią swoje.

Ja mam większość panele, a i jakiś dywan z chęcią może położę... U ciebie dla płytek to oczywiste ze powychodziły duuuuże rozstawy.

U mnie kuchni i jadalni przy 30cm i okrojeniu powierzchni meblami i tak spory zapas mocy pozostał...

...z tym że jak masz jakieś otwarte przestrzenie to rób zapasu.

...Dlatego przestrzegam przed przewymiarowaniem dużych powierzchni, a radziłbym nie żałować rurki w pokojach 8-12 m2 .

To w końcu robić ten zapas czy nie?

A w jakim programie rozplanowałeś przebieg pętli? I czy policzył Ci faktyczne długości czy też ręcznie robiłeś?

Ja swojego excela właśnie przygotowuje. Jeśli można to podeślij swojego to sobie porównam. Z góry dzięki.

Ja używałem tabel Kisana. Oni mają też wartości dla niskich temperatur. Polecam. A rozplanowanie po prostu rysowałem. Potem jedno kliknięcie i mam od razu długość pętli podaną...

Dzięki temu ślimakiem robię sobie strefy brzegowe... Pełna kontrola. A różnica na kanciastym ślimaku od "z zaokrągleniami" to jakieś 2-3% więc pomijalnie.

A gdzie ci tego exela podesłać?

Ja używałem tabel Kisana. Oni mają też wartości dla niskich temperatur. Polecam. A rozplanowanie po prostu rysowałem. Potem jedno kliknięcie i mam od razu długość pętli podaną...

Dzięki temu ślimakiem robię sobie strefy brzegowe... Pełna kontrola. A różnica na kanciastym ślimaku od "z zaokrągleniami" to jakieś 2-3% więc pomijalnie.

A gdzie ci tego exela podesłać?

Podeślij na [email protected]

Ale w czym rozplanowanie rysowałeś? Późno jest także sorry jeśli coś oczywistego mi umyka.

Tabele Kisana mam. Dla niektorych pomieszczen wychodzi mi średnia temp poza zakresem tabel niestety. Ale powoli dochodze do wniosku, ze policze dla 40/30 (wtedy jestem w zakresie kazdej tabeli) bo to i tak jest dla -20 wiec i tak "na co dzień" temp zasilania bedzie sporo nizej :-)

Ale w czym rozplanowanie rysowałeś? Późno jest także sorry jeśli coś oczywistego mi umyka.

Ja rysowałem w Inventorze (w pracy, parametryczny program do projektowania części).

Ale pierwsze rysowałem w ZWCAD - poszukaj na necie. Demo jest w zasadzie w pełni funkcjonalne a nie zapisuje tylko plików powyżej 800kb a to wystarcza.

To jakby chińska kopia Autocada :).

...policze dla 40/30 (wtedy jestem w zakresie kazdej tabeli) bo to i tak jest dla -20 wiec i tak "na co dzień" temp zasilania bedzie sporo nizej :-)

Problem w tym, że jeśli kładziesz gres jak Piczman, a masz dobrze ocieplony domek, to ci powychodzą rozstawy po 50-60cm... Dlatego Piczman projektując musiał zejść z temp zasilania by zmniejszyć moc i dopasować rozstawy do max 35cm...tak podejrzewam :).

Pliczek wysłałem.

Ponowie pytanie czy jedna pętla do salonu 21m2 wystarczy, opory nie za duże?

Ściany ocieplone 15cm, podłoga nad piwnicą 10cm styro.

Powiedz jakie zapotrzebowanie na ciepło ma ten salon i co będzie na podłodze a powiem ci czy jedna pętla wystarczy - a nawet z marszu podam ci rozstaw rurek...